Jump to content

Да ли је могуће спасити се само добрим делима?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Џуманџи рече

онли Год кен џаџ ми

Dobra ideja za tetovažu :)).

Da li smatraš da je Crkva previše opuštena i ležerna prema vernicima? 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Џуманџи рече

Не разумем питање.

Da se ustalila tokom 2000 godina i ne radi ništa posebno da ujedini vernike i uvede neku "disciplinu"? Da li i Crkva nosi neku odgovornost što su hrišćani takvi kakvi su?

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Natasa. рече

Da se ustalila tokom 2000 godina i ne radi ništa posebno da ujedini vernike i uvede neku "disciplinu"? Da li i Crkva nosi neku odgovornost što su hrišćani takvi kakvi su?

ma da bolan. ajmo lijepo u muslimane pa da se malo podvizavamo. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, goranger рече

ma da bolan. ajmo lijepo u muslimane pa da se malo podvizavamo. 

Ne idimo predaleko. Da li ima i do Crkve što su hrišćani raštrkani i preterano liberalni? Ako su deca su odraz roditelja, da li su i  vernici odraz crkve? Može li se postići neko jedinstvo uz slobodu, individualnost i svetovno znanje. Svakako nije rešenje spaliti knjige i uvesti Bibliju kao jedino sredstvo informisanja. 

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Natasa. рече

Па, Црква јесу сâми верујући људи хришћани. Зато не знам како да одговорим на "носе ли хришћани неку одговорност што су хришћани такви какви су". С друге стране, ако мислиш само на (архи)јереје, не видим како би нека "општа дисциплина" могла да се примењује у хришћанству. Павле каже: "...ништа није нечисто по себи, осим кад ко мисли да је што нечисто, ономе је нечисто." Дакле, не видим каква дисциплина може да натера различите људе да исте ствари доживљавају по ПС.-у.

Пример тога је онај списак/подсетник за исповест од 1348 (или колико већ) ставки. Управо по томе је јасно да наметање "свеопштег обрасца" не може имати везе са хрићанством, јер представља насиље и монопол над савешћу. Пре милитантност, него веру.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Danijela рече

Да ли је могуће спасити се само добрим делима?

Да, само тако и никако другачије. Добри и човекољубиви људи иду у рај, а лоши и себични у пакао, јер они и нису људи, без обзира у шта верују. Први предуслов је бити човек.

Господ у Јеванђељима само о томе прича, а то не оповргавају ни апостоли Павле и Јаков својим учењем "и вера и дела". Бог је Љубав, стога је правоверни једино онај који верује у Љубав!

О чему се овде ради? О разликама у обреду и еклисиологији? Спасењу једино кроз православног епископа (па макар и педофила) и његову евхаристију?

Па колико људи верује у такву бесмислицу? 

ТАЧАН ОДГОВОР: 300 милиона, односно 4% човечанства. Издвојимо ли од тога верне који иду редовно у цркву (ту ме има), и од тога оне који чине добра дела (ту ме већ нема), и добијемо: колико? Николико, статистичку грешку :0212_rolleyes: 

За мене би далеко душекорисније било да чиним добра дела него што идем у цркву и правим се паметан :ani_biggrin:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Natasa. рече

Vole diktaturu više nego 'leba da jedu, da li kroz veru ili ideologiju. A dobro, treba objediniti onoliku teritoriju, ne ide to kroz slobodu i demokratiju.

Rekoh, nisu samo Rusi tome skloni nego I drugi. Sklonost ka ekstremima je ljudska karakteristika nevezano za naciju. Nike to vezano samo za Ruse. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...