Jump to content

Божије "искуство човека"

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 37 минута, Џуманџи рече

(Џу, Противу униформизма, стр 39 :D )

:))

Šta je na prvih 38 strana? :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Одговори 116
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 часа, Toma рече

Elem, da li nam pomaže ako znamo da je Duh Sveti na jevrejskom imenica ženskog roda,
kao kad bi mi rekli "Duša Sveta"? Te mu dodje da je Duh Sveti skup misli, volje i osećanja
Samog Boga Oca. A odatle opet nekako proizilazi da je Duh Sveti unutrašnji Motivator,
naših Hristocentričnih reči i dela, bez Koga ... mi se ni moliti Bogu ne umemo.
I zato, na kraju, onaj vernik koji se ljutne na Hrista Isusa još i ima nade da se pokaje,
jer u njemu i dalje "tinja" tihi glas oDuševljene (oDuhoSvetovne) savesti, ali onaj
koji u svojim mislima, volji i osećanjima doživi "treprenje" poBožnosti pa je odbaci
(= pohuli na nju) ... neće mu to biti oprošteno, ne zato što Bog ne želi da mu oprosti,
već zato što taj od sebe odbacuje Inspiratora svakog pokajanja.

Ljudi, kako vam ovo zvuči?

пре 6 часа, ana čarnojević рече

za sada sam taj problem razumela baš u kontekstu u kome sam citat upotrebila...ako ti kažes da samo Duh Sveti može da ti pomogne da razumeš Sv. Trojicu to je dobro, zato što takvim iskazom (nadam se iskreno a ne u ironičnom modu) prihvatas da Sveti Duh svedoči Istinu i Njime nam se Istina Otkriva.

Ako mi na svakoj liturgiji izgovarajući svoj Simbol Vere izgovaramo da verujemo...

i u Duha Svetoga, Gospoda životvornog Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi i Koji je govorio kroz proroke..

onda, po mom sudu, prihvatamo da je Otac svoje Istine otkriva i posreduje Duhom Svetim i u Njemu. najvažnije od svega, u tajni evharistije.

a hula bi bila da neko odbija svedočenje Sv. Duha što bi značilo da istinu ne može ni saznati. jer kako će drugačije. zato neće biti ni oproštaja.

što bi rekao moj brat Trifke...Duh Sveti ako Bog hoće progovori i kroz magaricu...

od mene toliko, više sam ti ja za predškolsko, tebi treba neka profa. 

vidim da već ima divnih tumačenja tog mesta.

a ti se onda bavi pravim i bogonadahnutim stvarima, kao na onoj temi o Staljinu na ikoni. uživaj i mojne mnogo da čitaš teme koje te ne zanimaju. 

Pretpostavimo jednu hipotetičku situaciju. Dvojica "vanzemljaka" u NLO-u spuste se u vaše dvorište (pod uslovom da imate dvorište), vi ih pozovete na kafu sa ratlukom, i, krene "kulturna razmena". Dođete do stavke "religija" i oni se baš za tu temu nekako najviše zainteresuju. Jedan od te dvojice "vanzemljaka" je, slučajno, filozof i logičar i pošto ste mu objasnili kako stvari stoje u, recimo, odnosima između Lica Svete Trojice, on vam ljubazno iskaže primedbu na sledeći citat iz vašeg Svetog Pisma (koje ste mu prethodno dali na uvid a on pročitao za 10 nanosekundi, jer, može mu se :D) - 

Цитат

Зато вам кажем: сваки гријех и хула опростиће се људима; а на Духа светога хула неће се опростити људима.

И ако ко рече ријеч на сина човјечијега, опростиће му се; а који рече ријеч на Духа светога, неће му се опростити ни на овоме свијету ни на ономе.

On vam kaže da je jedno Lice Svete Trojice inferiorno u odnosu na najmanje jedno Lice. I, u skladu s tim, Lica ni u kom slučaju ne mogu da budu "ravnopravana" jer sagrešenje protiv jednog Lica povlači za sobom strahovitu kaznu (koja se ne oprašta), dok s druge strane sagrešenja/e protiv Lica koje je on označio kao "inferiorno" u odnosu na najmanje jedno (drugo) Lice Svete Trojice se veliokdušno oprašta. 

Traži, zatim, ne da mu nabrojite taksativno sagrešenja protiv (Trećeg Lica) Duha Svetoga "koja se neće oprostiti", nego samo jedan primer kao ilustraciju onoga na šta mislite kada tako govorite. Vi mu dajete odgovore koje sam kvotao ovde i on razočarano priznaje da nikada ne bi mogao biti hrišćanin jer nauk, ili bar deo nauka hrišćanskoga, nelogičan je dozlaboga. Kako je u međuvremenu pročitao (za 56 sec) celu vašu biblioteku od nekoliko hiljada knjiga, našao je da su neki tamo Arijanci donekle bili "logičniji" u svojim stavovima ali da su iz nekog razloga potučeni od "ne-logičara". 

Napokon, opraštajući se od vas, govori vam da je možda ipak pronašao nešto za šta bi mogao da se uhvati i da ostane sa vama "u sabranju" makar se nalazio i nekoliko desetina hiljada svetlosnih godina udaljen od vas, a ono za šta se "uhvatio" je rečenica - "credo quia absurdum est". 

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Iulianus рече

Pretpostavimo jednu hipotetičku situaciju. Dvojica "vanzemljaka" u NLO-u spuste se u vaše dvorište (pod uslovom da imate dvorište), vi ih pozovete na kafu sa ratlukom, i, krene "kulturna razmena". Dođete do stavke "religija" i oni se baš za tu temu nekako najviše zainteresuju. Jedan od te dvojice "vanzemljaka" je, slučajno, filozof i logičar i pošto ste mu objasnili kako stvari stoje međ`, recimo, odnosima između Lica Svete Trojice, on vam ljubazno iskaže primedbu na sledeći citat iz vašeg Svetog Pisma (koje ste mu prethodno dali na uvid a on pročitao za 10 nanosekundi, jer, može mu se :D) - 

On vam kaže da je jedno Lice Svete Trojice inferiorno u odnosu na najmanje jedno Lice. I, u skladu s tim, Lica ni u kom slučaju ne mogu da budu "ravnopravana" jer sagrešenje protiv jednog Lica povlači za sobom strahovitu kaznu (koja se ne oprašta), dok s druge strane sagrešenja/e protiv Lica koje je on označio kao "inferiorno" u odnosu na najmanje jedno (drugo) Lice Svete Trojice se veliokdušno oprašta. 

Traži, zatim, ne da mu nabrojite taksativno sagrešenja protiv (Trećeg Lica) Duha Svetoga "koja se neće oprostiti", nego samo jedan primer kao ilustraciju onoga na šta mislite kada tako govorite. Vi mu dajete odgovore koje sam kvotao ovde i on razočarano priznaje da nikada ne bi mogao biti hrišćanin jer nauk, ili bar deo nauka hrišćanskoga,  nelogičan je dozlaboga. Kako je u međuvremenu pročitao (za 56 sec) celu vašu biblioteku od nekoliko hiljada knjiga, našao je da su neki tamo Arijanci donekle bili "logičniji" u svojim stavovima ali da su iz nekog razloga potučeni od "ne-logičara". 

Napokon, opraštajući se od vas, govori vam da je možda ipak pronašao nešto za šta bi mogao da se uhvati i da ostane sa vama "u sabranju" makar se nalazio i nekoliko desetina hiljada svetlosnih godina udaljen od vas, a ono za šta se "uhvatio" je rečenica - "credo quia absurdum est". 

Postoji greska, odmah u poocetku.

Jer, kada se kaze, ...da ce se oprostiti hula na Sina covecijeg...onda se to misli, na telesnost i prirodu ljudsku u Hristu. Tj. ono sto je On radio i cinio kao covek, ne kao Bog. Jedno tumacenje ovog stiha od sv.Teofilakta Ohridskog :

" Ovde kaze da covek moze naci kakvo-takvo opravdanje za svaki drugi greh ucinjen u ljudskoj slabosti, kao sto je blud, kradja i slicno, i lakse mu je od Boga dobiti oprostaj. Ali, kada neko vidi cudesa koja su ucinjena Duhom Svetim i pohuli na njih govoreci da su ona od demona, kakvo ce naci opravdanje? Jasno je da takav covek dobro zna da je sve to od Duha Svetoga, a ipak namerno govori zlo. Kako se takvom coveku moze oprostiti? Kada su Jevreji videli Gospoda kako jede i pije i druzi se sa carinicima i bludnicima i sve drugo cini kao Sin Coveciji, osudjivali su Ga kao izjelicu i vinopiju, sto se moze oprostiti, a da se nece od njih ni traziti pokajanje, jer su se (po slabosti) opravdano sablaznjavali. Ali, kada su Ga videli da cudotvori i opet Ga klevetali i hulili na Duha Svetoga, govoreci da On to cini uz pomoc djavola, kako da im se oprosti takav greh ako se ne pokaju? Stoga znaj da onaj koji huli na Sina Covecijega, gledajuci Ga kako zivi kao covek i nazivajuci Ga prijateljem bludnika, izjelicom i vinopijom zbog onoga sto je radio, takav neceodgovarati za svoj greh, cak iako se ne pokaje. Oprostice mu se, jer nije poznao Hrista kao Bogaskrivenog u telu."

Jer, u stihu pre ovoga, Hrist kaze....'A ako ja pomocu Duha Bozjeg teram napolje demone, onda je vec doslo do vas carstvo Bozje,'

Vidis, On se ovde 'poistovecuje', prisvaja Duha kao Svoga. Jednaki su po sili i vlasti. I, pogledaj, u pitanju je Duh od Boga. Znaci i Trece Lice svete Trojice je prisutno u ovoj prici, takodje kao ravnopravno.

Dakle, sve tri Licnosti kao ravnopravne u sili i vlasti,...sta rade...pa, kako se kaze,..... donose Carstvo Bozije, sto i jeste vrhunac i cilj naseg zivota.

Da se nasalim.

Veruj mi, ti super inteligetni i filosofski i logicki nastrojeni vanzemljaci, bi vrlo brzo i lako shvatili i ukapirali hriscanstvo i veru ( pa, i sama filosofija govori o Bogu i  dusi )......samo, je problem.....kako da ih krstimo u neko bure....:))

Подели на овим сајтовима

On 10.9.2017. at 20:59, Хајдук рече

Ово је тема као да причаш са јеховим сведоцима, малђење празне сламе, које глупости. Кога ово занима.

:navijanje::dobro:   

Tako je.:aplauz:

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Iulianus рече

Dakle, uhvatiću Vas na nekoj temi koja Vas interesira i optužit Vas za "mlaćenje prazne slame". U stvari, bit ću direktniji i reći da lupetate. Si idem zde potražiti Vas pa bu te vidli 

Evo je :D

Slatko,oko za oko :smeh2:  

Odoh,ja sam tu samo biciklom :D

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Što se tiče uvodnog pitanja.... Ja ne bi mogao da zamislim Boga koji nije postao čovek.

Ti "ne možeš da zamisliš", ali Bog je mnogo više od onoga što, ne samo ti, ne možeš da zamisliš da u stvari JESTE. 

...

Nikada nisam razumeo potrebu hrišćana da budu gluplji (oprosti na izrazu) od svojih prethodnika, antičkih filozofa, "pagana" kai "jeretika". Malo širi pogled, malo šire obrazovanje, malo... Vaseljena je mnogo veće mesto nego što je to bila u vreme "otaca". 

...

"Jedan je Bog, a među ljudima i bogovima najveći, ne liči na ljude ni likom ni umom. Sav vidi, sav umuje, sav čuje. A bez naprezanja sve potresa snagom Svoga Duha. Uvek ostaje na istom mestu, ne krećući se; i ne dolkuje mu da ide čas amo čas tamo"  (frg. 23-26)

Ksenofan

Цитат

Ksenofan je rođen u Joniji (polis Kolofon, oko 570-475 g.p.n.e), ali je život proveo lutajući kao rapsod (pevač prigodnih himni) Južnom Italijom. Proslavio se prvom potpunijom filozofskom teorijom o tome kakav bi Bog morao biti. Ksenofan je primetio da ljudi, kada zamišljaju bogove, stvaraju slike koje po pravilu liče na njih same. Tako Etiopljani zamišljaju bogove crne i sa pljosnatim nosem, dok ih npr. Tračani zamišljaju plavih očiju i crvene kose, kakvi su oni sami tada bili. Vidljivo je da ljudi pretpostavljaju da je Bog sličan njima, što ih vodi ka tome da svi imaju različite bogove, koji svi ne mogu biti pravi.

Ksenofan je smatrao da treba napustiti taj princip zamišljanja bogova prema svojoj slici, i da treba poći od pitanja kakav bi Bog, kao najmoćnije biće, morao biti. Iz te pretpostavke sledi da bi Bog morao biti samo jedan, svemoćan i prisutan u svemu (panteizam). Kao takav on uopšte ne liči na čoveka, nego predstavlja nestvorenu, večno nepromenljivu suštinu svega. Pre bi ga trebalo zamisliti u obliku idealnog geometrijskog tela kakva je kugla, koja bi morala da obuhvata i prožima čitav kosmos.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Џуманџи рече

Да, лепо примећено. :) Али, у конкретном случају:

Мислим да контекст дефинише да то нису ни радње, ни (конкретне) речи. Јер почиње од 17. стиха код Мт (до 32., или 37.), а код Мк од 3: 22-30, притом је код обојице исти контекст. У оба случаја Христос чудом и речима имплицира да је Он од Бога и да је Бог са онима који чине добро људима, али ми се чини да је акценат ипак више на безочном лагању. Наиме, код Мк је реч о књижевницима, а код Мт о фарисејима; оптужују Га да је у њему Велзевул и Он зато каже - Ок, није проблем, али то је потпуно бесмислено. :D У оба случаја Христос пита - "ако сатана сатану изгони, сам се у себи разделио; како ће, дакле, опстати његово царство", одн. констатује "ако сатана устане сам на себе и раздијели се, не може опстати, него ће пропасти". Сматрам да није проблем у томе што и поред Христових чуда они неће да (по)верују, него што ноторно лупетају.  Дакле, није покушај дискредитовања Христа хула, већ то што дискредитовање темеље на извртању, лагању других, из својих ниских побуда и доброчинство проглашавају сатанским делом, и обрнуто (диаволо, лаж, изопачење стварности, "кривљење" перцепције). Једна од мојих омиљених:

Dobro, zahvaljujem na ovome sažetom i lako razumljivom objašnjenju. Mada, moram da priznam, osećam neku prazninu i "nedovoljnost". Kao da nešto nedostaje. No, to je mea culpa i ničija druga :stadaradim:

Aha..! Sa Klaviristima.. ovaj... Kalvinistima se petljaš! :smeh1:

Опа, занимљиво. :D о.Зоран је поставио једно тумачење: 

али чак и да узмемо да стоји "погледа" мислим да је више одговора. Наиме, 4 стиха касније вели - "...а ја вам кажем да сваки који отпусти жену своју, осим за прељубу, наводи је да чини прељубу...". Дакле, у то доба када жена не може да иницира развод (да да "књигу отпусну"), мушкарац има већа овлашћења на основу Мојсејевог закона, Христос поручује - да, тако је, али сте ви одговорнији. Значи, ако отпустиш жену јер ти се може - наводиш и њу и оног ко је после ожени на прељубу. Е, сад, можеш је отпустити и оправдано - због прељубе, али знај да ти прељубу чиниш... Свакодневно. :D Тако да... Размисли. :D (код Мк још наглашава да је Мојсеј допустио да се жена отпусти, али због "окорелости срца вашега".)

У другом контексту (савршенства? :D ), подстиче на труд да људе не посматрамо кроз призму наших биолошких потреба и страсти.

Нису добро људи разумели кад Ис говори о гледању жене (да то узмемо као пример). Наиме, тамо Мт 5, 28: А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио прељубу са њом у срцу своме. Ово је само још један од интенционално погређних и душепогубних синодских превода, јер грчки текст вели: ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν ὅτι πᾶς ὁ βλέπων γυναῖκα πρὸς τὸ ἐπιθυμῆσαι αὐτὴν ἤδη ἐμοίχευσεν αὐτὴν ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτοῦ. Није грчки употребио аорист, свршено време, него партицип презента: ὁ βλέπων. Дакле, који гледа, трајна радња, она која се понавља. То значи да нема греха ако видиш добру женску, јер је то нормално ако си здрав мушкарац али ако кренеш да кујеш планове како да дођеш до ње онда си у сфери греха чак иако га не починиш.

Ne smem ni da pomislim šta se sve događalo u proteklih dve hiljade i kusur leta zbog "pogrešnih" prevoda i njihovih tumačenja. Zato ja na stolu pored sebe uvek imam "Sveto Pismo Staroga i Novoga zavjeta" Kršćanske sadašnjosti (Duda/Fućak), jer napomene, refernce i alternativni prevodi pojedinih reči i rečenica kojim je ono opremljeno su veoma, veoma korisne. 

(Kao što vidiš, odustao sam od fajta i bacio peškir u ring.. i, molim za milost :D)

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Џуманџи рече

"Знам и увјерен сам у Господу Исусу да ништа није нечисто по себи, осим кад ко мисли да је што нечисто, ономе је нечисто." (Џу, Противу униформизма, стр 39 :D )

Savle iz Tarsa mi je bio najneomiljeniji biblijski "junak" nekada davno. Imao sam Novi zavet koji je bio sav iškraban i to najviše kod njegovih poslanica. "Ispravljao" sam ga, takoreći :stadaradim: Međutim mnogo kasnije sam kod njega otkrivao fascinantne stvari. Ovo što si citirala je jedna od njih. Koliko je on bio razuman čovek! Kad pogledaš danas oko sebe možeš slobodno da zaključiš kako su budaletine kojima se on obraćao uprkos svemu preživele i, što je najgore, još se i razmnožile joooj ne_shvata

-------------------------

(Ti govoriš španski, mensčini - baci oko - https://pablodetarsoapostata.blogia.com/)

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Кратос рече

Shvatiti da je koren greha preljube u pomisli o njemu u srcu čoveka.Pomisao nije postupanje ali ako se ne iskoreni na vreme može da dovede do postupanja.Hristos govori o preventivi.

A zar ne stoji "kakve su ti misli takva su ti dela"?

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Iulianus рече

Kao da nešto nedostaje. No, to je mea culpa i ničija druga :stadaradim:

Наравно да недостаје, има много тога да се каже. :) 

Ne smem ni da pomislim šta se sve događalo u proteklih dve hiljade i kusur leta zbog "pogrešnih" prevoda i njihovih tumačenja

Људско разумевање је условљено временом и начином живота. Мада ја ипак не мислим да је све у речи, Библија је таква да свако може нађе оно што тражи у њој. Исто као што си рекао да причајући о другима највише говоримо о себи, исто важи и за тумачења. :)

(Kao što vidiš, odustao sam od fajta i bacio peškir u ring.. i, molim za milost :D)

Биће дана за мегдана. :D

Kad pogledaš danas oko sebe možeš slobodno da zaključiš kako su budaletine kojima se on obraćao uprkos svemu preživele i, što je najgore, još se i razmnožile joooj ne_shvata

Ахаха, не знам на шта конкретно мислиш, али генерално сви/многи смо ми будалетине. :D 

пре 9 часа, Paradoksologija рече

:))

Šta je na prvih 38 strana? :D

Једино да купиш па сама прочиташ... :D

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Iulianus рече

Ti "ne možeš da zamisliš", ali Bog je mnogo više od onoga što, ne samo ti, ne možeš da zamisliš da u stvari JESTE. 

...

Nikada nisam razumeo potrebu hrišćana da budu gluplji (oprosti na izrazu) od svojih prethodnika, antičkih filozofa, "pagana" kai "jeretika". Malo širi pogled, malo šire obrazovanje, malo... Vaseljena je mnogo veće mesto nego što je to bila u vreme "otaca". 

...

"Jedan je Bog, a među ljudima i bogovima najveći, ne liči na ljude ni likom ni umom. Sav vidi, sav umuje, sav čuje. A bez naprezanja sve potresa snagom Svoga Duha. Uvek ostaje na istom mestu, ne krećući se; i ne dolkuje mu da ide čas amo čas tamo"  (frg. 23-26)

Ksenofan

Ti mene ne razumeš ali nije ti ni u obavezi odmah.

• Свиђа ми се 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...