Jump to content

Русија или Америка или... ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 минута, Вилер Текс рече

јер држава јесу људи који њоме управљају

Јесу људи који управљају самим апаратом државе, али нису људи који живе на њеној територији. Ја нисам држава Србија, ти ниси држава Србија. 

Држава Србија, односно људи који њоме управљају, и мени и теби свакодневно загорчавају живот.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 968
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Аурор рече

Јесу људи који управљају самим апаратом државе, али нису људи који живе на њеној територији. Ја нисам држава Србија, ти ниси држава Србија. 

Држава Србија, односно људи који њоме управљају, и мени и теби свакодневно загорчавају живот.

Да. И какве то има везе са овим што ја пишем? Брате где сам ја нешто приговоримо Сему из Тампе?

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Аурор рече

Да је било по мојем, не би ишла ни српска полиција тамо где су све Албанци.

Да је било по тој логици, данас на КиМ не бисмо имали ниједну православну светињу, нити једног Србина. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

@Аурор Опрости да те питам, уз сву могућност да погрешим и да будем безобразан, а извинићу ти се ако грешим, да ли си икада обишао неку српску "енклаву" на Косову и Метохији или светињу?

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Аурор рече

Да је било по мојем, не би ишла ни српска полиција тамо где су све Албанци.

Ne daj Bože. Kad bi bilo po tvoje srpska policija ne bi išla na Albance, ali bi zato Srbi dobijali šamarčiće ili šamarčine!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, RYLAH рече

Да је било по тој логици, данас на КиМ не бисмо имали ниједну православну светињу, нити једног Србина. 

Имали бисмо Србе, ови само не би ишли тамо где су све Албанци.

Срби су се вековима борили за слободу, добили је, па су онда одмах узели да тлаче друге.
Мада је и то виђено другде додуше (Чеси, Мађари, Украјинци, Пољаци...).

пре 11 минута, Bernard рече

Ne daj Bože. Kad bi bilo po tvoje srpska policija ne bi išla na Albance, ali bi zato Srbi dobijali šamarčiće ili šamarčine!

Не би добијали.

Нико не сме да их бије! ;)

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Grizzly Adams рече

И нећу да дозволим да то што се неки дебил потукао са њима утиче на мој избор темељних вредности цивилизације.

Темењне вредности цивилизације, западне, којој и ми припадамо су хришћанске и старо грчке( идеја о демократији) Није их Америка измислила.

Поштовањ туђе слободе, приватности, достојанства, права на имовину, генерално поштовањ живота има свој корен у Јеванђељу а не у Уставу Америке.

Не спорим ја достигнућ Америке, али није Америка упалила светло свету него Христос, кога они (људи који уптрављају Америком) као некада Диоклецијан ни мало неслушају у глобалу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аурор рече

Срби су се вековима борили за слободу, добили је, па су онда одмах узели да тлаче друге.

Нико не спори одмазде, али оне су биле изузетци а не државна политика.

Да је то била званична политика и став Срба ( а не може бити јер какви год да смо, ипак постоји зрно хришћанске савести код нас, а поготово 1912. је постојало) не би било живих Албанаца на Косову и Метохији. Нити би добро прошли Хрвати после 1918. због напада на Србију у Аустро-Угарској војсци.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вилер Текс рече

Поштовањ туђе слободе, приватности, достојанства, права на имовину, генерално поштовањ живота има свој корен у Јеванђељу а не у Уставу Америке.

Јеванђеље се бави спасењем, не тиме и другим "цивилизацијским стварима".

То је веома занимљива тема :)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Аурор рече

Имали бисмо Србе, ови само не би ишли тамо где су све Албанци.

Мада је и то виђено другде додуше (Чеси, Мађари, Украјинци, Пољаци...).

Пре 1999. године је било екстремно мало места "где су били све Албанци". Можда неке селендре и пар неких мањих места, али генерално доле тога није било. Било је много места где су Срби у мањини, али екстремно мало места где их није било. Посебно пре Другог св. рата и комунистичке СФРЈ.

И далеко од тога да је политика Србије па онда и Југославије одмах по ослобођењу па надање била тлачитељска.

Кажем ти, није доста да прочиташ Туцовића за толико комплексне теме као што је однос Срба и Албанаца и да само на основу тога извлачиш неке дефинитивне закључке.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

Нико не спори одмазде, али оне су биле изузетци а не државна политика.

Државна политика ту је била тлачење са "историјским оправдањем".

И наравно, било је злочина појединаца са обе стране.

пре 3 минута, Вилер Текс рече

ипак постоји зрно хришћанске савести код нас

Нажалост, ништа више него код других народа.

пре 1 минут, RYLAH рече

И далеко од тога да је политика Србије па онда и Југославије одмах по ослобођењу па надање била тлачитељска.

За 20-25% становништва (Срби) је то било ослобођење. 

За 75-80% становништва (Албанци) је то била окупација.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, obi-wan рече

Evo, gledam malopre NBC intervju sa Putinom - pa on se ponasa bas "zapadno" u onom smislu zapadnog na koji sam npr. ja naviko osamdesetih, dok sam na tom istom zapadnom kulturnom modelu i odrastao. Bas mi se cini da upravo sami Rusi ubrzano usvajaju takav kulturoloski model (gledaj im samo novije filmove iz NF zanra - cist Holivud), i da su oni po svemu "zapadniji" i od samih Amera.

пре 9 часа, Grizzly Adams рече

Оно што се разликује су темељне филозофије друштва. Запад, и поред покварених политичара, има добру основу. Грађанске и економске слободе итд. Русија се још лечи од комунизма, иде напред-назад. Још нису расчистили са темељним стварима. Мени се не чини баш да Путин гаји неке велике "западне вредности"... Више ми личи да прижељкује "старе добре дане" СССР.

Делимично се у овоме слажем са Обијем и са Гризлијем.

Путин и Русија је једна велика непознаница свима. То је један експеримент.

Оби је добро приметио, Путин је за русе један американац, и људи који су национално орјентисани га не воле. Ал поред америчких вредности, он је и за совјетске вредности. Тако да је питање шта ће на крају од те комбинације испасти, кад и ако се Русија опорави до краја.

Ја као велики проблем Русије видим то што све превише зависи од једног човека, од његове енергије. Не може Путин живети хиљаду година, и није у реду очекивати да после Путина дође Путин.

И оно што је јако битно, Путина није изнедрило Руско друштво, није продукт Руског друштва, него је доведен на то место, не битно од кога, дал га је сам Бог послао, ил су га довеле стране мултинационалне компаније како би од тајкуна преузели ресурсе Русије. Колико ће један човек успети да промени читаво друштво, и како ће се променити, велико је питање.

Америка јесте у паду, и у периоду деканденције, ал се ту бар правила знају, и поштују. Они не зависе од једног човека, био то Трамп, или неки паметан и добар председник. Видећемо како ће САД преживети Трампа, и шта ће остати после Трампа. У коликом су паду, довољно говори то што је Трамп председник, дакле тренутно у Америци не може да дође квалитетнији човек на тако битну позицију, што није добро за друштво.

Не ваља ни једно ни друго царство.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Аурор рече

Прво, бројке су нетачне. Али и ако то оставимо по страни, и Албанци су се бунили против турске окупације, а и нису били јединствени, јер су поједина племена, и у Албанији и на КиМ, сарађивали са Србијом а касније са СХС, а друга племена нису. То се показало и у повлачењу српске војске преко Албаније. Они су се негде до СФЈ која их је ујединила у јединствен фактор врло често и међу собом сукобљавали. И то пошто су забранили повратак Србима који су протерани са КиМ за време Другог св. рата, пошто су у територију КиМ убацили нешто што тамо никад није било, оштетивши тиме и ужу Србију и Црну Гору, након што су отворили границе са Албанијом јер су имали сумануту идеју да од Албаније направе седму СФРЈ републику и тако вештачки повећавали број једне националности на рачун друге, након што су отели имовину и Цркве и појединаца Срба са Ким, што је било око 60% територије КиМ (та имовина није резултат ослобођења, него се вековима куповала и постојала)...

Далеко је ситуација компликованија, зато то стално понављам, то је историја која мора годинама да се проучава да би се икако разумела. На првом месту, мораш и да одеш доле и видиш како све то у стварности изгледа, где су Високи Дечани, где је Пећка Патријаршија, Призренска богословија, да чујеш и приче Срба одоздо и како је њима било под Албанцима кад год су се Албанци докопали макар мало власти, да видиш и шта би било са тим Србима и тим светињама да их нису чували и поједини албански фисови од других фисова у давна времена, и касније полиција и/или војска...

Није Димитрије Туцовић историја. Димитрије Туцовић је интернационални социјалиста који је мрзео своју земљу, јер ју је гледао као тлачитељску и ненаклоњену "модерним идејама", која је по њему била заостала јер је била монархија, итд. Димитрије Туцовић би сарађивао и са црним ђаволом само да нанесе било какву штету тадашњој Србији, јер му је то била интернационална мисија. Историја су Ћоровић, Екмечић, Слободан Јовановић, итд. Историја, а донекле и садашњост је и Мирољуб Јевтић, који је написао феноменалну и капиталну књигу о Албанцима, један од ретких код нас који се уопште и бави тим питањем. Историја је и "Случај Мартиновић", где на примеру једног мученика можеш да видиш и другу страну. После тога имаш и Туцовића, па упореди све што си прочитао и онда извуци закључке.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Аурор рече

Државна политика ту је била тлачење са "историјским оправдањем".

И наравно, било је злочина појединаца са обе стране.

Нажалост, ништа више него код других народа.

Глупости.

Одкле ти ти податци? А и да су тачни, земља је наша. А где нестадоше они Срби који су ту били већина? Колико је тих Албанаца раније било Православно, а неки и Срби?

Лоша ти је математика, Чедо.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Аурор рече

Јеванђеље се бави спасењем, не тиме и другим "цивилизацијским стварима".

То је веома занимљива тема :)

Е када би ти мало проширио ум и схватио да те врлине нису искључене из спасења и да смо позвани да их примењуејмо у својим животима и на тај начин цивилизујемо свет...Али ти само читаш оно што је написано  у твојој глави.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...