Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Trebalo je da razumete da niiko od nas ni ne pominje stvaranje ,,iz suštine" Božije. Naveli ste neki citat igumana kako se mi ne sjedinjujemo sa Bogom ,,kroz suštinu" Božiju, ali kakve to veze ima sa ovom pričom o stvaranju?

Da se mi ne sjedinjujemo sa Bogom ,,kroz suštinu" Božiju je uzvišena i ispravna misao. To može biti ključno kada je reč o eshatološkom postojanju, samo to je tvrda hrana za vas koji ste već skršili sebi zube.

Palama je toliko jasan, da je teško shvatiti kako možete biti toliko drski da izvrćete celu priču. Takvu podmuklost za koju ne možete imati opravdanje jer se gradite znalcem, Crkva odavno nije videla na delu.

Tvrdite da je Palama naveo stvaranje ,,kroz suštinu" Božiju kao ukaz na Varlaamovo mišljene. To je takva kleveta na sveto Palamino učenje, takvo izvrtanje smisla koje činite, da ne znam šra bih vam mogao reći šta zaslužujete.

Neke čiraoci sami procene o čemu je reč i kakav je kontekst, da vide da je to lično Palamina misao i njegovo stanovište:
 - БОЖАНСКА СУШТИНА И ЕНЕРГИЈЕ
III. ii. 5.
Волео бих да питам овог човека зашто тврди да je само божанска суштина беспочетна, док све остало потиче од створене природе, и да ли он сматра да je та суштина свемоћна. Другим речима, да ли она има способности познања, пророковања, стварања, сведржитељства; да ли има промисао, силу обожења, и, једном речју, да ли има све остале, њима сродне, особине? Jep, ако их нема, онда ова суштина није Бог, иако je сама беспочетна. Ако пак има те моћи, али их je постепено стицала, онда je некада била и несавршена, другим речима, није била Бог. Ако ли je опет имала ове особине вечно, онда следи да je не само божанска суштина беспочетна, него и свака њена сила. Ипак, постоји само једна беспочетна суштина, a то je божанска суштина; ниједна од сила која обитава у њој није суштина, што значи да су све оне нужно и увек у суштини Божјој. Грубо говорећи, оне постоје у божанској суштини, исто као силе чула у ономе што ce назива заједничким духовним чулом душе. To je очигледно, сигурно, и прихваћено учење Цркве! Пошто постоји само једна беспочетна суштина — Божја, остале суштине су створене и настају кроз ову једину беспочетну суштину, једино способну да ствара друге суштине — исто тако, постоји само једна беспочетна промислитељска сила, и то Божја, док су све остале силе створене природе; исти je случај са свим осталим природним силама Божјим. Према томе, није тачно да je Божја суштина једина беспочетна реалност, a да су све остале реалности - Божје силе, енергије и атрибуди - створене природе.
Свети Григорије Палама, Тријаде, Београд-Шибеник 2008, стр. 178

Ви сзд нажалост изашли ван контекста и у распри сте, али са киме?

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Da, govori o 2 vaskrsenja, jednom pre a drugom posle... @Кратос те чуо!:)) 

Pa, ja se slazem sa Pavlom u opisu tih dogadjaja.

Onda, ako on govori o 2 vaskrsenja, onda i ja . :ani_biggrin:

Naravno da je sala. 

Ili, mogu da ponovim Kratosov odgovor, sa kojim se slazes. :)))

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Матусал рече

Ако ће га сви угледати истовремено са различитих места и временских раздобља, да ли је онда долазак Христов временски догађај или ванвременски тј. крај овога века и времена и наступање есхатона? А а по тој логици опште васкрсење неће бити у времену.

Kada ga svi ugledaju vreme će prestati da postoji i ulazi se u večnost valjda?To je eshaton,krajnja tačka tvorevine i početak od stvaranja naznačenog postojanja.

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Гости
Kada ga svi ugledaju vreme će prestati da postoji i ulazi se u večnost valjda?To je eshaton,krajnja tačka tvorevine i početak od stvaranja naznačenog postojanja.
За Кога?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Гајић рече

За Кога?

Za preobražene u Hristu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Гајић рече

Је ли те звао да умреш ако Њега желиш?

Umro sam na krštenju još onomad.:D

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Матусал рече

Ако ће га сви угледати истовремено са различитих места и временских раздобља, да ли је онда долазак Христов временски догађај или ванвременски тј. крај овога века и времена и наступање есхатона? А а по тој логици опште васкрсење неће бити у времену.

Matusal, vidi, sta si tacno  napisao ?

Ako ce Ga svi ugledati istovremeno, .... kakve veze ima, da li su iz razlicitih mesta i vremena ? I,kako je vanvremesnki, ako, ce Ga svi ugledati istovremeno ? 

Nije logicki reci i jedno i drugo , u isto vreme. Istovremeno i druga razdoblja nije isto. Ili jedno ili drugo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Neke čiraoci sami procene

Чираке оставити у цркви. :D

Него, где се у оригиналу вели "диа"? Диа је "кроз". Једноставно не постоји у оригиналу. Нађи ми, дакле, једног јединог Оца који вели да свет настаје кроз божанску суштину, ја се бацам са Бранковог моста! Писамски изрази (Јн 1,3) су да се кроз Логоса све ствара (πάντα δι’ αὐτοῦ ἐγένετο) или, као у Павла, кроз Исуса Христа. Нигде, никад и ниједан од Отаца није рекао да се стварање изводи кроз суштину. То је само твоје безумље.     

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Гајић рече

Па ко Те звао и како се то дешава у Теби?

Ja se ne zovem ja sam dolazim.:)) Šta me ti ovde kao propituješ nešto?

To je između mene i Boga i tebe ne treba da tangira.;) 

Подели на овим сајтовима

• Гости
Ja se ne zovem ja sam dolazim.:)) Šta me ti ovde kao propituješ nešto?
To je između mene i Boga i tebe ne treba da tangira.[emoji6] 
Ти знаш!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Za preobražene u Hristu.

Али ти који су се преобразили у Христу су то учинили кроз тајну Христовог домостроја оствареног у времену, тако што се цео Христов домострој протеже изван времена и стога то даје делотворност светим тајнама да се на нама учествујући у њима изврушује обожење, укидањем времена тј. општим васкрсењем,  васкрсење које смо имали у предукусу постаје наша реалност а оно има свој почетак у Христовом васксењу. Из чега следи да је Христово васкрсење истовремено опште васкрсење свих који ће се кроз тајну оваплоћења у евхаристији сјединити са њим једући га овде у времену.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Матусал рече

Али ти који су се преобразили у Христу су то учинили кроз тајну Христовог домостроја оствареног у времену, тако што се цео Христов домострој протеже изван времена и стога то даје делотворност светим тајнама да се на нама учествујући у њима изврушује обожење, укидањем времена тј. општим васкрсењем,  васкрсење које смо имали у предукусу постаје наша реалност а оно има свој почетак у Христовом васксењу. Из чега следи да је Христово васкрсење истовремено опште васкрсење свих који ће се кроз тајну оваплоћења у евхаристији сјединити са њим једући га овде у времену.

Ali, Matusal, da se nasalim, .... samo jos da nadjes ovde... 'preobrazeno nase mrtvo telo u netrulezno i duhovno ' ( kako kaze Pavle ) i resili smo misteriju. :945729:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...