Juanito Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 пре 10 минута, RYLAH рече то је историја Прекини више да нас злостављаш нежељеним и неконсентуалним набијањем историје на нос, иначе ћу да покренем #МиТу2 да се једном за свагда разрачунамо с вама токсичним историчарима. Имамо право на сејф спејс на форуму у ком нема те историје вас привилегованих!!!! Avocado, Вилер Текс and RYLAH је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војвода7 Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 пре 55 минута, Ђорђе Р рече Ја као велики проблем Русије видим то што све превише зависи од једног човека, од његове енергије. Не може Путин живети хиљаду година, пре 55 минута, Ђорђе Р рече И оно што је јако битно, Путина није изнедрило Руско друштво, није продукт Руског друштва, него је доведен на то место, не битно од кога, Ако је доведен од некога то би онда требало да значи да не зависи све од Путина него од људи који стоје иза њега. Мишљења сам да је Русија ојачала управо захваљујући тим људима који су га довели на власт, а можда је и нови Путин спреман...ко зна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 Zašto Rusija MOBILIŠE REZERVISTE? Foto: Profimedia U narednim mesecima hiljade muškaraca u Rusiji će privremeno napustiti univerzitetske slušaonice i udobne kancelarije i „preseliti se“ u vojne barake i na vojničke krevete. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 19. marta ukaz o pozivu rezervista na redovnu obuku, prenosi Russia beyond. - Glavni cilj je da se obnove znanja i veštine koje su ljudi stekli za vreme vojnog roka, ali su ih zatim pomalo zaboravili. Dakle, rezervisti se ne pozivaju u nekakav rat ili vojnu operaciju u zemlji trećeg sveta - kaže bivši analitičar lista „Izvestiя“ Dmitrij Safonov. Foto: Profimedia Predsednik svake godine potpisuje ukaz o pozivu građana Rusije na organizovanu terensku obuku. Pozivaju se svi sposobni rezervisti. Na taj način u vojsci uvek dodatno po dva meseca boravi oko 5.000 ljudi iz „civilstva“. - To mogu biti studenti završnih godina fakulteta sa vojnih katedri i muškarci čija struka i veštine u datom trenutku nedostaju u oružanim snagama, ali su izuzetno potrebni radi izvođenja većih akcija. Na primer, tokom prošlogodišnjih velikih manevara ’Zapad 2017’ pored redovnih vojnika angažovani su i mladi ljudi koji žive nedaleko od područja izvođenja vojne vežbe - istakao je ekspert. Foto: Profimedia Po njegovim rečima, danas u vojsci nema dovoljno programera i sličnih kompjuterskih stručnjaka, a pošto armija dobija mnogo visokotehnoloških uređaja oseća se potreba za sve većim brojem kvalifikovanih specijalista koji bi mogli raditi sa tom opremom i opsluživati je. Rezervisti će naporedo sa svojom strukom učestvovati u svim vrstama vojnih aktivnosti – u marševima, vežbama na poligonu, obuci i uvežbavanju gađanja iz pištolja i automata, mitraljeza i snajperskih pušaka. Pored toga, „tehnički potkovani“ rezervisti će opsluživati teretnu i oklopnu tehniku. - Čovek treba da bude spreman da u slučaju rata izvrši postavljeni zadatak. Ljudi sa tehničkom strukom će upravljati tenkovima, oklopnim transporterima i artiljerijskim sistemima i opsluživati ih. Neko od njih će možda imati priliku da u toj tehnici izađe na poligon - istakao je ekspert. Foto: Profimedia Kako ističu vojni stručnjaci, ovakve akcije se organizuju, pre svega da bi se ljudi podsetili kako se brani otadžbina. Ko se može vratiti u armiju? Poziv može dobiti svaki građanin Ruske Federacije koji je evidentiran kao rezervista. Faktički, to može biti svaki muškarac do 60 godina starosti. - U mirnodopskim uslovima takvih situacija još nije bilo, mada je po zakonu to hipotetički moguće. Uglavnom se pozivaju vojnici i mlađi oficiri u rezervi. Obično su to ljudi do 30 godina starosti. Stariji se ne pozivaju jer i mladih ima dovoljno - rekao je za portal Russia Beyond Viktor Murahovski, glavni urednik lista „Arsenal Otečestva“. Po njegovim rečima, pored programera najpotrebniji rezervisti su stručnjaci za motostreljačke, obalske i raketne trupe, kao i inženjeri i vezisti. Pa ipak, na dva meseca se u vojsku „vraćaju“ samo oni koji su u tom konkretnom trenutku potrebni armiji ili studenti sa vojnih katedara koji po programu moraju provesti određeno vreme u različitim vojnim jedinicama. Pozvani rezervisti koji rade u kancelarijama i preduzećima dobiće dnevnicu od 8-10 dolara, kao i prosečnu platu koju primaju na svom radnom mestu. „To je dobra prilika za žitelje ruske provincije da zarade nešto više, jer tamo dobra mesečna zarada po današnjem kursu iznosi oko 500 dolara. Naglašavam da je u pitanju plata u rubljama prebačena u dolare po današnjem kursu“, istakao je on, a prenosi Russia beyond. Pored toga, učesnici obuke rezervista mogu dobiti novi čin ukoliko se dobro pokažu. „Onaj ko se ne javi na poziv neće biti krivično gonjen nego će uslediti administrativno upozorenje ili novčana kazna u visini od 10 dolara“, dodao je on. https://www.blic.rs/vesti/svet/zasto-rusija-mobilise-rezerviste/yp1kv9c Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 Руси се озбиљно спремају за рат, дугорочно. Сведок сам да су те припреме постојале и 2012.е. Колико су оне појачане у последње време, не знам. Путин је кренуо у геополитичке експерименте свестан да може изазвати рат на својој територији. Или је можда свестан да се рат не може избећи, шта год руси радили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 пре 15 минута, Војвода7 рече Ако је доведен од некога то би онда требало да значи да не зависи све од Путина него од људи који стоје иза њега. Мишљења сам да је Русија ојачала управо захваљујући тим људима који су га довели на власт, а можда је и нови Путин спреман...ко зна... Не мислим да Путина било ко контролише. Све од њега зависи. "Нови" Путин, мислим да је то немогуће, јер је Путин феномен, и непоновљив. Као када би рекли да ми можемо да родимо, створимо, припремимо "новог" Теслу. То су ретки људи. Српски Путин ти је наш Вучић. Упореди њих двојицу, и видећеш колика је Вучић карикатура. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 пре 1 сат, Вилер Текс рече Темењне вредности цивилизације, западне, којој и ми припадамо су хришћанске и старо грчке( идеја о демократији) Није их Америка измислила. Поштовањ туђе слободе, приватности, достојанства, права на имовину, генерално поштовањ живота има свој корен у Јеванђељу а не у Уставу Америке. Не спорим ја достигнућ Америке, али није Америка упалила светло свету него Христос, кога они (људи који уптрављају Америком) као некада Диоклецијан ни мало неслушају у глобалу. Па види, по мом мишљењу - најважнији догађај у историји је Христов долазак и васкрсење. Он нам је дао вечни живот. Други најважнији догађај је појава политичке филозофије коју су предводиле В.Британија и САД. Они су нам дали да овај привремени живот проведемо колико-толико достојанствено и у благостању. Слажемо се да то има корен у Јеванђељу, али ни једна држава пре њих није ту јеванђелску поуку о слободи појединца као врховној вредности спровела у дело. Они су први. Зато су направили невиђено благостање које се добрим делом прелило и на остатак света. Овај свет би без Америке био веома суморно место. Свиђала се нама та чињеница или не. Аурор је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 пре 1 сат, Ђорђе Р рече Америка јесте у паду, и у периоду деканденције, ал се ту бар правила знају, и поштују. Они не зависе од једног човека, био то Трамп, или неки паметан и добар председник. Видећемо како ће САД преживети Трампа, и шта ће остати после Трампа. У коликом су паду, довољно говори то што је Трамп председник, дакле тренутно у Америци не може да дође квалитетнији човек на тако битну позицију, што није добро за друштво. Откуд то? Америка у претходних годину дана економски доста добро напредује. Трамп је испао солидан председник, за сада бољи од претходника. Ronald је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 Putinov govor češkim radnicima, dosta poučno i za vas Srbe! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 пре 6 минута, Grizzly Adams рече Откуд то? Америка у претходних годину дана економски доста добро напредује. Трамп је испао солидан председник, за сада бољи од претходника. Мислим да он ради оно што Амерички председник никада није радио. Споља гледано, личи на свеопшти џумбус, ријалити. Што се тиче геополитике, изгледа да САД улази у конфронтацију са свима, да нема више јасних савезника, тј. гази интересе својих савезника... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 пре 1 минут, Ђорђе Р рече Мислим да он ради оно што Амерички председник никада није радио. Споља гледано, личи на свеопшти џумбус, ријалити. Што се тиче геополитике, изгледа да САД улази у конфронтацију са свима, да нема више јасних савезника, тј. гази интересе својих савезника... Изнутра гледано не изгледа баш тако. Али ајде, "млад" је прецедник, видећемо још шта ће да направи... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 1 hour ago, Војвода7 рече Ако је доведен од некога то би онда требало да значи да не зависи све од Путина него од људи који стоје иза њега. Мишљења сам да је Русија ојачала управо захваљујући тим људима који су га довели на власт, а можда је и нови Путин спреман...ко зна... Ротшилдович и Билдербегович и русисјки ламинати су истина а западни ламинати су спрдња. Занчи док год теби одговара све може бити па и то да су школе дебилане. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 пре 38 минута, Grizzly Adams рече Други најважнији догађај је појава политичке филозофије коју су предводиле В.Британија и САД. Они су нам дали да овај привремени живот проведемо колико-толико достојанствено и у благостању. Како коме. Не слажу се Индијици, Индијанци, црнци, латионси, Срби, Сирициј, Либијци, Вијетнамци... Што не значи да је то цивилизација апсолутни мрак, само треба да се стави у прави колосек. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 пре 12 часа, Grizzly Adams рече Стрпљења бре, куцао сам са мобилног па нисам могао на дугачко... Мислим да несвесно прихватате предрасуде које потичу из тог доба. Сама терминологија "злочиначки НАТО пакт" итд. указује на то. НАТО пакт је ко и сваки војни пакт. Бољи је био од Варшавског. Па онда приче о "праведном рату" где се ми само "бранимо" итд. То зовем "милошевићева митологија". И код нас је још увек опште прихваћено. Ок. НАТО пакт војни савез као и сваки други. Али и ако се сложимо да фразу "злочиначки НАТО пакт" нико озбиљан и не разматра, НАТО агресија на нашу земљу је свакако била ЗЛОЧИНАЧКА НАТО агресија. Како год обрнеш и окренеш. Бестијално тромесечно иживљавање над једном земљом се не може другачије назвати. Технолошка супериорност показана прве (или друге) ноћи када је крстарећа ракета испаљена са брода у Јадрану погодила хируршки прецизно зграду некадашњег Савезног СУП-а довољно говори о томе. Дакле, ако је требало, а требало је склонити ону битангу, могло се лепо изволети па дејствовати против њега. Постојали су разноразни механизми. Ако је "требало" и казнити народ, барем део који га је подржавао, самим његовим уклањањем би и то било "завршено". И све то у неколико дана. Али урадити на начин "слона у стакларској радњи", при томе наносећи поред војних и цивилне и материјалне жртве. Где је поред једне, друге, пете колатералне штете што је у рату неизбежно; али стварати 555 "колатералних штета", употребљавајући "прекомерну силу", отворено давати подршку једној страној армији да изврши агресију на другу земљу (Кошаре) и још много чега-не знам како се другачије то може назвати него ЗЛОЧИНОМ. Ако је та иста америчанска администрација концем 80-их имала велике планове за СФРЈ. (Један од примера је и намера након евалуације Супергалеба Г-4 за потребе обуке америчке морнаричке авијације где је наша летелица прошла све тестове у Joint Primary Aircraft Training System competition. И где је Г-4 био озбиљан кандидат и где се планирало-потписан и предуговор, да се за почетак направи неколико стотина за "Американ Нејви" ових авионау у Мостару, где би као кооперанти били укључени и "Космос" и "Руди Чајавец" из Бања Луке и ваљевски "Крушик" и трстеничка "Петолетка" и панчевачка "Утва" и београдски Војнотехнички у Ваздухопловно технички институти...); дакле, ако је било спремно да се упумпавањем огромног новца започне сарадња, која би се свакако морала играти по америчким условима, што би свакако захтевало и почетак промене друштвеног уређења и демократизације нашег друштва, зашто се онда стало са тиме. Зато што су националисти победили у свим републикама бивше државе!? Одлично! Што нису онда увели санкције свима? Ставили СФРЈ под санкције, а не то учинили само са Србијом. Па колико год то псето било криво за све, није баш да је он персонификовао читаву Србију и да цела Србија буде крива због њ. (Ево у Хрватској је снимљен филм "Генерал". Сада је у монтажи. Врдољак га режира. И занимљива је била анегдота од летос са снимања где је као стручни консултант био један генерал хрватског зракопловства. На сету је био један Ми-8 хеликоптер који је био означен ронделама Савезне Републике Југославије. Човек, тај генерал лепо рекао да су ронделе погрешне, јер ако носи "Пепси" (чувена рондела СРЈ где је у кругу била југословенска тробојка налик симболу "Пепсија"), то значи да је СРЈ извршила агресију на Републику Хрватску. А то није у правно-формалном смислу било истина јер је Хрватска још увек била у саставу СФРЈ како год. Још је консултант додао да треба развијати причу на чињеници око побуне Срба у Крајини и Славонијама, и помоћ у остављеним ЈНА ефективама Србима у тим крајевима, али свакако "агресије" на такав начин није било... Епилог је да је консултант замењен и није усвојена примедба да "агресорске" летелице остану означене ронделама којима су и требале, а то је рондела са петокраком-једна од најлепших зракопловних рондела у светским размерама..) Даље, ако пређемо неки пут од 3-4 године када смо се лепо поклали, ето прилике "код" Дејтона где то псето беше проглашено "фактором мира". Што се тада није делало? Ево ти друже, обезбеђен си све како треба, повуци се са власти па да лепо ми од СРЈ направимо "демократску државу". Значи ни тада. Онда он почиње да "решава" Космет по методологији коју је Риле поменуо. Што тад није склоњен? И све до полицијске "акције" у Доњем Преказу, тзв. ОВК је за свет (читај Американце) терористичка организација. Ко је и зашто је дозволио да полиција дејствује на начин на који је дејствовала, иако је војска већ била спремна да то уради на много суптилнији начин и неутралише ОВК хируршки. Од тада ОВК постају "борци за слободу". И почиње звецкање оружјем и припреме за НАТО агресију. И сам НАТО дејствујући на терену из личног искуства знам, није био до краја конзистентан. Имао сам прилику да летим у обе агресије. И на Републику Српску и на СРЈ. И кад летиш, мораш да будеш и на њиховом каналу подршке. Рецимо, мало се зна да је током операције забрањеног лета у Босни, изведена активност ваздухопловства Републике Српске на Бихаћ, где су у патроли током извођења бомбардовања били НАТО пилоти из Турске. А са друге стране наше авионе који су бомбардовали фабрику у Травнику, оборили Холанђани. Или током НАТО агресије на нашу земљу, амерички пилоти "се праве луди" на неке акције усмерене против ОВК, док Французи покушавају да гађају летелице које превозе рањенике нпр. Или пошту. Опет Холанђани. Миленко Павловић је носио пошту у Подгорицу када је оборен изнад Ваљева. Итд., итд.) Значи, пре свих ових "пролећа", Украјина, Сирија, Либија, Ирака и првенствено НАТО агресије на нас, било је низ "прилика" да се то псето уклони. Заборавих и Пустињску олују у којој је СФРЈ као подршка тенковским јединицама учествовала и била америчански савезник. Значи и 1989. и 1991. и 1995. и (донекле) 1997/8... Нити би такав одијум у народу био против НАТО, нити би (питање је свакако, али ко зна) се десиле Сирије и Украјине и Либије... И шта ја знам још много чега, али попут оних акционих филмова холивудских тзв. "Б" продукције. Оно, рокнеш пар бомби као припрему и уведеш "морнаричке фоке" и решиш ситуацију, Романтичан филм!? У реду! Злочиначка НАТО агресија је била хорор! obi-wan, Juanito, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 пре 7 минута, Вилер Текс рече Како коме. Не слажу се Индијици, Индијанци, црнци, латионси, Срби, Сирициј, Либијци, Вијетнамци... Што не значи да је то цивилизација апсолутни мрак, само треба да се стави у прави колосек. Могу да се слажу или не слажу, али сви уживамо благостање захваљујући њима. Да није САД 90% овога што данас имамо не би постојало. И не само што се материјалних ствари тиче, они су поставили стандард за поштовање тих људских права која си помеуо. Који остатак света више-мање успешно копира. Чак и Русија. Па ево чак и комунистичка Кина мало по мало. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Март 22, 2018 Пријави Подели Написано Март 22, 2018 пре 12 минута, Grizzly Adams рече Могу да се слажу или не слажу, али сви уживамо благостање захваљујући њима. Да није САД 90% овога што данас имамо не би постојало. И не само што се материјалних ствари тиче, они су поставили стандард за поштовање тих људских права која си помеуо. Који остатак света више-мање успешно копира. Чак и Русија. Па ево чак и комунистичка Кина мало по мало. Америка селективно поштује људска права. Благостање, тачно. Али не везано за Америку, није то оно право благостање јер је оно ипак (уз сав ризик да звучим као скојевац:) ) засновано на тешком израбљивању људи по читавом свету. И тога треба да дубемо свесни сваки пут кад незадовољни позовемо неки колцентар и иживљаавамо се на мученику са друге стране, или кад облачимо ер-макс и најк тренеке и сладимо свој потрошачки нагон. Просто то је тако, али треба имати хришћанску свест да неко за нашу удобност робија. Не везано за Америку, али се и на њу наравно односи. пс: Сад сам тек боље прочитао, коужива балгостање? Петар Петровић, дипломирани филолог отац двоје деце који радни ноћне смене у кол центур за 500 евра? Крим Сндиј који ради исто тако неке ноћне смене у Делхију за ко зна коју цркавицу, или неки Хон Донг кој за цркваицу ради као робот на трациправећи патике? Можда је теби лепо, њима није. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука