Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa ne postoji zato ih ti ne vidiš sve jer nisi Bog a kad postaneš bog po blagodati tada ćeš svako biće poznavati.

Naravno, ali, ne kao Bog sto poznaje. Mislim, da ces se sloziti.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 12 минута, Milan Nikolic рече

Мало си избркао категорије. МИ не можемо да постојимо као личности без створене природе, а ЛОГОС као личност итекако може постојати без те наше природе.

Видите ли како филозофирање и фантазирање попије и оно мало памети што је остало. 

Да ми је знати ко му ово откри? 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Видите ли како филозофирање и фантазирање попије и оно мало памети што је остало. 

Razgovarao čovek......

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Milan Nikolic рече

Иако цело то тело Христово, ... просијава Божије енергије као стакло које пропушта светлост,

Овај се сад причешћује стаклом! :coolio:

Пази да те не исече следећи пут!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

Па управо због проблема претпостојања творевине, св.Максим уводи такво учење. У самој вечности има пре и после, у смислу ПРЕ ОСТВАРЕЊА и ПОСЛЕ ОСТВАРЕЊА воље Божије о творевини. Не можеш ту имати никакву рокаду, никакво обртање. Није то глобус, па да једним правцем дођемо испред полазне тачке.

Значи да у Богу има промене и у његовом познању и односу према творевини а то је немогуће. То се може уклопити само у ону причу да постоји вечност у која су ушла створења и она крајња несагледива беспочетна у којој обитава Света Тројица као што јесте. Још увек нисте приложили ни једну конструкцију у којој се Бог Логос у вечности може сагледавати као бестелесан. Оно о небићу не вреди одговарати јер небиће није нешто из чега је нешто друго произашло него је све створено кроз божанске енергије.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Матусал рече

Не да ми није јасно него немам појма о чему говориш, небиће је ништа оно је непостојеће. Бог ствара ни из чега приводећи нас из небића у биће а не ствара из небића.

Хоћеш рећи да је човечанска природа Исуса Христа настала на небесима ни из чега, да би онда кроз таквог Христа настала творевина? Коју онда природу Христос треба да понесе? Па као да има две човечанске природе. Бојим се да ћете решење наћи у у преегзистенцији свих нас заједно са Христом, а тако већ чините, причали су о.Зоран и његови следбеници.

Поента ваше теорије је у томе да творевина, заправо, не настаје ни из чега (небића), него је настала у самом наднебесном постојању, тамо где је вечна слава и наше коначно одређење, тј. Царство Божије.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Milan Nikolic рече

ако је то природа као свих нас, настала из небића?

Човечанска природа као ентитет, није настала из небића. 

П.С. Само вам дајем коску да глођете. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ведран* рече

Госпон' докторе може ли од овога да се полуди? Ја када пишем и читам овде на форуму осећам како се умарам и после када узмем свете оце имам утисак да ми се ум сабира и враћа на своје место. Ја иначе не волим да филозофирам па се плашим за своје ментално здравље??? :)

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Po blagodati poznajemo.

А то је кобајаги познавање, ВСБ, како бре не схватиш већ једном?! 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

да творевина, заправо, не настаје ни из чега (небића),

Ovo je, kako da kazem, fundametalna stvar.

Pre vremena, pre stvaranja bilo kakvog bica, postojao je realno samo Bog u sv.Trojici.

Mi smo, stvoreni iz nicega, nista u apsolutnom smislu nije postojalo pre nego sto je Bog sve stvorio.

Pa, onda, mozemo da pricamo uvek imajuci ovo na umu, da ne bi presli granicu koja definise Boga kao jedinoga Uzroka svega i Stvoritelja.

Odoh, pozdrav.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...