Jump to content

Да ли је православље мртво?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 часа, Дидим рече

Извињавам се, ово тек сад видим.

Извини, али изједначавање усташтва са католичанством је чист безобразлук. Срби су 500 година били делом под исламском, делом под католичком влашћу и оно што су доживели за 4 године НДХ нису доживели нпр. за цело време постојања Хабзбуршке Царевине или Млетачке Републике. Тако да... изговори, изговори, изговори.

П.С. Поштено би било да прочиташ поставку теме пре него што кренеш са тиме о представљању православља као мртвог, а себе као окреченог гроба (или си ме можда већ избацила из православне заједнице, па смо сад ја против "вас"?) То што радиш није баш ни пример живе хришћанске вере у човеку, а не живе и активне световне организације, о чему је тема. ne_shvata

Procitala sam itekako, i uvod i razvoj teme. Iznio si, jako samokriticno sve sto pravoslavlje ili tacnije PC imaju 'na dusi'. To je dobro, ALI. Nisi uopste toliko objektivan kad je u pitanju zlo koje potice iz RKC, ne da se nicim ublaziti. Zlo, koje za direktan uzrok i racionalizaciju ima sirenje Kristove vjere. Nisam izjednacila RKC sa ustastvom  (veoma ruzno podmetanje, koje onda opravdava ono 'nije hriscanski to sto kazes', s cim se slazem, a  i intelektualni kapacitet dovodi u sumnju). Medjutim, OBJEKTIVNO, ustase jesu mislil da 'Bogu sluzbu cine', pri tom su bili pricescivani, davan im oprost,  podsticani, a negdje i predvodjeni od klera, koji je nosio krst i zvao se Gospodinov i Kristov. Pos*** si se na hiljadu nasih mucenika u Kini, na sv.Nikolaja Japanskog... Ocekujem te, da kazes kako je Stepinac sveti covjek, ako to opovrgnem, da mi opet podmetnes kako tvrdim da je licno klao djecu... Kao i da kazes da je broj jasenovackih zrtava prenaduvan od strane komunista. Znamo se dobro...

Pravoslavlje nije mrtvo. Nikad nece biti. PC ima falinki, itekako... i u spoljasnjoj i jos vise unutarnjoj misiji, i moralnih prestupa klira, ohoho.

znaci promasaj u osnovnoj tezi rasprave... kraj price.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 12 часа, Дидим рече

Potpuno si u pravu!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 1.7.2017. at 23:13, Дидим рече

Не бих да идем у ситна цревца, али да је и цела Индија постала хришћанска, то не би били православни хришћани јер ми данас те потомке хришћана Св. Томе посматрамо једнако као и католике или монофизите.

Зар нису малобројни потомци мисије светог Томе у Индији, који су се одржали упркос свим притисцима, признати као део Православне Цркве ? Мислим да јесу.

То је трећа религија по бројности, има више хришћана него на целом Балкану и тамо је јеванђеље живо и шири се свакодневно и на сваком кораку.

Са уделом од 2,3 % укупне популације.

Дакле, како неки Индус који одлучи да се крсти, схвати да то треба да уради у Православној цркви, а не код оних лажњака који тамо нешто проповедају и мисионаре?

Исто као што ће да схвати да треба да пређе у Ислам или било коју другу религију. Види шта му одговара и шта му се чини истинитим .Ако у месту где живи има свештеника само једне од тих религија, избор може да му буде још и лакши. Али коме је више дато, више ће се од њега и тражити.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, -Владимир- рече

Зар нису малобројни потомци мисије светог Томе у Индији, који су се одржали упркос свим притисцима, признати као део Православне Цркве ? Мислим да јесу.

Nema takvih u Indiji. Pravo ono najpravije Istocno Pravoslavlje je sve ono sto je na neki nacin imalo veze ili bilo podvrgnuto vlascu Vizantijskog cara. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Malankara_Church 

Indija je bila daleko od domasaja Vizantije te su Tomini hriscani ostali zdruzeni sa dohalkidoncima kada su ovi osudjeni na 4 Vaseljenskom. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Дијана. рече

Procitala sam itekako, i uvod i razvoj teme. Iznio si, jako samokriticno sve sto pravoslavlje ili tacnije PC imaju 'na dusi'. To je dobro, ALI. Nisi uopste toliko objektivan kad je u pitanju zlo koje potice iz RKC, ne da se nicim ublaziti. Zlo, koje za direktan uzrok i racionalizaciju ima sirenje Kristove vjere. Nisam izjednacila RKC sa ustastvom  (veoma ruzno podmetanje, koje onda opravdava ono 'nije hriscanski to sto kazes', s cim se slazem, a  i intelektualni kapacitet dovodi u sumnju). Medjutim, OBJEKTIVNO, ustase jesu mislil da 'Bogu sluzbu cine', pri tom su bili pricescivani, davan im oprost,  podsticani, a negdje i predvodjeni od klera, koji je nosio krst i zvao se Gospodinov i Kristov. Pos*** si se na hiljadu nasih mucenika u Kini, na sv.Nikolaja Japanskog... Ocekujem te, da kazes kako je Stepinac sveti covjek, ako to opovrgnem, da mi opet podmetnes kako tvrdim da je licno klao djecu... Kao i da kazes da je broj jasenovackih zrtava prenaduvan od strane komunista. Znamo se dobro...

Pravoslavlje nije mrtvo. Nikad nece biti. PC ima falinki, itekako... i u spoljasnjoj i jos vise unutarnjoj misiji, i moralnih prestupa klira, ohoho.

znaci promasaj u osnovnoj tezi rasprave... kraj price.

Добро, извини за то, али заиста ми се учинило да усташтво сврставаш у нешто што је типично католичко. Ево повлачим. За све ово остало, то је толико некоректно и сумануто да имам чврст утисак да ти или нешто фали confused1 или покушаваш да са мном овде изазовеш неки ланац препуцавања па да се закључа тема, а ја ни у једном ни у другом случају нећу да те храним у томе. ne_shvata Извини.

Подели на овим сајтовима

Ustaštvo, sviđalo se to nekom ili ne, ima dosta rimokatoličkog u sebi. I to je činjenica. Jer duh koji je rodio inkviziciju, lomače, ubijanje,, jeretika" i slično, taj duh je rodio i ustaštvo. Ne spadam u one koji sad pljuju po svemu katoličkom i koji tvrde da tamo nema ničeg dobrog i pozitivnog, ali jednostavno ovo je istina. Vatikan je podržavao ustašku vlast, iako su znali šta oni rade. Stepinac je znao šta oni rade. Na kraju, on verovatno nije nikoga ubio, ali fratri i kaluđeri hrvatski, nad kojima je on bio, su ubijali i klali. Ne može me niko ubediti da on to nije znao.

Na kraju krajeva, ustaše su svoju državu nazivali,, Božjom državom", u ustaštvu ima puno elemenata verskog (rimokatoličkog) ekstremizma, sami ideolozi tog pokreta su bili fratri i rimokatolički kaluđeri.

To su sve činjenice i one ne bi smele da se zanemaruju kad je u pitanju pravoslavno-rimokatolički dijalog.

Poslato sa 5045X koristeći Pouke.org mobilnu aplikaciju

Подели на овим сајтовима

Гледајући ове коментаре, заиста духовно озбиљних и Духом Светим надахнутим усудих се и ја да напишем коментар. Видим да некима ,,не лежи,, о. Рафаило. Занима ме какав је то осећај кад им не прија ? Јер сам и ја имао таквих проблема. Било ми је мука слушати, али сам некако слушао, па ето сад Слава Богу пратим више, пре свега јер сам сконтао две ствари. Споредна ствар је да на јутјуб снимку, брзину видеа могу да поставим на 2 секунде уместо 1 и онда све иде много брже. Јер он толико смирено и споро говори, а ја нестрпљиви грешник не могу да чекам, па ето сад је боље. А она главна ствар је та његова екстремно-духовна позадина приче. Ставља доста акценат на оживљавање истине и страх Божији. Тако нешто нисам осећао, док нисам пробао. Барем сам ја грешни толико схватио. 

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
On 29.6.2017. at 19:33, Дидим рече

Нестану ли Словени и Грци, хоће ли нестати православља?

Православље је Црква, увек иста, не може нестати Православље, али могу "нестати" ја напустивши га. И без свих нас Црква остаје. Можда је правилније питати се " Зашто нас је толико мртвих?".

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
On 30. 6. 2017 at 12:37, Trifke рече

Eto npr mitarstva, pa onda o praksi pricescivanja i td i td. Stvarno nemogu da nabrajam.

Drevno predanje prenosi nam Hristove reči: Kakvim vas nađem, takvima ću vam i suditi. Crkveni ljudi od davnina veruju da će se duša čoveka koji se pred smrt udostoji pričešća Svetim Tajnama Hristovim odmah uzneti ka Bogu, mimoilazeći sva mitarstva.

NESVETI A SVETI, str. 293

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

On 10/30/2017 at 23:49, Bernard рече

Drevno predanje prenosi nam Hristove reči: Kakvim vas nađem, takvima ću vam i suditi. Crkveni ljudi od davnina veruju da će se duša čoveka koji se pred smrt udostoji pričešća Svetim Tajnama Hristovim odmah uzneti ka Bogu, mimoilazeći sva mitarstva.

NESVETI A SVETI, str. 293

Nadam se da to nije jedina knjiga koju si procitao. Vera crkve nikada nisu bila mitarstva i ako te nesto dublje zanima mozes naci na ovom forumu. Ima mnogo praznovernih srednjovekovnih bajki koje su usle u veru naroda, na zalost a jedna od njih je mitarstva. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

On 6. 11. 2017 at 16:55, Trifke рече

Nadam se da to nije jedina knjiga koju si procitao. Vera crkve nikada nisu bila mitarstva i ako te nesto dublje zanima mozes naci na ovom forumu. Ima mnogo praznovernih srednjovekovnih bajki koje su usle u veru naroda, na zalost a jedna od njih je mitarstva. 

Ne, to nije jedina knjiga koju sam pročitao niti će biti zadnja. Krivac da sam tu knjigu kupio je verum est in beer. Na jednoj njegovoj temi je napisao da bi tu knjuigu trebalo da ima svako, pa je mene strašno kopkalo zašto bi svaki pravoslavni hrišćanin trebao da ima tu knjigu.

Niti najmanje mi nije bila namera da bi ti promenio mišljennje o mitarstvima. Mene je zanimalo nešto drugo, a ti mi na to nisi odgovorio. 

Da li su predanja RPC i SPC identična ili nisu?

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

On 11/9/2017 at 11:37, Bernard рече

Ne, to nije jedina knjiga koju sam pročitao niti će biti zadnja. Krivac da sam tu knjigu kupio je verum est in beer. Na jednoj njegovoj temi je napisao da bi tu knjuigu trebalo da ima svako, pa je mene strašno kopkalo zašto bi svaki pravoslavni hrišćanin trebao da ima tu knjigu.

Niti najmanje mi nije bila namera da bi ti promenio mišljennje o mitarstvima. Mene je zanimalo nešto drugo, a ti mi na to nisi odgovorio. 

Da li su predanja RPC i SPC identična ili nisu?

Jesu indenticna samo je problem u interpretiranju. Vidis i kod, kada bi pitao vladike na saboru ima li ili nema mitarstva, nastao bi haos kao sto je bio haos kada je bilo pitanje pricescivanja.  Tvoje je pitanje odlicno i trba ga promisliti. To je sve sto ti ja mogu reci. Inace u toj knjizi ima jako lepih i dobrih stvari ali i losih. :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...