Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Grizzly Adams јеси ли ти то прешао у неки паб, кад си зашао на ову тему, или су те уапсили? :)))

Није ти ово место за Старбакс. Ово су ипак теже дроге. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 2 часа, Ведран* рече

Драги мој Милане, погубљени у времену и простору, а сад и у мраку, нисам ни помислио да ћеш правилно схватити моје речи, будући да ни Оце не схваташ правилно. 

А исти Св. Григорије Палама те учи. Слао сам ово раније, зато одчепи уши.

"Ha делу, ова светлост ce очитује у светлости, и онај ко je види такође ce налази у сличној светлости [као Апостоли што су били преображени, што ти раније наведох, а давно давно ти је ово Ава наводио па сте исто шиздили], будући да ce ова способност другачије не пројављује. [не можеш је созерцавати другачије, без учешћа у њој самој, то јест. Њему самом, и то није пасивно учешће, као светлост кроз стакло него активно учешће, преображавајуће, животвореће и синергијско јер тражи и човека активног, а не препарирану мумију]. Одвојивши ce од свих осталих бића, она сама сва постаје светлост и стапа ce ca оним што види [замисли! стапа се! Хоћеш ли и Палами рећи да је забраздио? Он не говори, а ни ја, то што ми нечовечно спочитаваш да се "губимо у нестворености" на начин како ти то безбожно разумеш, али свеједно говори да се стапамо, не губимо се, не престајемо бити створење, а блистамо, не остајемо само земљани сасуди, стакла и бурићи, како ти свираш], или пре, сједињује ce ca тим, али без мешања [чујеш ли га? стапамо се без мешања, да ли те подсећа на нешто овакав језик?], будући да je сама светлост и да гледа светлост посредством светлости. [Са чиме Апостоли гледају? Са светлошћу! Шта гледају? Светлост! И како онда разазнају шта је светлост а шта није? Не разазнају више! Само једно знају.] Погледа ли на себе, види светлост; посматра ли неки објекат, и то je светлост; и ако гледа у оно помоћу чега види, и то je светлост. [Чујеш ли глуви! Светлост је све, и објекти су тада светлост! А теби је људска природа тада и даље само земљана чинија. А шта се преображавају Апостоли? Ако могу да остану земљана чинија? Чему обожење и спасење кад само Бог треба да нас рендгенски прозрачи као стакло ништа код нас не мењајући. Шта се ПРЕОБРАЖАВА кад је све исто?] Одлика јединства или заједнице je таква да je све једно, тако да онај који гледа не може да разликује ни чула, ни објекат, нити његову природу, [Чујеш ли слепче! Ни чула не разликује. Ни природу не разликује! А ти цепкаш ли цепкаш чак и Божанске категорије! Иди у першун па тамо сецкај својим секирчетом!] него je само свестан да je постао светлост и да види светлост, другачију од сваке твари. [Само једно зна, и шта му друго треба? Сигурно не гаћологија ни твоје схоластичке категоризације]

Meni ovakvo postojanje kao: sama svetlost, odnosno kao božanska kategorija Ličnost (= "Svetlost od Svetlosti") je sasvim ok i potpuno je prihvatljivo. zato sam pre i rekao da ako se već govori o preegzistenciji onda preegzistira Ličnost. Međutim tema naglašava "fizičku preegzistenciju" te se upravo vi javljate kao oni koji seckaju i usitnjavaju. Da ste rekli IH fizički preegzistira kao Svetlost od Svetlosti nikada se ne bi ni javio na ovu temu. Zašto se ne bi javio, zato što takva "teorija" ni po čemu nije nova ili do sada nepoznata. 

Šta je različito između: "fizički preegzistira" i "fizički preegzistira kao Svetlost od Svetlost", razlika je u tome što potonji izraz naglašava način postojanja u kome sve postoji na božanski način i onda nema nikakvog razloga da ne kažemo i da "predpostoji" - "preegzistira", jer je to svojstveno Bogu.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, dragisa рече

Meni ovakvo postojanje kao: sama svetlost, odnosno kao božanska kategorija Ličnost (= "Svetlost od Svetlosti") je sasvim ok i potpuno je prihvatljivo. zato sam pre i rekao da ako se već govori o preegzistenciji onda preegzistira Ličnost. Međutim tema naglašava "fizičku preegzistenciju" te se upravo vi javljate kao oni koji seckaju i usitnjavaju. Da ste rekli IH fizički preegzistira kao Svetlost od Svetlosti nikada se ne bi ni javio na ovu temu. Zašto se ne bi javio, zato što takva "teorija" ni po čemu nije nova ili do sada nepoznata. 

Šta je različito između: "fizički preegzistira" i "fizički preegzistira kao Svetlost od Svetlost", razlika je u tome što potonji izraz naglašava način postojanja u kome sve postoji na božanski način i onda nema nikakvog razloga da ne kažemo i da "predpostoji" - "preegzistira", jer je to svojstveno Bogu.

Прво, Драгиша, више пута већ понављаш "теорија", ваша теорија ово, ваша теорије оно. Ми се овде не бавимо теоријама. Код гаћолога имаш теорије и категоризације и богословску тројицу, и ко зна шта све не. Ми се бавимо чистом јеванђељском и Отачком емпиријом. На основу откривене Истине и Отацчког искуства и здравог разума ми говоримо ово што говоримо. И не измишљамо нове теорије. Него све темељимо на овоме што поменух. То прво.

Друго, да си прочитао тему, истински, са пажњом, без предрасуда, као што ниси, онда се заиста не би јављао са својим замеркама, јер од самог почетка су ти замерке потпуно неутемељене, а аргументи којима нас нападаш непостојећи. При томе си изрекао брдо проблематичних теза, све бусајући се у Православна прса и нас прозивајући. Не ваља ти таква работа.  Једино ти је хумор понекад добар, у сваком случају бољи од Смедеревчевог и Гаћологовог, иако си смркнути миш.

Треће, не разумем те уопште о каквој ти сад поставци причаш "Божанска категорија личности". Шта ти је то? (реторички питам, немој, за име форума, да ми објашњаваш!). И остало што си изрекао. Тема не наглашава ФИЗИЧКУ преегзистенцију. Него наглашава преегзистенцију (уз раније изречене ограде о непрецизности ове речи) ХРИСТА. Нема физичке преегзистенције као категорије, засебне. Физичкост није биће. Само се условно и уз опрез говори посебно о човечанству, а посебно о Божанству у Христу, и исто тако и о физичкој преегзистенцији, само са циљем лакше егзегезе, али ово су апстракције. Увек се наглашава Богочовечанство Христово, јер Христа познајемо само као Богочовека, и о Њему само у тим оквирима говоримо. И не уситњавамо ништа, ви сецкате, јер одбијате Јеванђеље, вама је неприхватљиво ово што ми говоримо јер се противите Истини, не нама. Исто као што су ондашњи фарисеји дерали хаљине на помисао да је Он Богочовек.

Зато да са мало смирења наступате, ми бисмо овде могли да имамо корисну размену мишљења јер би ви наводили ствари које сматрате неразумљивим, а онда би вам можда неко од паметнијих одговорио, и не бих ја морао да се млатим с вама. И сви бисмо имали корист. Не морате се сложити, али научите се разговарати. Кад год почнете да нападате и да се ругате разумним аргументима глупошћу, а нарочито када прозивате и оптужујете за неправославност без да то добрано образложите онда ћете бити "шибани". Јер кад сте дошли као учитељи, онда не тражите милост. А кад доћете као опадачи иста ће вас судбина снаћи. 

Вама је највећи аргумент што вам се у очи каже да лупетате и сличне ствари. То вас боли. И неки около кмече због тога. Јер немају ништа друго да замере, а да то што замерају неко са два грама мозга прихвати за разумно. Зато неки кажу да смо ми овде поганог језика. А нема већег поганства него на правди Бога оптуживати православног брата (уз то и свештенике и друге ученије и искусније од самих опадача) за неправославност. А пред тиме друшкане нема смирења. Мени лично овде су говорили и да сам мајмун, и да сам глуп ко точак, и да звечим ко лонац, и шта све не још, и ја сам се пред тим смиривао. Није ми тешко падало. Више сам то доживљавао као да помажем брату да не пукне под притиском, да своју надувености мало испусти на вентил, да не прсне. Нисам опадачима то ни узимао за зло. Али када ми посредно или непосредно кажу ти си јеретик, без и једног аргумента, онда заслужено добију форумским бичем по леђима. И кмечање не помаже. Јер није моја лична сујета повређена него моја љубав према Христу. 

Ако хоћете лепо да разговарамо, изволите, а ако хоћете другачије, биће другачије. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, dragisa рече

Boki sad će ti čika objasni kako je Arhetip realna osoba i kako je paradigma realna osoba. Kako to nama nije jasno? Njima to pored svih navođenja je dovoljno da budu srećni sa svojom "teorijom".

Ima izreka ko mlad poludi ceo život u sreći mu prođe.

Ваша неписменост је галактичких размера! Јер ви ни елементрарне ствари не знате. Мислио сам да не треба да вам се наводи да у полицемији архетип и прототип се односе на особу или ствар, као што може да буде и слика, идеја. Кавасила говори о особи која је модел за прављење Адама. Ево вам чувени аргумент иконофила из Василија Великог: поштовање упућено икони, доспева до праобраза ( τῆς εἰκόνος τιμὴ ἐπὶ τὸ πρωτότυπον διαβαίνει) - Liber de Spiritu Sancto, 18.

Безбожна је ваша молитве: Слико Исусова, помози ми! Преднацрту, спаси ме! - Видите ли, непријатељи благодати, како се прототипом (πρωτότυπον) означава особа а не нацрт? Да ли сте сада свесни своје несвести и неписмености? Синонимну употребу имамо у Отаца термина прототип и архетип. Иста је ствар. Теодор Студит ће више користити реч архетип. Уби вас незнање и злобно срце! Остаје само да вас звекнем овом крстачом у пчело!

P3O6jw9.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Ведран* рече

Матусал је смиренији и дуготрпељив, види с њим.

Ја сам медитеранске крви. 

Meni Боксит донео добро: Чим седнем ујутро за компјутер, одмах попијем лек за протисак, јер бих ризиковао живот!12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Матусал рече

По вашем ставу ја закључујем да Бог има само план о стварању а не само познање ствари као реалних

Ја им наводио Јустина да Бог нема предзнање него знање, јер све види у њиховој остварености, али Јустин причао или магарица прђела, свеједно је за ове прогнозере. Порекли су Божије свезнање да би сачували своје перверзне доктрине. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Meni Боксит донео добро: Чим седнем ујутро за компјутер, одмах попијем лек за протисак, јер бих ризиковао живот!12:smeha:

Ja tju za srce posto milance rece da su nam bespocetne i nestvorene energije samo u srcu. :)))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

А мени он сам дође као лек. Имам низак притисак, па ми га он нормализује. Само морам да пазим да не педозирам, да ме не звекне. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ведран* рече

Видите ли како филозофирање и фантазирање попије и оно мало памети што је остало. 

Да ми је знати ко му ово откри? 

Онај што своје биће покушава на небићу да утемељи, што рече Јустин...

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

postojao je realno samo Bog u sv.Trojici.

Сатреће те тај Бог, безбожниче! - Кад ти пре паде напамет да уведеш четворицу?:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Сатреће те тај Бог, безбожниче! - Кад ти пре паде напамет да уведеш четворицу?:))

Nije bre cetvorica nego trojica i pol. :))

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nije bre cetvorica nego trojica i pol. :))

Е па сад! Није ни тако, ако баш хоћете. Један је у преднацрту он се касније броји. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Zoran Đurović рече

Ја им наводио Јустина да Бог нема предзнање него знање, јер све види у њиховој остварености, али Јустин причао или магарица прђела, свеједно је за ове прогнозере. Порекли су Божије свезнање да би сачували своје перверзне доктрине. 

7896634a joj..šta vam skrivih??

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Е па сад! Није ни тако, ако баш хоћете. Један је у преднацрту он се касније броји. 

Zavisi ovi nisu složni, da je jedna glava razgovarali bi mi sa njim na smenu i svako bi imao drugaciju dijagnozu.

Ovako je zanimljivije dok im se ne napravi odelenje e tek onda kad konacno svi budu isti, mozes da vidis i klinicku sliku.

Evo zapamti, valja i ova moja i tvoja i Zoranova a kako je to moguce stvarno mi nije jasno. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...