Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

On 11. 1. 2015. at 19:37, feeble рече

Ne bih da spamujem temu, samo da ovo kazem. Ja sam dobijao na devizni racun agencije bez da mi je iko trazio ugovor (mada sam imao nekakav ugovor u wordu). Samo su u Intesi pitali od koga ocekujem uplate, tj. da dam spisak firmi ili pojedinaca od kojih cu dobijati uplate.

Zato sam i napisao "minimum fakturu a možda i ugovor". Za zajam ti sigurno treba ugovor o zajmu (i to sa specifičnim odredbama), za druge stvari nekada da a nekad i ne a Ivica nije napisao po kom pravnom osnovu prima novac. Kod obične prodaje robe mogu da budu problem odredbe o plaćanju, jer zakon ima limite u kom roku ino-partner mora da ti plati... čak možeš ti da dođeš u problem ako te partner zezne i ne plati na vreme. U pitanju je čist relikt komunizma gde je bilo jako važno da se novac (i roba) ne "iznose iz zemlje" neosnovano i da se prati šta se i kako "unosi" u zemlju. U normalnim državama je sumanuto da ti banka traži da joj dokažeš da si osnovano primio novac.

U suštini (i prilično čudno na prvi pogled) najbolje je konsultovati se sa službenicima tvoje poslovne banke, jer samo od njih zavisi da li će ti pustiti novac na račun i da li neće. Najbolje da pita njih da li mu za to i to treba ugovor ili samo faktura a ako je potreban ugovor znam da su obično spremni da im pošalješ nacrt ugovora da pogledaju da li je u redu.

Inače, banka ti za ovo skoro nikad neće tražiti originale (proveri i to) pa ako te brine nemogućnost "potpisivanja" ugovora, možeš i mailom putem scanova da dobiješ potpisan ugovor.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2015. at 14:05, Manolis рече

Interesuje me da li neko može da tuži neku "fejsbuk stranicu" zbog nečeg objavljenog? I da li je to neko radio do sada kod nas? Hvala! :)

ЖРУ правни тим је разматрао област која те интересује (кад кажем тим мислим да 99% рада тима пада на Рилета :D ) и само да бисмо боље разумели ако можеш да нам кажеш, ако није тајна, да ли познајеш човека који стоји иза странице, да ли знаш ко је, и из које области оквирно имаш питање? Да ли се ради о увреди, клевети, можда неком рекламирању или нечему другом?

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

On 14. 1. 2015. at 17:11, Срђан Шијакињић рече

ЖРУ правни тим је разматрао област која те интересује (кад кажем тим мислим да 99% рада тима пада на Рилета :D ) и само да бисмо боље разумели ако можеш да нам кажеш, ако није тајна, да ли познајеш човека који стоји иза странице, да ли знаш ко је, и из које области оквирно имаш питање? Да ли се ради о увреди, клевети, можда неком рекламирању или нечему другом?

Evo ovako stoje stvari. Na jednoj fb stranici je objavljeno kako jedna "magnatksa" mesara zakida na gramaži tj. vara narod. Postavljene su fotografije gde se vidi za koliko zakidaju na svojim mesnim proizvodima. Nedugo zatim javlja se na toj fb stranici glavni baja, magnat mesarski, koji preti da će predati tu fb stranicu i one koji vode nju na sud (i ako se ne zna ko vodi tu stranicu) ako se ne uklone dokazi tj. slike sa te fb stranice. E sad mene zanima, da li može doći do suda ili baja samo puca iz "prazne puške"? Mislim, nikad nisam čuo da je neko kod nas tužio fb stranicu ali aj da pitam kad je već free :)

Подели на овим сајтовима

On 14. 1. 2015. at 18:24, Manolis рече

Evo ovako stoje stvari. Na jednoj fb stranici je objavljeno kako jedna "magnatksa" mesara zakida na gramaži tj. vara narod. Postavljene su fotografije gde se vidi za koliko zakidaju na svojim mesnim proizvodima. Nedugo zatim javlja se na toj fb stranici glavni baja, magnat mesarski, koji preti da će predati tu fb stranicu i one koji vode nju na sud (i ako se ne zna ko vodi tu stranicu) ako se ne uklone dokazi tj. slike sa te fb stranice. E sad mene zanima, da li može doći do suda ili baja samo puca iz "prazne puške"? Mislim, nikad nisam čuo da je neko kod nas tužio fb stranicu ali aj da pitam kad je već free :)

1. Прво може да тражи од Фејзбука да уклони спорне објаве, што ови обично и раде.

2. Може преко државних органа, ако је баш намерачио, да сазна ко стоји иза странице и да онда гони те ликове.

Али обично се све заврши или на претњи па аутори сами склоне споран садржај са странице, или Фејзбук то уклони.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

On 14. 1. 2015. at 18:30, RYLAH рече

1. Прво може да тражи од Фејзбука да уклони спорне објаве, што ови обично и раде.

2. Може преко државних органа, ако је баш намерачио, да сазна ко стоји иза странице и да онда гони те ликове.

Али обично се све заврши или на претњи па аутори сами склоне споран садржај са странице, или Фејзбук то уклони.

Hvala! :)

E da, sad je fora u tome što je na toj stranici objavljeno da će ukoliniti slike samo u slučaju ako ta mesara humanitarno donira 30 kg ili više mesnih proizvoda za neke javne institucije tipa: dom za nezbrinutu decu ili predškolske ustanove. Vrlo zanimljiva situacija. 

Подели на овим сајтовима

On 14. 1. 2015. at 18:45, Manolis рече

Hvala! :)

E da, sad je fora u tome što je na toj stranici objavljeno da će ukoliniti slike samo u slučaju ako ta mesara humanitarno donira 30 kg ili više mesnih proizvoda za neke javne institucije tipa: dom za nezbrinutu decu ili predškolske ustanove. Vrlo zanimljiva situacija. 

Ако су изнели тачну информацију и сигурни су у ту информацију, онда им месара у суштини не може ништа, сем да их развлачи и малтретира по судовима, што ће месари дати лош публицитет.

Ја сам мислио да је информација лажна и објављена са циљем да нашкоди месари, говорили смо овде о тој ситуацији.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ugovor o ortackoj firmi ili mozda akcionarskom drustvu?

kako se sklapa, postoji li neka vrsta "tipskog" ugovora koji podjednako stiti sve ortake ili treba svaki pisati posebno i postoji li neka praksa na osnovu koje se to moze napraviti relativno brzo i u skladu sa interesima svih?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

On 14. 1. 2015. at 19:40, RYLAH рече

Ако су изнели тачну информацију и сигурни су у ту информацију, онда им месара у суштини не може ништа, сем да их развлачи и малтретира по судовима, што ће месари дати лош публицитет.

Ја сам мислио да је информација лажна и објављена са циљем да нашкоди месари, говорили смо овде о тој ситуацији.

Istinita 100% U tome je keč :) Ima već nekoliko ljudi koji su prevareni.

Подели на овим сајтовима

On 14. 1. 2015. at 19:44, Crveni Baron рече

Ugovor o ortackoj firmi ili mozda akcionarskom drustvu?

kako se sklapa, postoji li neka vrsta "tipskog" ugovora koji podjednako stiti sve ortake ili treba svaki pisati posebno i postoji li neka praksa na osnovu koje se to moze napraviti relativno brzo i u skladu sa interesima svih?

Акционарско друштво није погодна форма за мања пословања, јер је минимални основни капитал 3.000.000 динара, а и уопште а.д. је форма предвиђена за веће пословне подухвате. 

Код оснивања ортачког друштва, у Закону о привредним друштвима је тачно наведено шта треба да садржи уговор, у члану 93. Од члана 93. па надаље може да се види шта све може да се уреди уговором, која све питања, сасвим је разумљиво и прецизно наведено. (Нпр. добит се дели на једнаке делове сем ако није другачије одређено у уговору о оснивању.) Уговор мора бити у писменој форми, а потписи морају бити оверени. Након тога, врши се регистрација у АПР-у.

Иначе, можда би те интересовало да имовина ортачког друштва није одвојена од имовине оснивача, ортака. Па тако, ако друштво дугује некоме, он може да се наплати и из имовине ортака, а не само из имовине ортачког друштва. Зато се често оснивају друштва са ограниченом одговорношћу, јер онда имовина оснивача није угрожена, одвојена је од имовине д.о.о. - а, све док послују савесно (не узимају кредите на име друштва за које знају да неће моћи да врате, нпр.).

Типски уговори се могу наћи на нету да испуњавају форму, али је најбоље да се сваки састави појединачно, према жељама и намерама оснивача - ортака.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Често скидам ноте са сајта "imslp" али се често појави и следећа обавијест:

It is unlikely that this work is public domain in the EU, or in any country where the copyright term is life-plus-70 years. However, it is in the public domain in Canada (where IMSLP is hosted) and other countries where the term is life-plus-50 years (like China, Japan, Korea and many others worldwide). As this work was first published before 1923 or failed to meet notice or renewal requirements to secure statutory copyright, it is very likely to be public domain in the USA as well.

Please obey the copyright laws of your country. IMSLP does not assume any sort of legal responsibility or liability for the consequences of downloading files that are not in the public domain in your country.

Питање: да ли може неко да ме правно гони ако скидам ове бесплатне ноте, да ли постоји нека цака око тих ауторских права?

Напомена: ноте користим искључиво у приватне сврхе, понекад дам и ученицима, фотокопирам...

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

On 16. 1. 2015. at 8:19, Драшко рече

Често скидам ноте са сајта "imslp" али се често појави и следећа обавијест:

It is unlikely that this work is public domain in the EU, or in any country where the copyright term is life-plus-70 years. However, it is in the public domain in Canada (where IMSLP is hosted) and other countries where the term is life-plus-50 years (like China, Japan, Korea and many others worldwide). As this work was first published before 1923 or failed to meet notice or renewal requirements to secure statutory copyright, it is very likely to be public domain in the USA as well.

Please obey the copyright laws of your country. IMSLP does not assume any sort of legal responsibility or liability for the consequences of downloading files that are not in the public domain in your country.

Питање: да ли може неко да ме правно гони ако скидам ове бесплатне ноте, да ли постоји нека цака око тих ауторских права?

Напомена: ноте користим искључиво у приватне сврхе, понекад дам и ученицима, фотокопирам...

Autorska naknada (tzv. muzički dinar) se ne naplaćuje za download nota, već za javno saopštavanje autorskog dela (i izdavanje dela i neke druge oblike koji te verovatno ne interesuju). Naš zakon ovako definiše javno saopštavanje:

"Autorsko delo je saopšteno javnosti ako je učinjeno dostupnim većem broju lica koja nisu međusobno povezana rodbinskim ili drugim ličnim vezama."

Dakle, ne duguješ nikom nikakvu naknadu ako note koristiš u sopstvene svrhe ili sviraš u krugu porodice, prijatelja, i slično. Na delima autora koji su umrli pre više od 70 godina, ne postoje imovinska autorska prava, dakle, ni za javno saopštavanje (međutim, prava interpretatora i proizvođača fonograma postoje ako puštaš nečiju interpretaciju tog dela). U Kanadi je prethodno navedena granica postavljena na 50 godina od smrti autora i zbog toga stoji to upozorenje, jer tamo je to delo već u javnom domenu, ali u većini sveta nije.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

особа А је радила у државној институцији,својевољно је напустила посао,а имала је још 3 године до пензије...која су њена права,може ли да се "купе" те 3 године како би се стекао услов за пензију?

-особа Б не поседује ниједан лични документ (рат),шта је потребно да се добије извод из матичне књиге рођених па потом и пасош,венчани лист ...?

хвала,живи били

Подели на овим сајтовима

On 24. 1. 2015. at 19:01, 19горан80 рече

особа А је радила у државној институцији,својевољно је напустила посао,а имала је још 3 године до пензије...која су њена права,може ли да се "купе" те 3 године како би се стекао услов за пензију?

-особа Б не поседује ниједан лични документ (рат),шта је потребно да се добије извод из матичне књиге рођених па потом и пасош,венчани лист ...?

хвала,живи били

1. Једино што особа А може да уради, без обзира где је радила, јесте да себи уплаћује стаж сваког месеца, до једног од услова за пензију. Ако не нађе други посао, наравно.

2. Одакле је особа Б?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...