Jump to content

Da li je potreban još jedan pravoslavni sajt?

Оцени ову тему

Josip Broz Tito

Препоручена порука

Sveštenik iz Hercegovine Darko Đogo pita je svoje prijatelje šta misle o tome da se pokrene jedan pravoslavni sajt. 

Većina je odgovorila da bi to bilo dobro i da je ideja doba. 

Драги пријатељи,

Замолио бих да у коментарима оставите одговоре на питања:

1.)Да ли постоји неки добар црквени сајт који цијените а да на њему можете да прочитате више од "црквених вијести" (ко је с ким служио, у којим одеждама и каква је била трпеза)? Не рачунам фб профиле, рецимо оНенад Илић и сл.

2.)Да ли сматрате да постоји потреба за тако нечим?

3.)Шта бисте очекивали од занимљивог црквеног сајта (светоотачке и богословске текстове, тумачења Светог Писма и богослужења, цртице и анегдоте из црквеног живота, савремене проблеме, одговоре на личне недоумице?)

4.)Да ли сматрате да би један нови сајт имао смисла?

5.)Колико бисте били вољни да помогнете?

Подели на овим сајтовима

U drugoj poruci Đogo je izneo koncept nekog budućeg sajta, ako bi bilo volje da se pokrene: 

Да одговорим свима у вези питања о црквеном сајтовима:

Најприје да захвалим свима који су се јавили. И да одговорим на много питања: не, нема(м) засад ништа конкретно у најави. Напросто, мени је као кориснику пало на памет да бих волио да постоји нешто такво. Цијеним и ја много који сајт који је поменут у коментарима али не познајем ниједан који није или понешто идеолошки затворен или потпуно поједен мноштвом коментара и уређивачких политика. То је разумљиво. Ако имаш идеју, мало ти недостаје да имаш и идеологију. Ако пустиш слободу, поједу те људи. Увијек си крив. А ми смо осјетљив свијет. Ако нам се једном нешто не допадне, одустанемо, а често и попљујемо.

Ја бих волио сајт без идеологија као таквих. Такав да, уколико је вриједно, на њему може да се појави и нешто од о. Александра Шмемана и Серафима Роуза, и Зизјуласа и Влахоса, и Златоуста и Августина и Паламе и Исака Сирина. Да од тренутно активних многи квалитетни људи имају мало простора. Не само клирици. Рецимо, пада ми на памет, да Раде Ликић и његове приче могу да се нађу ту. Све што је животно и хришћанско, не нужно "на прву лопту". Не нужно и увијек текст. Понекад само слика.

Волио бих и поучно-педагошки приступ. Не капитулацију пред масовношћу као таквом. Јер ако се помиримо да увијек све буде допадљиво масама, имаћемо турбо фолк. Него - формом приступачно, садржајем просвијетљено.

Без форума. Добра замисао, али ужасно много снаге. Ми смо прњкав и горд свијет. Нико не трпи ни сугестије, ни модерације, ни различитости. И без форума тешко трпимо другачије мишљење, а поента би управо била да се покаже да волимо Цркву и да нас она обједињује и ако нисмо увијек у сваком детаљу истомишљеници (попут КПЈ).

Без тривијалија, без хистерија, без теорија завјера, без анонимности, без трачева - све то неко већ ради.

Техничко знање немам. Паре за домен немам. Волио бих да негдје побјегнем кад ми досади мржња ка Цркви, "унутар" Цркве, ка драгим људима, мени... Знам да ће и сам бијег од мржње изазивати мржњу - али волио бих да пробам(о).

Тако некако...

Ако је неко још при руци пруженој, јавите се. Не знам што ми све то треба. Ваљда зато што и мени то мјесто треба...

Уз помоћ Божију...

Подели на овим сајтовима

Sve što pomenu pop Đogo odavno postoji na Poukama. Sa svim iteracijama i preko jednog desetljeća...

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Josip Broz Tito рече

Pouke imaju forum. To je upravo ono što Đoko zamjera. 

Па шта ја да му радим. Како рекох, све што је навео на Поукама постоји 10 и више година. И база знања у виду светоотачких и текстова модерних богослова. И лични опити вере у виду блогова и поучних прича наших чланова. Но добро. Вероватно се нашао неко ко ће да да паре и да препише оно добро са Поука. На том сајту бар неће чланове молити сваког месеца да плаћају чланарину... Нек су сви живи и здрави

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Милан Ракић рече

Па шта ја да му радим. Како рекох, све што је навео на Поукама постоји 10 и више година. И база знања у виду светоотачких и текстова модерних богослова. И лични опити вере у виду блогова и поучних прича наших чланова. Но добро. Вероватно се нашао неко ко ће да да паре и да препише оно добро са Поука. На том сајту бар неће чланове молити сваког месеца да плаћају чланарину... Нек су сви живи и здрави

Pratim tamo uporedno već dva dana i upoznat sa sa tim što je o.Darko pomenuo-

Nego ko je ovaj tito el to proveren naš član ili neka vrsta gluvog telefona?

Mi nijesmo tikve bez korena da ne znamo šta se dešava po profilima verujućih ljudi, nisam siguran da je gosn Broz baš to kontekstualno verno preneo.

Pošto je tema sastavljena u tri zasebne tematike, pa se vrlo lako može izvući neki drugi koncept.

Prosto predlažem da ako nastavimo temu budemo skoncentrisani samo na pitanja a ne i na razmišljanja o.Darka na tu temu, što vidim broz ubacuje pomalo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nego ko je ovaj tito el to proveren naš član ili neka vrsta gluvog telefona?

Duže sam od tebe na ovom forumu. 

Nisam ja kriv što mi je moderacija brisala poruke. 

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mi nijesmo tikve bez korena da ne znamo šta se dešava po profilima verujućih ljudi, nisam siguran da je gosn Broz baš to kontekstualno verno preneo.

Šta sam pogrešno preneo? 

Iskopirao sam ono što je Đogo postavio u status. 

Njegovo je pitanje da li treba novi pravoslavni sajt, moje je pitanje šta mislite o tome. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Josip Broz Tito рече

да на њему можете да прочитате више од "црквених вијести" (ко је с ким служио, у којим одеждама и каква је била трпеза)?

Скандалозно је да је ово написао професор и донедавни декан БФ у Фочи. СПЦ у БиХ нема ни један ваљан сајт, осим вјеронауке.рс (нек погледа мало сајтове Католичке цркве у БиХ, а ваљда зна да сајт факултета чији је декан био јесте испод сваког нивоа, заправо скандалозан. Морам да нагласим да веома поштујем оца Ђога послије предавања о Пекићу и гноцистизму на симпозијуму Матице српске - Друштва чланова у Подгорици, који су једино Поуке донијеле у својој видео рубрици (док су имале техничке могућности за њено одржавање, јутјуб канал МС из Подгорице је мало развијен и гледан). Запањен сам да пријатељи једног таквог интелектуалца не читају и очигледно немају појма за сајт богослов.ру, најозбиљнији теолошки сајт, (о западним сајтовима да не говоримо), седмица- црквена енциклопедија, где можете да читате вијести из цијелог хришћанског свијета још да прочитате томове изванредне Православне енциклопедије, какву наши теолози никада неће написати јер су заузети фејсбук мисионарањем.

Лако је спрдати се са вијестима "ко је с ким служио", одмах ћете да добијете симпатије критичнијих читалаца, али то су реакције на прву лопту: управо те вијести су најбитније, читам "Јеврејски преглед" београдске јеврејске општине од своје осме године, 1976., они доносе само кратке вијести о Јеврејима у цијелом свијету. Само смо ми Срби медијски паметан народ:mahmah:не можемо да се саберемо ни око чега. Ето, покренута је црква. нет свака парохија је могла да представи колико хоће своју дјелатност, али ФБ вјерници читају самозаљубљене ФБ теологе...

др Александар Живковић

Подели на овим сајтовима

Сада када сам видио дискусију на профилу оца Ђога, оставих му овај коментар:

Поштовани професоре, свој коментар на Ваш чудноват упитник, написао сам овдје, гдје и пронађох тему. Ако наставите са крајње медијски неупућеном антицрквеном дјелатношћу, бићу принуђен да покренем поступак против Вас и пред надлежним црквеним тјелима и пред Судом части Универзитета у Источном Сарајеву. Руку на срце, нијесте Ви много криви, него ја што нијесам покренуо поступак (водио сам тему о Критском сабору на сајту Поуке) против владике Максима када је објавио да "Српска црква није пре Крита имала саборску него само само индивидуалну икономију", чиме је порекао не само своје архијерејство, за шта мање-више, него и моје крштење, вјенчање, причешћа Тијелом Христовим, на начин гори од несрећног Акакија. Повео сам тада поступак против епископа Игнатија пред Етичким комитетом Српског љекарског друштва, јер као љекар нијесам, могао да прећутим његове недопустиве олаке ставове о научној медицини изречене на Криту. Етички комитет састављен од најугледнијих професора медицине је одлучио да су се стекли сви основи да се покрене поступак против епископа Игнатија, али је уважена моја молба да се позове на јавни дијалог. Истина, мени је као духовном сину почившег Влладике Саве Вуковића дојадио "швиндлерај" наших савремених теолога, али хоћу да кажем, нијесам баш кверулант (патолошки парничар), али јесам Чевљанин а ми смо Вас Херцеговце одржили и код нас је ријеч оштра - очекујем од Вас да до почетка школске године, по највећим стандардима теолошких високошколских установа уредите сајт Богословског факултета Светог Василија Острошког. Поздрав, др Александар Живковићhttps://pouke.org/forum/topic/47686-da-li-je-potre...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Џуманџи рече

Нисам сконтала замисао

tesko je to razumeti...:0212_rolleyes:

(naravno, ne odnosi se komentar na tebe :) )

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Џуманџи рече

Нисам сконтала замисао. Хоће нешто као verujem.org + текстови уметника, политиколога, историчара и сл.?

Оће паре. Ко и сви што праве црквене сајтове. Оће да му неко да паре и финансира га, он да објављује текстове Светих отаца (које ће у дигиталном облику да нађе на Поукама вероватно) и пробраних владика и тиме ради даље на свом статусу. А тај што даје паре за сајт треба да буде срећан јер ради богоугодну ствар.

Пошто сајтови на којима верници причају слободно нису богоугодни и не заслужују да имају обезбеђен ни голи опстанак (уместо тога морамо да кукамо и смарамо и вас сцаког месеца). Прихватљива интеракција, према замислима многих из СПЦ, изгледа није двосмерна.

Кад схвате да таква интеракција не пролази на Интернету и да су им зато сви пројекти пропали а Поуке се одржале, и Интернет ће да буде застарео.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

О.Дарку смо све рекли и предочили, тако да нема потребе за неким новим сајтом.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Zelim samo da kazem svaka cast drugu titu sto je zenama dao pravo glasa za druga Tita. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...