Jump to content

Да ли је православље мртво?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Bokisd рече

Naravno, niko nece biti 'dovoljno' dostojan da se pricesti, makar se spremao i sto godina.

Ali, neka 'vrsta' dostojnosti treba da bude. Tj. rekao bih, saobrazenje naseg zivota dostojnosti same svetinje pricesca. Ko ima takvu postavku stvari, moze da se pricescuje sto cesce. I sto vise napreduje na tom putu, moze da se pricescuje sve cesce,,....skoro stalno.

Mislim, da to nije legalizam, nego jednostavno real stanje na terenu.

Imas pravo na svoje misljenje. Postoje gresi koji javno sramote crkvu i oni se trebaju ispovediti i za to se dobija epitimija da se ne pricescujes. Nemoze visina tvojih vrlina da odredjuje pristup Hristu. Zivot je posledica odnosa sa Bogom a ne uzrok. Ti Hristu prilazis kao bedni gresnik koji nema sta da iznosi pred njega i trazis da na osnovu Njegove milosti i Njegove zrtve dobijes milost. Kada dobijes milost sama milost ili blagodat te menja i ti postajes drugi covek a ne da se promenis pa da mu dodjes. Mozda tebi to izgleda beznacajno ali na ovom odnosu ti se zasniva sve sto je Gospod propovedao. John 15:5 Ја сам чокот а ви лозе; и који буде у мени и ја у њему он ће родити многи род; јер без мене не можете чинити ништа.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 15 минута, Bokisd рече

Tj. rekao bih, saobrazenje naseg zivota dostojnosti same svetinje pricesca.

Светиња причешћа је светиња живота. Тако да је прича о достојности светиње причешћа тотално погрешна. Ако си достојан да удишеш ваздух, достојан си и да примиш у себе дародавца ваздуха.

Ако неко својом вољом одбија причешће, а при том није под "казном", није под епитимијом, он хули на светињу причешћа. Не може се живети тако да си један дан хришћанин, а други дан ниси, један дан можеш да се причестиш, а други не можеш. Или јеси, или ниси. Ако ниси, онда немој никада приступати, ако јеси, приступај увек.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Trifke рече

Imas pravo na svoje misljenje. Postoje gresi koji javno sramote crkvu i oni se trebaju ispovediti i za to se dobija epitimija da se ne pricescujes. Nemoze visina tvojih vrlina da odredjuje pristup Hristu. Zivot je posledica odnosa sa Bogom a ne uzrok. Ti Hristu prilazis kao bedni gresnik koji nema sta da iznosi pred njega i trazis da na osnovu Njegove milosti i Njegove zrtve dobijes milost. Kada dobijes milost sama milost ili blagodat te menja i ti postajes drugi covek a ne da se promenis pa da mu dodjes. Mozda tebi to izgleda beznacajno ali na ovom odnosu ti se zasniva sve sto je Gospod propovedao. John 15:5 Ја сам чокот а ви лозе; и који буде у мени и ја у њему он ће родити многи род; јер без мене не можете чинити ништа.

Ne bih da ulazim u detalje, zaista.

Svako po savesti prilazi Hristu. Ali, koliko znam , Bozija milost potrebuje nasu saradnju i trud. Ona simfonija, o kojoj pricaju oci i koja je potrebna u tom odnosu coveka i Boga.

I, onda se zatvara krug, i covek se trudi i napreduje i Bozija milost sadejstvuje i covek je dostojan pricesca, i pricesuje se sve cesce i sve dostojnije itd. dok ne dostigne savrsenog coveka i zivot  u Hristu.

To je ono sto znam i sto sam procitao .

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ђорђе Р рече

Светиња причешћа је светиња живота. Тако да је прича о достојности светиње причешћа тотално погрешна. Ако си достојан да удишеш ваздух, достојан си и да примиш у себе дародавца ваздуха.

Ако неко својом вољом одбија причешће, а при том није под "казном", није под епитимијом, он хули на светињу причешћа. Не може се живети тако да си један дан хришћанин, а други дан ниси, један дан можеш да се причестиш, а други не можеш. Или јеси, или ниси. Ако ниси, онда немој никада приступати, ако јеси, приступај увек.

Slazem se.

To ili jesi ili nisi , ...je mozda i kljuc svega. Pa, ako jesi.....onda si lav ( :945729: ) i onda se pricescuj koliko mislis i osecas da treba i napreduj duhovno.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Ne bih da ulazim u detalje, zaista.

Svako po savesti prilazi Hristu. Ali, koliko znam , Bozija milost potrebuje nasu saradnju i trud. Ona simfonija, o kojoj pricaju oci i koja je potrebna u tom odnosu coveka i Boga.

I, onda se zatvara krug, i covek se trudi i napreduje i Bozija milost sadejstvuje i covek je dostojan pricesca, i pricesuje se sve cesce i sve dostojnije itd. dok ne dostigne savrsenog coveka i zivot  u Hristu.

To je ono sto znam i sto sam procitao .

Ni ja. Znam da si to procitao , na zalost, i zao mi je svih onih koji se rukovode tim principom. Saradnja da ali kada se primi blagodat a ne pre. Phil 2:12 Тако, љубазни моји, као што ме свагда слушасте, не само кад сам код вас, него и сад много већма кад нисам код вас, градите спасење своје са страхом и дрхтањем.
Phil 2:13 Јер је Бог што чини у вама да хоћете и учините као што Му је угодно.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Trifke рече

Ni ja. Znam da si to procitao , na zalost, i zao mi je svih onih koji se rukovode tim principom. Saradnja da ali kada se primi blagodat a ne pre. Phil 2:12 Тако, љубазни моји, као што ме свагда слушасте, не само кад сам код вас, него и сад много већма кад нисам код вас, градите спасење своје са страхом и дрхтањем.
Phil 2:13 Јер је Бог што чини у вама да хоћете и учините као што Му је угодно.

Dobro, ali, legitiman je taj princip, cim postoji kao rukovodstvo i cim su mnogi njime isli i po njemu su se rukovodili u crkvi ?

Da ne ulazim sad u sustinu ovih citata, ali, ...zar nije to upravo to sto nam treba i kod pricesca....gradite svoje spasenje sa strahom i drhtanjem ?

Moramo da budemo trudoljubivi i Bog ce nam dati ostalo.

Tako nekako. Da ne filosofiram previse.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Dobro, ali, legitiman je taj princip, cim postoji kao rukovodstvo i cim su mnogi njime isli i po njemu su se rukovodili u crkvi ?

Da ne ulazim sad u sustinu ovih citata, ali, ...zar nije to upravo to sto nam treba i kod pricesca....gradite svoje spasenje sa strahom i drhtanjem ?

Moramo da budemo trudoljubivi i Bog ce nam dati ostalo.

Tako nekako. Da ne filosofiram previse.

Probaj i jedan i drugi pristup pa mi reci rezultate! ;)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Православље, јесте и биће док год покушавамо и истрајавамо на промени себе, а не православља. Православље је увек савремено но не и модерно. И трајаће док год будемо настојали да у дух овог времена унесемо православне истине, а не у православни дух, дух овог времена.   

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Није мртво, само се ућутало....али када проговори....:)

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Матусал рече

На пбф можеш да добијеш смернице и основну подлогу за читање отаца али то остаје ствар твога избора. Такође ти је и студијски програм прилагођен одређеним савременим токовима које мораш да изучиш да би могао да положиш испите али православље захвата много више од једног школског студијског програма и као што рекох ствар је избора и слободне воље да ли ће појединац развијати и проширивати своје знање а студије су само добар темељ и помагач у свему томе. Ми смо склони усвајању првог знања и примамо га као аксиом стога многи студенти остају при ономе у чему су прво научени не допуштајући могућност сагледавања из других углова али са мало флексибилности и здравог разума можеш да стекнеш дубље сазнање и прошириш своје хоризонте и схватићеш да свако време носи свој одређени приступ богословљу као и то да се оно може посматрати кроз различите перспективе духовног искуства и старног животног опита и богопознања кроз светотајински јевањђелски живот.

Припази се мало теолога који Библију имају само у глави, но не и у срцу....( парафраза ) чини ми се Старац Софроније Сахаров... 

Подели на овим сајтовима

Православље је бесмртно, Господ рече ,, саздаћу цркву своју и врата пакла неће је савладати,, , та црква има за главу Васкрслог Христа који је алфа и омега почетак и свршетак. Ток времена улива се у вечност и у њој ће исчезнути, па како оно што је пролазно може прогутати оно што је вечно, никако. Васкрсли је увек актуелан, смртник је део времена. Из угла вечности време је демоде а сваки смртник као пара која се за мало покаже па нестане. Светлост светли у тами и тама је не обузе, тако и светлост и пламен који је Дух запалио кроз апостоле остаће до свршетка времена и доласка Господњег.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Дидим рече

Пази, све ово би имало више смисла да смо ми овде, неко Кинез, неко Шпанац, неко Африканац, неко из муслиманске породице, неко из будистичке, па да кажемо да смо сви позвани, само су се ретки одазвали. А истина је да смо овде јер смо 99% Срби и јер је православље вера наших праотаца до данас и јер су нас родитељи као мале крстили.

Традиција није узак пут, него широк и традиција се не бира него се наслеђује. Ми на овом уском хришћанском путу нисмо нити својом заслугом нити заслугом Цркве. Нити смо ми православље бирали, нити нас је црква у православље довела из друге вере. Ми смо једноставно рођени у томе, а Црква је као тамо нека продавница ексклузивне робе за коју само ми знамо и у њој купујемо, а која се не рекламира и чији продавац је намћор. Да ли би ико од нас, да је рођен као муслиман или католик, а са жеђу за Богом, тај узан пут тражио у православљу и да ли би уопште знао за њега? Или би ишао узаним путевима својих религија, ништа мање уским и усамљенијим?

Ако ми нисмо бирали, неко од наших предака јесте. Као што су многи од предака данашњих муслимана бирали уместо њих да одбаце Христа. Као што је Адам уместо нас бирао да загризе забрањено воће. То је, на пример, као када би имао Мику који ради по цео дан и Перу који цео дан виси по кафанама. Исто тако би могли генерацију касније да кажемо, ово је неправедно, Зашто Микини унуци уживају у луксузу а Перини су сиромашни. И једни и други могу да промене свој свој начин живота набоље или нагоре али се ,захваљујући својим прецима, налазе на различитим стартним позицијама. У Индију је ишао да мисионари један од Апостола, људи који су лично видели Христа док је ходао по земљи, у Србију није, па се упркос томе хришћанство у Индији није примило . Да ли је онда неправедно што се просечан Србин рађа као православац а просечан Индус не ? Не мислим. То није само по себи дошло, већ је резултат великог труда и жртве многобројних српских владара и светих отаца, понајвише светог Саве . 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Рапсоди рече

Није мртво, само се ућутало....али када проговори....:)

A što se ućutalo?Svetiljka se ne meće pod sto nego na najviše vrhove kaza Hristos.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Слажем се са Трифкетом око оца Рафаила. Мени уопште не одговара. Надам се да грешим, али сам раније за неке духовнике погађао унапред. На пример оног Пантелејмона су сви хвалили као мисионара, ја погледам слику и помислим да он за мене није неки духовник. После одређеног времена чујем да је отишао код Артемија.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Слажем се са Трифкетом око оца Рафаила. Мени уопште не одговара. Надам се да грешим, али сам раније за неке духовнике погађао унапред. На пример оног Пантелејмона су сви хвалили као мисионара, ја погледам слику и помислим да он за мене није неки духовник. После одређеног времена чујем да је отишао код Артемија.

izgleda da imaš pogađački duh :) kul

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...