Милан Ракић Написано Мај 26, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2017 Mustafa Jusufspahić za Insajder: Ne znam u čije ime su rušili, ali u ime Hrista nisu „Razočarani smo u smislu da smo mi vaspitani da poštujemo datu reč i nije mi jasno po čijoj veri su noćas postupali, u ime čijih interesa? U ime Hrista – nisu“, navodi muftija beogradski Mustafa Jusufspahić povodom rušenja objekta Islamske zajednice u Zemun Polju. On za Insajder kaže da je razočaran, ali da IZ neće dati povoda za bilo kakvu satanizaciju. Na pitanje šta je dogovoreno prilikom jučerašnjeg pokušaja rušenja, Jusufspahić navodi da je predstavnicima IZ glavna inspektora na terenu rekla da se oni povlače, a da će naredne nedelje predstavnici Islamske zajednice biti pozvani da se dogovore. „Jučerašnja situacija je izgledala kao da smo izgradili tržni centar na sred Terazija, a ne molitveni prostor. To nije ni džamija. I nalazi se 300 metara od pravoslavne crkve koja takođe nema dozvolu i u naselju u kojem većina kuća nije legalizovana. Jutrošnje rušenje govori da smo juče razgovarali s ljudima koji ne drže reč“, kaže Jusufspahić za Insajder. Za 45 godina koliko živi u Beogradu, nikada Islamska zajednica nije dobila nijednu dozvolu za gradnju verskog objekta, navodi sagovornik Insajdera čiji je otac takođe bio beogradskli muftija. Takođe, ističe, IZ je uskraćeno najosnovnije pravo na molitveni prostor. On navodi da je u slučaju srušenog objektapodnet zahtev za legalizaciju i prateća dokumentacija, ali da do sada nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih. „Čekali smo odobrenje, nije stizalo. Onda smo odlučili da nastavimo radove jer je naše iskustvo, kao što sam rekao, takvo da nam institucije neizdavanjem dozvola negiraju pravo na verski život“, kaže Jusufspahić. On smatra indikativnim to što nelegalno izgrađena zgrada univerziteta Muamera Zukorlića koji je poslanik u Skupštini Srbije, a koja se nalazi u samom centru Novog Pazara ima zaštitu države. Na pitanje koji su daljnji koraci IZ, on navodi da neće dati povoda za bilo kakvu satanizaciju. „Juče sam okupljenima koji su branili zgradu rekao da budu mirni i da bog nije hteo da se ovo desi – ne bi se desilo. Uostalom 2004. su nam zapalili džamiju, pa smo je ponovo izgradili na ruševinama stare“, navodi Jusufspahić. Tokom noći porušen je objektat koji je Islamska zajednica gradila u Zemun Polju i u kome je trebalo da budu učionice i molitveni prostor. "Očekujemo objašnjenje" "Očekujem da nas u ovim danima premijer Vlade Aleksandar Vučić primi na sastanak koji smo zatražili i da nam se objasni zašto se nad nama danas primenjuje nekakav ratni plan sa ogromnim brojem oklopnjača i čime smo mi to zaslužili", rekao je Jusufspahić danas u Bajrakli džamiji u Beogradu. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Мај 26, 2017 Пријави Подели Написано Мај 26, 2017 Све саме домаће фаце и домаћа ношња, ма Србин до Србина. Србима из Војводине је требало 300 година да истерају ислам преко Саве и Дунава... све џамије, легалне и нелегалне, од Суботице до Петроварадина и Земуна и Панчева су срушене, на рушевинама направљен "свињокољ" да се ђаво никад не врати, а муслиманска гробља преорана. Сад неко кроз "враћене" Цигане из "Немаћке" и "Бећа" и ове стотине хиљада миграната, по хришћанској Војводини опет гради џамије. Вероватно да нам деца опет живе у миру, да се слободно крећемо кроз Земун и Нови Сад као и кроз Пећ и Призрен. Јер нас историја није научила шта нас чека кад угостимо муслимане туђег језика и зечјег наталитета и пустимо их да зидају џамије. Pontifex Emeritus and Dexi је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 26, 2017 Пријави Подели Написано Мај 26, 2017 Neki se sibaju motkama ispred Hrama, neki ruse dzamiju. To bi bio moj komentar. Ђорђе Р, JESSY, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилена КШ Написано Мај 27, 2017 Пријави Подели Написано Мај 27, 2017 Ovo je jako,jako los potez...jako ruzno...sramota... Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 1 http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Мај 27, 2017 Пријави Подели Написано Мај 27, 2017 Ретко ко зна да на ромском језику не постоји реч за џамију. За цркву и синагогу постоји, а за џамију не. Интересантно. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Икар Губелкијан Написано Мај 27, 2017 Пријави Подели Написано Мај 27, 2017 По 'интернетима' кружи прича да је срушена због пораста броја вехабија у том крају. Ако није срушена због реалне, и то мислим реалне безбедносне претње, онда смо пуцали 'јопет' у сопствена колена. Уз то, ваљда је боље знати где се вехабити окупљају него овако. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Мај 27, 2017 Пријави Подели Написано Мај 27, 2017 пре 1 сат, Ненад. рече По 'интернетима' кружи прича да је срушена због пораста броја вехабија у том крају Мени су другари из Земуна причали исту причу још пре годину дана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 27, 2017 Пријави Подели Написано Мај 27, 2017 пре 12 часа, Дидим рече Све саме домаће фаце и домаћа ношња, ма Србин до Србина. Србима из Војводине је требало 300 година да истерају ислам преко Саве и Дунава... све џамије, легалне и нелегалне, од Суботице до Петроварадина и Земуна и Панчева су срушене, на рушевинама направљен "свињокољ" да се ђаво никад не врати, а муслиманска гробља преорана. Сад неко кроз "враћене" Цигане из "Немаћке" и "Бећа" и ове стотине хиљада миграната, по хришћанској Војводини опет гради џамије. Вероватно да нам деца опет живе у миру, да се слободно крећемо кроз Земун и Нови Сад као и кроз Пећ и Призрен. Јер нас историја није научила шта нас чека кад угостимо муслимане туђег језика и зечјег наталитета и пустимо их да зидају џамије. Didime, ti si? Paradoksologija and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Мај 27, 2017 Пријави Подели Написано Мај 27, 2017 1 hour ago, Justin Waters рече Didime, ti si? Нажалост, ја сам. Волим и поштујем ислам неизмерно и за пријатељске сам односе хришћанских и исламских земаља, али у нашем случају директан контакт са том религијом нам је показао да нормалне услове за подизање породице и планирање неког живота на дуже стазе имамо само тамо одакле су их наши преци протерали огњем и мачем. Небројени Срби су своје кости оставили пред Земуном и крвљу натопили његове њиве да у њему више никад не буде ни муслимана ни џамија, кад су Турци одатле истеривани у 17. веку, након 200-годишње владавине. Нека уважени муфтија београдски крене да подиже католичке цркве тамо где су Арапи протерали крсташе и насељава Латиноамериканце или неки други католички народ са зечјим наталитетом, па нека онда прича о миру и толеранцији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 27, 2017 Пријави Подели Написано Мај 27, 2017 пре 11 часа, Ненад. рече По 'интернетима' кружи прича да је срушена због пораста броја вехабија у том крају. Ако није срушена због реалне, и то мислим реалне безбедносне претње, онда смо пуцали 'јопет' у сопствена колена. Уз то, ваљда је боље знати где се вехабити окупљају него овако. Evo ga sputnjik, kao izvor http://novigvozdenipuk.com/земунска-џамија-раздора-имају-турба/ Joj, kako bezobrazno ugladjen tekst. "почели су да нам заустављају децу на улици и да их зову на некаква ’учења‘. " a inace je Munze bezbedan kraj i niko im ne zaustavlja decu, howyesno. Икар Губелкијан and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јун 4, 2017 Пријави Подели Написано Јун 4, 2017 Kо стоји иза рушења нелегалне џамије? Од Видовдан - 4. јуна 2017. У Земун Пољу је пре неколико дана током ноћи, срушен нелегално изграђени верски објекат који је подигла Исламска заједница. Kако сазнају београски медији, акција рушења је почела у току ноћи, између 3.00 и 4.00 сата после поноћи. Муслимани Србије региона ал ии света (јер је вест обишла муслимански свет) су изузетно бесни због овог чина. Верници муслимани су испали жртве који ће чистити остатке објекта и поручују “да ће своје молитве и друге верске обичаје до даљег обављати на улици”. Можемо замислити само огорчене и бесне реакције муслимана на све ово јер се вест тако пласира као да су муслимани у Србији угрожени и да се њихова верска права грубо крше. Похвално је што је власт почела да се бави рушењем нелегалних објеката но питање је зашто је почела од муслиманског верског објекта. Да ли су знали да ће то бити верски објекат или нису јер су инвеститори мењали намену објекта? Ако су знали да ће то бити верски објекат што су то урадили на такав начин? Да ли је у питању “навлакуша” с једне и глупост са друге стране или пак да је неко “изнутра” одрадио посао. Kоме ово одговара? Пре свега онима који би да радикализују муслимане против Срба и уопште против хришћана на Балкану. То су и исламистички кругови, али и њихови ментори на Западу, а пре свега обавештајне службе које деценијама уназад контролишу исламистичке покрете. До сада нисмо имали терориста исламиста на тлу централне Србије, али је сад то врло реална опција. Иако на Балкану постоји јака мрежа исламиста а пре свега у верским круговима у Сарајеву, Приштини и код македонских Албанаца. У последње време је присутан вехабијски покрет и код муслимана у Србији. но до сада није било терористичких напада по градовима Србије. Овакве акције рушења верских објеката радикализују муслимане и регрутују ектремисте и терористе. Видовдан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука