Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

Da se dogovorimo da Zoki bude primarijus ipak je on najdalje video :)))

Ti si nasao trojicu jedan kasni

Ja trojicu i pol

A primarijus cetvoricu.

Sta velis?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da se dogovorimo da Zoki bude primarijus ipak je on najdalje video :)))

Ti si nasao trojicu jedan kasni

Ja trojicu i pol

A primarijus cetvoricu.

Sta velis?

Напуштам клинику. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Ваша неписменост је галактичких размера! Јер ви ни елементрарне ствари не знате. Мислио сам да не треба да вам се наводи да у полицемији архетип и прототип се односе на особу или ствар, као што може да буде и слика, идеја. Кавасила говори о особи која је модел за прављење Адама. Ево вам чувени аргумент иконофила из Василија Великог: поштовање упућено икони, доспева до праобраза ( τῆς εἰκόνος τιμὴ ἐπὶ τὸ πρωτότυπον διαβαίνει) - Liber de Spiritu Sancto, 18.

Безбожна је ваша молитве: Слико Исусова, помози ми! Преднацрту, спаси ме! - Видите ли, непријатељи благодати, како се прототипом (πρωτότυπον) означава особа а не нацрт? Да ли сте сада свесни своје несвести и неписмености? Синонимну употребу имамо у Отаца термина прототип и архетип. Иста је ствар. Теодор Студит ће више користити реч архетип. Уби вас незнање и злобно срце! Остаје само да вас звекнем овом крстачом у пчело!

P3O6jw9.jpg

Да заиста! Мени је ово промакло. Прочитао сам то што је Драгиша написао али нисам успео да докучим о чему говори јер ми ни на крај памети није било да он архитектонским језиком разумева Отачке текстове! Па да му је прототип као нека макета. Ја сам то приписао његовом бунцању јер ми је било неразумљиво, кад оно испаде да ипак није бунцање него незнање! 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ведран* рече

Прво, Драгиша, више пута већ понављаш "теорија", ваша теорија ово, ваша теорије оно. Ми се овде не бавимо теоријама. Код гаћолога имаш теорије и категоризације и богословску тројицу, и ко зна шта све не. Ми се бавимо чистом јеванђељском и Отачком емпиријом. На основу откривене Истине и Отацчког искуства и здравог разума ми говоримо ово што говоримо. И не измишљамо нове теорије. Него све темељимо на овоме што поменух. То прво.

Друго, да си прочитао тему, истински, са пажњом, без предрасуда, као што ниси, онда се заиста не би јављао са својим замеркама, јер од самог почетка су ти замерке потпуно неутемељене, а аргументи којима нас нападаш непостојећи. При томе си изрекао брдо проблематичних теза, све бусајући се у Православна прса и нас прозивајући. Не ваља ти таква работа.  Једино ти је хумор понекад добар, у сваком случају бољи од Смедеревчевог и Гаћологовог, иако си смркнути миш.

Треће, не разумем те уопште о каквој ти сад поставци причаш "Божанска категорија личности". Шта ти је то? (реторички питам, немој, за име форума, да ми објашњаваш!). И остало што си изрекао. Тема не наглашава ФИЗИЧКУ преегзистенцију. Него наглашава преегзистенцију (уз раније изречене ограде о непрецизности ове речи) ХРИСТА. Нема физичке преегзистенције као категорије, засебне. Физичкост није биће. Само се условно и уз опрез говори посебно о човечанству, а посебно о Божанству у Христу, и исто тако и о физичкој преегзистенцији, само са циљем лакше егзегезе, али ово су апстракције. Увек се наглашава Богочовечанство Христово, јер Христа познајемо само као Богочовека, и о Њему само у тим оквирима говоримо. И не уситњавамо ништа, ви сецкате, јер одбијате Јеванђеље, вама је неприхватљиво ово што ми говоримо јер се противите Истини, не нама. Исто као што су ондашњи фарисеји дерали хаљине на помисао да је Он Богочовек.

Зато да са мало смирења наступате, ми бисмо овде могли да имамо корисну размену мишљења јер би ви наводили ствари које сматрате неразумљивим, а онда би вам можда неко од паметнијих одговорио, и не бих ја морао да се млатим с вама. И сви бисмо имали корист. Не морате се сложити, али научите се разговарати. Кад год почнете да нападате и да се ругате разумним аргументима глупошћу, а нарочито када прозивате и оптужујете за неправославност без да то добрано образложите онда ћете бити "шибани". Јер кад сте дошли као учитељи, онда не тражите милост. А кад доћете као опадачи иста ће вас судбина снаћи. 

Вама је највећи аргумент што вам се у очи каже да лупетате и сличне ствари. То вас боли. И неки около кмече због тога. Јер немају ништа друго да замере, а да то што замерају неко са два грама мозга прихвати за разумно. Зато неки кажу да смо ми овде поганог језика. А нема већег поганства него на правди Бога оптуживати православног брата (уз то и свештенике и друге ученије и искусније од самих опадача) за неправославност. А пред тиме друшкане нема смирења. Мени лично овде су говорили и да сам мајмун, и да сам глуп ко точак, и да звечим ко лонац, и шта све не још, и ја сам се пред тим смиривао. Није ми тешко падало. Више сам то доживљавао као да помажем брату да не пукне под притиском, да своју надувености мало испусти на вентил, да не прсне. Нисам опадачима то ни узимао за зло. Али када ми посредно или непосредно кажу ти си јеретик, без и једног аргумента, онда заслужено добију форумским бичем по леђима. И кмечање не помаже. Јер није моја лична сујета повређена него моја љубав према Христу. 

Ако хоћете лепо да разговарамо, изволите, а ако хоћете другачије, биће другачије. 

Vedrane ti si jer...:0205_whistling:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Isusovo magare рече

Vedrane ti si jer...:0205_whistling:

Магаре немој ме мучити. Шта сам ја? Мозги ми не раде да попуњавам питалице.

Ни кроасан са нутелом ми није помогао. :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Ведран* рече

Благодарим! 

Молим Администрацију да исправи у горњем тексту и избирише речи "нестворена слава". Речи су се копирале са хедера документа из кога сам копирао. Треба да стоји "Смеса наше људске природе, коју је Господ узео, засела је одеснују Величанства на висинама".

Da li si ti video ko ti je aminovao? Ja sam video i uplasio se!  :unbelieveble::unbelieveble::unbelieveble::0222_shocked::0222_shocked::0222_shocked:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

Da li si ti video ko ti je aminovao? Ja sam video i uplasio se!  :unbelieveble::unbelieveble::unbelieveble::0222_shocked::0222_shocked::0222_shocked:

Па обрадовао се човек. :)))Мислио да сам ја непогрешива аждаха са седам глава која бљује ватру, па да не умем да будем благодаран кад ми неко исправи грешку. 

Чак и кад одмах, у својој великодушности помисли да сам намерно фалсификовао Отачки текст, и почасти ме са срам те било изопачитељу...

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Ведран* рече

Прочитао сам то што је Драгиша написао али нисам успео да докучим о чему говори јер ми ни на крај памети није било да он архитектонским језиком разумева Отачке текстове! Па да му је прототип као нека макета.

Рекох ти ја да сам малеус малефицарум за ове безбожнике. Исто је лупетао Боксит. Златно правило: Разумећеш шта су хтели да кажу кад одабереш најглупље решење које ти може пасти на памет!:))

Подели на овим сајтовима

Ево да сада опет прочитамо Кавасилу имајући Ис Хс на уму, а да нам безбожни Боксит објасни шта би било погрешно у овом тексту ако се има Ис Хс на уму!: Ради новога човека, уосталом, створена је у почетку човекова природа, а исто тако и ум и душа; разум смо примили да бисмо Христа спознали; жељу, да бисмо ка Њему хитали; памет смо стекли да бисмо Њега држали у сећању, јер када смо стварани, Он је био Праобраз. Стари Адам није пример овоме Новоме, него је Нови Адам пример ономе староме. Ако се и каже да је Нови Адам рођен по подобију онога старога, то је због пропадљивости коју је онај стари увео, а овај Нови наследио да би уз помоћ Својих лекова излечио болест природе и, као што каже апостол Павле, „да би живот прогутао оно што је смртно“. Код нас, дакле, који смо најпре спознали старога Адама, створен је утисак да он због своје природе представља праобраз Новога Адама; док за Онога Коме је све пред очима и пре но што задобије своје постојање, стари Адам представља слику Другога Адама – створен је, дакле, према Његовом лику и образу, али није га сачувао у себи, или боље рећи, похитао је ка томе образу, али га није стекао. Отуда се збило да је Закон примио онај стари Адам, а одржао га овај Нови; и послушање је затражено од старога, а Нови га је показао „до смрти, и то до смрти но крсту“, како каже апостол Павле. Онај стари Адам је својим преступом показао да је на несавршен начин поседовао све што човек треба да има (Мојсијев закон, наиме, није надилазио природу, и ко је њега преступио, с правом је кажњен), а овај Нови је у свему био савршен, јер вели: „Одржао сом заповести Оца мојега“. Онај стари је у овај свет увео несавршени живот за који је потребно безбројно мноштво помагала, а овај Нови је за људе постао Отац најсавршенијега, односно бесмртнога живота. Додуше, природа је од самог почетка вођена ка бесмртности; међутим, до ње је стигла касније, Телом Спаситељевим, које је Овај васкрсао из мртвих за бесмртни живот, и тако постао предводник бесмртности људскоме роду. Укратко речено, Спаситељ је, први и једини, Својим делима, и животом, и свим другим, показао истинског и савршеног човека.

Подели на овим сајтовима

Пошто сте ти @Trifke и @Isusovo magare једнодушни, протумачи ми шта ми је магаре рекло?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Као што вам је Матусал једном цитирао свој дипломски, ево мало и из мога магистарског да вас Прототипом просветлим :))

"His recurring interest in drawing the parallels between the first and second Adam probably
stems from the fact he sees Christ as the Prototype of Adam.116 In other words Adam was created in
the image of God the Word and his final destiny is seen in becoming like the Prototype. This is at the
same time a result of ascetic struggle, St Symeon urges us to "purify", "wash away, the filth", "wipe"
the image of God in us, "make it white as snow", but it is also a gift of God, for "when you have done
these things [...] you shall not see the Prototype [...] if He has not revealed it to you".117"

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

А сад још мало да чујете како свети говоре:

…the first human being was created from earth, truly dust, but the second human being
descended from heavens
[...] it follows that in as much as the first is dust so all those who are
begotten from him are also dust. But in as much as Christ is a heavenly Master, so also all
who have believed in Him are also heavenly, and begotten from above.

Молим лепо! :naklon:  Тако говори Св Симеон Нови Богослов.

(не дам референце, намерно, из злобе, 12:smeha: ако неко хоће нека пита, па смиловаћу се на кога се смилујем и помиловаћу кога помилујем 12:smeha:12:smeha:12:smeha:)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

The restoration according to St Symeon is sequential. Christ is the firstfruits according to
Apostle Paul (1Cor 15:23). In a similar fashion, St Symeon argues that soul is redeemed first,
followed by the body.121 This process of restoration is inaugurated by the incarnation of Christ and it
continues to the Day of the Lord. The restoration is not simply a restoration to the preceding state, to a
prelapsarian state. St Symeon says that:

…creation will not return to what it was created in the beginning. God forbid! Rather, just as
it is sown an "animal body", so it is raised a body, not like the first man's before the
transgression – that is, material, perceptible, and mutable, requiring moreover physical food –
but instead a body wholly spiritual and immutable; such a body as that of our Master and God
after His resurrection, the body of the second Adam, Who is our firstborn from the dead (Cf.
Col 1:18). As His body was far different thing than the old Adam's, so shall the whole

creation, in the same way and at God's command, not become what it was before – material
and perceptible – but shall be transformed in the re-birth into an immaterial, spiritual dwelling
place
, beyond any perception of the senses.

А овај наш Миланче сања стакла и земљане судове. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Ведран* рече

Пошто сте ти @Trifke и @Isusovo magare једнодушни, протумачи ми шта ми је магаре рекло?

:unbelieveble::0222_shocked::scratch_head:ne_shvata

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...