Jump to content

Да ли је православље мртво?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 6/30/2017 at 7:01, Trifke рече

Tebi je on Rafailo genije? On je tipican primer onoga sto kaze vladika Nikolaj,prafraziram: Lako je nauciti zivotinju, lako je nauciti neukoga ali je tesko nauciti onoga koji je nenaucen postao ucitelj drugima. 

Зар то није рекао Змај од Шипова (пре него што је постао општепопуларан)?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 6/30/2017 at 12:14, Bokisd рече

Pa, dobro, valjda se i Bog tu malo pita, sta i kako ?

Gde cemo se roditi i zbog cega bas tamo ?

Jer, licno, zahvaljuljem Bogu sto sam rodjen bas tu gde jesam, i sto sam sad u pravoslavnoj veri. Ali, nije me Bog 'ugurao' u pravoslavlje, nego mi je dao sansu i ja sam to nekako prihvatio.

Da sam rodjen u nekoj drugoj zemlji, verujem da bi takodje imao sansu da poverujem u jednoga Boga, po nekoj savesti i nameri i po srcu. Verujem, da bi imao i u nekoj jednobozackoj religiji sansu za spasenje, ali, ....naravno, po odredjenim uslovima. Prventsveno da ne budem protiv i ne hulim na Hrista. Sta bi mi to trebalo u zivotu.

Tako da, razliciti su putevi spasenja. Mi u pravoslavlju smo 'uboli' dzek pot ( :)))), .....za druge, Bog zna kako i na koji nacin im daje mogucnost za spasenje.

Али пази, да си рођен овде, али као Бошњак, напустио би ислам онда кад се Расим Љајић буде крстио и променио име у Растко Љајић. Као муслиман у Србији, 10 пута више би се упознао са учењем јоге и будизма, него православља. Помиње се Рафаило, па да га цитирам: "Колико ли мало неправославни знају о православљу, кад ми православни не знамо - ништа!"

А да не говоримо да си нпр. Канађанин, Кинез или Бразилац. У оном мору народа на свету, да се ми бар истичемо неким квалитетом, па да кажемо да смо "уболи џек пот". Нисмо. Хришћани смо једноставно јер су нам пра-преци били неспособни за словенску државност, а православни јер је архиепископ локалне помесне цркве био краљев рођени брат, због чега је то и постала фамилијарна религија династије Немањић. 90% наших предака и људи у нашем окружењу нема благе везе са православљем, само следе црквене ритуале. И то је наша улазна карта у православни свет, нашли смо се ту неким стицајем околности, имамо претке који су се поштено помучили да то православље очувају, па је ту и мало национализма, и, ко вели, хајде да се мало распитамо о чему се у тој религији ради. Па се онда дође до православних мислилаца, читања Библије, православне мистике, активног учешћа на литургији кроз њено потпуно разумевање. То је развојни пут православца и захваљујући томе религија опстаје. Она није река која се вечно пробија и буши нове правце, него је стајаћа бара за коју знају чапље које су се ту родиле и за које је то најбоља вода на свету у којој има хране и свега у изобиљу.

Да је Бог бирао, одабрао би неки поштенији народ од нас.

Подели на овим сајтовима

On 6/30/2017 at 19:07, -Владимир- рече

Ако ми нисмо бирали, неко од наших предака јесте. Као што су многи од предака данашњих муслимана бирали уместо њих да одбаце Христа. Као што је Адам уместо нас бирао да загризе забрањено воће. То је, на пример, као када би имао Мику који ради по цео дан и Перу који цео дан виси по кафанама. Исто тако би могли генерацију касније да кажемо, ово је неправедно, Зашто Микини унуци уживају у луксузу а Перини су сиромашни. И једни и други могу да промене свој свој начин живота набоље или нагоре али се ,захваљујући својим прецима, налазе на различитим стартним позицијама. У Индију је ишао да мисионари један од Апостола, људи који су лично видели Христа док је ходао по земљи, у Србију није, па се упркос томе хришћанство у Индији није примило . Да ли је онда неправедно што се просечан Србин рађа као православац а просечан Индус не ? Не мислим. То није само по себи дошло, већ је резултат великог труда и жртве многобројних српских владара и светих отаца, понајвише светог Саве . 

Не бих да идем у ситна цревца, али да је и цела Индија постала хришћанска, то не би били православни хришћани јер ми данас те потомке хришћана Св. Томе посматрамо једнако као и католике или монофизите. Ја о православљу говорим, не о хришћанству. Хришћанство је, насупрот ономе што кажеш, више него успешно у Индији. То је трећа религија по бројности, има више хришћана него на целом Балкану и тамо је јеванђеље живо и шири се свакодневно и на сваком кораку. Али га шире језуити, фрањевци, јеховисти, адвентисти и други. А ми сматрамо да је Бог присутан и да се Дух Свети спушта само на службама Православне цркве. Дакле, како неки Индус који одлучи да се крсти, схвати да то треба да уради у Православној цркви, а не код оних лажњака који тамо нешто проповедају и мисионаре?

Подели на овим сајтовима

Наш влдика Николај је ту причу о народима поредио са причом о талантима. Србима је дато много и пошто ништа од тога не поштују много и страдају. Писмо каже слуга који много зна а не уради биће много бијен....итд.....тако је и са нама.....

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Дијана. рече

Pravoslavlje nikad nije bilo agresivno u svojoj misiji, pa ni aktivno mozda, relativno, u odnosu na RKC. RKC je obezbjedila sredstva za misiju, pre svega karitativnu, a PC od pada Vizantije nema nikakve svjetovne moci, pa ipak ne moze se reci da nema misije. Na Dalekom istoku se desava itekako. Mnoga su konvertovanja pojedinacna, takodje. Globalno, dakle, nije mrtvo. i sve vise je potresana unutarnjim trzavicama, Veliki sabor je pokazao. ITo nije mrtvilo.Sad, lokalno, SPC, stanje svijesti, unutarnja misija, eticka dosljednost u ciscenju gumna od korova, trebalo bi mnogo vise i bolje da se radi.

Svako od nas ima svoj udio u opstem stanju crkve. I da budemo, i da djelujemo.

Ово је јако опасан став. Православљу није сметало да оружјем уништава словенске идоле, да војска шаље народ на масовно крштење, да у Србији чупају језике и прописују законске казне против оних који проповедају другачије хришћанство од православља. Ако то није агресивна мисија, ја не знам шта је, али агресивније од тога не може. Што се тиче РКЦ, средњи век је прошао одавно. Нису католици били колонијални окупатор Индије на пример, него протестанти. А у Индији муслимани и хиндуисти прелазе на католичанство јер га "агресивно" шире босоноги интелектуалци који су из Европе отишли у ону земљу врућине и зараза да проповедају као испосници и да ризикују да их премлаћују и чак убијају локални муслимани и хиндуисти. Мало је тај став арогантан, ми смо мирољубиви, ми смо нај, наша вера је једина права, а оно тамо су чобани будале од којих је и Бог дигао руке, јер не би допустио да се тамо православље не чује, а ми који смо 1945. сахрањивали Бога, утеривали коње у храмове а Христа заменили Титом опет Богом дани да нас Бог обасипа својом благодаћу иако је ни са ким не делимо, него чувамо што каже Кратос - испод стола, само за нас.

И само да се допуним, постоји пар руских мисијица по Индији, тако да видимо да ни православљу мисионарење није страно као метода ширења вере. Али кад кажем "мртво", која жаба је жива: она која скакуће, плива и размножава се, или она која лежи непокретно, где јој се само с времена на време трза лева нога. Кажемо, мртва је жаба, а добијемо одговор како није, јер у њој активно живе микроорганизми који је разлажу, а ето и помера се јер трзне понекад.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Матусал рече

Наш влдика Николај је ту причу о народима поредио са причом о талантима. Србима је дато много и пошто ништа од тога не поштују много и страдају. Писмо каже слуга који много зна а не уради биће много бијен....итд.....тако је и са нама.....

Ма дато много, да не кажем како. Ја сам убеђен да данас, тренутно, са оваквом одвојеношћу народа од Цркве, имамо више квалитетних хришћана него икада у историји. Цркве су можда у далекој прошлости биле испуњеније, али је народ тамо одлазио да не навуче сушу или неку несрећу за врат, а данас одлази јер схвата литургију и прима дар Духа Светога.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Дидим рече

Ово је јако опасан став. Православљу није сметало да оружјем уништава словенске идоле, да војска шаље народ на масовно крштење, да у Србији чупају језике и прописују законске казне против оних који проповедају другачије хришћанство од православља. Ако то није агресивна мисија, ја не знам шта је, али агресивније од тога не може. Што се тиче РКЦ, средњи век је прошао одавно. Нису католици били колонијални окупатор Индије на пример, него протестанти. А у Индији муслимани и хиндуисти прелазе на католичанство јер га "агресивно" шире босоноги интелектуалци који су из Европе отишли у ону земљу врућине и зараза да проповедају као испосници и да ризикују да их премлаћују и чак убијају локални муслимани и хиндуисти. Мало је тај став арогантан, ми смо мирољубиви, ми смо нај, наша вера је једина права, а оно тамо су чобани будале од којих је и Бог дигао руке, јер не би допустио да се тамо православље не чује, а ми који смо 1945. сахрањивали Бога, утеривали коње у храмове а Христа заменили Титом опет Богом дани да нас Бог обасипа својом благодаћу иако је ни са ким не делимо, него чувамо што каже Кратос - испод стола, само за нас.

И само да се допуним, постоји пар руских мисијица по Индији, тако да видимо да ни православљу мисионарење није страно као метода ширења вере. Али кад кажем "мртво", која жаба је жива: она која скакуће, плива и размножава се, или она која лежи непокретно, где јој се само с времена на време трза лева нога. Кажемо, мртва је жаба, а добијемо одговор како није, јер у њој активно живе микроорганизми који је разлажу, а ето и помера се јер трзне понекад.

Poluistine akcentovane su opasnije nego lazi. Zanemaricemo finansijsku moc RKC kad je u pitanju misija? Kako se finansira Vatikan? Poredis kaznjavanje bogumila sa nasilnim pokrstavanjem Juzne Amerike, krstasima i inkvizicijom? I srednjevjekovnu okrutnost, karakteristiku vremena, sa savremenim ustastvom, zvjerstvima cija je podloga prelest i fanatizam?

Ako je tebi do predstavljanja pravoslavlja kao mrtvog a pravoslavaca kao okrecenih grobova, ne mogu da igram u tom filmu. SAmo biste prosipali fekalije po glavi sopstvenoj crkvi i sopstvenom narodu. Nije mi jasno kakvu gratifikaciju dobijate iz toga.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Дидим рече

Ма дато много, да не кажем како. Ја сам убеђен да данас, тренутно, са оваквом одвојеношћу народа од Цркве, имамо више квалитетних хришћана него икада у историји. Цркве су можда у далекој прошлости биле испуњеније, али је народ тамо одлазио да не навуче сушу или неку несрећу за врат, а данас одлази јер схвата литургију и прима дар Духа Светога.

У суштини нисмо никада имали развијену литургијску свест. Православље смо сачували као традицију која нас је одржала кроз историју. Немамо ми ни неких посебних отаца који су писали богословске књиге до николаја и јустина. Имамо отшелнике и мученике.У време Немањића почињемо са озбиљнијим устројавањем цркве и црквене свести, међутим долази турско ропство, застој духовног живота и богословља, касније буне и устанци,балкански ратови,први и други светски па комунизам и тек од осамдесетих се ствара погодна ситуација за решавање тог питања и обнова јерархије, богословских школа и епископата, сада опет влада материјализам,хедонизам, демократија је донела своје принципе....итд.......

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Матусал рече

У суштини нисмо никада имали развијену литургијску свест. Православље смо сачували као традицију која нас је одржала кроз историју. Немамо ми ни неких посебних отаца који су писали богословске књиге до николаја и јустина. Имамо отшелнике и мученике.У време Немањића почињемо са озбиљнијим устројавањем цркве и црквене свести, међутим долази турско ропство, застој духовног живота и богословља, касније буне и устанци,балкански ратови,први и други светски па комунизам и тек од осамдесетих се ствара погодна ситуација за решавање тог питања и обнова јерархије, богословских школа и епископата, сада опет влада материјализам,хедонизам, демократија је донела своје принципе....итд.......

Управо тако. Зато и не волим став како смо ми по нечему пред Богом "посебни". Брате, Турци су допуштали православље и то је било то, то је једини разлог зашто је православље код нас опстало и зашто су га наши сељачки и граничарски преци очували. Човек је могао да остане сељак и да остане православац, турски закон му је то гарантовао. Тамо где је то заиста било претешко, ако је био градски занатлија, великаш или трговац, тамо су само фанатични Грци и Цинцари остајали при православљу. Колико смо благодатни и колики смо мученици видимо по томе како смо чували православље онда када га је заиста држава притиснула и ту видимо да је 50 година комунизма процентуално одвојило више људи од цркве него 500 година под Турцима. Где год смо "очували" православље (Аустроугарска, Турска), очували смо га јер га је државаи царском вољом законом дозвољавала и где је припадност православљу само означавало немогућност неких привилегија и вишег друштвеног напредовања. И то нам не смета да кукамо како је Католичка црква "покатоличавала" тако што је у гладним годинама само католицима делила жито и кукуруз, па и наши масовно прилазили јер није свако био карактер ко Пилипенда, да буде више гладан него сит али да очува "српског 'Риста". А тамо где је заиста било притиснуто, као у време комунизма или по млетачким градовима, тамо је прича другачија.

Али за живу религију то није изговор. Хришћанство је настало и ширило се у време римског ропства и у време када се припадништво тој "секти" кажњавало смрћу. Да се разумемо, све то има објашњење, али је мало неодговорно толико бити самоубеђен да је све у реду јер смо ми лично открили истину у православљу, док је оно као религиозна институција, дакле као земаљска организација, за једну цркву која је једина на планети у заједници са Богом, пало на прилично ниске гране.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Дидим рече

Али за живу религију то није изговор. Хришћанство је настало и ширило се у време римског ропства и у време када се припадништво тој "секти" кажњавало смрћу. Да се разумемо, све то има објашњење, али је мало неодговорно толико бити самоубеђен да је све у реду јер смо ми лично открили истину у православљу, док је оно као религиозна институција, дакле као земаљска организација, за једну цркву која је једина на планети у заједници са Богом, пало на прилично ниске гране.

Mislim da ti je sve jasno, samo sto nema konkretnog odgovora na tvoje pitanje. Cinjenica jeste da pravoslavlje nije jako nije nikad ni bilo ukoliko iza njega nije stajala drzavna sila, kao izmedju ostalog i svaka religija i to je to. Lakse je propovjedati organizovanu religiju neorganizovanoj, nego obratno. Pravosavlje se u apostolskoj misliji primilo do odredjene mjere, kao i na durigm mjestima i vremenima. I muslimani su imali odredjenog uspjeha kada su propovjedali islam paganima na indijskom potkontinetnu, u Maleziji i Indoneziji....alli vecina islama se ucvrstila sirom svijeta i zariste je bilo tamo gdje je bila vojna moc. S druge strane, adska vrata nece nadvladati pravoslavlje ili hriscanstvo generalno sto da ne, zasto Malbarski hriscani ili Kopti nisu prozeti Duhom Svetim, jesu???!!! Tj ni pod kakvim pritiskom niti ne zna kakvim arhineprijateljem nece izumrijeti i ostace do vijek vijeka. Cinjenica je samo da bez drzavne sile direktne kako je bilo u vrijeme Vizantije kada se sirilo macem i dplomatijom, ili indirektne kako to sad rade protestanti koji to rade zahvaljuci bogtaim donorima kojih he pregrst u SAD. Zasto je to tako ostaje misterija, kad bi znali onda bi znali puteve Gospdonje, a to dosad niko niej dokucio niti ce dokuciti. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Дијана. рече

Poluistine akcentovane su opasnije nego lazi. Zanemaricemo finansijsku moc RKC kad je u pitanju misija? Kako se finansira Vatikan? Poredis kaznjavanje bogumila sa nasilnim pokrstavanjem Juzne Amerike, krstasima i inkvizicijom? I srednjevjekovnu okrutnost, karakteristiku vremena, sa savremenim ustastvom, zvjerstvima cija je podloga prelest i fanatizam?

Ako je tebi do predstavljanja pravoslavlja kao mrtvog a pravoslavaca kao okrecenih grobova, ne mogu da igram u tom filmu. SAmo biste prosipali fekalije po glavi sopstvenoj crkvi i sopstvenom narodu. Nije mi jasno kakvu gratifikaciju dobijate iz toga.

Извињавам се, ово тек сад видим.

Извини, али изједначавање усташтва са католичанством је чист безобразлук. Срби су 500 година били делом под исламском, делом под католичком влашћу и оно што су доживели за 4 године НДХ нису доживели нпр. за цело време постојања Хабзбуршке Царевине или Млетачке Републике. Тако да... изговори, изговори, изговори.

П.С. Поштено би било да прочиташ поставку теме пре него што кренеш са тиме о представљању православља као мртвог, а себе као окреченог гроба (или си ме можда већ избацила из православне заједнице, па смо сад ја против "вас"?) То што радиш није баш ни пример живе хришћанске вере у човеку, а не живе и активне световне организације, о чему је тема. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Дидим рече

Извини, али изједначавање усташтва са католичанством је чист безобразлук.

Sama se izjednačila proglavši Stepinca za blaženog,držeći mise za raznorazne ustaške skotove .....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Justin Waters рече

Mislim da ti je sve jasno, samo sto nema konkretnog odgovora na tvoje pitanje. Cinjenica jeste da pravoslavlje nije jako nije nikad ni bilo ukoliko iza njega nije stajala drzavna sila, kao izmedju ostalog i svaka religija i to je to. Lakse je propovjedati organizovanu religiju neorganizovanoj, nego obratno. Pravosavlje se u apostolskoj misliji primilo do odredjene mjere, kao i na durigm mjestima i vremenima. I muslimani su imali odredjenog uspjeha kada su propovjedali islam paganima na indijskom potkontinetnu, u Maleziji i Indoneziji....alli vecina islama se ucvrstila sirom svijeta i zariste je bilo tamo gdje je bila vojna moc. S druge strane, adska vrata nece nadvladati pravoslavlje ili hriscanstvo generalno sto da ne, zasto Malbarski hriscani ili Kopti nisu prozeti Duhom Svetim, jesu???!!! Tj ni pod kakvim pritiskom niti ne zna kakvim arhineprijateljem nece izumrijeti i ostace do vijek vijeka. Cinjenica je samo da bez drzavne sile direktne kako je bilo u vrijeme Vizantije kada se sirilo macem i dplomatijom, ili indirektne kako to sad rade protestanti koji to rade zahvaljuci bogtaim donorima kojih he pregrst u SAD. Zasto je to tako ostaje misterija, kad bi znali onda bi znali puteve Gospdonje, a to dosad niko niej dokucio niti ce dokuciti. 

Леп пост. Ја, наравно, не верујем да су малабарски хришћани или копти отпали од Бога, али полазим од става који је код нас веома присутан, да је међу хришћанима Бог присутан једино у Православној цркви. А нарочито је неприсутан у РКЦ, са којом смо нпр. догматски блискији него са реченим коптима. Јер да није тако, онда би било свеједно да ли је човек православац, католик или припадник неке друге хришћанске "верзије" са којом ми нисмо у молитвеној заједници. Наравно, просечан човек то тако не осећа, већ осећамо солидарност и блискост не само са Коптима, него и са свим другим хришћанима у свету који живе као мањина по нехришћанским земљама, још нарочито ако су прогоњени због своје вере. Због тога се и код нас избегава да се о Коптима говори као о јеретицима, што би се сигурно говорило да делују у Србији и да се овде шире на рачун православља.

Све мистерије су ту да се открију или да се бар покуша. Протестанти нису јединствени, а у самим протестантским земљама те "цркве" немају, као организација, ни изблиза толики утицај и положај у друштву као РКЦ или ПЦ. Али добро, код њих је то више ствар идеологије, јер полазе од тога да и парохијан и свештеник имају једнако право да говоре о питањима вере, за разлику од православаца или католика где се тачно зна ко сме да говори у име вере, а ко има да ћути. Опет и они тамо се упињу, шире, причају, проповедају... Нпр. не може нико да ми каже да су назарени, адвентисти или јеховисти кренули као нека моћна материјална организација. Данас адвентисти и назарени не мисионаре као пре 100 година, кад су то радили као јеховисти, али ми данас видимо јеховисте који иду од врата до врата за џабе. Знам, сад ће неко мени рећи, "Хајде онда ти Дидиме кад си толики православац и кад ти је жао што је православље 'мртво', што ти не узмеш слободне дане па да идеш и звониш од куће до куће и позиваш људе да иду на литургију и да се покају?" али није то поента. И ми данас о њима говоримо као о "секташима" и питамо се "ко их плаћа" (ЦИА, Ватикан, масони...), а занемарујемо колико је њихова појава инспирисала код многих људи повратак православљу, јер су их прво ови заинтересовали за хришћанство.

Ако се разумемо, наравно...ne_shvata

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Кратос рече

Sama se izjednačila proglavši Stepinca za blaženog,držeći mise za raznorazne ustaške skotove .....

Моји преци су 500 година живели под Аустријанцима и Мађарима. Никад се нисмо волели, али нас нико никад није католичио, палио цркве, клао децу, одводио у логоре и сл. што су радили Хрвати од 1941-1944.

Мени су Италијани, Мађари и Аустријанци меродавнији да судим о католицима, него неписмени хрватски примитивци који никад нису имали ни културу ни државу него су стално били поданици других држава и шлепали се уз њих. Ко је ту блажен и ко шта изједначава, нека свако за себе одабере.

П.С. А захваљујући Србима су ти "католички" и "ватикански" Италијани протерани са јадранског приморја, да поклонимо све те градове од Задра до Ријеке браћи Хрватима које је завео "зли" Ватикан и натерао их да чине усташке злочине. :0212_rolleyes: Јер нису криви Хрвати него Ватикан. :0212_rolleyes: Али о том боље да не почињем...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...