Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Жика рече

@Milan Nikolic

Да ли можемо спознати Божију суштину? Који је твој став? Сећам се да си писао да је то задатак нових теолога. Свети Василије Велики је писао да не можемо спознати Божију суштину. Евномије је тврдио супротно а Василије каже да ако се Божија суштина није открила Мојсију или апостолу Павлу како је могла да се открије Евномију.

Iz svega navedenog od otaca, a i sam tvrdim, da suštinu Božiju ne možemo spoznati, niti je dodirnuti ili opšiti s njom, kako god definisali taj odnos. Međutim, i sami sveti oci tvrde da se o suštini može, i treba, govoriti, kada je to neophodno i kada daje određeni smisao samoj trijadologiji.

Sama činjenica da se o suštini uči kao o posebnoj kategoriji u božanskom Biću, znak je da suština Božija ima određenu ulogu i važnost u celokupnoj teologiji i našem životu. Ponoviću, kada je reč o suštini Božijoj, apofatizam ne znači da se nema šta reći, nego da se ima govoriti na određeni način.

Razumem bojazan o govorenju o suštini Božijoj. Svedok sam brojnih rasprava na samom ovom forumu gde su se pojavljivali diskutanti koji su suštinu Božiju uzeli kao vrhunsku stavku svoje teologije, i pokušali da pregaze sve drugo i da apsolutizuju svoje viđenje suštine.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Топли поздрави из суштине божије и леп провод!...:)) 

Иване, и немој сав сир да поједеш после поноћи. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Ти не знаш шта је МН... отворио си Пандорину кутију. Ово што си покушао да натегнеш па да га "оправославиш" је дечија игра. Нема везе што не разликује ипостаси/усију/енергије. Тип је хиромант. Зато ти ја рекох да могу да ти улете још 10 ипостаси, зависно од тога како је надахнут...

Топли поздрави из суштине божије и леп провод!...:)) 

Vi da imate imalo poznanja o Svetoj Trojici onako kako postoji, tvrdim da ne biste više govorili do kraja života, makar ovo što do sada govoriste. Ako dozvolite, saznaćete o tome.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Milan Nikolic рече

Jako drsko izopačujete celokupan kontekst svetootačkog učenja. Činjenica je da ne razumete trijadološke tajne, a svakako i da ne živite iskustvom trojičnih odnosa.

Ја ово не разумем. За ову прву реченицу ћу питати Бокија, будући да се спомиње контекст. Али ова друга реченица не знам шта је? :scratch_head:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Milan Nikolic рече

Iz svega navedenog od otaca, a i sam tvrdim, da suštinu Božiju ne možemo spoznati, niti je dodirnuti ili opšiti s njom, kako god definisali taj odnos. Međutim, i sami sveti oci tvrde da se o suštini može, i treba, govoriti, kada je to neophodno i kada daje određeni smisao samoj trijadologiji.

Sama činjenica da se o suštini uči kao o posebnoj kategoriji u božanskom Biću, znak je da suština Božija ima određenu ulogu i važnost u celokupnoj teologiji i našem životu. Ponoviću, kada je reč o suštini Božijoj, apofatizam ne znači da se nema šta reći, nego da se ima govoriti na određeni način.

Razumem bojazan o govorenju o suštini Božijoj. Svedok sam brojnih rasprava na samom ovom forumu gde su se pojavljivali diskutanti koji su suštinu Božiju uzeli kao vrhunsku stavku svoje teologije, i pokušali da pregaze sve drugo i da apsolutizuju svoje viđenje suštine.

Licno, slazem sa sustinom tvog posta.

Nemamo nikakvog dodira sa sustinom Boga ( u bilo kom smislu ). Slazem se i u vezi ovoga, oko apofatike. Koliko se secam, oci su je uveli, bas zbog toga sto ne moze covek sve stvari saznati i razumeti svojim umom i shvatanjem. Narocito , ne moze razumeti i pribliziti se u nad - razumnu sustinu Boziju. 

Pa, kroz apofatiku , kako si lepo primetio, govorimo na odredjeni nacin o Bogu i njegovoj nesaznajnoj prirodi i sustini.

E, sad, mislim da je mozda tu problem. U nacinu prezentacije. Vec sam ti rekao negde ranije, mozda, malo si vise neprecizan i nejasan u izrazavanju, pa, deluje kao da negde gresis. I, mozda je, cela ova prica zbog toga.

Meni tako deluje.

Подели на овим сајтовима

@Ivan Marković Šta ti kažeš na ovo da se Duh Sveti ovaplotio što je izneo VSB?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

Kako si sada postao svestan kada ne želiš da ulaziš u trijadološke rasprave?

Postao sam svestan potrebe retorsko-filozofske pripreme. Što se tiče rasprava, trijadološke su se (valjda) davno završile. Koliko sam ukapirao, ova ovde to nije. Načelno, nije da ne želim, prosto nemam vremena. A i oči nisam našao na ulici.

пре 19 минута, Milan Nikolic рече

Tvrdim da Zoran Gurović sasvim drsko izokreće smisao sveootačkog učenja.

Moguće je, ali da bih to konstatovao  za ovu temu, morao bih sad opet da uranjam u čitavu gomilu spisa, plus da iščitavam baš svaki vaš unos ovde. Prosto nemam ni vremena ni volje. Ne mogu samo ja njime da se bakćem. Sad ću malo to da prepustim vama. Intervenisaću kada (ako) to smatram za potrebno. Inače ne. Podvlačim još jedanput ova tema je već bila aktuelna. Sve ovo smo već prošli. Ako je vama dosadno, meni nije. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Licno, slazem sa sustinom tvog posta.

Nemamo nikakvog dodira sa sustinom Boga ( u bilo kom smislu ). Slazem se u vezi ovoga, oko apofatike. Koliko se secam, oci su je uveli, bas zbog toga sto ne moze covek sve stvari saznati i razumeti svojim umom i shvatanjem. Narocito , ne moze razumeti i pribliziti se u nad - razumnu sustinu Boziju. 

Pa, kroz apofatiku , kako si lepo primetio, govorimo na odredjeni nacin o Bogu i njegovoj nesaznajnoj prirodi i sustini.

E, sad, mislim da je mozda tu problem. U nacinu prezentacije. Vec sam ti rekao negde ranije, mozda, malo si vise neprecizan i nejasan u izrazavanju, pa, deluje kao da negde gresis. I, mozda je, cela ova prica zbog toga.

Meni tako deluje.

Sigurno tako deluje zato što do danas nije bilo govora o tome na takav način. To ne znači da to nije potrebno ili da je po sebi pogrešno, naprotiv, sveti oci su bili veoma pažljivi na tom polju tako da su izbegli da daju nekakvu zabranu govorenja o tome, čak su dali mogućnost da budući naraštaji dobiju dar poznanja o tim tajnama.

Sada, to što trpimo zajedljivost i podsmeh, i napade iz raznih pobuda, može biti dokaz da je cela priča dobila svoj momenat. Treba razviti ovu problematiku a cela situacija u međucrkvenim odnosima, pogotovo na polju teologije, ukazuje na to da je stvar možda već ugrentna.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ivan Marković рече

A i oči nisam našao na ulici.

Razmisli o nabavci naočara. Pazi na one sa pijaca, nisu baš zdrave, ali kod optičara su jako skupe. Možda ćeš morati uložiti u to. I sam sam žrtva upravo forumašenja. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Кратос рече

@Ivan Marković Šta ti kažeš na ovo da se Duh Sveti ovaplotio što je izneo VSB?

Još ovo da odgovorim: ako je on to izneo, onda je najnoviji novo novi bogoslov:ani_biggrin:. Jer ja zaista prvi put čujem za tako nešto. Ali, o Krate, imam puno poverenje u tvoju inteligenciju da ćeš izaći na kraj sa svim njihovim eventualnim provalama i budalaštinama. Ne šalim se i ne šlihtam ti se. Meni je glavni razlog polemike sa popom njegova verzija ekumenizma. Mene ovi njegovi teologumeni ne interesuju. Prošli put sam se samo uključio da bih ti pomogao da se odbraniš od one budalaštine da si jeretik. Za sve ostalo, vidi ovo:

пре 14 минута, Ivan Marković рече

Postao sam svestan potrebe retorsko-filozofske pripreme. Što se tiče rasprava, trijadološke su se (valjda) davno završile. Koliko sam ukapirao, ova ovde to nije. Načelno, nije da ne želim, prosto nemam vremena. A i oči nisam našao na ulici.

Moguće je, ali da bih to konstatovao  za ovu temu, morao bih sad opet da uranjam u čitavu gomilu spisa, plus da iščitavam baš svaki vaš unos ovde. Prosto nemam ni vremena ni volje. Ne mogu samo ja njime da se bakćem. Sad ću malo to da prepustim vama. Intervenisaću kada (ako) to smatram za potrebno. Inače ne. Podvlačim još jedanput ova tema je već bila aktuelna. Sve ovo smo već prošli. Ako je vama dosadno, meni nije. 

Подели на овим сајтовима

Mislim da što se tiče teme koju je rimski tić ava Đurović pokrenuo treba razjasniti neke stvari:

1.Božija perspektiva sveta koja mu kao Bogu,Tvorcu daje mogućnost viđenja svih događaja u tvorevini kao aktulenih pred njim čak i kad se oni nisu ni desili,od stvaranja do Parusije,znači bukvalno sve što se ikada odigralo,što se odigrava i što će odigrati bez ikakvih vremenskih odrednica.u tom smislu bi se moglo reći,gledano iz te nadtvorevinske perspektive Sin je već ,,ovaploćen,, i pre realnog ostvarenje tog Božijeg plana tj konačno cilja i Smisla u tvorevini,Bog ga je oduvek video bez obzira na realno odigravanje svih događaja vezano za Hrista.Za Boga su oni oduvek bili realnost.

2.Naša perspektiva u odnosu na tu Božiju.

Usklađivanjem i razdvajanjem ta dva ta dva mislim da se može doći do nekog razumevanja atemporalnosti događaja Hrista u vremenu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Milan Nikolic рече

Vi da imate imalo poznanja o Svetoj Trojici onako kako postoji, tvrdim da ne biste više govorili do kraja života

Ја и не говорим о Тројици каква јесте. То је твој помахнитали дискурс. Још само да узмеш као Аеције да кажеш да је познајеш боље но она себе. Узми једну кутлачу па захвати из те божанске суштине. 

пре 10 минута, Milan Nikolic рече

sveti oci su bili veoma pažljivi na tom polju tako da su izbegli da daju nekakvu zabranu govorenja o tome, čak su dali mogućnost da budući naraštaji dobiju dar poznanja o tim tajnama.

То је оно што кажем: Чекали смо на тебе... 

Када бих био твој духовник, или бих ти прописао да радиш 100 метанија дневно и да постиш на води, или бих ти платио једну добру мароканску курву да те месец дана силује и да не смеш да се помолиш Богу. - Овај други лек је из гностичког панариона, јер кад неко не може да се излечи нормално, онда мора да испуни све могуће грехе не би ли се спасио.   

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Milan Nikolic рече

Razmisli o nabavci naočara. Pazi na one sa pijaca, nisu baš zdrave, ali kod optičara su jako skupe. Možda ćeš morati uložiti u to. I sam sam žrtva upravo forumašenja. :)

Nije još dotle došlo. Ali hoće, ako se ne odmorim. A i posao mi zavisi od oketa. Evo obećavam da ću povremeno gledati šta pišete i intervenisati ako smatram da vas pop vrti ili manipuliše. Ali mislim da ste ti, Kratos, i Bokisd dovoljni i sami. Fokusirajte se na popa, nemojte dopuštati da vas đuromisleći: Žika,VSB, Vedran i ekipa istroluju i iscrpe...malo pre videh da te Žika nešto proziva. Verujem da ćeš se i sam snaći. Da ponovim. Ne interesuju me popovi teologumeni. Dok ne ekumeniše, meni dobro. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ivan Marković рече

Ali, o Krate, imam puno poverenje u tvoju inteligenciju

Велика је вера твоја!:)):)):))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...