Jump to content

Да ли је Слобода по својој суштини само осећај?

Препоручена порука

Ја не могу себи да објасним шта је то суштински слобода 0703_read Некад ми изгледа да је слобода као и религија па сама по себи има различите дисциплине које се наслеђују и прате да би вредност слободе била свима видљива али некад недоступна или некомплетна.

Шта је то слобода? Дали је то право на привилегију, слободу говора или става. Дали је то право на очување, развој, наслеђе или стицање? 

Дали је тачно да у слободи говора не постоји слобода деловања у складу са оним у шта верујете на начин на који верујете јер би дошло до анархије. Дали зато слобода често бива потреба да се ослободимо од ауторитета и неких ланаца који су остали, док су идеје које су довеле до опсесивних рестрикција нестале заједно са креаторима истих. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 63
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

sloboda nije božje sjeme pa da ti ga neko da
sloboda nije zahvalnica pročitana abecednim redom
sloboda nije krilatica reklamnog panoa
konstruktivna kritika postojećeg stanja

sloboda je žena 
uzmi je

sloboda nije podmetanje ideološki zakržljale forme
sloboda nije pometanje ideološki bilo kakve norme
sloboda nije jednostavan domaći zadatak
ona je svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi

sloboda te čeka
uzmi je

datumi
sjećanja
kontrola lupa vratima
regularna predstava
ko ne pamti iznova proživljava

sloboda nije mizantropski odbačeno kukavičje jaje
sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava
sloboda nije referada staničnih šetača
ona je svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi

sloboda je žena
uzmi je

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Predlazem ti da potrazis neka dela iz ogromnog opusa, Vladike Atanasija na ovu temu! Sjajni uvidi izrazeni specificnim jezikom, jezikom Ljubavi koje ne verujem da ces zaboraviti, jednom kada ih proneses kroz sebe.

Подели на овим сајтовима

Истинска слобода је када си слободан од греха. Када ниси у служби греху ни страстима. Почесто данашње поимање слободе је тотално погрешно поимање исте. Мислимо да смо слободни   у ствари смо у оковима  погрешних жеља, стремљења и потреба, робујемо свему и свачему и то ропство називамо именом слободе .   

И усталом ко је, или шта је слобода...ја знам само једну истинску праву од крви и меса, а то је Слобода Мићаловоић...:ani_biggrin:    

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 1. 9. 2017. at 14:39, Grizzly Adams рече

Слобода је одсуство присиле.

Expand  

То је могућност да се манифестује слобода, али сами осећај слободе је друга ствар. Некоме је слобода скочити са Банџи Џампа, али мислим да често слобода нечијег деловања ствара законе усмене или писане, ти закони терају друге на мудрост. Законе касније убију клаузуле због слободе, тад настају револуције јер све постаје анархија преко ноћи. Тад можемо рећи да су закони кроз мудрост обликовали слободу. Онда то значи да човек губи суштину слободе и постаје тип човека затвореног ума. Јер слобода као дух исто као таленат тражи пут кроз саму природу човека. Па ако се деформише онда води у палу природу човека. Алкохол, депресију, разочарење, самоубиство... 

On 1. 9. 2017. at 16:27, Рапсоди рече

Истинска слобода је када си слободан од греха. Када ниси у служби греху ни страстима. Почесто данашње поимање слободе је тотално погрешно поимање исте. Мислимо да смо слободни   у ствари смо у оковима  погрешних жеља, стремљења и потреба, робујемо свему и свачему и то ропство називамо именом слободе .   

И усталом ко је, или шта је слобода...ја знам само једну истинску праву од крви и меса, а то је Слобода Мићаловоић...:ani_biggrin:    

Expand  

Да слободан од греха је осећај слободе или избор слободне воље то се ја питам? Јер имаш људе који су безгрешни у делима али се осећају као највећи грешници. Сетим се искушења Христовог у пустињи када је одбио да користи своју слободу под "туђим наговором" типа да камен постане хлеб а био је изнемогао од глади. Али опет са друге стране Христос својом слободном вољом касније са пар риба нахранио гомилу људи, апостоле и себе, зашто то није урадио кад је био под наговором гладан у пустињи... У пустињи није хтео да скочи са зида под наговором иако пише да ако падне праведник, Бог ће послати анђеле да га подигну. Христос је тад рекао да не треба искушавати Господа Бога Свога. Али опет касније каже да на недељу може да се ради јер је сваки дан Божији дан, а пише да је Бог заповедио да се не ради тај дан... Значи својом Слободном вољом ради оно што неће да ради кад му се наговештава да то ради, кад му се наговештава брани се Старим Заветом. А овамо живи својом Слободном вољом и доноси Нови Завет и кад га нападају брани се Новим Заветом који он извуче из Старог Завета и поткрепи са делима која је одбио да ради у пустињи. И то карактеришемо као искушење и рађење чуда тада на делу.

Како спознати ту димензију да тако кажем слободе ако не можемо дефинисати шта је слобода. То значи да у Хришћанство Слобода и Слободна воља нису иста ствар и да човек као да чува своју Слободу од своје Слободне воље и обрнуто?

Подели на овим сајтовима

On 1. 9. 2017. at 14:38, Mиљан Л. рече

Шта је то слобода?

Expand  

Постоји политичка слобода, односна, слобода од закона физике и биологије (лет на Месец, рецимо, пост), слобода од греха, ниједна од ових није апсолутна. Даље, постоји слобода и да се убије Бог... Ако се сетим још неке дописаћу. Али у принципу мислим да се не може дефинисати суштина слободе. Пре бих рекла да је слобода једна од реалности људског постојања.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 1. 9. 2017. at 16:51, Mиљан Л. рече

Како спознати ту димензију да тако кажем слободе ако не можемо дефинисати шта је слобода. То значи да у Хришћанство Слобода и Слободна воља нису иста ствар и да човек као да чува своју Слободу од своје Слободне воље и обрнуто?

Expand  

Све је то доста испреплетано и нејасно. Рецимо неко се налази у логору и има такав мисаони склоп да се осећа потпуно слободно...пази у логору, а осећај слободе. Пример св. владика Николај Жички. У логору Дахау, Бога видео. Да ли то значи ако си са Богом, ако разговараш са Богом да си слободан, без обзира на околности ? И мислим да питање слободе има највише везе са присуством Бога у теби и око тебе, независно од  спољашних  околности. Да резимирам, ако си са Богом ти си слободан суштински јер си испуњен Богом, ако си далеко од Бога ти си зависно биће које само има утисак да је слободно, а уствари је роб којечега.

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 1. 9. 2017. at 14:38, Mиљан Л. рече

Шта је то слобода?

Expand  

Da ne postoje nikakva ograničenja a ovo što mi imamo je limitirani izbor između zadatih mogućnosti.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

То је могућност да се манифестује слобода, али сами осећај слободе је друга ствар.

Expand  

Мислим да је веома опасно мешати осећај слободе са друштвеном слободом. Како се човек осећа и шта га чини срећним је лична ствар. То човек себи испуњава у оквиру својих могућности. Други немају ништа са тим, нити су дужни било шта.

Друштвена слобода значи да те други не присиљавају ни на шта, слободан си да радиш шта желиш и можеш. Али то није апсолутна слобода у смислу како је навео @Кратос. Небројена ограничења наравно постоје. Имамо ограничено време, снагу, ресурсе итд. Све нас то ограничава и ту нема помоћи. Бар на овом свету.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 1. 9. 2017. at 16:56, Џуманџи рече

Постоји политичка слобода, односна, слобода од закона физике и биологије (лет на Месец, рецимо, пост), слобода од греха, ниједна од ових није апсолутна. Даље, постоји слобода и да се убије Бог... Ако се сетим још неке дописаћу. Али у принципу мислим да се не може дефинисати суштина слободе. Пре бих рекла да је слобода једна од реалности људског постојања.

Expand  

Слобода је велика тајна човековог живота. Неодвојива од тајне људског срца, воље, среће, поседовања, борбе и власти. О правој слободи се ретко чује да прича онај који је поседује. Некад може да буде камен спотицања човека ако човек слободу (која је свеприсутна сила) не повеже са својом вољом и вером (која је у њему).

Него дали се слобода стиче сама по себи или узима?

Подели на овим сајтовима

On 1. 9. 2017. at 19:02, Mиљан Л. рече

ако човек слободу (која је свеприсутна сила)

Expand  

Не знам, мени је ово врло проблематично становиште...

Подели на овим сајтовима

On 1. 9. 2017. at 19:06, Џуманџи рече

Не знам, мени је ово врло проблематично становиште...

Expand  

ако човек слободу (која је свеприсутна сила) не повеже са својом вољом и вером (која је у њему). Проблематична становишта су последица филозофирања

Из овог угла сам кренуо био да посматрам слободу у смислу примера Слободне воље

Сетим се искушења Христовог у пустињи када је одбио да користи своју слободу под "туђим наговором" типа да камен постане хлеб а био је изнемогао од глади. Али опет са друге стране Христос својом слободном вољом касније је са пар риба нахранио гомилу људи, апостоле и себе, зашто то није урадио кад је био под наговором гладан у пустињи?... У пустињи није хтео да скочи са зида под наговором иако пише да ако падне праведник, Бог ће послати анђеле да га подигну. Христос је тад рекао да не треба искушавати Господа Бога Свога. Али опет касније каже да на недељу може да се ради јер је сваки дан Божији дан, а пише да је Бог заповедио да се не ради тај дан... Значи својом Слободном вољом ради оно што неће да ради кад му се наговештава да то ради, кад му се наговештава брани се Старим Заветом. А овамо живи својом Слободном вољом и доноси Нови Завет и кад га нападају људи брани се Новим Заветом који он извуче из Старог Завета и поткрепи са делима која је одбио да ради у пустињи (чудима). И то карактеришемо као искушење и чуда христова на делу. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 1. 9. 2017. at 19:25, Mиљан Л. рече

Проблематична становишта су последица филозофирања

Expand  

Не знам како другачије да разговарам, па одох. :mahmah:

Подели на овим сајтовима

Из угла слободне воље ово посматрам. Сад не знам дали да посматрам овај пример наведен горе као сједињену двојну природу или неку од половина Христове природе на делу. Али пошто је речено да је Христос пут до Бога, предпостављам да се ради о искушавању људске природе у Исусу Христу. Па је прича поука јер да није неби постојале заповести које се ослањају на човекову слободну вољу да бира између закона и безакоња.

Што би онда значило да тај Старозаветни Бог рата у Новом Завету добија карактер милостивости измађу осталог и ради овог детаља који говори колику слободу задобија бого-човек који правилно користи човеку дату своју слободну вољу са вером. 

Контрадикторно је послушности коју налаже Црква кад погледаш.

On 1. 9. 2017. at 19:27, Џуманџи рече

Не знам како другачије да разговарам, па одох. :mahmah:

Expand  

А где ћеш? ја се распричао0703_read

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...