Jump to content

Да ли је време да се направи интегрисана редакција ("newsroom") наших електронских црквених медија? (анкета)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Директор Радио Београда, г. Миливоје Михајловић, најавио је у јучерашњем Политикином ТВ додатку да ће доћи до стварања интегрисане редакције информативног програма РТСа (радио, телевизија и сајт), јер савремени новинар мора да буде оспособљен да ствара прилоге за сва три медија.

У Европи већ више година постоје овако интегрисане информативне редакције јавних сервиса, ВВС од 2008., тзв. "newsroom", и показало се да они јавни сервиси који тако функционишу имају далеко већи утицај на јавност и у редовним приликама и у ванредним околностима, а интензивно се шире и према друштвеним мрежама.

О томе исцрпне податке, даје Ројтерсов Институт за журнализам у свом извештају:

http://www.digitalnewsreport.org/publications/2016/public-service-news-and-digital-media/

Постоје и сведочења ирских, британских, финских, белгијских новинара који раде у таквим условима:

 

Са друге стране, густ распоред, Богу хвала, дешавања у СПЦ, само у току овог месеца (устоличења владика, посета александријског патријарха, седам векова Троноше, Дани Јасеновачких Новомученика, Фестивал хришћанске културе у Зајечару, фестивал православног филма у Крушевцу, слава бачке епархије и друга епархијска, о значајне парохијским збивањима да не говорим) показала су да електронски медији СПЦ: званичан сајт Патријаршије и епархијски сајтови, ТВ Храм, епархијске радио станице) не могу ни да "покрију" и испрате све ове догађаје, посебно не "у реалном времену" у коме би и утицај информација на црквену и световну јавност био највећи.

Вероватно је преурањено говорити о интегрисаној редакцији, када ни сама професија и позиција "црквеног новинара" није јасно одређена, када у цркви нема никакве координације медијске активности, али баш због тога би желео да чујем Ваше мишљење и предлоге за унапређивање црквеног информисања.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, александар живаљев рече

не могу ни да "покрију" и испрате све ове догађаје, посебно не "у реалном времену" у коме би и утицај информација на црквену и световну јавност био највећи.

Све може ако се хоће и ако се (не мора увек, али би било пожељно), адекватно награди, јер се не може од зрака живети. А некада треба имати и иницијативу, те се снаћи...

Пример који ћу навести управо говори о потоњем. За потребе једног нашег медија сам ономад, када је владика Добријевић уведен у трон америчански, након одобрења г. Обрада Кесића да искористим његов материјал, урадио извијешће са тог домјенка који је био месчини у Питсбургу, прошлог лета на сутрашњи дан, први листопада...

Чим је дошао са службе и агапа које су уследиле након тога, Кесић је поставио тма слика на свој Фејсбук и сваку је мање-више прокоментарисао, те се на основу тога могао написати текст и исти се такође могао и адекватно опремити са одличним фотографијама. Након што смо се чули, човек рекао слободно све што сам објавио може се искористити, тако да је већ 2. 10 у јутарњим сатима, извијешће било спремно за наше читаоце.

Извијешће са тог домјенка се на званичном сајту наше цркве појавило тек 5 (и словима) пет дана након догађаја...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...