Jump to content

Да ли је православље мртво?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 57 минута, Justin Waters рече

Dve su tu stvari. Prva stvar je da se nema gdje vise siriti, svijet je ili vecinski monoteizovan ili je prevazisao religiju kroz naucni progres i sad je potrebno mnogo vise argumentacije i napora oko propovjedanja vjere nego sto je to bilo u proslosti narocito u apostolsko doba. A tu je pravoslavlje i generalno hriscanstvo postalo vrlo inertno,  neatraktivno, okostalo u cuvara tradicije, brojnih pravila koji guse vjeru. Mrtvo nije, ali ce zivuckati jos dugo ovako i povremeno hvatati pojedince ili grupicu njih, i mozda nikad ne prebaci vise od toga. Sta da se radi, malo stado bilo malo ostalo. 

ОК, на примеру оне бруке са "Дарвилом" лако можемо да видимо зашто би организовано православље пукло у цивилизованим атеистичким земљама развијеног света попут Канаде или Јапана, али опет имамо надарене појединце који би и тамо могли да узбуркају духовну радозналост, али то не чине, већ то раде далекоисточне вере. Али нису све земље развијене, са образованим становништвом. Ено Африке, Нигерија је доскора била земља племенских тотема, а сада је државетина од 200 милиона становника од којих су 50% муслимани, а 40% католици. Значи, неко ипак негде живи и ради. Није ваљда само ђаво вредан, ваљда је и Богу мио рад?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Justin Waters рече

Prakticniji je. Nema puno pravila, u zajednicu se stupa izgovaranjem sahade i kasnije ti je osnova vjere jedan...

E, ne znam da li se secas ranijih mojih komentara, to sam isto primetio, ubo si in media res.  

Iako je puna istina da ima itekako puno, puuuunooo :) , pravila i pravilaaaa u Islamu - milion sta je zabranjeno i dozvoljeno, od kamile do komarca, sto kaze narod... Islam je koncipiran mnogim pravilima slicno kao judaizam u stranci fariseja, u ono vreme...    Takodje, iz Islama je  teze izaci, nego uci.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Дидим рече

Али зато видим Мирољуба Петровића на све стране. Не јер га медији форсирају, него јер човек сам себе форсира.

Zato što to što priča rezonuje veoma dobro...

Sad će da napuni Halu sportova.

Подели на овим сајтовима

Sve ima svoje, pa , tako i ovo nase vreme ima svoje, sta i kako, i zbog cega je takvo,... kakvo je. I, hriscanstvo u njemu, i na kraju pravoslavlje u njemu.

Jednostavno, po pismu je hriscanstvo uzan put, i retki idu njime. Samo je pitanje, kako taj put predstaviti prijemcivim svima ljudima. Ali, na kraju, ovako ili onako, mora se opet poci tim putem, ako se hoce nesto napraviti dobro za svoju dusu.

A, ljudi, sve vise idu sirokim putevima, i sve je vise i sve je veca ponuda sirokih puteva.

Ko ce sad, sve to prepakovati , i uzak put, u odnosu na sirok, i tezinu tog uskog put, u odnosu na lagodnost, spoljasnju slobodu i telesno uzivanje sirokog puta....i, ponuditi to sve danasnjim ljudima.

U svakom slucaju, Bog je sigurno i predvideo ovakva vremena, i koliko sam shvatio , veliki oci nase vere, su takodje videli u sozercanju i duhovnom vidjenju 'nasa' vremena, i rekli su, da ce biti mnogo tesko, pretesko tadasnjim hriscanima,....i, ako ne budu imali dela vere, a, ono, bar stajanje u istinskom i spasonosnom ispovedanje prave vere, mogu  se nadoknaditi svi drugi nedostaci.

Tako da, daj nekako da se vezemo za nasu pravoslavnu Crkvu, i da se drzimo nje, kao pijan plota.

Eto, tako nekako, ovakvo ili onakvo, sigurno nije mrtvo nase pravoslavlje. :ok:

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Bokisd рече

Jednostavno, po pismu je hriscanstvo uzan put, i retki idu njime. Samo je pitanje, kako taj put predstaviti prijemcivim svima ljudima. Ali, na kraju, ovako ili onako, mora se opet poci tim putem, ako se hoce nesto napraviti dobro za svoju dusu.

Пази, све ово би имало више смисла да смо ми овде, неко Кинез, неко Шпанац, неко Африканац, неко из муслиманске породице, неко из будистичке, па да кажемо да смо сви позвани, само су се ретки одазвали. А истина је да смо овде јер смо 99% Срби и јер је православље вера наших праотаца до данас и јер су нас родитељи као мале крстили.

Традиција није узак пут, него широк и традиција се не бира него се наслеђује. Ми на овом уском хришћанском путу нисмо нити својом заслугом нити заслугом Цркве. Нити смо ми православље бирали, нити нас је црква у православље довела из друге вере. Ми смо једноставно рођени у томе, а Црква је као тамо нека продавница ексклузивне робе за коју само ми знамо и у њој купујемо, а која се не рекламира и чији продавац је намћор. Да ли би ико од нас, да је рођен као муслиман или католик, а са жеђу за Богом, тај узан пут тражио у православљу и да ли би уопште знао за њега? Или би ишао узаним путевима својих религија, ништа мање уским и усамљенијим?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Дидим рече

Ево и пример оца Рафаила. Човек је геније, њега можеш да седнеш и да слушаш по читав дан и да само од тог слушања изађеш пун благодати и пун позитивне енергије, охрабрен за хришћански живот. Али да није овог форума, ја за њега никад не бих чуо и да нема Ју Тјуба, никад у животу га не бих ни чуо. Знаш кад бих отишао да га тражим по Будви? Али зато видим Мирољуба Петровића на све стране. Не јер га медији форсирају, него јер човек сам себе форсира. Узбуркава море, не чами као бара, па ко је примети, примети.

Истина се никад не намеће, не пропагира, не треба јој маркетинг. Једноставно постоји. 

пс: Не пропагира у нападном смислу. 

Подели на овим сајтовима

Ово што сам написао не значи да треба бити пасиван. Свакако да треба мисионарити. Лични пример је најбољи. Лепо каже Патријарх Павле да будемо људи. 

За велике, организоване облике мисионарства заиста нисам компетентан да говорим.

И да повучем једну слободну пралелу, не знам колико је добра али ми то прво пада на памет.

Пинк "културу" сви прате али то наравно не значи да она ишта вреди. А са друге стране има толико квалтетних ствари које су неприметне док се не загребе. Мора човек и сам да трага.

Не знам, нисам паметан.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Дидим рече

Ево и пример оца Рафаила. Човек је геније, њега можеш да седнеш и да слушаш по читав дан и да само од тог слушања изађеш пун благодати и пун позитивне енергије, охрабрен за хришћански живот. Али да није овог форума, ја за њега никад не бих чуо и да нема Ју Тјуба, никад у животу га не бих ни чуо. Знаш кад бих отишао да га тражим по Будви? Али зато видим Мирољуба Петровића на све стране. Не јер га медији форсирају, него јер човек сам себе форсира. Узбуркава море, не чами као бара, па ко је примети, примети.

Tebi je on Rafailo genije? On je tipican primer onoga sto kaze vladika Nikolaj,prafraziram: Lako je nauciti zivotinju, lako je nauciti neukoga ali je tesko nauciti onoga koji je nenaucen postao ucitelj drugima. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Trifke рече

Tebi je on Rafailo genije? On je tipican primer onoga sto kaze vladika Nikolaj,prafraziram: Lako je nauciti zivotinju, lako je nauciti neukoga ali je tesko nauciti onoga koji je nenaucen postao ucitelj drugima. 

baš o citiranju vladike Nikolaja možeš da se naučiš od njega

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, gor.anger рече

misliš nije završio pbf :-) 

Ne to nije toliko bitno sli u njrgovom slucaju jeste.

пре 4 минута, gor.anger рече

baš o citiranju vladike Nikolaja možeš da se naučiš od njega

Vrlo malo od njega mozes nauciti. Na zalost on se vezao za Karelina kao vrhunski autoritet i onda ponavlja iste greske kao i on a vrlo cesto i gore. Evo ti samo jedan mali primer da nebih naveo nesto gore. Dosli su kod njega mladic i devojka da se priceste i on ih je pitao da li su imali bludne misli i zbog toga ih nije hteo primetiti. Koliko se god tebi cinilo da je to sitnica to je nevidjena arogancija i neznanje. Da ne pricam o mnogim greskama koje pravi u svojim predavanjima.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Trifke рече

Na zalost on se vezao za Karelina kao vrhunski autoritet i onda ponavlja iste greske kao i on a vrlo cesto i gore.

koje?

sli su kod njega mladic i devojka da se priceste i on ih je pitao da li su imali bludne misli i zbog toga ih nije hteo primetiti. Koliko se god tebi cinilo da je to sitnica to je nevidjena arogancija i neznanje.

ne verujem da je zbog bludnih misli. verovatno zbog odnosa van braka

Da ne pricam o mnogim greskama koje pravi u svojim predavanjima.

ajde molim te reci jer ja ga evo redovno pratim i upijam svaku njegovu

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Дидим рече

Пази, све ово би имало више смисла да смо ми овде, неко Кинез, неко Шпанац, неко Африканац, неко из муслиманске породице, неко из будистичке, па да кажемо да смо сви позвани, само су се ретки одазвали. А истина је да смо овде јер смо 99% Срби и јер је православље вера наших праотаца до данас и јер су нас родитељи као мале крстили.

Традиција није узак пут, него широк и традиција се не бира него се наслеђује. Ми на овом уском хришћанском путу нисмо нити својом заслугом нити заслугом Цркве. Нити смо ми православље бирали, нити нас је црква у православље довела из друге вере. Ми смо једноставно рођени у томе, а Црква је као тамо нека продавница ексклузивне робе за коју само ми знамо и у њој купујемо, а која се не рекламира и чији продавац је намћор. Да ли би ико од нас, да је рођен као муслиман или католик, а са жеђу за Богом, тај узан пут тражио у православљу и да ли би уопште знао за њега? Или би ишао узаним путевима својих религија, ништа мање уским и усамљенијим?

Након тога им Исус рече: „Зато вам кажем да ће се узети од вас царство Божије и дати народу који доноси плодове његове."

Матеј 21:42-44, Лука 20:17-18

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...