Jump to content

Да ли сте православни  

16 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте православни?

• Наравно, у противном бих давно извршио самоубиство.
      0
    • Наравно, сад радим на томе да друге убацим у цркву.
    • Наравно, мало сам тврђа струја али нико није савршен.
    • Наравно, одувек себе видим као неког ко исправно прославља Бога у Тројици.
    • Наравно да нисам.
      0
    • Иди бегај... у Бога не верујем.
      0
    • Ово се сваким даном и ја све више питам.
    • Нисам. Имам паметнија посла у животу.
      0
    • LOL
    • Нисам. Имам интелект који није компатибилан са причама за малу децу.
      0

Препоручена порука

"Наравно, одувек себе видим као неког ко исправно прославља Бога у Тројици." 12:smeha:12:smeha: Najtrolniji odgovor ever. :D

P.S. Ne smem da napisem da li, sta i kako znam, vec su me optuzivali za neke hereze...

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Џуманџи рече

"Наравно, одувек себе видим као неког ко исправно прославља Бога у Тројици." 12:smeha:12:smeha: Najtrolniji odgovor ever. :D

P.S. Ne smem da napisem da li, sta i kako znam, vec su me optuzivali za neke hereze...

Ma sta te briga slobodno napisi ! Ako te bude napao ja cu da ga sredim! sFun_bat:kriminalac:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Џуманџи рече

E pa ti si u grupu: Ovo se svakim danom i ja sve više pitam.:coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Trifke рече

Ma sta te briga slobodno napisi ! Ako te bude napao ja cu da ga sredim! sFun_bat:kriminalac:

Trifkiliiiiiiiiiiiiii :grouphug123::bighug::algabacaju:Long time no see! Jesi mi dobro? :)

Ma necu pisem, stavio je temu u "pravoslavlje za pocetnike", ja sam, bre, advanced level. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Џуманџи рече

Trifkiliiiiiiiiiiiiii :grouphug123::bighug::algabacaju:Long time no see! Jesi mi dobro? :)

Ma necu pisem, stavio je temu u "pravoslavlje za pocetnike", ja sam, bre, advanced level. :D

Ma odlicno sam radosti moja! :) :bighug: Ma hajde da ga razbijemo iako nas je spustio na nizak nivo! :pucpuc2:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Да ли сте православни и зашто нисте?! :smeh1:

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

Tema o kojoj se moze mnogo filozofirati. Ako je gledamo sa prakticne strane mozemo reci da smo pravoslavni ako ispovedamo veru crkve i ako pokusavamo da zivimo u skladu sa tom verom. Sa druge strane mozemo stvari gledati i perfekcionisticki pa kazati da ako ne postizemo savrsenstvo u hriscanskom zivotu onda nismo pravoslavni. A onda se postavlja pitanje sta je savrsenstvo? I tako dalje i tako blize! :) Eto ja tako malo razmisljam tek da otpocnem temu. ;)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Не знам за вас, али ја јесам сигурно... рекла ми баба.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Pravoslavan sam jer  Vjerujem isto kao sto je verovala i ispovedala moja Krsna slava, takodje, i zato sto pripadam istoj Crkvi (pravoslavnoj) kao i ona. 

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Подсети ме тема на овај текст.

Имамо народ који вјерује да јесте православни. Али да би човјек био православан, од њега се не тражи да вјерује у сопствену православност него да на православан, што значи, вјечит, истинит, начин вјерује у Христа. Небеска Србија се неће утврђивати на попису него у лицу Христовом. Можемо ли убједљиве проценте вјерујућих у сопствену вјеру преточити у проценте вјерујућих у Богочовјека?
Ми смо спремни да за вјеру Отаца умиремо. Али и даље на крштењу кумовима свештеник даје да прочитају Никејско-цариградски сивмол вјере. Кумови – људи који чувају залог вјере будућих нараштаја – и даље муцају и застају на „јединородног, једносушног Оцу“. Можемо ли спремност да се за вјеру погине да преточимо у спремност да се вјера познаје. И још више: да се вјера живи?

Ми градимо цркве. Да ли су цркве саградиле нас? Ми по новчаницима носимо иконе – зидови наших цркава су још неосликани, а многи од њих никада и нису били направљени да би се на њима описала Свелитургија космоса, јединство Бога и твари. Можемо ли амајлије из новчаника пренијети на зидове цркава, а стварност Присуства Божијег из сфере „помози свима, па и мени“ пренијети у стварност „буди уз нас“. Јер у „ми“ и због „ми“ јесам ја.

Ми волимо Светосавље, тако називамо српско вјековно искуство живљења са Богочовјеком. У том појму сложила се самосвјест о томе да оно што су наши аскурђели, прађедови и оци живјели кроз историју, од Светога Саве наовамо, вриједи као основа за нас. Светосавље значи: рана у плећима мога ђеда и свјећа на гробу мога оца нису историјске случајности него знаци на путу Богопознања и себепознања. Па опет: нисмо ли прво комплетно Свето Писмо оба завјета на данашњем нашем језику добили 2006? Ко је још од наше дјеце данас читао Св. Саву? Знамо ли Данила Архиепископа? Читасмо ли Ареопагита у преводу Исаијином? Колико је наших очева и отаца, учитеља и браће остало неопојаног гроба и нама непознато – а потоње је теже и поразније од првог. Можемо ли свакој светосавској кућу учинити познатим Савино писмо Спиридону или Житије оца свога и оца нашега?

Ми живимо ситно, у великим очекивањима од државе (тј држава), од друштва, од Цркве, од сваког саборишта и заједнице који сачињавамо ми. За себе тражимо више – од себе дајемо мало, правдајући се бесмислом и уситњеношћу наше стварности. Одумиремо, тражећи бољи живот, а живот пролази поред нас. Сањамо о повратку на Косово, притиска нас тежина ланаца, осјећамо се окруженим и опкољеним – ливаде нам стоје непокошене, а нашим планинама крстаре туђи бициклисти, нашем небу се диве туђи људи. Наше смеће треба да покупни Непознати Неко. Ако се не одупремо, неће нас убити атомска бомба него Непознати Неко-не-ја одређен да живи тешке тренутке нашега живота.

протојереј-ставрофор др Дарко Ђого

http://www.pravoslavie.ru/srpska/print98170.htm

Подели на овим сајтовима

Православан сам,али не по Моцартовим "шаљивим" упадицама, кога нема на форуму годинама,па упадне ко слон у стакларску радњу...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, АлександраВ рече

Можемо ли спремност да се за вјеру погине да преточимо у спремност да се вјера познаје. И још више: да се вјера живи?

:skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

Трудим се да будем православна. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...