Jump to content

Дејан Мачковић: ПРОБЛЕМ ПОСТА У САВРЕМЕНО ДОБА

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Ана_Бг рече

Ajde, ajde, ostavite nas Mackovica i sl. papocentricnih ucitelja, sto kaze Vladika Atanasije,   opravdava  se i suptilno namece  kao potencionalno buduca praksa cisto ono sto je danas  katolicka (rimo) praksa posta, a i drugi mu, kako kaze Preosveceni Vladika, clanci zapocinju u istom rimokatolickom duhu sa Lojolom itd... 

Па осећам ја нешто ту није у реду ауторо је папин ђак нема вез са православљем. Мора да се оправда што латини не посте :))

Наравно нисма аремитка не мрзим папу _))

Али мени смета что се овде у време поста обкављују текстови против поста, о чему се ради коме то одговара?

Занимљиво је да је г. Мачковић полагао испите код Еп. Атанасија и да тада није био ,,папин ђак". Која категорија ,,папин ђак"?! :-D

Испада да је Папа нешто нужно лоше. Историја нас учи о временима када су само папе успеле да сачувају праву веру од источних јереси.

Еп. Атанасије је ћош један доказ да можеш бити добар а опет да лупаш глупости.12:smeha:

Текст није против поста или сте, у супротном, Ви неписмени. Текст је путоказ куда треба да идемо и шта треба да нам буду приоритети. Такође, показао је како су свети постили. Шта лупетате, аман?

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

• Одговори 185
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 20 минута, Леон Професионалац рече

Историја нас учи о временима када су само папе успеле да сачувају праву веру од источних јереси.

Pa im se posle Istok osvetio odbacivsi papu :) .

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Ана_Бг рече

Ако је по теби то што у тексту пише да нач Господ Бог није успостваио пост онда је све ОК....

Ја се не сећам да смо Ви и ја ,,per tu" :skidamkapu:

Дајте извор за то да Господ јесте установио пост какав је данас па ћу се сложити са Вама. Може тако?

Наравно да је установио пост у смислу његове социјалне улоге, Он сам каже да кад учинисмо једном од Његове најмање браће Њему учинисмо. Питање је где је то установио овакво једење једне а неједење друге хране. Ви као да нисте читали текст.:POPOcorn1:

Подсећам Вас да ћете онда морати да нам објасните која су то чиста а која нечиста јела у хришћанству и све тако редом... :-) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

Pa im se posle Istok osvetio odbacivsi papu :) .

Лепо запажање, само додајте ,,зли Исток" :cheesy3:.

Видим да је у фазону ,,папе жртвују децу". :)))

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ана_Бг рече
  • Бог је устанувио пост зато что је човек пао и зато је Христос постио 40 дана и ми постимно 40 дана, Ко тврди да Бопг није успоставио пост прича глупости 1731
  • 716 порука
  • Локација :42°29′16″ СГШ; 19°23′27″ ИГД
  пре 21 минута, Ана_Бг рече

Ако је по теби то што у тексту пише да нач Господ Бог није успостваио пост онда је све ОК....

Ја се не сећам да смо Ви и ја ,,per tu" :skidamkapu:

Дајте извор за то да Господ јесте установио пост какав је данас па ћу се сложити са Вама. Може тако?

Сјајан Вам је извор!  12:smeha:

Сад, молим Вас, пребројите колико траје овај пост па ми објасните како онда постимо 40 дана? Видим ја да сте нешго чули али не можете да се сетите шта сте чули, има нешто али шта... 12:smeha:

Па ми после објасните како сви постови не трају 40 дана или по 40 дана :-)

Налупетасте се баш. Колико се само постило пре тих Господњих 40 дана нисте ни свесни јер нисте прочитали текст г. Мачковића.

И што Ви не постите као Господ онда него једуцкате мало ,,на води" мало ,,на уљу"?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ана_Бг рече

Једино ако је Патријарх био на дрогама :))

Текст је заиста јавно доступан. Стварно је публикован.

У праву је Благовесник да сте трол.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ана_Бг рече

Патријарх би био шокиран количином глупости. 

Мислите као и ја сада?12:smeha:

Као што рекох, дајте нам изворе за своје тврдње. До тада: остајте добро!

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Ана_Бг рече

А како ти се зове Владика, кажи ако смеш...

Побогу Ана, зашто наступате као скојевац? ''како ти се зове Бладика'', па како ти се зове Комесар, да те пријавимо... 

Управо показујете овим наступом да не знате шта је пост! Можда постите на води, (и ја ћу једног дана да постим на води, јер ћу купити стан у Бг_на_води) али ове веше претње су мрсне! баш мрсне... 

У сваком случају апсолутно је благословенији и поснији сељачки сир од кинеског радиоактивног тофуа... (жалосне имитације сира).

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

,,У том смислу пост јесте најбољи начин да постанемо слични Христу, како би нас препознао као своје. За наш духовни развој, а у коначници и за вјечно спасење..."

Ма свака част! Прочитао сам текст три пута!

@Ана_Бг, наравно, без благослова није могао да упише ни факултет а ни последипломске студије.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ана_Бг рече

Нема ништа у Цркви без благослова Владике, а овакви памфлети су доказ да је то највећа истина. слава Богу на свему и на спасење пост!

Теби су већ блокнули тему кад си узела да лупеташ ко благосиља Поуке. Сад си узела да ситно калуђерски попрцтролујеш. 

Текст је објављен у научном зборнику, Српска теологија данас (2011), ed. Богољуб Шијаковић, Београд. Издаје Институт за теолошка истраживања при Православном богословском факултету. То је инсистуција у којој се делом школују будући свештеници и епископи. Ти ако нешто имаш против, објави твоје опсервасције, пошто си бистра, у научном часопису а не да се просераваш по форуму (тебе кад притера да  идеш у вц тражиш сигурно благослов од владике:))). Овако ти остаје да идеш код Артемија или Акакија, а пре тога на базичне припреме у Рукумију! Ако питаш ову тројицу твојих духовних узора Таса је паписта, а БФ је расадник јереси.  

Само епархијска издања иду са благословом владике. Ударила ти сексуална апстиненција у главу па булазниш овде. Редакција би требало да те блокне као трола.   

Подели на овим сајтовима

Ана мени је јасно да ти мислиш да сам ја криптолатин, папин ђак, да немам епископа, итд То ме заиста насмијава и радује.

Међутим, није ми јасно, како неко ко има неоплатонистичку визију поста, погружење у покајање и остала прања мозга, може да буде толико агресиван баш у току поста. Зар не би требала сад да смрдиш на бели лук, и говориш са марамом на глави скрушено, праштајте праштајте, појачано се молиш, избегаваш искушења итд. Уместо тога, ти говориш да је патријарх на дрогама, мене кога ни не знаш блатиш? То је биполарни поремећај. Озбиљно застани и размисли, да ли је само бијес, и фрустрација или си можда болесна?

Ја постим онако како сам написао у чланку, мислим да је пост користан и дио живота сваког ко се труди, не видим како је мој чланак против поста. Отворен сам за дискусију са аргументима. Не мислим да је чланак савршен, да је баш све апослутно онако како тамо пише, али нећу се одрећи ни једног светог оца, нити цитата који је тамо.

Патријарха, владика и осталих које ти доживљаваш као инквизицију се не бојим. Секуларна је држава. Ако ти је већ стало до "православног" поста, онда напиши чланак, какав хоћеш са отачким изворима и литературом. Поента чланка није да буде Свето Писмо, него да покрене размишљање и дискусију, да свако пође од себе, да не чека Сабор, Патријарха, рецепте и правила. Свако има неког око себе, коме треба помоћ. Не мора бити велика ствар, можеш неком платити преглед колоноскопије или анализу крви, и тако на вријеме спријечити да добије рак? Неком пензионеру.

П.С. Немој само да се позиваш на вл Атанасија, јер је управо он превео Пастир Јермин, који говори како се пости.

П.С.С. Што се тиче богоустановљености поста, нисам једини који не види да је богоустановљен тако што је Христос постио у пустињи. Нпр св Василије такође не види ту богоустановљеност.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Дејан Мачковић рече

Ана мени је јасно да ти мислиш да сам ја криптолатин, папин ђак, да немам епископа, итд То ме заиста насмијава и радује.

Међутим, није ми јасно, како неко ко има неоплатонистичку визију поста, погружење у покајање и остала прања мозга, може да буде толико агресиван баш у току поста. Зар не би требала сад да смрдиш на бели лук, и говориш са марамом на глави скрушено, праштајте праштајте, појачано се молиш, избегаваш искушења итд. Уместо тога, ти говориш да је патријарх на дрогама, мене кога ни не знаш блатиш? То је биполарни поремећај. Озбиљно застани и размисли, да ли је само бијес, и фрустрација или си можда болесна?

Ја постим онако како сам написао у чланку, мислим да је пост користан и дио живота сваког ко се труди, не видим како је мој чланак против поста. Отворен сам за дискусију са аргументима. Не мислим да је чланак савршен, да је баш све апослутно онако како тамо пише, али нећу се одрећи ни једног светог оца, нити цитата који је тамо.

Патријарха, владика и осталих које ти доживљаваш као инквизицију се не бојим. Секуларна је држава. Ако ти је већ стало до "православног" поста, онда напиши чланак, какав хоћеш са отачким изворима и литературом. Поента чланка није да буде Свето Писмо, него да покрене размишљање и дискусију, да свако пође од себе, да не чека Сабор, Патријарха, рецепте и правила. Свако има неког око себе, коме треба помоћ. Не мора бити велика ствар, можеш неком платити преглед колоноскопије или анализу крви, и тако на вријеме спријечити да добије рак? Неком пензионеру.

П.С. Немој само да се позиваш на вл Атанасија, јер је управо он превео Пастир Јермин, који говори како се пости.

П.С.С. Што се тиче богоустановљености поста, нисам једини који не види да је богоустановљен тако што је Христос постио у пустињи. Нпр св Василије такође не види ту богоустановљеност.

Tvoj clanak nije protiv posta, nego protiv posta kako ga vide revintelji i ljubitelji Borbe za veru.

Подели на овим сајтовима

Ана БГ обележена као спамер на форуму, тако да више неће моћи да вам одговара на поруке.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...