Jump to content

Пад арх. Никодима у отворени антисемитизам - од личног проблема до општецрквене бруке

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 24 минута, александар живаљев рече

Његова интерпретација је потпуно нетачна. Нијесу имали снаге ни да донесу Орос Сабора, а све раније Саборе које су Таса и он хтјели да прогласе васељенским (што је био и званични предлог САСабора СПЦ који послије нико није изнио ни бранио на Криту!?) су заправо релативизовали само их набрајајући у Енциклици. Уосталом, да ли си прочитао да је ико осим митрополита Амфилохија дао такву интерпретацију Крита? Најближи му је став Сабора Атинске архиепископије, изнет у посланици чија је намена да Грке убједе да није издата православна вјера на Криту (као и што заиста није), али су далеко од митрополитових учитавања.  

пре 25 минута, александар живаљев рече

Његова интерпретација је потпуно нетачна. Нијесу имали снаге ни да донесу Орос Сабора, а све раније Саборе које су Таса и он хтјели да прогласе васељенским (што је био и званични предлог САСабора СПЦ који послије нико није изнио ни бранио на Криту!?) су заправо релативизовали само их набрајајући у Енциклици. Уосталом, да ли си прочитао да је ико осим митрополита Амфилохија дао такву интерпретацију Крита? Најближи му је став Сабора Атинске архиепископије, изнет у посланици чија је намена да Грке убједе да није издата православна вјера на Криту (као и што заиста није), али су далеко од митрополитових учитавања.  

Ја сам само навео владикину интерпретацију.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 248
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 минута, александар живаљев рече

Наравно, владика Тихон у свештеноначалију амортизује, сасвим неправедне ударе на "екуменисту и жидовствујућег" митрополита Илариона (Алфејева). У "црквеној огради" има места и за "традиционалније" и за "модерније". Владика Тихон је (још док није био у архијерејском сану) најзаслужнији за васпостављање пуног евхаристијског и канонског (уз аутономију) јединства са Руском заграничном црквом. Е, сада су ту занимљиве двије ствари: владика Тихон је на скорашњем Сабору одбацио тезу, наравно на основу историјских докумената, о наводном ритуалном "жидовствујућем" убиству царске породице. (Ово на шта алудира наш Никодим). Друго, подршку групацијама које се одвајају од свештеноначалија Московске патријаршије и Руске заграничне цркве управо на идеолошкој Никодимовој платформи, дају руски "либерални", проукрајински и антипутиновски сајтови специјализовани за црквена питања, као credo.ru.

Сагласан. Нису ми једино познати ти детаљи око ове подршке коју ти сајтови дају Никодиму, али ме не би чудило. Јасно је да у Цркви има места и за традиционалце и модернисте. Битно је само да сви ми који смо удови Цркве, обратимо пажњу да једни или други не оду у екстрем и створе климу погодну за раскол. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, александар живаљев рече

Друго, подршку групацијама које се одвајају од свештеноначалија Московске патријаршије и Руске заграничне цркве управо на идеолошкој Никодимовој платформи, дају руски "либерални", проукрајински и антипутиновски сајтови специјализовани за црквена питања

Да ли то неког много изненађује? Не верујем. 

Иначе сви ти покрети нису монолитни, него је то вишеглава звер. И то не случајно. Имамо Диомида, па после њега (а и пре) мноштво других, али су сви засебни. Па онда десетине расколничких формација које су се издвојиле од РПЦЗ, а већина их сада вршља управо по руској канонској територији итд. И код нас је процес сличан. Од Акакија на овамо ради се на умножавању разних групација. Али њихова основа је потпуно иста, а борба против њих је отежана јер је то, како рекох, вишеглава звер. Али то даје нашој Цркви и једну прилику да на искључиво богословској основи, порази та разна учења, јер су у питању готово истоветна учења. И потребно је на томе да се ради. Само нисмо добро организовани. А ако се брзо не организујемо и не престанемо да се бавимо разним глупостима и споредним стварима биће касно. Јер нам већ мало помало откидају тело и стварају фанатичну армију зомбија. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Ivan Marković рече

Нису ми једино познати ти детаљи око ове подршке коју ти сајтови дају Никодиму,

Имао сам стицајем околности прилику да се упознам, пре више од деценију, са тим идејама које Никодим од недавно промовише код нас. Тако да кад сам их код њега прочитао не тако давно, нањушио сам их на километар, и знао сам да ће пре или касније доћи до нечега оваквога као што је овај текст поводом којег и разговарамо, а који већ искаче из оквира. Те идеје су у русији изродиле мноштво фракција, које су формално (већина, не све) у Цркви, али .... ствари не стоје на месту

Такође из тога се изродио и екстремизам и ругање вери типа про-наци-"православља" којег има доста у Украјини. Са кукастим крстовима, или новопаганска верзија "православља", или величање стаљина и његове "иконе" и сличне болештине. Тако да је то један рак који само метастазира. И он у ствари одбија разумни а још неупућени народ од Цркве, приводи екстремисте у фанатике у Цркву (јер се формално нису одвојили и још нису санкционисани). И затим у Цркви стварају поделе, смутње, свађе, итд. Тако да на више фронтова делује антицрквено. 

Није то баш безазлено. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

То је тренутно далеко већа опасност за нас од "екуменизма". 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Ivan Marković рече

"Тиме је овај Велики Сабор заиста наставио дјело Васељенских сабора: следујући Светим Оцима уградио је у своју Посланицу (Орос), на првом мјесту, саборно исповједање истина православне вјере, као и односа једне, свете, саборне и апостолске Цркве према хришћанским заједницама, иступившим из ње лажним учењима и етосом и одвојившим се од ње (римокатолицизам, протестантизам, новији етнофилетистички расколи унутар Православља).

:D Poveznica:https://beleskesasabora.blogspot.rs/2017/05/

Tako Amfilohije interpretira Krit. 

Мени је жао што Амфилохијеве речи нису ушле у саопштење Крита.:))12:smeha::)) Управо се Буловић, од кога смо имали прилике да читамо интервју, жалио и критикова то што нисмо себе дефинисали као Цркву и јасно рекли да ли су католици и неки протестанти Црква или нису. 

Радовићево излагање је смешно поготово када говори о саборности која је успостављена овим Сабором! То је као кад би рекао како се патријарх Павле прејео свињетине и од тога умро!:)) Управо је овај сабор "громопуцатељно" обзнанио како нисмо "Једна католичка црква". Написах о. Љуби на Светосављу да нам сам Бог не да да будемо католичка црква све док смо у расколу са Римом! сад ти можеш да дубиш на трепавицама, али је факат да немамо саборност а ја ти истумачих зашто га нећемо никад ни имати док се не сјединимо поново са Римом. 

Прочитај саопштење Москве у Иринејевом преводу, где се потврђује да овај сабор нема управо саборност. Прочитај нешто паметно, а не да се храниш само зилотском храном: http://beseda.rs/saopstenje-svestenog-sinoda-ruske-pravoslavne-crkve/      

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Zoran Đurović рече

док се не сјединимо поново са Римом

Мен се привиђа бискуп Кошић кад затворим очи. Како нас "присаједињава" sFun_bat 

12:smeha:

пре 24 минута, Zoran Đurović рече

Прочитај нешто паметно, а не да се храниш само зилотском храном: http://beseda.rs/saopstenje-svestenog-sinoda-ruske-pravoslavne-crkve/      

тој писао жидовствујући Иларион :tongue:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Сад када сам све прочитао да се вратим на тему и почетак.Противно је здравом разуму(да не помињемо логику која је ипак наука) рећи да је цар брана од екуменизма зато што је могуће да сам цар буде екумениста.Пример за нешто много више од екуменизма за правоверне и стварно и под знацима навода је цар Николај II који суштински није ни био православан него мултиконфесионални мистик чији су у разним фазама духовни оци били масони као метр Филип или Жерар Анкоз Велики мајстор националне ложе Француске па до народног секташа Распућина који је цару наредио да пијачног трговца постави за епископа.Извесно је да је цар прошао разне иницијације какве год биле да би му они могли командовати.

Никодима би требало и на црквени и грађански суд али би се могао бранити да је луд.

Руси су видели да су претерали са царем па одатле и изјаве и филм Матилда иза којег стоји држава.

А.И.Осипов председник комисије за катихизацију РПЦ и професор МДА рекао је и то постоји на ЈУтјубу да је сама одлука о канонизацији цара догматски неисправна јер је је речено да је он саучесник у Искупитељском делу Господа.Дакле за оно зашто су некада наши критиковали Рк да су назвали Богородицу ставили су обичног човека.Толико о цару и његовој светости.

Подели на овим сајтовима

Будући да вас овде више има који пратите тему. Можда ће вас интересовати и најновије виђење. 7896634

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...