Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, obi-wan рече

A taman sam se ponadao da citam temu nadugacko i nasiroko, kad ono ovaj Kratos sve pokvari ovim tacnim odgovorom...

И ја се понадах да си нешто разумео, кад оно...:))

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Zoran Đurović рече

Видесмо више пута да Господ није био широке руке кад ти је делио интелигенцију. Јер ако Зл вели да је исти глас који зове Лазара и нас, онда је исто и васкрсење. А ти велиш да не видиш везу!:)))) - И опет: Где пише да су ови које је Ис васкрсао помрли?    

Ali, taj drugi ( Isusov ) glas koji nas zove ,  cuje se na kraju vremena kada se desava opste vaskrsenje. Razlika ipak postoji, zar ne ?:coolio: Nemamo vaskrsenje pre kraja ovog naseg sveta. Ovde tako gleda Zlatoust :

http://www.verujem.org/sveti_oci/zlatousti_o_vaskrsenju_mrtvih.htm

"Будући да ће васионско бити васкрсење и свима, како благочастивим, тако и злим и добрим људима уопште, да не би отуд помишљао да ће и суд неправедан бити и у себи говорио: шта је то, зар са мном срећним и који сам се толико трудио претрпео и незнабожац и злочастиви и идолопоклоник па и онај што Христа не хтеде спознати, да устане и исте се части као и ја удостоји? "

Isus jos pre nego sto je stradao video se sa Lazarom u Vitaniji  gde su zajedno obedovali.( Jov. 12, 1 i 10 ). Glavari svestenicki su se dogovarali da ubiju Lazara, jer su mnogi radi toga cuda, poverovali u Isusa. Ipak je u tom smislu,  Lazar bio podlozan smrti i trulenju. Eventualno da je uznesen telom na nebo kao Ilija i Enoh. Ali, nemamo neko svedocanstvo o tome ( kao za ovu dvojicu ).

Realnije je razmisljanje da se cLazar upokojio i da kao i svi mi ostali,....ceka vaskrsenje.

Inace, i za druga dva primera vaskrsenja ( sin udovice i devojka ), nemamo nikakva svedocanstva da su bilo kojim nacinom u telu uzneti na nebo. Nije i realno nesto takvo ocekivati, ipak su Ilija i Enoh veliki pravednici SZ, koji opet treba da se jave ( na kraju vremena ). itd.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Ali, taj drugi ( Isusov ) glas koji nas zove ,  cuje se na kraju vremena kada se desava opste vaskrsenje. Razlika ipak postoji, zar ne ?:coolio: Nemamo vaskrsenje pre kraja ovog naseg sveta. Ovde tako gleda Zlatoust :

http://www.verujem.org/sveti_oci/zlatousti_o_vaskrsenju_mrtvih.htm

"Будући да ће васионско бити васкрсење и свима, како благочастивим, тако и злим и добрим људима уопште, да не би отуд помишљао да ће и суд неправедан бити и у себи говорио: шта је то, зар са мном срећним и који сам се толико трудио претрпео и незнабожац и злочастиви и идолопоклоник па и онај што Христа не хтеде спознати, да устане и исте се части као и ја удостоји? "

Isus jos pre nego sto je stradao video se sa Lazarom u Vitaniji  gde su zajedno obedovali.( Jov. 12, 1 i 10 ). Glavari svestenicki su se dogovarali da ubiju Lazara, jer su mnogi radi toga cuda, poverovali u Isusa. Ipak je Lazar bio podlozan smrti i trulenju. Eventualno da je uznesen telom na nebo kao Ilija i Enoh. Ali, nemamo neko svedocanstvo o tome ( kao za ovu dvojicu ).

Realno je razmiljanje da Lazar upokojio i da kao i svi mi ostali,....cekakomo vaskrenje.

Inace, i za druga dva primera vaskrsenja ( sin udovice i devojka ), nemamo nikakva svedocanstva da su bilo kojim nacinom u telu uzneti na nebo. Nije i realno nesto takvo ocekivati, ipak su Ilija i Enoh veliki pravednici SZ, koji opet treba da se jave ( na kraju vremena ). itd.

Спољашњим човеком он тело назива, а унутрашњим душу. А његове речи значе ово: и пре него што ћеш васкрснути и будућу славу придобити, већ и овде ћеш не малу награду за свој труд имати зато што се у самој бризи нашој душа у нама обнавња, мудрија и благословенија бива, у трпљењу челичи, и све моћнија постаје. 

Više je nego jasan Zlatousti.

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

Спољашњим човеком он тело назива, а унутрашњим душу. А његове речи значе ово: и пре него што ћеш васкрснути и будућу славу придобити, већ и овде ћеш не малу награду за свој труд имати зато што се у самој бризи нашој душа у нама обнавња, мудрија и благословенија бива, у трпљењу челичи, и све моћнија постаје. 

Više je nego jasan Zlatousti.

Naravno, jos ovde imamo neku nagradu, kao preukus one buduce.

Kasnije mozda postavim i tumacenje Zlatoustog i drugih otaca, od apostola Pavla u 1.Kor. 15 glave u kojoj se nalaze i kljucne  reci ( Pavla )o vaskrsenju.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

ipak su Ilija i Enoh veliki pravednici SZ, koji opet treba da se jave ( na kraju vremena ). itd.

Да ти демонстрирам безумље овог закључивања, ако је икако могуће. Нигде Откр не говори о Илији и Еноху. То је једна безумна идеја да сви треба прво да помру. Остаје питање Мојсија који је на Тавору са Ис и Илијом. Што и њега наново не убијеш? - И, на крају, шта ћемо са онима са краја времена, кад Господ дође, да ли ће и они прво помрети да би били васкрснути? - Мора да се концентришеш док пишеш, јер за сваку празну реч мораћеш да положиш одговор пред Господом. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Zoran Đurović рече

Да ти демонстрирам безумље овог закључивања, ако је икако могуће. Нигде Откр не говори о Илији и Еноху. То је једна безумна идеја да сви треба прво да помру. Остаје питање Мојсија који је на Тавору са Ис и Илијом. Што и њега наново не убијеш? - И, на крају, шта ћемо са онима са краја времена, кад Господ дође, да ли ће и они прво помрети да би били васкрснути? - Мора да се концентришеш док пишеш, јер за сваку празну реч мораћеш да положиш одговор пред Господом. 

Koliko znam, postoji predanje otaca  o dva svedoka ( iz Otkrovenja ) , koji ce biti Ilija i Enoh. Poslati od Boga na zemlju, da propovedaju Boga ( i protiv Antihrista ), koji ce i sami stradati od ruku svojih protivnika.

Ne razumem u vezi ovoga oko Mojsija ? ( u kontekstu Ilije i Enoha ).

O kraju vremena pise Pavle u 1.Kor. 15 glava :

" 51 Ево вам казујем тајну: јер сви нећемо помрети, а сви ћемо се претворити.

52 Уједанпут, у тренућу ока у последњој труби; јер ће затрубити и мртви ће устати нераспадљиви, и ми ћемо се претворити. "

Ipak je , kako kaze Pavle, to' tajna i kako da kazem, misterija postojanja ljudi,....kada ce oni koji ostanu na kraju sveta i vremena, biti pretvoreni tj. dobicemo netrulezna i besmrtna tela. itd.

Подели на овим сајтовима

Čudno je da Pavle kao apostol nije znao da je on ustvari već vaskrsnut sa samim Hristom i da je već u eshatonu već i sam govori da će se promeniti,preobraziti o poslednjonj trubi i Hristovom drugom dolasku.

Može ovo Đurovićevo da pije vodu al samo ako imamo dva Pavla istovremeno,jednog na zemlji koji je u raspadljivom smrtnom telu ii koji pojma nema za onog drugog koji je sa Hristom u eshatološkoj realnosti i gleda ovog raspadljivog kolko je čovek nesvestan.:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Zoran Đurović рече

Овако - васкрсли Ис хода са ученицима и нико не сумња у то да хода са неким духом или ектоплазмом или матрикс пројекцијом. Једе. Дакле, васкрсењем не постајемо нешто друго, него смо материја као и сада, једино што је димензија измештена. Тома му завлачи прст; сам Ис вели: Пипни и види да нисам дух. Када Павле говори о духовном телу, говори о телу које је на располагању духа, а не као сада, и тело које је у другој димензији. 

Наводи се као пример да је Ис пролази кроз врата. То Писмо не вели. Он се појавио у просторији са ученицима. Зашто је одваљен камен са гроба? Може да пролази кроз дрво, али не може кроз камен? Не лудујмо. За нас и видимо да је одваљен улаз. 

Дакле, васкрсло тело је као и свако друго тело. Једино што егзистира кроз другу димензију. Кад се затвори пролаз у тим димензијама, онда оно нестаје, не види се више. Тако је Ис нестајао и појављивао се. Није пролазио кроз врата као дух. Тога нигде нема у Јеванђљу. 

Лазара препознају као Лазара. Има идентитет тела које је и имао. Ис не препознају. Препознају га у ломљењу хлеба јер је он евхаристијско тело. Он је онда тај хлеб. Као и кад једу рибу. И то је била евхаристија. Тома му пипа ране, али то не значи да ћемо васкрснути у сакатим телима, него му даје да види једно историјско тело које је имао. Ис није био испребијан, надувен од батина па га Магдалена није зато препознала и мислила је да је баштован. Био је у свом есхатолошком телу. Али је увек једно те исто тело. И у тој епизоди се не помињу ране. Нема их. Јер се Ис јављао у сопственом телу, али у различитим историјама. Ја скоро видех једног Румунца, другара, али сам га препознао после пола сата. Изменио се иако је иста особа и исто тело.       

Свакако је тачно што сте навели али мислим да Лазар није био тај калибар да се у есхатолошком телу шета по земљи, есхатолошки човек је много више од васкрслог мртваца то је обожен и преображени човек. Ово првенство ипак припада Христу. Најмањи у царству већи је од највећега рођеног од жене. Имамо примере васкрсавања из мртвих и уделима апостолским. Каква је природа тих васкрсавања? 

Подели на овим сајтовима

Opa, ova noć obećava...:ani_biggrin:.Padre protiv Bokisda, Kratosa i Džedaj đenerala...momci, uzmite mali tajm aut, dok vaš debeli prijatelj ode da kupi kokice, gajbu gvarane i kilo džema (za sutrašnji post). Ovoga puta sam na klupi za gledatelje:ani_biggrin: i ne mešam se...

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Ivan Marković рече

Opa, ova noć obećava...:ani_biggrin:.Padre protiv Bokisda, Kratosa i Džedaj đenerala...momci, uzmite mali tajm aut, dok vaš debeli prijatelj ode da kupi kokice, gajbu gvarane i kilo džema (za sutrašnji post). Ovoga puta sam na klupi za gledatelje:ani_biggrin: i ne mešam se...

Ma, nema stari prijatelju ( iz 'legendarnih' tema  :945729:), u principu, ovde neke velike price.

Jednostavna je stvar, svi ovde na forumu ( zaista mislim tako ), verujemo u sveopste vaskrsenje tela  na kraju istorije i vremena. Kao sto to lepo kaze sv.Jovan Damaskin, sumirajuci ucenje  otaca predhodnih vekova, koji su pisali o vaskrsenju Hrista i ljudi :

"Верујемо, пак, и у васкрсење мртвих. Јер биће, заиста ће бити васкрсења мртвих. Α говорећи ο васкрсењу, имамо на уму васкрсење телеса. Наиме, васкрсењe је васпостављање онога што је пало; јер како ће васкрснути душе које су бесмртне? ( :0205_whistling: ). Α ако смрт описују као раздвајање душе од тела, онда је васкрсење, свакако, поновно спајање душе и тела,односно друго васпостављање разложенога и палога живогабића. Дакле, ово исто тело које је пропало и које је разложено, оно ће васкрснути непропадиво; јер Ономе који га је у почетку из праха земаљског саздао, није било немогуће поново га васкрснути (подићи), иако се оно, по одлуци Сазда-тељевој, распало и вратило у земљу из које је и узето." ( Tacno izlozenje vere )

"И није Господ само својом беседом објавио васкрсење телеса, него и својим делом. И то најпре васкрсавпш четвородневног и већ, пропадивошћу и непријатним мирисом, начетога Лазара; јер није васкрсао душу лишену тела, већ и тело заједно са душом, и није васкрсао неко друго тело, већ оно исто које је било начето пропадивошћу. Јер како бисмо спознали или се уверили у васкрсење умрлога, ако то не би било потврђено карактеристичним својствима његове личности?....

...Лазара је, међутим Господ подигао из мртвих да би показао своје божанство, те да би потврдио своје и наше васкрсење, иако је било извесно да ће се овај опет вратити у смрт."( eto, ipak je razumno misliti da se Lazar vratio u smrt i ceka opste vaskrsenje ). " ( Tacno izlozenje vere )

Tako da, mozemo da pricamo, onako, ( da nam malo prodje vreme ) i da nesto novo naucimo jedni od drugih. U svakom slucaju, spremaj kokice i pivce....i uzivaj.... :suncanje:

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Матусал рече

Свакако је тачно што сте навели али мислим да Лазар није био тај калибар да се у есхатолошком телу шета по земљи, есхатолошки човек је много више од васкрслог мртваца то је обожен и преображени човек. Ово првенство ипак припада Христу. Најмањи у царству већи је од највећега рођеног од жене. Имамо примере васкрсавања из мртвих и уделима апостолским. Каква је природа тих васкрсавања? 

Твоја аргументација је мањкава са 2 аспекта:

1) Негира се јављање и интервенција светаца овде и сада, а верујемо да се то збило и збива. Марко Ефески сведочи да они у телима дејствују.

2) Нико ко је имао прилику да општи са васкрслим Хр није мислио да је у друштву натприродног бића.

Подели на овим сајтовима

1.Sveci intervenišu svojim besmrtnim dušama koje su sa Hristom.

2.Apostol Pavle je imao,video ga je u vidu svetlosti i glasa a ne vaskrslog tela.:)))

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Ivan Marković рече

Sa će padretu da se prirdruži i VSB doduše ne ovaj eshatološki al može padre i sam da ratuje s nama ođe. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Кратос рече

2.Apostol Pavle je imao,video ga je u vidu svetlosti i glasa a ne vaskrslog tela.:)))

Наравно, ко каже да је Хр васкрсао у телу? То веле они ученици што су украли тело из гробнице. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...