Кратос Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 1 минут, Mиљан Л. рече Није нестворена, Сматрам да наша природа има свој природан Богу предвидљив простор и понашање у коме пред Богом ништа није неочекивано. Али човек упоредо са тиме, има своју слободну вољу да мења на позитивно будуће догађаје. Наша природа јесте Божанска, само што није непромењива уколико не носи веру, постојаност и одлучност. Osnovna odlika božanske prirode je nestvorenost i u njoj je suštinska razlika između prirode Boga i prirode sveta,ako bi svet predpostojao u Bogu onda je on nestvoren i samim tim ulazimo u panteizam Bog=svet,možda se može reći da je svet u nekom potencijalnom smislu predspostojao kao ideja o njemu u Božijem Umu i da je Bog izvor te ideje ali svet ulazi u realno postojanje Božijim aktom stvaranja(prizivom u postojanje) u stvorenom svetu a ne u njemu samom kao biću. Milan Nikolic, "Tamo daleko" and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 12, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 1 сат, Кратос рече Pa baš zato jer jedan od Svete Trojice je i Isus Hristos a on se ovaplotio u muškom telu,zato i pitam.Isus ne kaže da neće biti muškog i ženskog nego da se neće udavati ni ženiti ako se ja dobro dosećam.... Галатима каже ап.Павле да нема ни мушког ни женског, али то се може тумачити другачије. Него довољно је што Христос каже да смо као анђели на небу након васкрсења. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 12, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 3 часа, Mиљан Л. рече Ја сам констатовао да Бог као извориште свега што постоји мора да поседује у себи полност јер је исту створио, тј. из Речи Божије је произашла. Због свега што си написао покајао сам се што сам започео ову тему. Али хајде да видимо шта би рекао у односу на шта Бог има полност као што тврдиш. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 1 hour ago, Svetlana Pecin-Saraguda рече Стварно ми је интересантно кад почињете људском логиком да разматрате шта Бог може, а шта не може, па се онда неминовно упетљате. Их! Све може и ништа Га не ограничава. Не можете Га ставити у калупе људске логике. Зато нам и јесте тајна, јер смо ми људи ограничени, простором, временом ... Ovde nije reč o Božijim mogućnostima već o Božijoj prirodi...niko i ne spori da sve može,bar ja nisam primetio... Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 2 часа, Кратос рече Osnovna odlika božanske prirode je nestvorenost i u njoj je suštinska razlika između prirode Boga i prirode sveta,ako bi svet predpostojao u Bogu onda je on nestvoren i samim tim ulazimo u panteizam Bog=svet,možda se može reći da je svet u nekom potencijalnom smislu predspostojao kao ideja o njemu u Božijem Umu i da je Bog izvor te ideje ali svet ulazi u realno postojanje Božijim aktom stvaranja(prizivom u postojanje) u stvorenom svetu a ne u njemu samom kao biću. Secas se Kratose, o ovome smo pricali na onim temama o predvecnosti Hristosa. Da su sve stvari, ...kao u umu Bozijem, ...po Predodredju i po Prednacrtu, kojim putem Sv. Trojica stvara svet i coveka. Ili, ono, za Boga je svo vreme, proslo i buduce, kao u sadasnjosti, ali, sami dogadjaji dolaze u svoje postojanje i realizaciju, svaka u svoje odredjeno,... ovo nase istorijsko vreme. Кратос је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Secas se Kratose, o ovome smo pricali na onim temama o predvecnosti Hristosa. Da su sve stvari, ...kao u umu Bozijem, ...po Predodredju i po Prednacrtu, kojim putem Sv. Trojica stvara svet i coveka. Ili, ono, Za Boga je svo vreme, proslo i buduce, kao u sadasnjosti, ali, sami dogadjaji dolaze u svoje postojanje i realizaciju, svaka u svoje odredjeno,... ovo nase istorijsko vreme. Da,tu smo izdiferncirali Božiju perspektivu sveta gde on svet vidi kao celinu,od stvaranja do Eshatona i našu,događaji ne postoje u Njemu kao ni svet ali ih On poznaje i vidi kao aktuelne iako se neki nisu još iz naše perspektive ni desili. Bokisd and Аристарх је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 1 hour ago, Кратос рече Osnovna odlika božanske prirode je nestvorenost i u njoj je suštinska razlika između prirode Boga i prirode sveta Јесте, али Бог је опитан као суштина, притом је и свеприсутан у творевини и независно као суштина. Све свете тајне се базирају на тој спознаји. Јер колико сам ја схватио, да није тако, онда би значило да се ми налазимо у Божијој суштини која не може да постоји неодвојиво од нас и самим тим би значило да је полност Бога опитна суштински, то сам горе поменуо Милану. Хришћанство сматра да посебан ред анђела стоји око Божије суштине и да је Бог неопитан, сем реткима. Да не одвајамо суштину Бога од творевине онда би то био пантеизам. 1 hour ago, Кратос рече ako bi svet predpostojao u Bogu onda je on nestvoren i samim tim ulazimo u panteizam Bog=svet,možda se može reći da je svet u nekom potencijalnom smislu predspostojao kao ideja o njemu u Božijem Umu i da je Bog izvor te ideje ali svet ulazi u realno postojanje Božijim aktom stvaranja(prizivom u postojanje) u stvorenom svetu a ne u njemu samom kao biću. Свет као целокупна творевина заокружена озонским омотачем је природа, ограничена временском димензијом. Па самим тим значи да није нестворена за разлику од Бога који је ванвременски и нестворен, па тако и Христа Бога који је доказао своју ванвременску-нестворену природу тако што је победио смрт и наставио постојање. Он је послат од Бога Оца као мистично сједињена творевина и суштина у којој је нествореност победила природу створености. То је оно што на примеру руши пантеизам као идеју, која супротно православљу може да држи воду у Исламу или неким креационистичким хипотезама које сам прочитао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 Управо сада, Mиљан Л. рече Јесте, али Бог је опитан као суштина Ne ne Bog je opitan kao energija,kroz ta nestvorena dejstva i ispoljavanja suština je nedodoirljiva za stvoren svet čitavi,ne samo čoveka,ni Arhangel Mihailo koji je kao Bog ne zna niti može da zna Božiju suštinu.Jednostavno epistemiološka granica Bogopoznanja su božanske nestvorene energije.To uči sv Grigorije Palama koga su optuživali da je jeretik klevetajući ga da je tvrdio da je poznao božiju suštinu. пре 6 минута, Mиљан Л. рече Свет као целокупна творевина заокружена озонским омотачем је природа Znači svet je samo planeta Zemlja,sve ostalo što postoji u Kosmosu nije svet? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 50 минута, Milan Nikolic рече Галатима каже ап.Павле да нема ни мушког ни женског, али то се може тумачити другачије. Него довољно је што Христос каже да смо као анђели на небу након васкрсења. Како другачије? Дали је душа човека полно одређена? Писало је само (ако се добро сећам) да се неће удавати и женити као на земљи, притом то је одговор био јеврејима који нису били крштени и који су имали обичај да наслеђују супруге удовице од блиске родбине као своје. Ја сам става да ће се моћи разговарати на ту тему са Богом, јер није човек подељен на два пола, након пада, већ пре пада. Ја сам нашао неке интересантне примере светоотачке литературе, како су они сведочили природу раја и тог новог уређења природе. Али нисам још задовољан са податцима, верујем да више може да се пронађе. Али са обзиром да је Рај наставак живота (притом вечног) и стварања верујем да ће полност да добије неки део природе човека јер иста није последица пада. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 2 часа, Кратос рече Da li je Isus Hristos sada u istom muškom telu u kojem je bio na planeti Zemlji i koje je uzneo sa desne strane Oca? По Владики Николају, Христос је у истом телу у коме се објавио апостолима након васкрсења, бит ће у њему до свеопштег васкрсења тј. поновног доласка. Па ће као и остали да прими ново тело. Јер људи када се коначно поделе и опет нађу у Царство Небеско, бит ће им доступни вртови са плодовима разним. Ја верујем да ће ту човек своју природу да формира поново на начин како је то и било предвиђено пре кушања воћа о познању добра и зла. Такође и стабло са плодом бесмртности је наглашено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 1 минут, Mиљан Л. рече Па ће као и остали да прими ново тело. Gde si ovo pročitao kod Nikolaja da će Hristos promeniti svoje telo po drugom dolasku?Iskreno prvi put čujem za tako nešto... Ведран* and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 3 минута, Milan Nikolic рече Због свега што си написао покајао сам се што сам започео ову тему. Али хајде да видимо шта би рекао у односу на шта Бог има полност као што тврдиш. Покајање је добро за душу. Увидех да сам мало скренуо са теме, па ми немој замерит... Али ја од почетка тврдим да Бог поседује полност као и живот, упоредивши то двоје, само тврдим такође да је то неопитно на нивоу Божије суштине. Да би ми било опитно вероватно би морао да будем благословен за такво тајнотражење или предодређен на неки начин, а то за сада нисам. Али ако бих пробао. Дали бих однос Божије полности сагледавао као 1. полност као поларитет или 2. полност као поларитет са репродуктивним карактером. Са тим да ми кажеш дали узимамо у обзир полност човекове природе јер је човек направљен по лику Божијем? Јер човек није једина позната могућност репродукције или поларитета у широј природи која постоји око нас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 3 минута, Кратос рече Gde si ovo pročitao kod Nikolaja da će Hristos promeniti svoje telo po drugom dolasku?Iskreno prvi put čujem za tako nešto... Не већ након другог доласка, када се поделе људи на леву и десну страну. Можда сам погрешно интерпретирао? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 12, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 Брате мој, ја сам толико вутре подувао али овако нешто још нисам видео. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 Управо сада, Mиљан Л. рече Не већ након другог доласка, када се поделе људи на леву и десну страну Dobro ali gde si to pročitao kod Nikolaja?Neverovatno mi zvuči da jedan tako obrazovan teolog i sveštenik kakav je Nikolaj izjavi tako nešto.... Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука