Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

А ти узми и пребиј га, јер ти разумска аргументација не иде од руке!:))

Pa to je najavio, nisam prijavio poruku, rekoh pomolićiu se za njega ali veruj mi da ja lično mislim kako je on toliko zbunjen da ni ne zna kako se spušta šamar tako da nisam reagovao.

I on mi posle toga odgovori kako je bolestan razgovor sa tobom samo bi se jednom pomolio za mene.

I čovek opet ostane da se češka po glavi i ne zna šta se nalazi u njegovoj ali to je verovatno što ja ne prebivam u suštini Božjoj no sam grešan.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече
пре 9 часа, Vedran рече

Можеш ли ми навести неки извор учења да након наше смрти ми обитавамо у просторно временској димензији?

Vrllo je jednostavno.

Zar nije dovoljno sto je nasa Crkva ustanovila zaupokojene molitve za nase duse ? Da li to upucije na to, da mi postojimo i obitavamo u drugom, duhovnom svetu , u kome stanuju i andjeli ?

Дакле тврдиш да по смрти обитавамо у просторно-временској димензији? Да ли сам добро схватио?

пре 5 минута, Bokisd рече

Cemu onda molitve ? Cemu nada Crkve i vernika, da molitve pomazu onim upokojenim , koji su dusama u tom duhovnom svetu ? Da li je to samo obicna igrarija recima i metafora ?

Није играрија ни метафора нити било шта од овога што наводиш.

И сад пази! Будући да сам ти јасно ово рекао, немој случајно да ти падне на памет да ми више споменеш да ја не прихватам молитве Цркве за упокојене или да их сматрам да су недејствене.

Сад ми одговори на питање ако хоћеш да разговарамо.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

Боки не драми молим те! Види, шок није перманентно стање. Због тога, кад те прође шок врати се на претходне поруке и прочитај, ако хоћеш, па ћеш видети да сам коментарисао искључиво твоје коментаре, а не отачке цитате. Могао сам и ја да будем шокиран кад си ми то спочитао. Јер то није коректно.

Прочитао сам твој текст, и нисам коментарисао то што нисам коментарисао (отачке цитате). Да ли ти је то јасно? И ја генерално не говорим о ономе што не говорим. Не треба да читаш између редова. Не можеш моју поруку прочитати и онда замислити да ја ништа нисам прочитао из твоје поруке и да ја ништа нисам схватио и да оно што кажем односи се на све што ти замислиш а што ја експлицитно нисам рекао. То није коректан начин разговора. Јасно сам навео делове поруке које коментаришем. Јасно сам написао на шта се коментар односи. Јасно сам написао своје мишљење о истима. И ти можеш да га проичиташ, да га не читаш, да га прокоментаришеш, да га прихватиш, одбациш, шта год хоћеш. Али не можеш да импутираш. Чак сам био суздржан од тога да будем критичан јер сам желео да имамо дијалог ценећи твој труд да ове цитате наведеш. А ти се сад шокираш и исчуђаваш. Због чега?

А сад да ти јасно и недвосмислено кажем ово што сам управо покушао да ти појасним. Мени су ове Апостолске и отачке реченице неспорне. У твоме тумачењу истих ја налазим елементе за које ја сматрам да треба боље или јасније рећи. То је све. Узми или остави, или ако хоћеш чуди се и шокирај. Шта да ти радим. Ту нема ништа скривено нејасно а нарочито не малициозно.  

Pa, u soku sam, jer, smo dosad, imali neki odican odnos u komunikaciji. I, ti sad, odjedanput, menjas retoriku i napadas , nacin na koji ja izvodim zakljucke na osnovu otackih tekstova. Raumes ?

I, evo, opet, teras neku svoju pricu. Vedrane, brate, ajde, kazi mi, kako ti tumacis one reci od apostola , ...'Али сваки у свом реду: новина Христос; а потом они који вероваше Христу о Његовом доласку."

Na ovim recima, pociva moje rasudjivanje i zakljucak ? Sta ti mislis o ovome ? Pa, da uporedimo zakljucke. Ocekujem tvoj odgovor.

Подели на овим сајтовима

Najpravilnije bi bilo reći kroz Logos a On obuhvata i suštinu i Ipostas i božije nestvorene energije s tim da je su energije maximalni domet stvorenog sveta u bogopoznanju kolko ja znam.

Sve je to jasno, samo je nekada potrebno naglasiti neku pojedinost u nekoj određenoj priči. Tako je Palama naglasio da kroz božansku suštinu nastaju sve stvorene suštine, koristeći to u određenoj priči.

Poenta je u tome što se sve može pojasniti, a takođe i pojednostaviti. Trijadološki dijalog treba da teče u određenom smislu i sa razumevanjem.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Boki ako posle smrti Hristos ne dolazi po tebe i ne vaskrsava te, kako onda duša ume da nadje Put do Hristovog naručja koji sedi sa desne strane Oca?

Измењено од Volim_Sina_Bozjeg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Дакле тврдиш да по смрти обитавамо у просторно-временској димензији? Да ли сам добро схватио?

Rekao sam, da su duse tamo gde prebivaju i andjeli. To je duhovna dimenzija, ne postoji materija i prostor. Trebalo bi da je jasno.

пре 5 минута, Vedran рече

Није играрија ни метафора нити било шта од овога што наводиш.

И сад пази! Будући да сам ти јасно ово рекао, немој случајно да ти падне на памет да ми више споменеш да ја не прихватам молитве Цркве за упокојене или да их сматрам да су недејствене.

Сад ми одговори на питање ако хоћеш да разговарамо.

Dobro. Samo sam izvodio implikacije iz tvog pitanja.

Ako verujemo da molitve pomazu zaupokojenim, onda verujemo i da njihove duse prebivaju na mestu koje im je odredjeno od Boga ? Da li se slazes sa ovim ?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Rekao sam, da su duse tamo gde prebivaju i andjeli. To je duhovna dimenzija, ne postoji materija i prostor. Trebalo bi da je jasno.

Da je tako onda bi morali biti iste prirode, te kad bi bi Bog stvarao nebeski duhovni svet onda bi morao da stvori dušu istovremeno a to bi značilo da je stvorio polučoveka.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Boki ako posle srti Hristos ne dolazi po tebe i ne vaskrsava te, kako onda duša ume da nadje Put do Hristovog naručja koji sedi sa desne strane Oca?

Ali, brate VSB, duse pravednika i ostalih vernika, mogu da nadju put do Hrista posle smrti. Samo je pitanje, da li u telu ili ne ?

Zbog toga i navodim onaj citat od apostola.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, u soku sam, jer, smo dosad, imali neki odican odnos u komunikaciji. I, ti sad, odjedanput, menjas retoriku i napadas , nacin na koji ja izvodim zakljucke na osnovu otackih tekstova. Raumes ?

Ти имаш проблем са аргументованим разговором. Ја према теби имам једнак однос (коректан), једнако коректан као кад смо се шалили и разговарали мање обавезно. А сада разговарамо озбиљније и ја ти наводим аргументе, и ти одмах сматраш да те нападам. Није то напад, ја тебе потпуно исто доживљавам. Знаш кад сам тек заоштрио? Управо овом последњом поруком након твоје поруке којом импутираш да се ја не слажем са оцима. Ти си човече поистоветио то што Оци пишу са својим мишљењем па мислиш кад ја аргументовано нападам (академски, ту нема ништа лично) товје мишљење да ја устајем против Отаца. Размисли о томе, да ти не кажем нешто грубље. Зто ти сад око ове конкретне ствари нећу дати простора за такав разговор. Може само аргументи. А после може да се вратимо на необавезно.

Зато ћемо сад овако.

Будући да си ми сад рекао да те нападам. Хоћу да ми наведеш, реч по реч, цитат где сам те напао? То прво. Ако нема таквог цитата онда хоћу да ми се извинеш. 

Кад то урадиш одговорићу ти ово друго што ме питаш. А одговор је врло једноставан. Толико једноставан да не знам да ли ће ти се допасти. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ali, brate VSB, duse pravednika i ostalih vernika, mogu da nadju put do Hrista posle smrti. Samo je pitanje, da li u telu ili ne ?

Zbog toga i navodim onaj citat od apostola.

Po Pavlu brate po hiljadu puta ti privodim Sveto Pismo samo duhovno telo nalazi put do nebeskog Carstva i Hrista koji je na nebu a ne duševno telo.

Zato Pavle veli prvo je bilo duševno telo pa duhovno telo a ne duhovno telo pa duševno telo jer bi se u tom slučaju duh mogao vratiti a ne vaskrsnuti.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече
пре 15 минута, Vedran рече

Не одговараш ми прецизно. Хоћу да знам да ли је то просторно-временска димензија. Сад си рекао да нема простора и да не постоји материја. Могао бих да те питам шта подразумевеш под материјом које темо нема, али да не компликујем. Хоћу да знам да ли тамо има време?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Ти имаш проблем са аргументованим разговором. Ја према теби имам једнак однос (коректан), једнако коректан као кад смо се шалили и разговарали мање обавезно. А сада разговарамо озбиљније и ја ти наводим аргументе, и ти одмах сматраш да те нападам. Није то напад, ја тебе потпуно исто доживљавам. Знаш кад сам тек заоштрио? Управо овом последњом поруком након твоје поруке којом импутираш да се ја не слажем са оцима. Ти си човече поистоветио то што Оци пишу са својим мишљењем па мислиш кад ја аргументовано нападам (академски, ту нема ништа лично) товје мишљење да ја устајем против Отаца. Размисли о томе, да ти не кажем нешто грубље. Зто ти сад око ове конкретне ствари нећу дати простора за такав разговор. Може само аргументи. А после може да се вратимо на необавезно.

Зато ћемо сад овако.

Будући да си ми сад рекао да те нападам. Хоћу да ми наведеш, реч по реч, цитат где сам те напао? То прво. Ако нема таквог цитата онда хоћу да ми се извинеш. 

Кад то урадиш одговорићу ти ово друго што ме питаш. А одговор је врло једноставан. Толико једноставан да не знам да ли ће ти се допасти. 

Sve je pocelo od onog mog ( dugackog ) posta i teksta. U jednom postu, moje zakljucke ( koje izvodim u tom postu ) dovodis u pitanje, jer, kako si rekao , ja nepazljivo citam oce i ne valja mi posao. Od tada ide moja replika, da nije u redu to sto radis.

Ako sam nesto pogresno razumeo, objasni mi, i nije mi problem da se izvinem. Stvarno.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Sve je pocelo od onog mog ( dugackog ) posta i teksta. U jednom postu, moje zakljucke ( koje izvodim u tom postu ) dovodis u pitanje, jer, kako si rekao , ja nepazljivo citam oce i ne valja mi posao. Od tada ide moja replika, da nije u redu to sto radis.

Ako sam nesto pogresno razumeo, objasni mi, i nije mi problem da se izvinem. Stvarno.

Немам ја теби шта да објашњавам јер ја са тобом немам проблем него ти имаш проблем са мном. Рекао си да сам те напао. Дакле имаш проблем са мојим односом према теби. Не можеш то рећи и преко тога прећи као да ништа ниси рекао. Хоћу цитат где сам те напао. А без тога нећу даље да разговарам. 

Ово сад што пишеш је муљање, јер није било тако како описујеш.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Po Pavlu brate po hiljadu puta ti privodim Sveto Pismo samo duhovno telo nalazi put do nebeskog Carstva i Hrista koji je na nebu a ne duševno telo.

Zato Pavle veli prvo je bilo duševno telo pa duhovno telo a ne duhovno telo pa duševno telo jer bi se u tom slučaju duh mogao vratiti a ne vaskrsnuti.

Ali, VSB, da li treba svoja razmisljanja , da zasnivamo na odredjenim citatima od tog Pavla. Evo, da ne pricam previse, tumacenje od sv.Teofilakta Ohridskog :

"Првенац Христос, потом, о Његову доласку, они који су Христови.  Онда крај. " 1. Kor. 15, 23.

Христос је постао Првенац и путем васкрсења. После њега ће, пре осталих, васкрснути они који Му припадају, тј. верујући и Њему угодни, кад Он буде сишао с небеса (јер то значе речи: о Његову доласку). Праведно је да праведници имају неку предност и приликом самог васкрсења. Пошто ће они бити узнесени на облацима у сретење Господу (1. Сол. 4; 17), они ће пре васкрснути. Грешници ће, међутим, као осуђени, доле чекати Судију. Затим је крај свега и самог васкрсења, јер ће васкрснути сви уопште. Сада је васкрсао само Христос, док су дела људска остала као и раније. Тада, међутим, неће бити тако, него ће свему бити крај."

Na osnovu ovih stihova od Pavla i ja sam napravio zakljucak u onom mom ( dugackom ) tekstu, slican ovom rasudjivanju od Teofilakta. Evo, sad, neka mi neko objasni, gde sam pogresio ? Ja ne shvatam. 

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Poznavaćemo se Snežana. :)

тешко, кад ме и не познавајући Ведран и Ђуровић окарактерисаше као лукаву, а можда су само заборавили да додају и безалену :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...