Jump to content

Препоручена порука

1 hour ago, Агница рече

Могуће,мени се свашта нешта чини :) благодат јесте дар,у смислу да се ничим не може заслужити,али се и 'осваја на силу и подвижници је задобијају'..

Pa sada zavisi sta pod time podrazumevas. Probaj da malo objasnis! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 159
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 19 минута, Princess Bella рече

Ispovedala sam se dva puta u zivotu i nista nisam ispovedila. Svestenik me je prekidao i stalno mi je upadao u rec, drzao besedu, nisam mogla da se ispovedim od njega.

:0426_feel:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Trifke рече

Velika je zabluda da su monasi na vecem duhovnom nivou. Verujte mi to nije istina. Ima cak jedan dobar rad jednig grka koji analizira stav Sv Jovana Zlatoustog po tom pitanju.

Ja licno odgovorno tvrdim da su mnogi od vas ovde na daleko vecem duhovnom nivo nego mnogi monasi koje ja znam. Vi monahe ne vidite kako zive. Ono sto su sa vama dok ste sa njima to je prilicno lako odglumiti (nebih da ulazim u detalje) i lako se glumi. 

Истину кажеш. То је својевремено тврдио и отац Тадеј. За неповеровати.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, PredragVId рече

Може ли неко да ми препоручи доброг духовника код кога бих се исповедао и добио савет?

Био бих му пуно захвалан. :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

Pa sada zavisi sta pod time podrazumevas. Probaj da malo objasnis! 

Они који силе себе на борбу против зла у себи,који се не мире са злом у себи..не пишем да савјетујем,већ учим,па ме исправите гдје гријешим
Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Агница рече

Они који силе себе на борбу против зла у себи,који се не мире са злом у себи..не пишем да савјетујем,већ учим,па ме исправите гдје гријешим

Nisam ni mislio da ucis ili savetujes nego si me odusevila onim sto si napisala, pa prosto nisam mogao da verujem. Vidis 90% monaha koje znam nebi mogli da to tako lepo izraze kao ti. Bas ti hvala obogatila si me izistinski. 

A posto zelis ja cu ti samo dodati finese. Citaj sama za zebe Rim.7,12-8,12. Tu ti je najlepse opisana ta istinska hriscanska borba u coveku i kako covek jedino moze da pobedi zlo u sebi. Zapazi da apostol Pavle Pobedu vidi samo u veri u Hrista i u delovanju Duha Svetoga u tebi. To delovanje je ono cemu se nasa priroda protivi i gde nastaju problemi. Ti si to prekrasno izrazila time sto si rekla:али се и 'осваја на силу и подвижници је задобијају'..    Iako je prevod los ti si navela pravi stih. To primanje je muka i to prihvatanje blagodati. Apostol Pavle nam kaze: Phil 2:12 Tako, ljubazni moji, kao što me svagda slušaste, ne samo kad sam kod vas, nego i sad mnogo većma kad nisam kod vas, gradite spasenje svoje sa strahom i drhtanjem.
Phil 2:13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što Mu je ugodno.

Zapazi, ti nemas u sebi ni hteti ni uciniti i zato moras od Gospoda da trazis i jedno i drug da ti udeli po milosti. To je ono najteze, ne osloniti se na sebe. Onda ce ti se desavati da cinis stvari koje mozda nisi ni sama htela ali kao da to neko drugi cini kroz tebe. :)

Ovo mi je dokaz da su cesto mirjani duhovniji od monaha!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Агница рече

Nemoj ti sada da pomislis da si nesto veliko. Samo je Duh Sveti progovorio kroz tebe i nista vise. Ne zaboravi da je on mogao da progovori i kroz magaricu! :)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Nemoj ti sada da pomislis da si nesto veliko. Samo je Duh Sveti progovorio kroz tebe i nista vise. Ne zaboravi da je on mogao da progovori i kroz magaricu! [emoji4]

Па управо је,(ако је)проговорио кроз магарицу :)
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Snezana Pilic рече

Svaka čast. Ne sumnjam daživiš pravedničkim životom pa nemaš problem  što ti neko diše iza vrata dok ispovedaš svoje grehe. 

Grehe? Oh,šta to napisah...opss. Izvini.

Ах, то је твоје мишљење.

Моја торба је пуна смрдљивог смећа.

Згранула би се да чујеш.:0414_feel:

Кад он каже: "Јел можеш то да пресечеш", а ја муцам да ме стиска с друге стране још већи грех, онда замисли колико сам исправна.

• Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

E sad vas molim za malo pažnje.

Svi znamo da je 1+1=2 ali kod Boga to može da bude drugačije. Slažete li se?

Zato vas pitam sad šta je zaista poslušanje? Ako poslušanje malo odstupa od razuma da li ga treba ispuniti?

Molim Vas pogledajte sledeći film. Kratak je. Malo je ektremnija varijanta ali shvatićete.  Interesuje me POSLUŠANJE. Neka mi neko da odgovor šta je POSLUŠANJE. Hvala.

FILM

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Lore рече

Interesuje me POSLUŠANJE. Neka mi neko da odgovor šta je POSLUŠANJE. Hvala.

Послушање је монашки подвиг.

Не односи се на мирјане.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Bokisd рече

Nemoj ni pokusavati da 'tvoris' umnu molitvu. Nikako.

Bez pomoci iskusnog i prekaljenog duhovnika koji je prosao skolu umno - srdacne molitve, nikome se ne savetuje da proba sam da ide tim putem.

Kako da kazem, ovo delanje je strogo zabranjeno za mirjane, ( cak i za monahe ), bez duhovnog rukovodjenja.

Veruj mi na rec. Video sam neke slucajeve, kada su ljudi duhovno i psihicki postradali od pogresnog bavljenja umnom molitvom. Mentalno je vrlo tesko. Mala greska u koracima moze prouzrokavati dosta velike probleme.

Moj iskreni, najiskreniji savet je, samo citati o tome . :citac: Za pocetak dovoljno. 

Хвала на савету, али та молитва ми је преко потребна, тако да, ако би ти или неко други, барем могао да ми препоручи неког духовника у околини Београда. Хвала унапред :) 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Grizzly Adams рече

Послушање је монашки подвиг.

Не односи се на мирјане.

Може бити корисна дисциплина практиковати послушност чак и мирјанима и чак и у ситуацијама кад није нужно све рацонално - али ако никоме не наноси штету.

Али уме то да буде искушење и за послушнике и за духовника. Знам за ситуације где људи не смеју најситније ствари о животу и породици и деци да одлуче, већ узнемирени трче духовнику, а он пак за сваку ту ситницу радо даје неопозив суд са морално-верском тежином (- Да ли да допустимо кћерки да пробуши уши? - Немојте, може да се инфицира). Чини ми се да то не служи на корист никоме.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

Може бити корисна дисциплина практиковати послушност чак и мирјанима и чак и у ситуацијама кад није нужно све рацонално - али ако никоме не наноси штету.

У нашој ситуацији, боље је да одговор поједноставимо. ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...