Jump to content

Препоручена порука

• Одговори 159
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 часа, Trifke рече

Vladika Irinej je to jednom prilikom lepo rekao(parafraziram): Mnogo je, danas, lakse ziveti u manastiru nego u svetu. Evo samo jedne razlike: ja se ne secam kada sma zadnji put razmisljao koliko imam a koliko nemam para i koliko sta kosta i sta cu sutra da jedem... Vi to morate da razmisljate! Dakle ako npr. dodjete kod mene i pitate me kako da izadjete na kraj sa nemastinom ja vam mogu reci isto ono sto i bilo koji drugi Hriscanin. Mnogo bolji i konkretniji savet vam mogu dati oni koji nisu u manastiru. Isto tako i kada su neke duhovnije stvari u pitanju. Npr ja ovde ne zivim u buci i trzavicama i lako je meni kazati nadji neko mesto gde ces da se molis, kada ti zivis u zgradi i jedva imas gde da spavas.

:skidamkapu:

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ђорђе Р рече

Немој мешати духовништво са исповести. На жалост то се често спаја, па се људи и не исповедају, него причају своје проблеме свештенику, а мисле да се исповедају.

Тако да ако ти је потребан савет, мишљење, консултација, онда приђи свештенику, и реци да имаш проблем, и да би хтела да попричаш са њим о томе. Он ће ти рећи када можеш да дођеш и да попричате насамо, када и он буде имао времена да ти се посвети. А не на исповести да то радиш. Исповест је само сведочанство твог покајања, ако си се искрено покајала за нешто, онда немаш проблем да то саопштиш нит свештенику, нит ти је проблем да то чује неко ко је иза тебе, пошто се исповедаш Богу самом, а преко Бога, целој васиони. А ако се ниси покајала, него намераваш да и даље грешиш у тајности, онда си на погрешном месту...

Ovo je mozda i nesto sto je vrlo bitno kod rasudjivanja o ovim stvarima.

Lepo si rekao. Duhovnistvo i ispovedanje nije isto. Nisu ista svar. Postoji velika razlika. Ne bih da ulazim u detalje, vec si nesto pojasnio.

Jednostavno, mozda je najbolje traziti svestenika ispovednika koji ce se baviti samo tim stvarima. Znam da postoje blagoslovi od strane episkopa, da neki svestenik nakon nekog vremena svoga crkvenog sluzenja , moze da pocne da ispoveda laike hriscane. Da postane duhovnik, ne znam da li postoje neki blagoslovi. Koliko se secam, i za iskusnije i starije jeromonahe moze sa da postoji blagoslov , da mogu ispovedati hriscane.

Sve otalo sto se tice duhovnistva je ostavljeno na savesti i razumu ljudi koji ulaze u tu pricu. Zbog toga treba biti oprezan kod price o tome, da li nam treba duhovnik ili ne ?

Najbolje je poceti sa ispovedanjem i ispovescu kod dobrih i revnosnih svestenika, pa,.....kasnije tokom vremena,  kada covek duhovno sazri i ucvrsti se u veri, mozda moze da  se odluci i  za opciju duhovnistva.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, ГрешниСлуга рече

A шта да радим ја који немам никаквог духовника, а нема га у близини, а покушавам да творим умну молитву ?

Nemoj ni pokusavati da 'tvoris' umnu molitvu. Nikako.

Bez pomoci iskusnog i prekaljenog duhovnika koji je prosao skolu umno - srdacne molitve, nikome se ne savetuje da proba sam da ide tim putem.

Kako da kazem, ovo delanje je strogo zabranjeno za mirjane, ( cak i za monahe ), bez duhovnog rukovodjenja.

Veruj mi na rec. Video sam neke slucajeve, kada su ljudi duhovno i psihicki postradali od pogresnog bavljenja umnom molitvom. Mentalno je vrlo tesko. Mala greska u koracima moze prouzrokavati dosta velike probleme.

Moj iskreni, najiskreniji savet je, samo citati o tome . :citac: Za pocetak dovoljno. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Агница рече

слажем се са вама,само ми се она ваша порука учинила некако негативном,па зато приупитах..наравно да су људи као и сви други,падају,устају..не знамо ми коме је гдје лакше или теже,некима одговара један,некима други начин живота..лично мислим да је вама лакше,не зато што не бринете за материјално,већ зато што пролазећи кроз већа искушења и подвиг задобијате и већу благодат..

Ciniti se sestro, iskusenja su svuda ista a i podvizi a blagodat se ne zadobija on se ne zasluzuje. Ako je blagodat ili milost to znaci da je dana i ti samo mozes da primis. :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Justin Waters рече

Pa da oni koji su se odrekli svetovnog zivota treba da uce ljude kako zivjeti u svetovnom zivotu. Vrhunski! 

Да, наравно да требају. Они су се одрекли свјетовног да би се посветили Богу, свакако да вјерујем да ћу прије добити добар савјет од таквог човјека него од свештеника, добар за савјет за своју душу...

Подели на овим сајтовима

У мањим местима је лакши, јер ништа не може да се сакрије.

Иако мало разговарамо, парох зна једним благим саветом да ме укрепи и сачува од даљег грешења.

А да ли неко чује шта исповедам? Није ме брига ич.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Sasa Vojvoda рече

Да, наравно да требају. Они су се одрекли свјетовног да би се посветили Богу, свакако да вјерујем да ћу прије добити добар савјет од таквог човјека него од свештеника, добар за савјет за своју душу...

Po stanju i po prirodi stvari , monastvo i mirjani, se razlikuju bas dosta.

Ne moze nista zameniti, sluzbu i posvecenje Bogu koju daju monasi. Zbog toga, po preimucstvu stvari, i imaju vecu sansu da duhovno budu na mnogo visem nivou svesti od svestenika. Jednostavno to je odlika monastva. Kako se kaze, angelski cin, poistovecen sa bestelesnim silama.

Zbog toga su i plodovi monastva , angelski i mnogostruko blagodatni. I, zbog toga su i najveci, najbolji duhovnici u istoriji Crkve, dolazili iz sveta monastva.

Ali, ovo vazi samo ako je monah na pravom putu podvizavanja koje zahteva ova sluzba. Ako se ne postuju pravila sluzbe u monastvu, takav monah moze biti veci problem kao duhovnik, cak i od losih duhovnika svestenika.

U svakom slucaju, monah je preuzviseni cin, koji je dat ljudima da postanu savrseni kao Bog ( sto kaze sv. Nikolaj V., da ne poznaje coveka koji je dostigao vece  savrsenstvo od ave Antonija Velikog ), samo, kao i u svim drugim stvarima, i ovde postoje dobri i  'manje' dobri monasi.

Treba samo naci smirene, smerne, iskusne, razumne, poslusne i  sa ' dve noge na zemlji' ( :coolio:  )  monahe. 

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Bokisd рече

Nemoj ni pokusavati da 'tvoris' umnu molitvu. Nikako.

У праву си. Не "творити" молитву. Молити се Богу треба, из душе. Без очекивања неких. 

Подели на овим сајтовима

Нису ми у овој причи јасни свештеници који немају времена. Какве они то обавезе могу да имају па да не стижу да врше своју примарну функцију а то је проповедање и духовно руковођење пастве. Која је ствар битнија од ове? Немати времена за живу душу која ти је дошла на ноге тражећи Господа и очекујући кроз твој чин његову реч и благослов је неразумљиво и у потпуној супротности са свештеничким пастирским призивом. Нема изговора за ову ствар. Времена за овакве ствари су налазили и највећи свети оци на великим епископским катедрама и ниједног човека нису одбијали нити се изговарали својим обавезама. После када народ одлази у манастире и тражи духовнике, поуке и савете онда се сете православне еклисиологије и јерархијског јурисдикционог устројства које треба да буде за сваког крштеног члана при парохијској цркви, а поједине духовнике који носе туђе бреме а то нису дужни неоправдано прогањају.

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Драгана Милошевић рече

У мањим местима је лакши, јер ништа не може да се сакрије.

Иако мало разговарамо, парох зна једним благим саветом да ме укрепи и сачува од даљег грешења.

А да ли неко чује шта исповедам? Није ме брига ич.

Svaka čast. Ne sumnjam daživiš pravedničkim životom pa nemaš problem  što ti neko diše iza vrata dok ispovedaš svoje grehe. 

Grehe? Oh,šta to napisah...opss. Izvini.

Подели на овим сајтовима

Ради се о томе да свештеник треба да створи амбијент прикладан за исповест а не да ли неко слуша или не. Оци су укинули јавну исповест због злоупотребе. Мени некада смета што се нађем у ситуацији да чујем нечију исповест а ако ме нешто и најмање занима то су туђи греси и нисам рад да их слушам.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ana čarnojević рече

koliko znam prvi hrišćani su se ispovedali javno, u crkvi, pred svima. pa su valjda sa njima i đakoni, pa je odlučeno da je ipak bolje da ne bude sve tako javno. :ani_biggrin:

tako nam je pričao jedan sveštenik.

i mene baš briga šta ko sluša. ako nekog zanimaju moji gresi nek sluša, šta ću mu ja.

Da,i ja sam negde pročitala o javnom ispovedanju u prošlosti.

Ma,pričam i ja,ali me to malo dekoncentriše. To je stvar opšte kulture,ali ajd... Više me brine vučenje sveštenika za rukav. Tim pre,što je kod nas nedavno došlo do smene,stari sveštenik je dobio premeštaj pa smo dobili dva nova. Ali,poradiću na tome,kad naučim da baratam lasom :D

Подели на овим сајтовима

Ciniti se sestro, iskusenja su svuda ista a i podvizi a blagodat se ne zadobija on se ne zasluzuje. Ako je blagodat ili milost to znaci da je dana i ti samo mozes da primis. [emoji4]

Могуће,мени се свашта нешта чини :) благодат јесте дар,у смислу да се ничим не може заслужити,али се и 'осваја на силу и подвижници је задобијају'..
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...