Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Све кроз њега постаде, и без њега ништа не постаде што је постало.

У њему бјеше живот, и живот бјеше свјетлост људима.

И свјетлост свијетли у тами, и тама је не обузе.

Ali, vidi, govori se o svetlosti, koja je zivot ljudima,... govori se o  njegovom bozanstvu.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ali, vidi, govori se o svetlosti, koja je zivot ljudima,... govori se o  njegovom bozanstvu.

A to Jovan Krstitelj najjavljuje sunce?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Не богохули! Клањамо се и човеку Христу. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ali, bez uticaja greha, tame. Koja priroda je bez uticaja greha ?

Upravo sveti oci i govore o veličini dela spasenja Hristovog jer je svojom voljom kao Sin Čovečji a ne Božanskom uspeo i dokazao život bez greha.

Dakle ti autamatski negiraš Volju Sina Čovečjeg koju je imao u ljudskoj prirodi ako njegovu bezgrešnost povezuješ samo sa Božanskom prirodom u Njegovoj Ipostasi.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Не богохули! Клањамо се и човеку Христу. 

Ali, govorimo o terminologiji u ovim stihovima. 

Za Jovana Krstitelja, takodje se kaze, da svedoci za svetlost. Da li se i on ne klanja coveku u Hristu ? Ne. Nego je takvo izrazavanje.

Jer, tek se u 14.stihu pominje telo ( Logos postade telo ). I, tek onda i Jovan svedoci za Njega.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Jer, tek se u 14.stihu pominje telo ( Logos postade telo ).

Hiljadu puta ti je rečeno, zato što su na početku Logosa prepoznavali kao takvog a kasnije i ovaploćenog Isusa Hrista. To nije transformers reč je o prepoznavanju Sina Božejg od strane ljudi.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hiljadu puta ti je rečeno, zato što su na početku Logosa prepoznavali kao takvog a kasnije i ovaploćenog Isusa Hrista. To nije transformers reč je o prepoznavanju Sina Božejg od strane ljudi.

Naravno, Logos na pocetku, kao Sin Boziji, koji je isti i kasnije nakon ovaplocena , Isus Hrist.

Taj isti koga prepoznaju i ljudi Sin Boziji Isus Hristos.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Naravno, Logos na pocetku, kao Sin Boziji, koji je isti i kasnije nakon ovaplocena , Isus Hrist.

Taj isti koga prepoznaju i ljudi.

I sad potpiši pavla koji veli kroz Isusa Hrista je sve postalo. I posle potpisa mi reci kako Sin Čovečji nije atemporalan?

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ivan Marković рече

пре 42 минута, Vedran рече

Ствар је много једноставнија. Тај ток ствари, код помињања мртвих, неопходан је нама.

A ja mislio da je to neophodno njima, da bi se pominjanjem i molitvama (kao i pomenima na liturgiji) pomoglo njima da (eventualno) prevaziđu neko nepoželjno stanje post mortem koje mi vođe zovemo "pakao"..

Ја рекавши да је ТОК СТВАРИ неопходан нама и нисам негирао да су МОЛИТВЕ потребне њима. confused1 Немој да мењаш тезе. Или читај мало пажљивије шта је написано.

Све остало што си рекао градиш на овој горе изврнутој тези тако да је потпуни промашај. Али рећи ћу ти пар ствари.

пре 17 минута, Ivan Marković рече

Ako je gore prethodno tačno, onda im same zaupokojene molitve menjaju stanje, a sa svakom promenom uvodi se i vreme. Dakle, najjači argument su upravo te molitve-lex orandi, lex credendi...naravno, ti si ovde rekao "mislim" čime si dao na znanje da je to ovde tvoj teologumen. Ok. Ja i dalje verujem da će atemporalna stvarnost pa time i konačno stanje nastupiti kada se cela tvar "izuvija" na način kako je opisan u apokalipsi.Sve do tada možemo da menjamo stanje naših mrtvaka kao Crkva kroz zaupokojene molitve? Jer ako oni odmah vaskrsnu u "stanje života", koji će im moj molitve. Mogu da ih se sećam i na druge načine. Ako vaskrsnu u "stanje suda", ali tako da odmah stupe u atemporalnost "onda vremena više neće biti", pa im opet slabo šta pomaže. 

Заупокојене молитве могу да мењају стање. Зато се и молимо! confused1 Али се променом нужно не уводи време у загробну реалност како ти тврдиш. Зато што и оне молитве које ће тек да се десе у нашем времену могу да буду већ загробна реалност гледано из те друге перспективе. Дакле мењају ствари из наше, али су већ остварене из загробне.

То што сам рекао да "мислим" можеш да зовеш теологумен, или да сматраш за нешто, или ни за шта, како хоћеш, али ја сам рекао да "мислим" зато што не знам. А ако ти знаш то што ти тврдиш, а не само да мислиш, као ја, онда ми дај аргументе за проток времена у загробној реалности. Ово што си сад рекао није аргумент, као што сам ти управо и показао. 

ђ

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Bokisd рече
пре 21 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zar nisi malo pre rekao da ga tama ne obuze i kao Sina Čovečjeg, dakle u kom danu je Sin Čovečji?

A u kom danu tamni sine si ti ili ja?

Ali, bez uticaja greha, tame. Koja priroda je bez uticaja greha ?

АУУУУ! Боки сад си дебело забраздио!  :unbelieveble:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Upravo sveti oci i govore o veličini dela spasenja Hristovog jer je svojom voljom kao Sin Čovečji a ne Božanskom uspeo i dokazao život bez greha.

Dakle ti autamatski negiraš Volju Sina Čovečjeg koju je imao u ljudskoj prirodi ako njegovu bezgrešnost povezuješ samo sa Božanskom prirodom u Njegovoj Ipostasi.

Da, Duhom Svetim je rodjen, nije imao greha i kroz Svoju volju u ljudskoj prirodi. To ne negiram.

Gledam , kako si dosao do ovog zakljucka, i mislim, da postoji nerazumevanje. Jer, ja sam  govorio o zivotu koji bese svetlost  ljudima. Ja sam pod tim podrazumevao bozansku prirodu koja nije pricasna grehu. Nisam mislio na prirodu i volju ljudsku u Hristu.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

Али се променом нужно не уводи време у загробну реалност како ти тврдиш.

Valjda razlikuješ "nužno" i "aktualno"? Inače,  ja sam napisao ovo "Ja i dalje verujem da će atemporalna stvarnost pa time i konačno stanje nastupiti kada se cela tvar "izuvija" na način kako je opisan u apokalipsi."

Ne znam gde sam napisao da "znam"...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...