Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

• Гости

хвала Рилах... имам пар недеља да припремим одбрану. ако на крају мене притворе, пошаљите ми велики постер Рите Хејворт...

prijavi NN osobu da te je prijavila. Onda policija po sluzbenoj duznosti mora da pokrene proceduru.

U proceduri ces dobiti potrebnu informaciju. Dobijena informacija ce ti biti kljucna u vezi onoga sto si pitala

i stiti te pravno u svakom pogledu.

Подели на овим сајтовима

Kada inspekcija zatekne neprijavljenog radnika, ko placa kaznu ? Hocu reci, da li i radnik, u toj situaciji, moze na neki nacin da bude kaznjen ?

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Kada inspekcija zatekne neprijavljenog radnika, ko placa kaznu ? Hocu reci, da li i radnik, u toj situaciji, moze na neki nacin da bude kaznjen ?

Колико је мени познато, Закон о раду не предвиђа казну за запосленог у том случају. Мислим чак да није нигде превиђено да инспекција може казнити радника за било који пропуст послодавца.

Риле или Авокадо ће ме наравно исправити ако грешим.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Mene i moju suprugu su pre par dana napala dva pijana huligana. Nisu nas povredili ali su nam naneli materijalnu stetu automobilu (nov automobil kupljen 5 dana pre toga na kredit) . Steta je u iznosu od oko 800e.

Cim su poceli da "divljaju" mi smo pozvali policiju koja je jednog od njih privela (taj jedan je udarao i lomio po autu ovaj drugi je samo verbalno ucestvovao). Policija je tom liku napisala prijavu za nemanje licne karte  i pustila kuci i ... to je to.

Obrazlozenje je bilo da je za pokretanje postupka neophodno po zakonu da steta bude vec od 400.000 dinara (?!). I da nama jedino preostaje da protiv probisveta pokrenemo privatnu tuzbu.

Ja verujem da su mi u policiji tacno rekli, ali ipak htedoh da pitam, jel moguce da je to granicna cifra? 400.000 dinara?

Pa to bukvalno znaci da ja mogu da pridjem prvom jugicu i da ga zapalim da izgori i da odem kuci da spavkam bez ikakvih posledica? (to zapravo vazi za vecinu automobila u srbiji jer retko koji kosta vise od 3000e)

Ja i supruga necemo da pokrecemo tuzbu. Stetu nam pokriva osiguranje. Ali najveca steta je ona nematerijalna. Sto moja supruga vec nedelju dana starhuje da ode po hleb jer su divljaci pretili (pred policijom) da cemo "zbog ovoga mnogo da naj*****. Auto smo odvezli na drugi kraj grada iz straha da ce da se vrate da dovrse posao. 

Sva sreca pa klinac nije bio sa nama.

Dakle, treba mi malo pojasnjenja oko te cifre od 400.000 kao i koje opcije mi imamo jer ja jako zelim da budu kaznjeni na neki nacin za to sto su ucinili...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

@@cloudking,

То је граница за кривично дело које су они имали на уму, а то је оштећење туђе имовине. Али по неким стварима које си овде написао има и елемената других к.д.

Ајд ми детаљније опиши све како се дешавало да видимо. Ако ти глупо овде, можеш и на пвт, па ћеш овде добити одговор. 

И још ми само реци јесу ли малолетни или пунолетни.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

@@cloudking,

То је граница за кривично дело које су они имали на уму, а то је оштећење туђе имовине. Али по неким стварима које си овде написао има и елемената других к.д.

Ајд ми детаљније опиши све како се дешавало да видимо. Ако ти глупо овде, можеш и на пвт, па ћеш овде добити одговор. 

И још ми само реци јесу ли малолетни или пунолетни.

Nije problem, napisacu ovde.

Ja i supruga u kolima, pokusavamo da se parkiramo ispred zgrade. Ne mozemo da prodjemo od dvojice momaka koji stoje nasred prolaza. Ja stanem tik uz jednog (jer nije bilo vise mesta) i kroz prozor mu dobacim "Brate pomeri se malo". Nakon toga lik reaguje kao da sam mu tom receneicom ospovao sve sto ima na ovom svetu i krece verbalno da se izivljava.

Ja vidim situaciju , ocenim da se radi o alkoholisanoj osobi i donesem odluku da prekinem svaki kontakt  i da nastavim dalje bez obracanja paznje na "gospodina" ali on tad nogom snazno udara po automobilu i ja vidim da je vrag odneo salu i izlazim iz automobila ali samo s namerom da pogledam stetu, i dalje sam pri stavu da ne zelim s njima da upustam u bilo kakav konflikt, ni fizicki ni verbalni i pri tom stavu sam ostao do samog kraja. i moja zena je izasla iz auta takodje.

Da skratim, tada je jedan od njih, naravno sve vreme glasno psovajuci, poceo da udara po automobilu i da preti kako cemo da "mnogo da najebemo zbog svega" i pritom naneo znatnu stetu.

Moja supruga je krenula da zove policiju i u tom trenutkuje on svoju paznju usmerio prema njoj s namerom da je povredi jer je poceo da nasrce na nju kako bi je sprecio da pozove policiju.

Dve stvari je neprekidno ponavljao dok je sve trajalo: "Odakle ti pare za ovakav auto" i "U usta vas ******* siptarska sve ste pokupovali".

- i ja  i supruga smo nekoliko generacija unazad iz Nisa

- a auto smo kupili nov,  na kredit, 5  dana pre toga i to nakon prilicno duge stednje kako bi smo skupili za ucesce. Na kraju nismo kupili luksuzan nego porodicni auto marke Renault.

Drugi momak nije bio agresivan verbalno ni fizicki ali je u potpunosti odobravao to sto se desava i tek u par navrata je i sam "kretao" prema nama i nasrtao...ali ni jednom niko od njih nam nije zaista naneo neku fizicku povredu.

Auto je kasko osiguran tako da je sve ok sto se tice materijalne stete (oko 800e) a dobro je i to sto ce banka na osnovu zapisnika od njega da potrazuje novac za stetu, ali moja supruga je sad uplasena da ce decko kad vidi racun da podivlja  i da dodje da nastavi gde je stao tj. da ostvari pretnje koje nam je vise puta uputio jer cak ni u policijskoj stanici sat vremena nakon napada on nije promenio misljenje ili se pokajao i sve vreme je za incident optuzivao nas i cinjenicu da smo "siptari" i da "ne bi trebalo da imamo pare za takav auto"...

Samo taj jedan je priveden. Na kraju je potpisao zapisnik i time priznao da je on krivac za ostecenja. Punoletan je. I inace je tvoj buduci kolega, cuo sam ga u policiji kako nas psuje jer smo mu unistili zivot, zato sto je zavrsio prava a sad nece moci zbog nas  da upise master... Ko da sam ga ja silom terao da mi demolira nov novcijat automobil...

Dobio je prijavu za nemanje licne karte.

Ja auto i dalje ne vozimo zbog straha... 

Pitanje: Da li krivicna prijava jednom pravniku moze da negativno utice na njegovu karijeru bavljanje pravom?

Подели на овим сајтовима

@@cloudking

У таквим ситуацијама имате неколико кривичних дела на располагању, па да бирате. Али углавном се свако од тих дела гони по приватној кривичној пријави.

Једно треба објаснити у вези са тим: "Приватно гоњење" не значи да ће све да падне на вас као приватне тужиоце. У нашем праву, то једноставно значи да је судбина поступка у твојим и рукама твог адвоката, то јест да ви можете окончати псотупак у сваком тренутку. Али све истражне радње, као и већи део посла на суду, обавља Суд.

Такође, ако сте узели извештаје лекара о узнемирености, можете да га тужите парнично, да од њега узмете солидне паре за то што је урадио, по основу нематеријалне штете због психичког бола који вам је нанет. Чак и ако нисте узели извештаје од лекара, у процесу вештачења пред судом би се утврдио степен вашег страха и доделила би вам се накнада за то. А посебно зато што се и даље плашите због његових претњи.

Што се тиче његових претњи, то не могу ништа да кажем, јер нит знам ко је нит било шта друго о њему, ал знам да се и много захебанији ликови од таквих смире кад им из полиције припрете да не смеју да се приближавају одређеним лицима, да не смеју ни попреко да их погледају. То је оно што полиција зове "упозорење" и прва је мера која је довољна код 90% тих што прете.

Уместо што се ти и жена плашите, саветујем ти да одеш до неког адвоката у ког имаш поверење и да нагазиш кретена, као и да приликом подношења пријаве обавезно нагласите да се плашите за своју безбедност јер је већ претио. Такви треба да се плаше, а не нормални и поштени људи који ником ништа нису скривили.

Pitanje: Da li krivicna prijava jednom pravniku moze da negativno utice na njegovu karijeru bavljanje pravom?

У принципу не. Ако хоће да ради као судија, неки функционер, или чак да ради у полицији, војсци, БИА, макар формално би му сметња била шест месеци затвора или одређена кривична дела. Овакве ситуације не (макар формално).

Ако хоће да ради као адвокат, одлучује комора, али у принципу ово неће представљати проблем. 

У сваком случају, ово му ништа не смета да упише мастер, пошто је због тога дречао. Више мислим да се уплашио пријаве и тужбе, па сад хоће да дигне дреку да помислите да нема шта да изгуби и да је много луд, да бисте се уплашили и да га не гоните даље. Посебно јер је правник, зна шта све можете сад да му направите.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Али углавном се свако од тих дела гони по приватној кривичној пријави.

Је л' то уобичајено и у другим државама да се за насиље не иде аутоматски на суд?

Подели на овим сајтовима

Meni bi bilo interesantno cuti i drugu stranu Cloudking, jer da su te napali ulicari koji vec imaju nekakvo nasilnicko pinasanje iza sebe bila bi mi prihvatljiva tvoja verzija dogadjaja a posto se radi o studentu prava ( nebitno je pravo, moze biti i elektrotehnike, nije bitno ) to me navodi na pomisao da je tesko bilo sve bas kako ti kazes. policija je uzela izjavu i od njih i na osnovu obadve izjave ih Pustila.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Meni bi bilo interesantno cuti i drugu stranu Cloudking, jer da su te napali ulicari koji vec imaju nekakvo nasilnicko pinasanje iza sebe bila bi mi prihvatljiva tvoja verzija dogadjaja a posto se radi o studentu prava ( nebitno je pravo, moze biti i elektrotehnike, nije bitno ) to me navodi na pomisao da je tesko bilo sve bas kako ti kazes. policija je uzela izjavu i od njih i na osnovu obadve izjave ih Pustila.

Не знам како је било пре, али ја знам прилично људи који су студенти, неки чак и успешни, а поприлични пробисвети... Уосталом, неко не мора ни да буде пробисвет да би имао неке фрустрације и проблеме који се у једном тренутку тако излију.

Полиција их је пустила јер се задржавање не одређује ни за много теже ствари. Увреде и претње су јако озбиљне ствари, које могу много да узнемире људе, без обзира што нису увек за задржавање (ако је ико икад и задржан због тога). 

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ја иначе мислим да је овде било - невезано од могућности приватног гоњења или покретања парнице - простора за неки прекршај, кршења јавног реда или нешто слично, а не само за непоседовање личне карте.

Подели на овим сајтовима

Не знам како је било пре, али ја знам прилично људи који су студенти, неки чак и успешни, а поприлични пробисвети... Уосталом, неко не мора ни да буде пробисвет да би имао неке фрустрације и проблеме који се у једном тренутку тао излију.

Полиција их је пустила јер се задржавање не одређује ни за много озбиљније ствари. Увреде и претње су јако озбиљне ствари, које могу много да узнемире људе, без обзира што нису увек за задржавање (ако је ико икад и задржан због тога).

Zasto ih je policija pustila i da li je imala osnova za zadrzavanje mi ne znamo, znamo samo izjavu jedne strane ali ne i druge. A to je vise nego bitno ... Uz naravno i eventualni dosije o osobama ukljucenim u incident.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Zasto ih je policija pustila i da li je imala osnova za zadrzavanje mi ne znamo, znamo samo izjavu jedne strane ali ne i druge. A to je vise nego bitno ... Uz naravno i eventualni dosije o osobama ukljucenim u incident.

Mozda imam razloga da lazem policiju, ali ne vidim sto bih izmisljao na forumu gde ionako ucestvujem anonimno i trazim savet za situaciju koja mi se desila...

Подели на овим сајтовима

@@Crveni Baron,

Сваки следећи коментар било чије ситуације се аутоматски брише. Ова тема је за људе који траже правне савете и није дозвољен било чији коментар.

Не знам ко је пуштао ове поруке, није ни битно, али ће свака следећа спам порука да се брише.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...