Jump to content

Ударна "вест" данашњег Блица: Митрополит Амфилохије вређа жене и релативизује фашизам

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Ena...S рече

@Bokisd "Mislim, kako savest moze da se kreira procesima ?" 

Pre nekoliko godina je radjena studija u kojoj su uporedjivani snimci mozga psihopata(osudjenika za teska i svirepa krivicna dela) sa kontrolnom grupom koja nije pocinila krivicno delo. Ustanovljeno je da je mozak psihopata drugacije gradje, da ne davim mnogo, ali deo koji je zaduzen za savest, za tzv. obradu emocija, kod njih je prakticno zakrzljao.

Sad, mi opet nesto drugo pada na pamet, ali, sta znam da ne trolujem nesto ?

Ne razumem, kako je obrada osecanja u mozgu ? Mislio sam da su ocecanja , vise kao duhovna pojava, verovatno vezana bas i za srce, (  dolaze kroz srce, kako osecamo blagost, blagodat, srecu, radost ) . Mozda u smislu, kao sto pricaju da postoji i neka telesna inteligencija.

Inace, ne razumem, sta onda to znaci, ovo u vezi da im je deo mozga za obradu svesti zakrzljao ? Da li ih to oslobadja odgovornosti za ucinjeno delo ? Tako deluje. itd.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 434
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Materijalisticki pogled na realnost neminovno utice na pogrecno formiranje covekove licnosti i njegovog sistema vrednosti. Lao Ce je rekao "Kad je svet počeo da postoji, razum mu je postao mati. Onaj ko zna da je osnova života duh – zna da je izvan svake opasnosti. Kad bude stisnuo usne i zatvorio vrata osećanja na kraju života, neće osetiti nikakva nespokojstva."  Besmisleno je polemisati sa materijalistima o duhu, to je za njih spansko selo, isto tako je besmisleno pricati sa ateistom o veri. Nauka ne zna gde se misli stvaraju i odakle dolaze, ne zna sta je to nas Ego i odakle on  tu, ne zna odakle nam svest o nasem postojanju, odakle nam savest, emocije, snovi, moze da se kaze da neuroni prenose informacije i da smo skup hemijskih procesa, nase telo to jeste ali ono sto smo mi je duh, tj dusa. A telo se nakon dodeljenog nam vremena vraca u kruzenje materije razlozeno na osnovne elemente. Ljudi koji zanemare mikro i makro svet oko sebe i veruju da je jedina realnost koja postoji ona koji oni dozivljavaju svojim culima su po meni u velikoj zabludi. Savest je zakon Boziji u nama uz pomoc kog razlikujemo dobro od zla, da ga nemamo po cemu bi se razlikovali od zivotinja? Ali posto savest nije bila dovoljna dobili smo i 10 zapovesti pa i Novi Zavet tako da ko gresi vise nema opravdanja za svoje grehe. I konacno ono zbog cega su ljudi iznad svih stvorenja je Ljubav, sposobnost da vole i da budu voljeni, koja je i smisao zivota bez cega bioloski zivot nema smisla. Patrijarh Srpski Pavle je rekao "Nama je bolje da nestanemo kao ljudi nego da opstanemo bioloski i da prezivimo kao zlocinci i neljudi." Bioloski opstanak ima smisla jedino ako budemo LJUDI a ne narciosoidni materijlisti koji su sveli svoje zivote na osnovne nagone i postali gramizivi i pohlepni u zelji da nahrane svoj ego i velicaju svoje JA. Zaboravili su ili ne znaju ono  'prah si, i u prah ćeš se vratiti." 

Подели на овим сајтовима

Ceo univerzum je misterija I ne postoji nista sto mi razumemo I znamo. Cesto mislimo da se taj univerzum okrece oko nas, nas ego je ponekad veci od njega a istina je da je nase postojanje toliko beznacajno u beskonacnom okeanu zvezda, solarnih sistema I galaksija,udaljenih bezbroj svetlosnih godina I ostalih stvari koje nas konacan I ogranicen um ne moze da razume I shvati jer je nama sve to nepojmljivo. Biblija kaze “kakva je korist čoveku ako zadobije sav svet, a duši svojoj naudi? I kakav će otkup dati čovek za dušu svoju?”. Cak I da zadobijemo ceo univerzum da bude nas, I dobijemo sve odgovore na pitanja koja nas muce, I zadovoljmo nasu pohlepu I sujetu I svo zlo koje lezi u nama, neminovno bi naudili svojoj dusi I bili nezadovoljni I nesrecni. A I ako bi bili srecni I zadovoljni u tom zlu, u casu smrti koja bi to sve prekinula bi opet bili nesrecni I tuzni. Sve sto je sada je nesto, a ono ka cemu mi tezimo je savrseno, kad ce prestati ono sto je nesto. A do tada nam ostaje vera,nada I ljubav, kako nam kaze Sveto Pismo. 
Љубав никад не престаје, а пророштво ако ће и престати, језици ако ће умукнути, разума ако ће нестати. 
Јер нешто знамо и нешто пророкујемо; 
А кад дође савршено, онда ће престати што је нешто. 
Кад ја бијах мало дијете као дијете говорах, као дијете мишљах, као дијете размишљавах; а кад постадох човјек, одбацих дјетињство. 
Тако сад видимо као кроз стакло у загонетки, а онда ћемо лицем к лицу; сад познајем нешто, а онда ћу познати као што сам познат. 
А сад остаје вјера, над, љубав, ово троје; али је љубав највећа међу њима.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Djapa рече

Ceo univerzum je misterija I ne postoji nista sto mi razumemo I znamo. Cesto mislimo da se taj univerzum okrece oko nas, nas ego je ponekad veci od njega a istina je da je nase postojanje toliko beznacajno u beskonacnom okeanu zvezda, solarnih sistema I galaksija,udaljenih bezbroj svetlosnih godina I ostalih stvari koje nas konacan I ogranicen um ne moze da razume I shvati jer je nama sve to nepojmljivo. Biblija kaze “kakva je korist čoveku ako zadobije sav svet, a duši svojoj naudi? I kakav će otkup dati čovek za dušu svoju?”. Cak I da zadobijemo ceo univerzum da bude nas, I dobijemo sve odgovore na pitanja koja nas muce, I zadovoljmo nasu pohlepu I sujetu I svo zlo koje lezi u nama, neminovno bi naudili svojoj dusi I bili nezadovoljni I nesrecni. A I ako bi bili srecni I zadovoljni u tom zlu, u casu smrti koja bi to sve prekinula bi opet bili nesrecni I tuzni. Sve sto je sada je nesto, a ono ka cemu mi tezimo je savrseno, kad ce prestati ono sto je nesto. A do tada nam ostaje vera,nada I ljubav, kako nam kaze Sveto Pismo. 
Љубав никад не престаје, а пророштво ако ће и престати, језици ако ће умукнути, разума ако ће нестати. 
Јер нешто знамо и нешто пророкујемо; 
А кад дође савршено, онда ће престати што је нешто. 
Кад ја бијах мало дијете као дијете говорах, као дијете мишљах, као дијете размишљавах; а кад постадох човјек, одбацих дјетињство. 
Тако сад видимо као кроз стакло у загонетки, а онда ћемо лицем к лицу; сад познајем нешто, а онда ћу познати као што сам познат. 
А сад остаје вјера, над, љубав, ово троје; али је љубав највећа међу њима.

Samo da dodam, neko malo zapazanje.

Sta tek da kazemo u odnosu na vecnost, koja postoji ( ovako ili onako, svejedno ) ?

Koliko  smo tek u toj korelaciji odnosa, mi ljudi i ovaj zivot, mali i neznatni ?

Sva sreca, pa, imamo dusu, kojom mozemo da udjemo u tu' vecnost . 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Samo da dodam, neko malo zapazanje.

Sta tek da kazemo u odnosu na vecnost, koja postoji ( ovako ili onako, svejedno ) ?

Koliko  smo tek u toj korelaciji odnosa, mi ljudi i ovaj zivot, mali i neznatni ?

Sva sreca, pa, imamo dusu, kojom mozemo da udjemo u tu' vecnost . 

Samo Bog je vecan, On je alfa i omega, pocetak i kraj. On je izvan prostora i vremena, uvek isti nepromenljiv. 

Подели на овим сајтовима

Sinoć mi  na slavi neki gosti rekoše da je sve češća pojava da parovi proveravaju pol, pa ako nije muško rade abortuse. Zanemeo sam. Dal je to moguće? Kakvo je to ludilo.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, VaSa110 рече

Dal je to moguće?

могуће је, некада се то звало:"није битно шта је, само да пишки стојећи", данас се то зове "планирање породице".

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, VaSa110 рече

Sinoć mi  na slavi neki gosti rekoše da je sve češća pojava da parovi proveravaju pol, pa ako nije muško rade abortuse. Zanemeo sam. Dal je to moguće? Kakvo je to ludilo.

To je stara vest. Nažalost, moguće je. 

Ludilo patrijarhata, eto kakvo ludilo. Radikalni feminizam ne valja, ali vala ne valja ni radikalni patrijathat.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Снежана рече

могуће је, некада се то звало:"није битно шта је, само да пишки стојећи", данас се то зове "планирање породице".

Nekada se zvalo: "nije bitno šta je, samo dok odsluži vojsku" ali su nam onda feminizam u vojsci i ukidanje obaveznog služenja vojnog roka upropastili foru... ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Muramasa рече

Onaj ko je osvojio svet, osvojio je i biološku besmrtnost. Šta ga briga za dušu.

Kako to misliš osvojio biološku besmrtnost? To ne postoji.

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Православни Србин рече

Није осуђивао, него је критиковао.

Reč "kritika" može da uključi i osudu. Nisu antonimi, pa da rečenica "nije osuđivao, nego kritikovao" ima nekog smisla... jer druga strana ne kaže da nije kritikovao, nego da je kritikovao na način koji nazivamo osudom...

И на чему темерљиш такву тврдњу?

Lični opšti utisak... ne preterano informisan... koji sam svakako spreman da promenim ako mi se predoče informacije koje ukazuju na suprotno...

Не бих се сложио. Зависи од проблема у којем је жена. Ако би, на пример, дошла девојка или жена и рекла му да је силована, да не жели дете, да нема чиме да га издржава, он јој можда не би рекао: ,,иди, чедоморко, горећеш у паклу", него би је посаветовао типа ,,роди га, па га дај некој установи ако већ не можеш или не желиш да га подижеш. Тако ћеш спасти то дете, а и себе великог греха". Ето, ја верујем да би тако рекао, и мислим да је то један исправан савет.

A baš sam naglasio da uopšte ne mislim da sadržaj saveta. Nemam ja ništa protiv ljudi koji misle da ne treba abortirati ni po koju cenu i koji bi druge tako posavetovali. Pročitaj ponovo šta sam napisao.

И онм овде не помиње жене или девојке које се двоуме, већ само оне који раде те абортусе, који су извршили. А можемо да се лажемо или не, али плашим се да велики број то ради без двоумљења.

U ozbiljnoj si zabludi... teško mi je i zamisliti nekog ko bi to uradio bez dvoumljenja i ozbiljnog presabiranja po svojoj savesti... tačnije, takav bi morao da bude ozbiljno emotivno "oštećen"... normalnim ljudima jedna takva odluka ne može nikad da bude laka i jednostavna...

Pravite bezveznu projekciju, gde drugoj strani projektujete direktno suprotne stavove, pa pošto vi smatrate da je to teško zlo i mnogo ozbiljna stvar, tripujete se da to neko smatra za dobro i olako donosi takvu odluku...

Много је теже признати да је овај народ духовно у великој мери застранио, а много је лакше рећи ,,Митрополит јњ мушки шовиниста, он мрзи жене и пљује их и вређа наш народ". Али, колико је то истинито, а колико није, просудиће свако ко је истинољубив.

Nemam pojma kakav je Mitropolit... eto Rakić ga zna lično i on vidi nešto drugo šta je Mitropolit hteo da kaže... ja, pošto Mitropolita ne poznajem, mogu samo da vidim šta je rekao, a ne šta je time mislio... i to što je rekao uopšte nije pametno ni dobro... ni za njega ni za Crkvu...

Takođe, da ne bude zabune, ja ne mislim da SPC treba da obrati pažnju na svoj "marketing" kao da je "Coca-Cola"... i svaki episkop naravno ne mora da bira reči i može i ima prava da kaže šta god poželi i najdirektnije moguće po sistemu "ja ću da kažem šta mi je na duši, pa kud puklo da puklo"... samo kad posle toga i povodom toga počne da "puca" onda je besmisleno da se žalite na to kako vas neki novinari i komentatori mrze...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Православни Србин рече

U Srbiji se, prema procenama zdravstvenih radnika godišnje obavi između 150 i 200 hiljada abortusa kod žena koje uglavnom ne koriste savremena sredstva kontracepcije, dok je stopa prekida trudnoće znatno niža u drugim zemljama zapadne Evrope, u kojima žene zahvaljujući korišćenju kontraceptivnih metoda "odlučuju", tvrde medicinski stručnjaci.

Ne tvrde.

У Србији се годишње уради око 17.000 абортуса, показују најновији званични подаци Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут".

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2762707/alarmantno-velik-broj-pobacaja-u-srbiji.html

I 17 000 je užasno velika brojka. Zašto je potrebno da se uvećava i to više nego 10x?

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Branka62 рече

Ne tvrde.

У Србији се годишње уради око 17.000 абортуса, показују најновији званични подаци Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут".

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2762707/alarmantno-velik-broj-pobacaja-u-srbiji.html

I 17 000 je užasno velika brojka. Zašto je potrebno da se uvećava i to više nego 10x?

Званично, а не званично је много више, нажалост.

И једно је много, а камоли 17.000

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Поуке.орг инфо рече

И једно је много,

To sam i napisala:"I 17 000 je užasno velika brojka." Nego mi nije jasno zašto ljudi imaju potrebu (a nije ovo jedini primer ) da već i tako užasne stvari, dodatno, čine još strašnijim.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...