Jump to content

Божије "искуство човека"

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Џуманџи рече

Zato me i cudi, jer ne poznajem toliko hriscana idealista. :D Idealizam kao da je (polu)jeres. :D

Sada ću ja uzeti ove tvoje reči i protumačiti ih, razvući široko, najširokije, koliko mislim da treba i kazati da si i mene ubrojila ovde međ` hrišćane. Ali, iznenadićeš se (a možda i nećeš) ako ti kažem da bih ja jedino mogao biti hrišćanim-idealista. Dakle, ne vidim drugu mogućnost sem da postanem "(polu)jeretik". 

Na dva mesta u poslednjih nekoliko dana pomenula si da "hrišćanstvo nije za mnoge". (Ne mogu u ovom trenutku da tražim gde si to napisala, ali se sećam otprilike da je jednom to bio slučaj u replici obi-wan-u. Možda čak ne i tim rečima ali u tome smislu svakako. Ako znaš gde si to napisala potraži). 

Šta želim da kažem? Pa, moja teza, svojevremeno kada sam vodio duge razgovore sa onim mojim famoznim poznanikom koga sam ti "predstavio" pre nekog vremena je bila upravo to - "hrišćanstvo nije za mnoge". Ovo, naravno, niko od "prisebnih" teologa niti isto tako "prisebnih" klirika bilo koje hrišćanske denominacije nikada ne bi izjavio a kamoli napisao, ali u stvari poenta (prikrivena, doduše) je upravo u tome. Sejač koji seje seme razbacujući ga... Branio sam tezu da je potrebno da ima/bude mnogo "hrišćana" da bi zapravo uopšte i bilo hrišćana. Dakle, kvantitet mora biti takav kakav jeste da bi kvalitet bio što bolji. U ono vreme čitao sam di Brejovu knjigu "Zaratustra i preobraženje sveta" i povezivao sam zoroastrijsku formulu "dobrih misli, dobrih reči i dobrih dela" sa inflacijom istih kod "hrišćana". U toj masi/količini misli, reči i dela mora, po nekakvoj logici, biti i onih koji zaista zavređuju da se nazovu hrišćanskim mislima, rečima i delima. Mi ne znamo zaista ko svojim mislima iskazuje reči pretvarajući ih u dela koja mogu da ponesu ime Hristovo, ali, Onaj koji to treba da zna i vodi o tome računa nesumnjivo "poznaje svačija srca" i sudi(će) o tome. Jedini način na koji mi, ljudi, to možemo, ali samo privremeno/povremeno, to je da ih "po delima njihovim poznamo" (ali samo "poznamo"). 

(Verovatno da sam neadekvatno protumačio tvoje reči o "ne-mnogim-hrišćanima", ali mi je to ipak dalo povoda za gornje rečenice koje sam hteo pre neki dan da ubacim u našu konverzaciju na tvom "dnevniku")

Подели на овим сајтовима

• Одговори 116
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 часа, ana čarnojević рече

jer se samo hula na Duha Svetog nece oprostiti.

Imao bih pitanje u vezi ovoga što si rekla, ali...

пре 4 часа, ana čarnojević рече

za danas sasvim dovoljno:coolio:

...pošto je čas završen moraću sutra. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Iulianus рече

Sada ću ja uzeti ove tvoje reči i protumačiti ih, razvući široko, najširokije, koliko mislim da treba i kazati da si i mene ubrojila ovde međ` hrišćane. Ali, iznenadićeš se (a možda i nećeš) ako ti kažem da bih ja jedino mogao biti hrišćanim-idealista. Dakle, ne vidim drugu mogućnost sem da postanem "(polu)jeretik". 

. . .

(Verovatno da sam neadekvatno protumačio tvoje reči o "ne-mnogim-hrišćanima", ali mi je to ipak dalo povoda za gornje rečenice koje sam hteo pre neki dan da ubacim u našu konverzaciju na tvom "dnevniku")

Ne znam kako tacno, to mi zaista nije bila namera. :D No, da, ovo su ipak 2 razlicite stvari. Jedno je mainstream hriscanstvo koje, zbog brojnosti, mora (a nekada i ne mora bas toliko :D ) da pravi kalupe i izrice univerzalisticke stavove o nekim pitanjima, a drugo je ovo sto sam ovde napisala. Jer ne mislim da hriscani moraju da budu i idealisti, samo velim da... it's not so bad. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Џуманџи рече

. it's not so bad. :D

Oh, my bad... (:)))

Kada naletim na misao koja mi se učini značajnom i lepom uzmem je kao sa šveCkog stola pa sebi serviram kako mi je drago, i onda ispadne to što mora da ispadne. 

(Sledeći puta ću da tražim dozvolu da ne odem u tako  "širokopojasno" tumačenje dopadjućih mi misli)

:skidamkapu: 

Подели на овим сајтовима

И мене слична питања одувек муче. До сада нисам наишао на потпуно задовољавајући одговор, али ево неколико цртица које мени лично донекле звуче океј:

- Бог који није искусио све кроз шта пролази човек "не би имао право" да тражи од човека да га следи, да има поверења у њега, да се бори;

- људи не би могли да успоставе потпуни однос са Богом који није на физички и историјски начин ушао у историју и на неки начин постао један од нас;

- заједница међу људима је потпунија када је основана од Богочовека, који је и физички био (јесте) део те заједнице, у односу на заједницу коју успоставља недоступни Бог који се само посредно открива људима;

- отеловљење Бога је начин да људи правилно разумеју чему тачно теже, шта им је тачно циљ (да по благодати буду као Христос, као богочовек);

- смисао заповести се много боље да разумети на практичном примеру самог Богочовека;

Понављам, ово су само моја размишљања на тему, не кажем да сам уопште близу истине, нити сматрам да се уопште може доћи до одговора на ова питања који би могли бити рационално изражени.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Iulianus рече

(Sledeći puta ću da tražim dozvolu da ne odem u tako  "širokopojasno" tumačenje dopadjućih mi misli)

Nije potrebno sto se mene tice. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, ana čarnojević рече

svi hriscani su idealisti?

Ako mene pitaš (a ne pitaš) ja mislim da jesu, ako pak do sada nisu bili trebalo bi da streme ka tome da budu idealisti.

Primer: (neko će možda reći banalan, ali ne pada mi ništa drugo on d majnd) - А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом, већ је учинио прељубу у срцу својему.   

Kako shvatiti ovu rečenicu? Nažalost, ja nigde nisam naišao na zadovoljavajuće tumačenje iste (možda nisam bio uporan u traženju), ali ja ovde vidim lestvicu podignutu na najvišu prečku, tj. idealno bi bilo kada bi "čoveci" to mogli dostići. Ali, pošto je to praktično nemoguće za jednog pravog i zdravog Homo sapiensa sapiensa heteroseksualnog "usmerenja", sam trud da se dostigne taj nivo je težnja ka idealnom postupanju.. dobro, ovo je samo jedan mali segment, ali vrlo bitan, mnijem.

(Da li sam bio od kakvoga helpa ovdekar?) 

Подели на овим сајтовима

On 9/9/2017 at 14:43, Iulianus рече

зашто је, дакле, (било) потребно да Бог са свим тим особинама "постане човеком"?

"Притиснух само тастер један и оздрави створ мој вољени" било би довољно да је рекао (и урадио).

(Koristeći se tvojim analogijama)
Bog i jeste pritisnuo taster (premda ne spolja već iznutra, ali nećemo o tome)
i vreme od "pritiska tastera" do reflektovanja na monitoru mi zovemo "sadašnjost".

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 9/9/2017 at 20:54, ana čarnojević рече

jer se samo hula na Duha Svetog nece oprostiti.

Konkretno, šta je "hula na Duha Svetoga", pošto osim te jedne rečenice ne postoji pobliže objašnjenje koje su to radnje odnosno reči koje se smatraju hulom. 

Svojevremeno sam "maltretirao" lika da mi odgovori šta on pod time podrazumeva, no odgovor nisam dobio. Jedino što mi je bilo rečeno je da "je upravo bio kod svog duhovnika i on mu je tako-i-tako o tome zborio" na šta sam mu ja odvratio da ode još neki put kod njega po "svoje mišljenje", i tada se on pomalo uvredio, otišao kući i nakon dva sata mi poslao "emajl" u kojem me optužuje da insistiram na tricama i kučinama ne_shvata (:)))

Možda sam već "hulio na Duha Svetoga" a da to ne znam (jer ne znam ko je i šta je zapravo "Duh Sveti" sem da je treća Ličnost Svete Trojice). Ali ako je tome tako, a valjda jeste, onda ne razumem, ako je takođe i Sin Čovečiji jedna od Ličnosti Svete Trojice, kako to da "ако ко рече ријеч на сина човјечијег" biće mu oprošteno (?) Jer, hulom na Duha Svetoga hulim(o) i na Sina Čovečijega, i Oca pride. Zar ne?

Зато вам кажем: сваки гријех и хула опростиће се људима; а на Духа светога хула неће се опростити људима.

И ако ко рече ријеч на сина човјечијега, опростиће му се; а који рече ријеч на Духа светога, неће му се опростити ни на овоме свијету ни на ономе.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Iulianus рече

Ako mene pitaš (a ne pitaš) ja mislim da jesu, ako pak do sada nisu bili trebalo bi da streme ka tome da budu idealisti.

Primer: (neko će možda reći banalan, ali ne pada mi ništa drugo on d majnd) - А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом, већ је учинио прељубу у срцу својему.   

Kako shvatiti ovu rečenicu? Nažalost, ja nigde nisam naišao na zadovoljavajuće tumačenje iste (možda nisam bio uporan u traženju), ali ja ovde vidim lestvicu podignutu na najvišu prečku, tj. idealno bi bilo kada bi "čoveci" to mogli dostići. Ali, pošto je to praktično nemoguće za jednog pravog i zdravog Homo sapiensa sapiensa heteroseksualnog "usmerenja", sam trud da se dostigne taj nivo je težnja ka idealnom postupanju.. dobro, ovo je samo jedan mali segment, ali vrlo bitan, mnijem.

(Da li sam bio od kakvoga helpa ovdekar?) 

Ovo mi deluje kao Hristov opis,  realnog stanja u kojem se nalazi covek. Sto se kaze, tako nam je, kako nam je .....:w9k3k6:

Skoro sam procitao jednu misao od sv. Jovana Lestvicnika, koji kaze ( parafraza ).....ako nisu svi dostigli bestrasnost ( idealno stanje ), ne mora da znaci, da se nece spasiti.....:945729:

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Iulianus рече

Прво је питање какав одговор тражиш, одговор који ће чешкати по ушима  хомо сапиенса хетеросексуалне провинцијенције, или човеца створеног по лику Божијем. Друго је питање јеси ли покушао да достигнеш тај идеал или си само тражио тумачење.. :) 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Снежана рече

Прво је питање какав одговор тражиш, одговор који ће чешкати по ушима  хомо сапиенса хетеросексуалне провинцијенције, или човеца створеног по лику Божијем. Друго је питање јеси ли покушао да достигнеш тај идеал или си само тражио тумачење.. :) 

Mislim da je distinkcija nepotrebna jer je Homo sapiens sapiens stvoren po liku Božijem tako da mora da postoji samo jedan odgovor na to pitanje, a da ne cepidlačimo. A što se tiče ideala, rekao bih, bez lažne skromnosti, da sam sasvim ispravno protumačio Isusovu rečenicu i sa njom u skadu i dao objašnjenje, jer, zaista nisam neleteo na iole razumniji odgovor koji se tiče te sentence. (Postoji još par takvih "graničnih" izjava koje mi se izuzetno dopadaju i kada bih bio hrišćanin svakako bih se trudio da težim tom nekakvom "idealu"). :)

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Iulianus рече

Mislim da je distinkcija nepotrebna jer je Homo sapiens sapiens stvoren po liku Božijem tako da mora da postoji samo jedan odgovor na to pitanje, a da ne cepidlačimo. A što se tiče ideala, rekao bih, bez lažne skromnosti, da sam sasvim ispravno protumačio Isusovu rečenicu i sa njom u skadu i dao objašnjenje, jer, zaista nisam neleteo na iole razumniji odgovor koji se tiče te sentence. (Postoji još par takvih "graničnih" izjava koje mi se izuzetno dopadaju i kada bih bio hrišćanin svakako bih se trudio da težim tom nekakvom "idealu"). :)

Чуј, ти си правилно протумачио Исусову реченицу, ја сам лично досегла тај идеал... не гледам жене са жељом 12:smeha:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Снежана рече

Чуј, ти си правилно протумачио Исусову реченицу, ја сам лично досегла тај идеал... не гледам жене са жељом 12:smeha:

A, tako znači...

Molim Vas Vaša Savršenosti :sunce:primite moje iskreno divljenje! :naklon:

(Будите ви дакле савршени, као што је савршен отац ваш небески)    

:D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...