Bokisd Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 17 минута, Zoran Đurović рече Сада да питам тебе и Кратоса: Бог кад мисли, мисли у времену? Дакле, да ли је он најпре замислио у времену свет па га онда створио, или су му мисао и творење један акт који само логички разликујемо? Misao i tvorenje kod Boga je koliko znam trenutni akt, ne postoji vremenska distanca kod Boga izmedju misli i delovanja. Logicki samo razlikujemo. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 41 минута, Zoran Đurović рече Не треба да износиш текстове које не разумеш. Хр је итекако узрокован јер му је Отац, који га рађа, узрок. Такође, ја треба као залудан да тражим одмах оригинал и да видим контекст као и превод. Зато не трпај као у бунар. Не знам шта си и бунилу помислио... Лепо сам ти рекао да се упропаштаваш у теологији, јер си као во у купусу. Убудуће наводи прецизно аутора, дело, књигу и параграф. Да сам ти професор гађао бих те у главу са овим текстом. Izlozenje vere, 48. poglavlje. O nacinu uzajamnog opstenja (dveju priroda u Hristu ) https://svetosavlje.org/tacno-izlozenje-pravoslavne-vere/49/ Da, nije bezuzrocan po Bozanstvu, jer, je rodjen od Oca. U ovom poglavlju, on se bavi prirodama u Hristu, i kada je rekao ovu recenicu : "који, са једне стране, вечно постоји, и то безузрочан и од Оца, a са друге, због свог човекољубља накнадно постаје (рађа се као човек)." pricao je o Bozanskoj prirodi u Hristu. Pa, kaze,.... sa jedne strane ( Bozanske u Hristu ).... vecno postoji (tacno ), ...da je bezuzorcan, kao Bog po prirodi i jeste uzrok svega i nema pocetak. Bozanstvo nema pocetak. Ali, jeste takodje rodjen od Oca, ima uzrok u njemu, ali, opet, nije postojalo ( vremena ) kada On nije postojao, iako ima uzrok i rodjenje od Oca..... i to i kaze Damaskin, ....'i od Oca',.... jer, kada kaze, ..i od Oca, valjda misli, da je Otac uzrok....pa, ova rec...bezuzrocan...nije u tom smislu...( mozda je i los prevod ). Ali, bitan je kontekst, u kojem sam ovo naveo. Hristos po ovom citatu, jeste prevecan po svom Bozanstvu ( vecno postoji i od Oca jeste, kao istiniti Bog od istinitog Boga ),.... ne po ipostasi, ....sto sam i ja pisao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 Узех да изгуглујем ону твоју бесцен драгоцену синтагму "богословска Тројица", и то латинично и ћирилично, и нигде је нема. Ти си аутистичан. Ево га сада и други суманути израз "еклисијална ипостас". Zar je gugl bitan? Imate od Milojkova da nađete na guglu o bogoslovskoj Trojici.Što se tiče eklisijalne ličnosti/ipostasi, to je objasnio Zizjulas, ima i od drugih na guglu. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 26 минута, Bokisd рече "који, са једне стране, вечно постоји, и то безузрочан и од Оца, a са друге, због свог човекољубља накнадно постаје (рађа се као човек)." Nasao sam jedan prevod : "For He Who is alike God and man is one, being the former from the Father ever without cause, but having become the latter afterwards for His love towards man." Znaci, .. ipak, je i od Oca, .. treba shvatati da je Damaskim mislio kao na uzrok. Ne vidim drugacije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 15 минута, Bokisd рече Nasao sam jedan prevod : "For He Who is alike God and man is one, being the former from the Father ever without cause, but having become the latter afterwards for His love towards man." Znaci, .. ipak, je i od Oca, .. treba shvatati da je Damaskim mislio kao na uzrok. Ne znam, kako sve uklopiti, da bude smisleno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 1 сат, Кратос рече Ne misli u vremenu svakako jer ne egzistira u njemu već je Tvorac,nad čitavom tvorevinom uključujući i vreme.Njegova perspektiva sveta je nadtvorevinska i On svet vidi u celini od Postanja do Parusije,sve tuto kompleto. пре 1 сат, Bokisd рече Misao i tvorenje kod Boga je koliko znam trenutni akt, ne postoji vremenska distanca kod Boga izmedju misli i delovanja. Logicki samo razlikujemo. Па како на основу овога Бог ( Логос) види самога себе, будући да му је све пред очима и пре стварања, и почетак и крај (значи види и стварање Адама и пад и оваплоћење,и васкрсење,вазнесење и други долазак)он ,,чека,, да створи свет и да потом постане човек улазећи у једно за себе непознато и недоживљено искуство оваплоћења, које за Њега постоји само као замисао а не као актуализована реалност? Ведран*, Zoran Đurović, kopitar and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 17 минута, Матусал рече Па како на основу овога Није узалуд ВСБ назвао Аву Спајдерменом! Боксит је још признао да сви моменти твари постоје за Бога као актуелни. Тако да се у Телу Хр реално налазе и свеци који ће се тек родити, а ми се са таквим телом причешћујемо. Матусал, Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 1 hour ago, Bokisd рече и то безузрочан и од Оца Јасно је да овде говори да није створен - у том смислу безузрочан. Друго, налазимо у Дамаскина ово што кажемо: "А то је начин узајамног општења двеју природа: да свака од природа, кроз поистовећивање ипостаси и кроз властито узајамно прожимање, подари оној другој властита својства. Према томе, можемо рећи за Христа: То је Бог наш, који се на земљи јави, и са људима поживе као и: Човек је тај нестворен и бестрасан и неописив". Видите да се ви уствари борите против отачке теологије, а не Авиних мудролија? Јер је перихореза нешто реално, а не неки апстрактни концепт. Природе се прожимају и предају једна другој властита својства. Али реално, не у машти. Зато кажемо да је Господ Славе распет, као што велимо да је овај Човек нестворен. Ви нон-стоп сечете Христа, како лепо Ведран примети, и тако се борите против православља. Зато Кратос одбија да прихвати теопасхијску формулу, а добро би било да у знак протеста сваке недеље изађе са литурђије када певамо Јединородни Сине... Volim_Sina_Bozjeg, Paradoksologija, ikrasil and 3 осталих је реаговао/ла на ово 5 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 Opet da ponovim da je ovdje problem što se vrijeme ne uzima zdravo za gotovo, da je ono relativno, a ne apsolutno i da Bog sve događaje vidi kao aktualne, da bi ovo ilustrovao jer nekad se nekom mora crtati umjesto objašnjenja Ava neka me ispravi ako griješim: Po ekipi koja misli da nepokolebljivo sijedi otačko učenje stvari su dešavale ovako: Ružičasto, Otac Sin i Sv. Duh, odvajkada postoje i ljube se i ond najednom izvole se Bogu da stvori svijet nebeski i zemaljski i tu onda imamo ovu plavu liniju, ali Adam je bio malo neposlušan pša je tvorevina iz mirnog plavog mora upala u zelenu uzburkanu baruštinu....da bi mi onda očekivali kraj istorije gdje će se baruština oplemeniti u kristal crvenog rubina zbog hristovog domostroja spasenja i tako će sva tvar ući u eshaton crvenom linijom. I sad neko misli da je ovo ovako istorijski bilo, da će tako biti i u budućnosti....ali hajde malo da sagledamo stvari iz Božije perspektive....No dobro to je nemoguće tako da ćemo probati da se približimo tome. Na ovoj gore slici ružičasta linija je beskonačna od lijevo na desno, a crvena također beskonačna od desno na lijevo...to znači da bi smo se pribiližili božijoj perspektivi to znači da moramo sagledati svu sliku od minus beskonačno do plus beskonačno što je nemoguće tako da ćemo približno zamisliti da ovu sliku odzumiramo koliko možemo pa recimo jedan korak će biti ovako Plava i zelena kao vremenske linije se smanjuju, a ružičasta i crvena ostaju iste ...i onda još skrolujemo mišem ...i ne moramo do beskonačnosti ali u nekom momentu ćemo reći da je dovoljno jer sledeća slika će izaći na ovo i hop, nema više vremena, a to svi znamo a ovaj prelaz sa te ružičaste na crvenu bi bilo to atemporalno vaskrsenje, stradanja i preegzistencija Isusa Hrista je ono što Bog vidi i ono kako on može i hoće da djeluje nesputan vremenskim okvirima. A ova treća linija kako za Boga tako i za čovjeka važi, ljubičasto zemaljski, crveno nebeski - eshatonski život. Svaki čovjek će drugi Hristov dolazak i vaskrsenje doživjeti svojom smrću. Mada istinu za volju, ovaj prelaz između ružičaste u crvenu liniju može biti predmet debate, kako je došlo uopste do promjene u nepromjenjivom Bogu pa je on izvoleio da stvori svijet i itd...ali to je druga tema. Zoran Đurović, Матусал and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 1 hour ago, Матусал рече Па како на основу овога Бог ( Логос) види самога себе, будући да му је све пред очима и пре стварања, и почетак и крај (значи види и стварање Адама и пад и оваплоћење,и васкрсење,вазнесење и други долазак)он ,,чека,, да створи свет и да потом постане човек улазећи у једно за себе непознато и недоживљено искуство оваплоћења, које за Њега постоји само као замисао а не као актуализована реалност? Na Božanskom nivou postojanja nema čekanja međutim kada je postao čovek on tada ,,čeka,, i prolazi kroz sve kao i svaki čovek,znači vremenski.Logos je istovremeno kao Bog sveprisutan i na nebesima sa Ocem i Duhom i kao čovek i kao ovaploćeni prisutan na jednom mestu na Zemlji.Tek Vaznesenjem on ljudsku prirodu uzdiže na nivo božanskog. O tome i sam govori: Reče joj Isus: Ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k Ocu svom; nego idi k braći mojoj, i kaži im: Vraćam se k Ocu svom i Ocu vašem, i Bogu svom i Bogu vašem. Jovan 20 E sad pitanje za tebe,zašto On kaže da se još nije vratio Ocu ako je atemporalno u telu već na nebu s desne strane? Boldovano, tačno.Nikada ga do ovaploćenja nije doživeo kao čovek iz prve ruke što bi se reklo,odrastanje, mučenje i svu tragičnost smrti i sve ono što pala priroda nosi sa sobom ali je imao perspektivu i znanje o tom dešavanju ne i neposredno iskustvo kao ovaploćeni. Milan Nikolic and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 30 минута, Justin Waters рече kako je došlo uopste do promjene u nepromjenjivom Bogu Stvaranje sveta ni na koji način ne uvodi bilo kakve promene u Bogu.Bog je bio i ostao isti i biće uvek isti,Sveta Trojica. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 Сада да питам тебе и Кратоса: Бог кад мисли, мисли у времену? Дакле, да ли је он најпре замислио у времену свет па га онда створио, или су му мисао и творење један акт који само логички разликујемо? Samo da kažem, zbog takvih pitanja sveti Maksim je dao razlikovanje Božijih misli između misli kao takvih i misli kao ostvarene volje o tvorevini. Jedno su misli od večnosti a drugo kada te misli postanu ostvarene.Čitavu priču o tome imamo kod Zizjulasa. Molim vas da se ne ljutite. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 13 минута, Кратос рече Reče joj Isus: Ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k Ocu svom; nego idi k braći mojoj, i kaži im: Vraćam se k Ocu svom i Ocu vašem, i Bogu svom i Bogu vašem. Jovan 20 E sad pitanje za tebe,zašto On kaže da se još nije vratio Ocu ako je atemporalno u telu već na nebu s desne strane? О, спори мозгом и прељуботворни Кратосе! Расточићу безумље твоје као што се рецитује на пасхалној литурђији. Вратићу се тамо где сам био. Јер нико се не враћа на место на коме није био. На кога се односи? На голог Логоса/Сина Божијег? - А кад се он то одвојио од Оца? Верујем да таква хула и теби не би пала на памет. Јер је Тројица нераздељива, а ви узимате да делите Исуса Христа. Дакле, ово може да се односи само на ИСХС, Богочовека који се враћа Оцу. Јер је живео своју земаљску историју. Оно о чему вам говорим непрестано, да и свако од нас мора да живи своју историју да би васкрсао. Ако те нема у историји не може да те буде у Царству Небеском. Надахнуо те је Дух Свети да се самоубијеш. Сада ти само остаје или да хулиш на Духа или да са смирењем презреш своју логику и прихватиш православно учење. Матусал, ikrasil, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 8, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 6 минута, Milan Nikolic рече Samo da kažem, zbog takvih pitanja sveti Maksim je dao razlikovanje Božijih misli između misli kao takvih i misli kao ostvarene volje o tvorevini. Jedno su misli od večnosti a drugo kada te misli postanu ostvarene. Наравно да је узалудно да тражим Максимов текст од тебе... Ведран* and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 8, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2017 пре 11 минута, Zoran Đurović рече О, спори мозгом и прељуботворни Кратосе! Расточићу безумље твоје као што се рецитује на пасхалној литурђији. Вратићу се тамо где сам био. Јер нико се не враћа на место на коме није био. На кога се односи? На голог Логоса/Сина Божијег? - А кад се он то одвојио од Оца? Верујем да таква хула и теби не би пала на памет. Јер је Тројица нераздељива, а ви узимате да делите Исуса Христа. Дакле, ово може да се односи само на ИСХС, Богочовека који се враћа Оцу. Јер је живео своју земаљску историју. Оно о чему вам говорим непрестано, да и свако од нас мора да живи своју историју да би васкрсао. Ако те нема у историји не може да те буде у Царству Небеском. Надахнуо те је Дух Свети да се самоубијеш. Сада ти само остаје или да хулиш на Духа или да са смирењем презреш своју логику и прихватиш православно учење. Neće biti..... Својим безгранично човекољубивим подвигом Богочовек је одвео људску природу Богу, вратио је Богу, оправдао човека пред Богом, и учинио те је Бог Његов постао Богом људи, и Отац Његов – Оцем људи. Богочовек је умилостивио Бога, те је постао Богом и Оцем следбеника Његових. Стога Спас и благовести Магдалини: „Не дохватај се до мене, јер се још не вратих к Оцу своме; него иди к браћи мојој, и кажи им: враћам се к Оцу свом и Оцу вашем, и Богу свом и Богу вашем“. „Још се не вратих к Оцу“ – као Богочовек, као човек, јер је за то време телом био у гробу, душом у аду, а Божанством свуда. https://svetosavlje.org/tumacenja-svetog-evandjelja-po-jovanu/22/ Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука