Jump to content

Свети архијерејски сабор 2017. радни део

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 39 минута, Ђорђе Р рече

Не делује ми таква поставка беседе да иде у циљу смиривања опште народне гордости, од које патимо, а поготово гордости људи у Црној Гори, у циљу промоције хришћанских врлина...

Ја сам рођен у малој и нејуначкој Црној Гори, а тамо је гордост врлина, а не мана. Супротно причају само нечесои калуђери...:))

Подели на овим сајтовима

• Одговори 323
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 28 минута, snebivljivi maslacak рече

Je li zavrsen sabor? Vidim pise kod rucka kod ministra pravde da jeste, al danas su dva episkopa bila u Vaznesenjskoj crkvi, pa sam u nedoumici dal je zavrsen sabor, zna li ko...

Ако се не варам било је више епископа... еп.Иринеј, еп.Арсеније еп.Антоније, патријарх...

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 5/24/2017 at 17:15, Васијан рече

Иначе, велики је помак што сада, Богу хвала, имамо званични Богослужбени Типик.

И то би могла да буде тема за један темељно припремљен Сабор. Сада је вишеструко доказано да ми од Светога Саве имамо монашки типик у свој Цркви (већ прије његовог доба било је потиснуто У Византији паралелно присуство парохијског и монашког типика). Сада је реална ситуација, и у градовима и у селима, да се монашки облика типика само формално поштује.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, snebivljivi maslacak рече

Jeste jeste, nego na sluzbi su bila dva episkopa i patrijarh i jos kasnije i episkop Arsenije se prikljucio. Pa zato pitam ako su oni tu dal se zavrsio sabor?

Па знам да еп. Иринеј остане увек и за Спасовдан, неки немају могућност да се тако брзо врате у своје епархије, ако на то мислиш.

Иначе диптиху светих прибројан је и св. Јаков Арсовић Жички монах, врло учени ученик св. Владике Николаја, пострадао мученички од комуниста, који су га пребили на смрт. Његове мошти се налазе у манастиру Тумане код Голупца, где и мошти св. Зосимa Туманског

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, МилошБГ рече

диптиху светих прибројан је и св. Јаков Арсовић Жички монах

Амин! Зна ли се када ће бити свечана служба?

Подели на овим сајтовима

Цитат

Kanonizacija Sv. Jakova Tumanskog

Uprava Manastira Tumana obavestava vernike da ce u nedelju 28. Maja na Sv. Arhijerejskoj Liturgiji svecano biti uneta ikona Sv. Jakova Tumanskog, koji je na ovogodisnjem zasedanu Sv. Arh. Sabora pribran svetima. Prepodobni Jakov proslavljace se zajedno sa Sv. Zosimom 21. avgusta.

Подели на овим сајтовима

Не знам због чега сам више радостан: што се Сабор опет пројавио као ликоливница, а то јесте проглашење Светих (као и избор нових владика=свједока Васкрсења Христовог), због услишених молитви Светог владике Николаја да се и његово љубљено чедо, отац Јаков, покаже народу као сасуд Духа Светога, или због старца архимандрита Јована (Радосављевића) кога Господ удостоји да као Симеон Богопримац види и посвједочи Царство Небеско још овдје на земљи.

Наравно, да мислим да је о томе Сабор требало свечано да обавјести вјерни народ и да не хита са закључењем него да заиста Саборно прослави угодника Божијег. Утолико прије што се за освећење испоснице Светог Зосима у Туману 28.05. знало поодавно.

Подели на овим сајтовима

Да ли је вама необично да Саопштења још нема?

Ово није добро јер су потпуно препустили наратив медијима и њиховим спекулацијама из "поузданих извора". Најпре нема гласноговорника испред Сабора, а сад се са Саопштењем одуговлачи, а са Сабором се очигледно збрзало. То све, скупа узевши, уопште није добро. Јер нам медији кроје слику о "струјама", дневном реду, несугласицама међу владикама, проблемима, па сад испада да ни саопштење није битно. Они нису смели да заврше без Саопштења. Никако. На овај начин се само још више потврђује већ добро утврђена слика да на релацији лаос - епископат ствари могу да се побољшају. Ми морамо знати да је Сабор завршен, и шта су расправљали, одлучили итд. И то не тек кад голуб писмоноша донесе на други континент него оног тренутка кад су се у миру растали.  

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Vedran рече

Можда се још пише (и, не од мањег значаја преводи на енглески), али барем кратко саопштење је могло да буде дато. Прошле године смо бар били обавјештени да је Сабор литургијски обиљежио Свете раноапостолне Кирила и Методија, ове године ни тога нема.

Даље, стиче се утисак да нема ни Синода: сва обавјештења о упокојењу и сахрани + Лукијана осечкопољског и барањског даје обудовела епархија, која строго гледајући нема на то право, већ само Синод. Није то формално питање: не само да епархија не смије ниједан дан (још кад је Вазнесење) да остане без администратора, већ је старозавјетна пракса која је ушла у каноне Цркве да тјело упокојеног свештеника за погреб спремају свештеници (колико чујем београдски то избјегавају осим ако не нареди патријарх), архијереја - архијереји.

http://www.spc.rs/sr/opelo_sahrana_epsikopa_lukijana

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, александар живаљев рече

Можда се још пише (и, не од мањег значаја преводи на енглески), али барем кратко саопштење је могло да буде дато.

Да. Можда да, можда не. Сабор је можда завршио, а можда још траје. ;)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ја имам неки чудан утисак да се са овим сабором који очито још није завршио почело да излази из кризе у коју је Црква ушла када патријарх Герман више није способан да је води.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Vedran рече

И то не тек кад голуб писмоноша донесе на други континент него оног тренутка кад су се у миру растали.  

Још преводе на српски, чим преведу голуб доноси... 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Vedran рече

nije mi neobicno...to je normalno...navikli smo da je tako...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...