Jump to content

Божије "искуство човека"

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kakve veze ima starija sestra sa devojkom sa sahrane?

пре 9 минута, Снежана рече

Bile dve devojke i umre im majka. 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 116
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa el ti pričam da sam nepovezan :)

ниси ти неповезан, ти си као електрични таласи, идеш цик - цак ал` стижеш на циљ, може да те прати само онај ко ти у траг уђе :)

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, ana čarnojević рече

2. priča

U vreme hladnog rata, odlučili Amerikanci da pošalju špijuna u Rusiju da se infiltrira i da im šalje informacije. 

Odabrali su svog najboljeg operativca i započeli obuku: intenzivne časove rukog jezika, poznavanja kulture i običaja i drugo.

Odabrana osoba je završila sa najboljim rezultatom, govori ruski perfektno, ne može da se primeti nikakva razlika između njega i nekoga ko se rodio i odrastao u Moskvi.

Odlazi on u Moskvu i smesti se u apartman. Uveče ode u kafanu, sedne za sto i sprijatelji se sa nekim Rusima, naruči votku, izvadi ruske cigare, zapali, priča, šali se, pije, i svi ga dobro prihvataju. 

Nakon pola sata, ulaze u kafanu nekoliko agenata KGB-a i dođu do njegovog stola i kažu: „Gospodine, uhapšeni ste, pođite sa nama, vi ste američki špijun!”. 

Kako su oni shvatili ko je on

Koja je fora ? ;)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

ниси ти неповезан, ти си као електрични таласи, идеш цик - цак ал` стижеш на циљ, може да те прати само онај ко ти у траг уђе :)

Da. Ja i jesam ovde da se pratimo uzajamno, ova greškica je bila zbog previda inače drago mi je da ste me barem jednom videli u cilju, dakle umem :)

Umete i vi koji moju iskrenost ne koristite protiv mene nego se radujete svojoj čitajući moju.

Objašnjavam psihijatru šta je žru forum i sad iako me zna uzme pa proveri da vidi da nisam upao u neku sektu. :)

Mislim se u sebi, brate mili otkud tebi i ideja da ja ne umem da razlikujem sektaški sajt od pravoslavnog a da me pre toga nikada nisi ni pitala u tom pravcu niti sam ti ja pričao :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Objašnjavam psihijatru šta je žru forum i sad iako me zna uzme pa proveri da vidi da nisam upao u neku sektu. :)

Пошаљи психијатра на лечење (код нас) :smeh1:

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, ana čarnojević рече

za vanzemaljce i logičare. u prilogu su dve detektivske price koje se mogu resiti praćenjem jednog logičkog niza.

Logičko mišljenje

Logičko mišljenje je mišljenje koje se razvija i temelji na logičkim odnosima i vezama. U tom smislu, ono poseduje različite elemente koji su njegov sastavni deo. Na prvom mestu je rezonovanje.

Rezonovanje se definiše kao: „čin,proces ili umetnost ostvarivanja sposobnosti razuma; argumentacija, rezonovanje snaga; rasprava, diskusija”. U zajedničkom i popularnom govoru označava moć po kojima razlikujemo istinu od laži i dobro od zla, a po kojima je omogućeno da se kombinuju sredstva za postizanje određenih ciljeva.

Osoba koja želi ispravno da rezonuje mora da razvije svoje intelektualne sposobnosti i takođe mora da razvije veštinu kako da ih koristi na najbolji mogući način.

Proces rezonovanja sastavljen je od četiri faze. To su:

• APSTRAKCIJA,
  • GENERALIZACIJA,
  • PROSUĐIVANJE,
  • REZONOVANJE.

Apstrakcija – Proces pod kojim se podrazumeva izdvajanje objekata ,lica ili stvari, čineći od njega poseban objekat misli.

Generalizacija – podrazumeva proces formiranja pojmova ili opšte ideje. Deluje u pravcu zajedničke osobine objekta, lica i stvari i ujedinjuje ih u jedan pojam ili koncepciju.

Prosuđivanje – podrazumeva proces poređenja dva objekta, lica ili stvari, jedna sa drugom, i tako opaža svoje slaganje ili neslaganje.

Rezonovanje – proces pod kojim se podrazumeva poređenje dva objekta, lica ili stvari kroz njihov odnos prema trećem licu, objektu ili stvari

Prilog:

1. priča

Bile dve devojke i umre im majka. 

Na sahrani njihove majke pojavi se jedan zgodan mladić, koji se jako dopao mlađoj kćerki.

Pošto je ona bila stidljive prirode, nije uspela da se upozna sa njim ili ostvari bilo kakav kontakt.

Posle izvesnog vremena, ona ubije svoju stariju sestru.

Zašto je to uradila? 

2. priča

U vreme hladnog rata, odlučili Amerikanci da pošalju špijuna u Rusiju da se infiltrira i da im šalje informacije. 

Odabrali su svog najboljeg operativca i započeli obuku: intenzivne časove rukog jezika, poznavanja kulture i običaja i drugo.

Odabrana osoba je završila sa najboljim rezultatom, govori ruski perfektno, ne može da se primeti nikakva razlika između njega i nekoga ko se rodio i odrastao u Moskvi.

Odlazi on u Moskvu i smesti se u apartman. Uveče ode u kafanu, sedne za sto i sprijatelji se sa nekim Rusima, naruči votku, izvadi ruske cigare, zapali, priča, šali se, pije, i svi ga dobro prihvataju. 

Nakon pola sata, ulaze u kafanu nekoliko agenata KGB-a i dođu do njegovog stola i kažu: „Gospodine, uhapšeni ste, pođite sa nama, vi ste američki špijun!”. 

Kako su oni shvatili ko je on?

1.Sestra nije bila stidljiva i ostavarila je kontakt a mlađa je u vihoru ljubomore zaboravila da je stidna i overila seku.:D

2.Prvi put došo u kafanu i odma kreno da se sprijateljava sa svima,ovi ga kao novajliju previše dobro prihvataju i gazda kafane za svaki slučaj pozove KGB jer niko nije imao pojma ni ko je ovaj a odjednom sa svima dobar.:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

2.Prvi put došo u kafanu i odma kreno da se sprijateljava sa svima,ovi ga kao novajliju previše dobro prihvataju i gazda kafane za svaki slučaj pozove KGB jer niko nije imao pojma ni ko je ovaj a odjednom sa svima dobar.:smeh1:

Men se to i desilo :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 9/12/2017 at 0:30, Iulianus рече

Nikada nisam razumeo potrebu hrišćana da budu gluplji (oprosti na izrazu) od svojih prethodnika, antičkih filozofa, "pagana" kai "jeretika". Malo širi pogled, malo šire obrazovanje, malo... Vaseljena je mnogo veće mesto nego što je to bila u vreme "otaca". 

...

"Jedan je Bog, a među ljudima i bogovima najveći, ne liči na ljude ni likom ni umom. Sav vidi, sav umuje, sav čuje. A bez naprezanja sve potresa snagom Svoga Duha. Uvek ostaje na istom mestu, ne krećući se; i ne dolkuje mu da ide čas amo čas tamo"  (frg. 23-26)

Ksenofan

Vidi, Iulianus, koliko se secam vec smo nesto pricali na ovu temu ( ne secam se da li si i ti ucestvovao ).

U sustini, prica je, upravo suprotna.Popstojala je ta sirina misli i obrazovanje i ljubav prema ljudima,  istini i objektivnosti. Oci apologeti prva tri veka hriscanstva ( naravno , i kasniji oci ), su bili vrlo razumni  i snalazljivi , i, na jedan vrlo mudar i praktican nacin su , koristili grcku filosofsku i anticku misao , da bi propovedali hriscansku veru.

Tj. sve sto su ljudska misao i um ostavili civiilizaciji , putem filosofije i antike, kao neke univerzalne i opste vrednosti , hriscanstvo je prihvatilo, usvojilo i definisalo kroz veru, ucenje i dogmate. Eto, recimo, ove reci Ksenofana, da je Bog jedan, najveci, nesaznatan, da je On um i duhovan, da je silan i sve potresa i stvara, da je nepokretan i samobivtsven,....sve to, jeste i u hriscanstvu definicija Boga.

Recimo, kako prica sv. Justin Filosof :

"...Pre svega, cini mi se da protiv onih koji smatraju da je Bogu nemoguce da vaskrsne plot valja istaci kao ocigledno ono sto sami ne vide - da se na recima nazivaju vernima, a da su na delu neverni i cak gori i od nevernika. Jer svi narodi koji postuju idole veruju da je njima sve mogucno , kao sto i pesnik Homer govori :

"....bogovi sve mogu i lako....."

Homer dodaje i rec 'lako', kako bi pokazao velicanstvo sile bogova, a ovi su neverniji ( od pagana ). Ako su pagani pripisivali svemogucstvo idolima, svojim bogovima koji 'usta imaju, a ne govore, oci imaju, a ne vide ' ( Ps. 115, 5 ), utoliko pre smo mi koji se najbolje i istinite vere drzimo, duzni da nasem Bogu verujemo."

Eto, kako Justin na jednostavan nacin putem antike, dokazuje postojanje vaskrsenja koje je u sili i 'lakoci' ( kako kaze Homer ) Bozijoj. I, na takav nacin propovedi i mucenickim podvigom koji je bio 'seme' hriscanstva, u jednom trenutku, preokrenuo se citav mnogobozacki, paganski i filosofski svet u hriscanstvo.

Jednostavno, kako se kaze, filosofija i antika su bile dragocene  'pomocnice' u propovedi hriscanske vere.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Хајдук рече

Нет трпи све што би рекао Владика Зизијулас, Јован Пергамски, свако може да пише данас, уплати 20 еврића за интернет и онда је то тешко поисправљати :))

Још један ""доказ"" да је интернет ђавољи изум. :))):))) Јес тешко и претешко... :( 

On 9/12/2017 at 13:16, Iulianus рече

(Moja omiljena rečenica. Pitaj Džumandži :)))

Не познајем тога човјека. :0205_whistling::D

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Џуманџи рече

:))):))) Јес тешко и претешко... :( 

Heavy teško. 

1 hour ago, Џуманџи рече

Не познајем тога човјека. :0205_whistling::D

Bogumi ja nijesam mislio da "ga" ne poznajem, no da "ga" upoznajem. Al`, očiju mi, ja ne znam više kako da "ga" gledam! :D:D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...