Jump to content

Препоручена порука

Vrlo teska, ali, i vrlo korisna tema.

Moje neko iskustvo i rasudjivanje o ovim stvarima ( uz neke stvari koje sam procitao u duhovnim knjigama ), jeste,....da nista bez rasudjivanja, dogovora, savetovanja, razgovora sa hriscanima, ( ne samo sa monaskim i svestenickim licima ).... tesko moze da bude na dobro.

Narocito danas, kada je hriscanstvo osiromasilo sa duhonosnim, iskusnim, proverenim duhovnicima i ispovednicima. Kako obicno biva, neka sredina je najbolji put. Za laike hriscane, parohijski svestenici su sasvim odlicni za nekog duhovnika.

Za neke malo naprednije hriscane, koji su dugo u Crkvi, prosli su prvu revnost, donekle poznaju duhovno ucenje crkve, mozda i moze da prodje,  da se izabere neki duhovnik u monaskom cinu.

U svakom slucaju, treba biti maksimalno oprezan sa ovim stvarima. Ako covek primeti da nesto ne 'stima' u njegovom odnosu prema svome  duhovniku, neka menja stvari. Nije neki veliki greh i problem, bolje je traziti dobrog, smirenog, smernog, prostog karaktera duhovnika, ...nego, nekog umisljenog i prelestnog duhovnika, od koga mozemo i duhovno postradati.

Tako nekako gledam na ove stvari. Naravno, mnogo je sve ovo slozenije i mnogo je dublja prica, ali, treba poceti od necega. Bez ozbiljnog rasudjivanja i savetovanja sa iskusnijim hriscanima, ne bi trebalo ni polaziti na ovaj put.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 159
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, Justin Waters рече

Ali kako znamo? Postoji neki email [email protected] sa koga nam stizu potvrde?`Ima mantijasa koji lupaju kao maksim po diviziji, ima mantijasa koji govore kao Duhom Svetim ozareni, prema tome nisu ni u cemu posebni od nemantijasa kada je u pitanju tumacenje vjere.

А то све зависи тај ко је који лупа ко максим и озарен Светим Духом, по томе шта је наш став па тако и меримо...ако у нешто не верујемо а тај духовник заговара то онда је у питању лупач глупости, а ако нам нека прича одговара онда директно Бог кроз њега говори.

Парохијски свештеници уобичајено немају времена за такве ствари, причам што у великим градовима, ево конкретно ја свог свештеника кога поштујем и ценим могу евентуално у неком пролазу или 5,10 мин после литургије да сретнем, он напросто нема времена за неке веће разговоре или пак уплив у неке моје ствари, ту чак нема времена ни за неку већу исповест, напросто тако је.

Са друге стране свештеници у мањим местима, селима исто тако због сиромашности парохије, углавном раде и сами оно што раде и сви остали људи ту, гаје стоку, саде и беру малину, купину и кад су сезонски послови су углавном у пољу.

Ја немам духовника, али некако размишљам да их постоје разних и оних јако строгих за наше појме и оних јако лагодних за наше појме, опет наше је да изаберемо оно шта нама одговара наравно уз Божију помоћ...конкретно мени не одговарају ни строги претерано мада и њих више узимам за озбиљно, него они који су у фазону ма лако ћемо ми то са Богом, некако мислим да је истина ближа оним строгима, али опет ко што рекох сваки човек је посебна јединка, има посебан сензибилитет и нема ту неке генерализације око тог питања...

Наравно да нећеш поговорно све прихватити и послушати од свог духовника од почетног слова до тачке, али са друге стране поставља се питање ако сам знаш све најбоље онда који ће ти духовник, ја то гледам као да узимаш приватне часове из математике и онда ти објашњава профа а ти кажеш ма јок, не ради се то тако, шта ти знаш и нормално да ће онда тај профа да те пита па што си ме звао ако знаш боље од мене.

Послушање је исто битан сегмент. Притом ни сам нисам сигуран иако се овде прича о тим стварима, да постоје духовници који захтевају слепу послушност и који су у фазону ради овако како ти кажем, не знам искрено нисам чуо. Некад ми се чини и да смо доста престроги према нашим монасима и људима у манастирима, следећи ступањ да о њима причамо као о секти, па ваљда то што они раде треба да нам покаже прави пут и да нам буду узор уз ограду да у практичним стварима ипак ми мирјани у граду не можемо у свему бити једнаки са њима и немамо исте да кажем снаге, али у сваком случају могу да нам буду узор за многе ствари.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, ana čarnojević рече

crkvu 

ako nije tajna, koja je tvoja crkva...?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Што каже Милош, видим га на блиц.

Најбоље је кад ме мајка пита:

- Јеси ли видела оца

- Јесам

- Рече ли му шта?

- Јок!

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Матусал рече

Постоје канони који кажу да уколико духовник или игуман захтевају од монаха или неког верника да учини нешто противно учењу цркве, нису га дужни послушати. Значи учење цркве је изнад мишљења појединца и духовник мора бити усклађен са саборским мишљењем.

како би ово мишљење данас прошло не знам пошто има неких мантијаша који мисле да су Богом дани и да је њихова реч непрокосновена, мало понекад побркају лончиће. Уколико мантијаш испуњава све своје дужности онда му припада и право које чин носи а уколико не испуњава нисам баш сигуран. Значи свако право има своје обавезе и дужности.

Мислим да монах не може бити духовник мирјанима, осим можда ако се ради о неком изврсном духовнику који поседује писебну благодат и ширину и наравно духовно искуство живота у свету. Ретки су парохијски свештеници који могу бити духовници па народ бега у манастире.

Ne može čedo da zna da li je nešto protivno učenju crkve pošto je obično duhovnik na veoma visokom znanju od čeda koji ima jako nisko znanje.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Lore рече

A kako ? Jel ti to iz iskustva, pošto si iskušenik?

Da iz iskustva i licnog i onog sto sam video. Veruj mi monah tesko moze da te razumme!

• Волим 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, ana čarnojević рече

ne znam prijatelju, meni su uzeli sveštenika koga sam doživljavala kao duhovnika i još me boli duša, ali opet verujem u svoju crkvu i ljude u njoj koji odlučuju. sve će biti dobro.

samo sam tužna kad odem na npr na tviter, mnoge pratim, pa vidim kako jedva čekaju da napadnu crkvu i razobličuju licemerje pa dođem ovde kod svojih, ono isto.

čudim se, al proći će valjda.  

Понекад је реч истине делотворнија када се говори отворено о неким стварима. Свештенство постоји још од Мојсија и увек је било добрих и лоших свештеника и о томе сведоче многа места старог завета. О томе је говорио Господ а и апостоли у својим посланицама а касније и многи свети оци. Најопаснија је идеализација ствари- Сви су свештеници супер Дух Свети је свагда присутан у њима и цркви итд..Верници са таквим ставом се лако саблазне када се суоче са неким неправилностима и оду из цркве.Наша намера није оговарање и критиковање него показивање здравог и исправног става говорећи истину и припремајући људе на могуће неправилности и тако их сачувати у цркви и дати им право на слободу размишљања а не претварати у овце за шишање продајући којекакве идеологије у коме они морају бити послушници богом даних свештеника којима је све дозвољено.Људи виде шта се дешава и ако им почнеш пеодавати причу о савршеном стању у цркви одмах ћеш их одбити и сматраће те за  још једног залуђеника који индоктринише народ, међутим ако им говориш истину и сведочиш Бога и признајеш да постоје грешке људског фактора биће им много прихватљивије, јер ипак постоји неко разлучивање лажи од истине и тежња да се служи Богу. Писмо каже који осуди правога и оправда кривога обоје је гад Господу. Зато сам мишљења да црква треба понекад и јавно да критукује неправилности у своме раду и тако се покаже ревнитељ за јевањђеље и славу Божију.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Grizzly Adams рече

За мирјане најбоље је да духовник буде парохијски свештеник

Ја мислим да монах треба да буде духовник мирјанину. Монаси су људи који су се одрекли свјетовног живота, посветили су свој живот Богу, мислим да су они на неком вишем духовном нивоу у односу на мирјане, а и многе свештенике, тако да мислим да је за духовника најбоље имати неког старијег монаха.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Sasa Vojvoda рече

Монаси су људи који су се одрекли свјетовног живота

Pa da oni koji su se odrekli svetovnog zivota treba da uce ljude kako zivjeti u svetovnom zivotu. Vrhunski! 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Sasa Vojvoda рече

Ја мислим да монах треба да буде духовник мирјанину. Монаси су људи који су се одрекли свјетовног живота, посветили су свој живот Богу, мислим да су они на неком вишем духовном нивоу у односу на мирјане, а и многе свештенике, тако да мислим да је за духовника најбоље имати неког старијег монаха.

Имао сам веома доброг монаха духовника и то је било феноменално искуство. Са друге стране, од свештеника сам често добијао пуно боље практичне савете. Све зависи...

Генерално, мислим да не може да се постави баш такво правило да монаси "треба" да буду духовници и да су на "вишем" нивоу. Нису. Они имају својих проблема који нису ништа мањи од наших у свету, можда су некад и већи. Посебно док су млади.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Имао сам веома доброг монаха духовника и то је било феноменално искуство. Са друге стране, од свештеника сам често добијао пуно боље практичне савете. Све зависи...

У Чачку је баш весело било некад, не знам како је сада. Свештенике је ама баш болело за било какво духовно вођење и било какву духовност, а монаси беху они најтврђи што постоје. У Београду сам већ сретао јако квалитетне свештенике. 

Подели на овим сајтовима

Ја некако имала једног зилотски настројеног, ишло до брака, јер тотално уздржање и функционише, како сам ушла у брак све баш постаде сумануто.

После причала једно време о свему - вери, психологији, филозофији - с једним профом пбф, и замолим га да ми он буде духовник. Његов одговор? "Не пада ми на памет! Шта ће мирјанки духовник? Плашиш ли се одговорности за сопствени живот?"

Сад за практично-ритуалне ствари питам парохијског св код ког се најчешће и исповедам а за остало у животу одговарам.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

После причала једно време о свему - вери, психологији, филозофији - с једним профом пбф, и замолим га да ми он буде духовник. Његов одговор? "Не пада ми на памет! Шта ће мирјанки духовник? Плашиш ли се одговорности за сопствени живот?"

То бе бате!

Браво!

Sent from my iPad using Tapatalk
  • Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...