Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Кратос рече

1.Božija perspektiva sveta koja mu kao Bogu,Tvorcu daje mogućnost viđenja svih događaja u tvorevini kao aktulenih pred njim čak i kad se oni nisu ni desili,od stvaranja do Parusije,znači bukvalno sve što se ikada odigralo,što se odigrava i što će odigrati bez ikakvih vremenskih odrednica.u tom smislu bi se moglo reći,gledano iz te nadtvorevinske perspektive Sin je već ,,ovaploćen,, i pre realnog ostvarenje tog Božijeg plana tj konačno cilja i Smisla u tvorevini,Bog ga je oduvek video bez obzira na realno odigravanje svih događaja vezano za Hrista.Za Boga su oni oduvek bili realnost.

2.Naša perspektiva u odnosu na tu Božiju.

Usklađivanjem i razdvajanjem ta dva ta dva mislim da se može doći do nekog razumevanja atemporalnosti događaja Hrista u vremenu.

O ovome smo vec pricali na nekim temama.

Sad, Bozija perspektiva ? Kako Bog gleda na svoju tvorevinu i coveka ? Kao onaj Koji je svemoguc, jedno od njegovih svojstava jeste i predznanje i predodredenje. Ovde je Daskina objasnio , kako mozemo gledati na ove odlike Boga :

https://svetosavlje.org/tacno-izlozenje-pravoslavne-vere/45/

"Треба знати да Бог све унапред зна, али не предодређује све; унапред зна и оно што je у нашој власти, али га не предодређује, јер не жели да буде зла, нити да насилно изнуђује врлину. Према томе, предодређење је дело божанске прогностичке[1] заповести. Међутим, оно што није у нашој власти Бог предодређује по своме предзнању: јер, по своме предзнању, Бог је већ предрасудио о свему, по мери властите доброте и праведности."  

Tako da Bog, kako da kazem, ne koristi svoju svemoc o predznanju svega, da bi se mesao u nase izbore, jer smo od njega i stvoreni slobodni i samovlastni.

"Ипак, у нашој је власти хоћемо ли остати у врлини и следовати за Богом, који нас ка њој (врлини) и призива, или ћемо одступити од врлине. "

Sad, Bog osim toga,  sto sve zna i sve vidi, kako da kazem, ne posmatra samo svoju tvorevinu kao sa odstojanja i kao nezainteresovan. Ne, nego Bog i promislja o svojoj tvorevini. Takodje kod Damaskina je objasjeno i u vezi promisla :

https://svetosavlje.org/tacno-izlozenje-pravoslavne-vere/44/

"Промисао је, дакле, старање Божије о бићима и стварима. Такође: промисао је воља Божија, ради које сва бића испуњавају одговарајуће предодређење. А ако промисао представља вољу Божију, тада је потпуно нужно да, следујући здравом разуму, све што се збива по промислу, буде дивно и богодолично, и да боље не може бити. Јер нужно је да један те исти буде и творац и промислитељ свега постојећег; јер није долично ни доследно разуму да један буде творац свега постојећег а други да буде промислитељ, будући да тако и један и други свакако показују немоћ, један у стварању а други у промишљању. Бог је, дакако, и створитељ и промислитељ, а Његова стваралачка, одржитељна и промислитељска сила је ствар Његове добре воље."

Malo detaljnije, sa navodjenjem dosta citata otaca, o promislu je pisao i sv. Justin Popovic, Dogmatika I :

https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom1/44/

"Очигледно је да свети догмат о промислу Божјем свом садржином својом извире из Светога Писма. По учењу Светог Откривења промисао је природна и логична последица стварања; Бог је промислитељ зато што је Творац; у промишљању Божјем о свету продужено је, на известан начин, стваралаштво Божје у свету, по речи Спасовој: Отецъ мой доселе делаетъ (εργάζεται), и азъ делаю (κάγώ εργάζομαι)."

Znaci, Bog vidi i sve zna i na osnovu toga promislja o svetu i coveku, tako sve ustrojava da ne povredi nasu slobodu. Kako to cini, da u isto vreme, .....sve zna u svom predznanju, da promislja na osnovu svog predznanja i da jos i postuje i ne narusava nasu slobodu i samovlasnost, .....meni je tesko to shvatiti umom, ali, verujem da je On svemoguc i svemudar da moze sve to ispuniti na savrsen nacin.

Sad, to je Bozija perspektiva , koja je vanvremesnka i van ovog materijalnog i istorijskog vremena. Kako se odnosi Bozije beskonacno i nase konacno. Mislim, da je sv.Maksim ovde dobro objasnio ovaj odnos :

"Шта значи стих из Псалма 104 (Пс 104, 25): уклони своје срце од мржње према свом народу? Бог не само да зна ствари пре свих векова, јер су оне у њему у пуној истини, чак иако све саме ствари, како оне које јесу тако и они које ће бити, нису ушле у сопствено постојање у истом моменту када их је он познао, него је свака ушла у своје време (наиме, није могуће, да бесконачно и коначне ствари буду заједно). Стога Бог зна и крај сваке ствари у складу са њеним кретањем. "

Bog zna sve stvari u punoj istini, ( kao da su se vec dogodile ) , ali, sve te stvari se jos uvek nisu, realno dogodile i nisu usle u svoje postojanje, ...iako, je sve te stvari Bog vec video u svom predznanju.

Nego, je svaka stvar, kako kaze Maksim, postala realna tek u svoje vreme, tj. kada i treba vremenski u istoriji da se dogodi. Jer, nije moguce da beskonacno i konacno da budu zajedno. ( to je slicno onome, da je  beskonacna priroda Boga u Hristu, nesliveno sjedinjena sa konacnom prirodom coveka ). Ne moze covek da ucestvuje u ovim odlikama Boga. Tako i ne moze da ucestvuje u eshatolskom buducem carstvu, jer, samo Bog po svojoj prirodi moze da vidi i zna o eshatoloskom carstvu. 

Zbog toga je i opste vaskrsenje tela vremesnki dogadjaj , koji treba da se desi na kraju vremena. Bog ima predznanje o ovom dogadjaju , ali, sam dogadjaj , kako kaze Maksim, tek treba da se ispuni u svoje vreme. To pise i apostol Pavle :

"Али сваки у свом реду: новина Христос; а потом они који вероваше Христу о Његовом доласку."

Njegov dolazak je na kraju vremena.

Ili, Zlatoust kada kaze :

"Ако ко по слабом свом поимању други доказ и залог о будућем васкрсењу жели, томе је Бог довољно даровао када је благoдат Светога Духа преизобилно излио. "

To je odprilike to'. Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Kako da opismeni narod, tako što će izvrnuti učenje otaca i svakom opomentu reći da prdi?

Prvo svi koji djurovićevu teologiju pročitaju ( a umeju da je pročitaju) kažu da ima temelj u Pismu i svetim otacima ali da mu veruju ili ne veruju.

Tako da ti koji govoriš da on izvrće oce možeš i da kakiš ako ti smeta da prdiš.

Treće svi tvoji tekstovi su takvi da ih niko živ ne razume, niko nikad nije pročitao tvoj tekst da mu je bio potpuno razumljiv pa makar ga lajkova ili ne lajkovao, svi tvoji tekstovi su plod nekog budućeg istraživanja sa čim završavaš svaku tvoju nejasnoću i puni samozadovoljnosti ničeg ama baš ničeg izrečenog.

Imam ja tekstove koji su ponekad nedovoljno jasni ali se poenta nazire ali imam brate i potpuno jsne tekstove sa početkom sredinom i krajem, pogrešim ili ne to je već stvar prirode svakome se desi.

Ali da pišem potpune nejasnoće prepune samozadovoljnosti u svemu tome, to još nigde nisam doživeo niti video osim kod tebe.

I četvrto najvažnije. kad više nemaš sagovornike niti u braći koja bi i htela nekako da te podrže i nečemu nauče, boksid ivan kratosa više ne računam avin je onda koristiš neverovatne reči poput, opasnost,kerovi sa vidljivim psihičkim problemima,izopačenost,golema opasnost koja dolazi od djurovića itd..

Da te potsetim da si na ovoj temi povampirio svoju interpretaciju trijadologije zbog koje si kod Milojkova bio na odobravanju postova, jer si bio preopasan za čitanje upravo zato što si blebečeći zračio samozadovoljnošću prepoznavanja učenja svetih otaca a Milojkov je ustvari prepoznao tvoju samozadovoljnost u pisanju potpunih stupidnosti gde bi neupućeni zaista mogli potpasti pod opasnost da ti znaš o čemu govoriš ali to govoriš prepametno za forumsku raspravu jer bi ti više odgovarala akademska.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ma idi bre više u peršun zaista, daj nam nekog oca koji o Palaminom učenju ne govori kao djurović i sam Palama izmedju ostalih otaca.

Šta da ti dam kada Đurović neće da bekne o trijadološkim terminima. Jedino se podsmeva i zloupotrebljava same termine.

Prostim jezikom, on je običan umišljant koji je svoju ideju izgradio intelektom, jer je hard-disk teolog koji kao svaki hard ima vek trajanja. Sada kada polako produvava pokazuje da nema obzira na druge, možda misli da su svi kao ti, sa klimavim razmišljanjem, lakom na guruizam.

Kako samo možete da se, vašim jezikom, spdate sa terminima poput ipostasi i suštine kada se zapodene trijadološka rasprava? Zna li Đurović da tako neće proći nikuda gde Crkva bude odlučivala?

Ako on smatra da je ovo mesto samo po sebi sprdnja, da može gaziti svaku priliku da se započne blagočestivi dijalog, onda neka je na sudu urednicima foruma. Makar da ima podforum gde se mora striktno govoriti o temi, a nikako podbadati i omalovažavati sagovornika i skretati priču.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

"Шта значи стих из Псалма 104 (Пс 104, 25): уклони своје срце од мржње према свом народу? Бог не само да зна ствари пре свих векова, јер су оне у њему у пуној истини, чак иако све саме ствари, како оне које јесу тако и они које ће бити, нису ушле у сопствено постојање у истом моменту када их је он познао, него је свака ушла у своје време (наиме, није могуће, да бесконачно и коначне ствари буду заједно). Стога Бог зна и крај сваке ствари у складу са њеним кретањем. "

To je to.:ok:

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

djurovićevu

Ti koji si invalid i nemaš osećaj za druge koji celodnevno rade i fizičke poslove, koji treba da zarađuju i izdržavaju mnoge oko sebe, koji pišeš i filozofiraš u prazno do besvesti na stotine redova u poruci koje treba čitati dugo, dok satnica ide u prazno, ne zaslužuješ nikakvu pažnju i trebalo bi napraviti podforum gde je zabranjeno učestvovati sa takvim praznoslovljem.

Ne kažem da ne možeš imati dobre poruke koje se mogu sagledavati i komentarisati, ali sve to ništa ne vredi kad si takav, upravo zbog toga što napadaš druge po ličnoj osnovi. Tako sada vodimo razgovor da vidiš kako je to. Nikuda ne vodi, osim u jad i bedu, ali ako je suđeno tako onda neka dođe do kraja.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ti koji si invalid i nemaš osećaj za druge koji celodnevno rade i fizičke poslove, koji treba da zarađuju i izdržavaju mnoge oko sebe

Da li si ti opšte svestan ovih reči?

Spomenuću te radi ljubavi Božje jednom na Liturgiji i nikad više, jer ako jednom ne pomogne i učini se čudo Božje na tebi nikad neće.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da li si ti opšte svestan ovih reči?

Spomenuću te radi ljubavi Božje jednom na Liturgiji i nikad više, jer ako jednom ne pomogne i učini se čudo Božje na tebi nikad neće.

Eto vidiš. Šta ti to sada znači? Ako jednom ne pomogne tvoja molitva neće više nikada?

Zato ne želim više da komuniciram sa tobom. Ne zbog toga što ne želim da razgovaram o teologiji, nego zato što je razgovor bolestan.

Ti si u stanju da danonoćno budeš po temama i da uzvraćaš do poslednje poruke da bi bio kao pobednik u raspravi. Zajron i ti imate slične probleme, i to je baš patologija, bez obzira na pozitivne stvari koje imate.

Vaša neosetljivost je kao korov, tako da na forumu teško šta može dostići potreban nivo dijaloga. Zato je po ovim ozbijnim temama nepotrebno razgovarati sa takvima.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Bog zna sve stvari u punoj istini, ( kao da su se vec dogodile ) , ali, sve te stvari se jos uvek nisu, realno dogodile i nisu usle u svoje postojanje, ...iako, je sve te stvari Bog vec video u svom predznanju.

Моје је мишљење да је овде исувише антропоморфно представљено Божије "предзнање". Јер ако говоримо о Божијој перспективи не можемо рећи да су ствари такве КАО ДА СУ се већ догодиле. У Божијој перспективи се и јесу већ догодиле. То је реалност. Тако и сам појам предзнања је антропоморфан, јер ми другачије не можемо да објаснимо да је оно што је било, и оно што јесте, и оно што ће бити, једна реалност за Бога лишена протока времена. Дакле, само описно ми говоримо о Божијем ПРЕДзнању. Оно је просто знање онога што за Бога јесте, а то је све тј. сва историја. 

пре 20 минута, Bokisd рече

Nego, je svaka stvar, kako kaze Maksim, postala realna tek u svoje vreme, tj. kada i treba vremenski u istoriji da se dogodi.

Овде зависи шта ми подразумевамо под "реална". Ако полазимо од тога да је коначан циљ уједно реалност онда је све већ реално. А гледамо историјски хронолошки онда је све у своје време. Дакле реч је просто о перспективи. 

пре 22 минута, Bokisd рече

Ne moze covek da ucestvuje u ovim odlikama Boga. Tako i ne moze da ucestvuje u eshatolskom buducem carstvu, jer, samo Bog po svojoj prirodi moze da vidi i zna o eshatoloskom carstvu. 

Овде не знам на шта тачно циљаш, али ми се не допада начин на који си ово рекао. Зато што ако ово прихватимо овако како је речено у буквалном смислу, онда можемо рећи и то да човек не може да се спаси јер само Бог по својој природи може да буде у есхатолошком царству. То знам да ниси хтео да кажеш, али ако овај аргумент доведемо до краја то би био крајњи закључак. Дакле овде нешто не ваља.

пре 24 минута, Bokisd рече

Zbog toga je i opste vaskrsenje tela vremesnki dogadjaj , koji treba da se desi na kraju vremena

То је догађај који је и временски и ванвременски, врата у вечност. Већ смо причали. Не можемо рећи то је временски догађај који наступа тога и тога датума јер после њега нема више датума. А питање је кад је тај крај времена. Ја мислим да је за мене крај времена када умрем. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Zato ne želim više da komuniciram sa tobom. Ne zbog toga što ne želim da razgovaram o teologiji, nego zato što je razgovor bolestan.

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

Ti koji si invalid i nemaš osećaj za druge koji celodnevno rade i fizičke poslove, koji treba da zarađuju i izdržavaju mnoge oko sebe

Ideš na ignor veruj mi, posle ovoga ja ti još kažem spomenuću te radi ljubavi Božje na Liturgiji jer napisati nešto poput ti koji si invalid nemaš osećaj za druge koji celodnevno rade fizičke poslove koji treba da zaradjuju i izdržavaju mnoge oko sebe.. zaslužuje šamarčinu a ne spominjanje u molitvi.

Milojkov je pogrešio, nije trebao da te skine sa odobravanja, pa ovo ni Muramasa ne bi napisao.

Подели на овим сајтовима

Šta fali i šamarčini i spominjanje u molitvi? Sada se vidi da ti nemaš pojma o životu koliko si se gradio. :)

Videćemo se i mi. Sada stvarno ne treba da nastavljamo priču.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Šta fali i šamarčini i spominjanje u molitvi? Sada se vidi da ti nemaš pojma o životu koliko si se gradio. :)

Videćemo se i mi. Sada stvarno ne treba da nastavljamo priču.

Proći će te videli smo se mi bio si mi premali da bi o nečemu razgovarali.

I nije lepo da nemaš više od dva posta na celoj temi o teologiji nego se baviš ličnostima i kao da pretiš nekim šamarima.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

исувише антропоморфно

Ne postoji pojam koji nije antropomorfan jer svi mi koji ih koristimo smo ljudi.Ako bi bili dosledni takvom shvatanju da je nešto više ili manje antropomorfno najbolje i intelektualno najpoštenije bi bi bilo o Bogu ćutati.

пре 7 минута, Vedran рече

о је догађај који је и временски и ванвременски

Opet iz Božije perspektive ako su svi događaji aktuelni Njemu,izbegavam  u,jer mi je to mešanje Boga kao bića sa stvorenim svetom,svi događaji tj čitava istorija je onda i vremenska i vanvremenska.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Proći će te videli smo se mi bio si mi premali da bi o nečemu razgovarali.

I nije lepo da nemaš više od dva posta na celoj temi o teologiji nego se baviš ličnostima i kao da pretiš nekim šamarima.

Videli smo se na saboru forumaša. :) I višlji sam od tebe. Ja ne znam šta si ti očekivao da razgovaramo pa si razočaran.

A sada lepo reci hoćeš li ti mene ili ja tebe na ignore iz ikonomijskog razloga? :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

Videli smo se na saboru forumaša . :) I višlji sam od tebe. Ja ne znam šta si ti očekivao da razgovaramo pa si razočaran.

A sada lepo reci hoćeš li ti mene ili ja tebe na ignore iz ikonomijskog razloga? :)

Nadji mi jednu ličnu uvredu koju sam ti naneo? Jednu.

Ako smatraš za ličnu uvredu da pišeš trijadološke besmislice i da si zbog toga bio na odobravanju onda ne znam šta da ti kažem :))

A mogao bi da staviš i svoju sliku na avatar možda ne bi bila toliko poremećena kao moja. :))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...