Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kao što reče učenicima svojim, to što ste me prepoznali kao Sina Božjeg ne dolazi od vas(od krvi i mesa) već od Oca nebeskog. I onda se u Jovanu 17. Obraća i proslavlja Oca govoreći SVE KOJE SI MI DAO SAČUVAO SAM U ŽIVOTU (večnom jer su od Oca) OSIM SINA POGIBLI DA SE ISPUNI PISMO.

Videsmo po ovome čiji smo i odakle smo te da nas Hristos niej nanova stvarao jer smo već bili stvoreni kroz Njega, te da naše poznanje Nebeskog ne dolazi od naše nauke i uma niti dela naših jer čovečanstvo starog adama bješe mrtvo no dolazi Odozgo, tamo gde smo mi Očevi a ako smo Očevi onda postojimo a Sin nas sve sačuva kao Pastir dobri i kao sluga koji i Vaskrsenje i Život dade.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Vedran рече

Кратосе, ово је по моме убеђењу ужасно погрешно. Али ужасно! Ко је онда победилац смрти? Свеопште васкрсење или Христос? Не може Христово васкрсење бити само "залог". 

Ne znam šta da ti kažem ali ...evo čitaj 

Неминовност васкрсења свих људи као последица Васкрсења Христовог. Иако је лично дело Богочовека, васкрсење Господа Исуса има свечовечански и свекосмички значај и силу, јер је Богочовек, родоначелник новог човечанства, те све што се тиче његове човечанске природе истовремено се тиче васцелог рода људског. Богочовек васкрсава да би васкрсењем своје човечанске природе пропутио пут у васкрсење целокупној природи људској.[14] У васкрсењу нашег Спаситеља, вели блажени Теодорит, ми имамо залог нашег васкрсења. Он је први разорио државу смрти, а за Њим, као за почетком и првином, несумњиво ће следовати и сва људска природа.[15]
Васкрснувши из мртвих, Господ Исус је васкрсење из мртвих учинио обавезним за све људе: и добре и зле. По свемоћном дејству Богочовековог васкрсења и његове силе сва се природа људска налази у власти те силе као исцељена од смртности. И сваки човек, пошто као људско биће има удела у свеопштој људској природи, мора васкрснути у последњи дан.[16]
И после васкрсења Христовог постоји смрт у овоме свету. Како то објаснити? Да, смрт постоји, али је благодаћу Богочовековог васкрсења она престала да буде за људску природу проклетство, ужас и страх, већ је постала као привремен и пролазан сан.[17] Ми и сада умиремо, вели св. Атанасије Велики, али не више као осуђени, него као.они који имају устати очекујемо опште васкрсење свију, које ће у своје време показати Бог који га је извршио и даровао.[18] Ми и сада умиремо пређашњом смрћу, изјављује св. Златоуст, али не остајемо у њој. А то не значи умрети. Власт смрти и истинска смрт је кад онај који је умро нема више могућности да се врати у живот; ако ће пак он после смрти оживети и притом живети бољим животом, онда то није смрт већ спасење.

https://svetosavlje.org/tajne-vere-i-zivota-osnovno-bogoslovlje/31/

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, kopitar рече

1. U DANE JOŠIJE

Poziv Jeremijin

Dođe mi riječ Jahvina:
5»Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh;

Ne možeš tumačiti Pismo bez predanja svetih otaca. Čak i njihovo predanje treba pažljivo tumačiti.

Bez obzira što đurovci izvlače iz konteksta učenja otaca, jasno je da planovi Božiji i Njegovo znanje o celokupnoj tvorevini i svim mogućim događajima, nisu isto što i ostvarenje tih planova. Sveti Maksim Ispovednik je toliko truda uložio u to objašnjenje.

Ova priča je zaista duboka i zahteva ozbiljno zalaženje u biće Božije, u smislu opreznosti i jake vere. Potrebno je poći od trijadologije, tj. učenja o postojanju prevečne Trojice.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Vedran рече

Боље да се бавиш тријадологијом као велики експерт, а ово да оставиш безумнима. 

Теби очигледно није јасно да није могуће да си већ у рају или паклу јер ниси, него си на земљи. Али можда је теби управо ово најтежа ствар да схватиш зато што ниси сасвим на земљи. 

Nisi u toku cele ove priče. Đuro veruje da makar hipotetički, teoretski znači, a znači i da je moguće ako to Bog poželi, ti sada iz Eshatona možeš da se javiš samome sebi ovde na zemlji.

I ne samo to. Možeš zajedno sa Đurom iz Eshatona da se javiš i diktiraš učenje svetom Avgustinu i drugima.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Vidiš da si i ti počeo da razmišljaš a sada manje o meni nego o Lazarevom vaskrsenju, jer Hristi vele sestre Lazar je istrulio i smrdi a verujemoda će vaskrsnuti u poslednji dan a Hristos im govori Ja sam Vskrsenje i Život i vaskrsne truležnog Lazara.

Što bi ga oživljavao za ponovnu smrt i što bi koristio reči ja sam Vaskrsenje i Život kad već sestre su ionako utešene da će Lazar kao prijatelj Hristov vaskrsnuti u poslednji dan?

Pa eto ako umeš da nam objasniš to i da ne gubiš vreme da kog i tvog Hrista popravljaš opet u tvoh i mog Krista.

Ma mogu ja da odgovorim ali me sve strah da ces ti biti pametniji od mene??

Ne znam zasto se uhvatiste tog Lazara pa nije on jedini koga je Isus Uskrsnuo.Sta je sa Jairovom kceri,sta je djecakom iz Naima,sta je sa otvorenim grobovima u trenutku Isusove Smrti na Križu..

A to zasto je Isus ozivio Lazara da bi isti opet umro je isto kao da postavimo pitanje zasto je Isus nahranio pet tisuca ljudi ako su oni nakon toga obroka opet bili gladni..?

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Rekli smo već hiljadu puta ... nijedan od nas ne zna da li je u Carstvu ili paklu ali da od tamo sigurno svojim postupcima deluje

Pa odakle onda deluješ? Šta ako deluješ iz pakla?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Prvo treba razjasniti šta je eshaton.Ako je Hristos Alfa i Omega,početak i kraj,ako je u Njemu i početak sveta onda je u Njemu kraj i On svakako taj kraj kao i početak poznaje i Njemu su oni realnost.Naglašavam Njemu,nama ne,mi vidimo samo u ogledalu kako kaže Apostol Pavle,kao ikonu te krajnje Istine.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Milan Nikolic рече

Ne možeš tumačiti Pismo bez predanja svetih otaca. Čak i njihovo predanje treba pažljivo tumačiti.

Bez obzira što đurovci izvlače iz konteksta učenja otaca, jasno je da planovi Božiji i Njegovo znanje o celokupnoj tvorevini i svim mogućim događajima, nisu isto što i ostvarenje tih planova. Sveti Maksim Ispovednik je toliko truda uložio u to objašnjenje.

Ova priča je zaista duboka i zahteva ozbiljno zalaženje u biće Božije, u smislu opreznosti i jake vere. Potrebno je poći od trijadologije, tj. učenja o postojanju prevečne Trojice.

Luka 24,45 Tada im otvori um, da razumiju Pismo,
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Milan Nikolic рече

Pa odakle onda deluješ? Šta ako deluješ iz pakla?

Pa ako deluješ kao ti šamarima onda deluješ iz pakla jer to nije delovanje koje zasadjuješ ovde a da je zrno Carstva koje će vaskrsnuti.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Кратос рече

Prvo treba razjasniti šta je eshaton.Ako je Hristos Alfa i Omega,početak i kraj,ako je u Njemu i početak sveta onda je u Njemu kraj i On svakako taj kraj kao i početak poznaje i Njemu su oni realnost.Naglašavam Njemu,nama ne,mi vidimo samo u ogledalu kako kaže Apostol Pavle,kao ikonu te krajnje Istine.

To nije samo poznanje koje ti umom možeš spoznati kad naučiš da su 2+2=4, nego je to proživljeno znanje.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

To nije samo poznanje koje ti umom možeš spoznati kad naučiš da su 2+2=4, nego je to proživljeno znanje.

Ti si ga proživeo?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Ti si ga proživeo?

Ti si pisao o Hristu a ne o meni a kad budem u Carstvu sve što je proživljeno sa Hristom i koje je sada u ogledalu biće Lice u Lice.

Čudim se ponekad tvojim pitanjima.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

Ali kako da definišemo kraj? Šta to potvrđuje, odnosno šta je dejstvo kraja?

Znamo da je u pitanju volja Božija koja treba da se ostvari, da bi tvorevina nastala i imala svoje postojanje održanjem voljom Božijom. Pa kako ta volja dejstvuje? Imamo od Maksima to učenje bez kog nema pomaka u ovim našim pitanjima.

Po meni, eshaton je tamo gde Sin Božiji već prebiva po vaznesenju, a to je tamo gde je bio pre postanja sveta. Ako kažemo da je sve što je stvoreno već tamo, onda nužno mora biti da ovoga ovde gde sada živimo više nema.

Tvorevina je ostvarenje volje Božije, te ako je sada još u istoriji onda znači da se konačan kraj još čeka. Lako je reći kako je Bogu već sve završeno, ali može biti da mnogo duže potraje upravo iz Božije perspektive, jer može biti i jedan dan kao hiljadu godina za samoga Boga.

Zato ne treba da se bavimo takvim peripetijama, nego jasno koristiti otačka učenja o kategorijama božanskog postojanja. Iz razloga da bismo sve prepuštali svetoj volji Božijoj a istovremeno uložili naš trud i našu inicijativu.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ti si pisao o Hristu a ne o meni a kad budem u Carstvu sve što je proživljeno sa Hristom i koje je sada u ogledalu biće Lice u Lice.

Čudim se ponekad tvojim pitanjima.

Ovo je dobro,jer priznaješ da sada nisi u Carstvu a kada budeš biće to što kažeš.Ako je ono sa eshatološkom realnošću tačno,što ti u principu zastupaš onda si i ti to proživeo i već na nadvremenskom nivou gledaš Licem k Licu samo što nisi toga svestan u ovoj vremenskoj realnosti.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...