Jump to content

Свети архијерејски сабор 2017. радни део

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 24. 5. 2017. at 17:17, Zoran Đurović рече

Дошао неки Сержов ђакон код Буловића на праксу, и за време службе му вели Иринеј: Ђаконе, у мом имену имеју 2 и12:smeha:

Expand  

Да је служио на енг рекао би му да има два "ај". I and I. Онда би га тек збунио начисто. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 323
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Иако се ово "црквено кадровање" може доста профано да схвати, вриједи у њему истаћи примјере братске љубави, очинске бриге и послушности Цркви:

1) На првом мјесту владика Теодосије је показао да не одступа са Космета због удобније позиције.

2) Владика Атанасије је и не сањајући, напустио завичајну епархију (и цијелу Босну у којој је надгледао православно војно свештенство), зарад збрињавања млађег у Христу брата.

3) Владика Јоаникије је показао да не кује паклени план разарања милешевске епархије у циљу аутономне Црногорске цркве, како су га најпримитивнијим рјечником опањкавали милосрби (најопаснија секта милогораца) на сајту БЗВ (брат Владова "борба за веру").

4) Владика Сергије се јесте борио за очување франкфуртског трона (то му је на неки начин и била дужност), али је прихватио послушање.

Дај Боже, да се у епископату, клиру и међу свима нама такви примјери умножавају!

Подели на овим сајтовима

Традиционални ручак код Министра правде

24. Мај 2017 - 22:35

05.jpg

Патријарх српски и оци Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве присуствовали су 24. маја 2017. године свечаном ручку Министарства правде Републике Србије.

На позив министра правде гђе Неле Кубуровић, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј заједно са aрхијерејима Српске Православне Цркве присуствовао је традиционалном свечаном ручку у Дому гарде по завршетку Светог Архијерејског Сабора, а уочи великог празника Вазнесења Господњег - Спасовдана.

Ручку су присуствовали г. Никола Селаковић, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, заменик директора ове Управе др Марко Николић, шеф протокола Кабинета Министра правде г. Стефан Станковић и шеф Кабинета Патријарха српског ђакон др Александар Прашчевић.

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 20:54, Vedran рече

Да је служио на енг рекао би му да има два "ај". I and I. Онда би га тек збунио начисто. :))

Expand  

12:smeha::))12:smeha:

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 21:45, александар живаљев рече

Иако се ово "црквено кадровање" може доста профано да схвати, вриједи у њему истаћи примјере братске љубави, очинске бриге и послушности Цркви:

1) На првом мјесту владика Теодосије је показао да не одступа са Космета због удобније позиције.

2) Владика Атанасије је и не сањајући, напустио завичајну епархију (и цијелу Босну у којој је надгледао православно војно свештенство), зарад збрињавања млађег у Христу брата.

3) Владика Јоаникије је показао да не кује паклени план разарања милешевске епархије у циљу аутономне Црногорске цркве, како су га најпримитивнијим рјечником опањкавали милосрби (најопаснија секта милогораца) на сајту БЗВ (брат Владова "борба за веру").

4) Владика Сергије се јесте борио за очување франкфуртског трона (то му је на неки начин и била дужност), али је прихватио послушање.

Дај Боже, да се у епископату, клиру и међу свима нама такви примјери умножавају!

Expand  

Свака ти је ка у Његоша!:D

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 22:47, александар живаљев рече

Традиционални ручак код Министра правде

24. Мај 2017 - 22:35

05.jpg

Expand  

Читам наслов па гледам шта има на столу за ручак. Министарство правде нешто слабо дели правду, пардон! ручак. Сиромаштво? На столу само неке горке-љуте чашице правде, пардон! пића.

:))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 21:45, александар живаљев рече

Expand  

Занима ме само да ли ће владика Фотије успети да се одупре утицају владике Василија у Зворничко-Тузланској епархији, очигледно то није пошло за руком сада већ митрополиту Хризостому.

Такође, какав ће сад став имати владика Филарет, који се бар по причи медија надао повратку у трон епископа Милешевске епархије и то је негде висило у ваздуху, а сад ипак има надређеног епископа Милешевске епархије.

Занима ме нешто више о ново-епископу Никодиму... И занима ме с обзиром на тачку 4, да ли епископ може да одбије управљање неком новом епархијом без неких консеквенци или има то неко право?

Јако ми је жао што владика Јован Пурић се чини изопштеним од сваке приче о некој епархији новој...јако је учен и добар духовник. 

И занима ме јел постоји нека више информација о ново проглашеном светитељу Стефану Троношком? Доста више ствари знам нпр о арх. Антонију него о Стефану из Троноше...

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 25. 5. 2017. at 8:14, МилошБГ рече

И занима ме јел постоји нека више информација о ново проглашеном светитељу Стефану Троношком? Доста више ствари знам нпр о арх. Антонију него о Стефану из Троноше...

Expand  

Ово је веома занимљиво питање. Зар не би требало да постоји култ светитеља, да би се десило проглашење за светитеља? Ја сам родом из тог краја, а никада нисам чуо за новог светитеља.

Делује ми да се наставља лоша пракса у СПЦ, што се тиче проглашења за светитеље. Која је мотивација за проглашавање нових светитеља?

Стварно не знам пример да се Господ јавио кроз овог светитеља, и да је уопште познат у народу.

Подели на овим сајтовима

On 25. 5. 2017. at 8:54, Ђорђе Р рече

Ово је веома занимљиво питање. Зар не би требало да постоји култ светитеља, да би се десило проглашење за светитеља? Ја сам родом из тог краја, а никада нисам чуо за новог светитеља.

Делује ми да се наставља лоша пракса у СПЦ, што се тиче проглашења за светитеље. Која је мотивација за проглашавање нових светитеља?

Стварно не знам пример да се Господ јавио кроз овог светитеља, и да је уопште познат у народу.

Expand  

Па с обзиром на кончину арх. Стефана претпостављам је проглашен свештеномученика.  И да остаје жал надао сам се да ће бити проглашени светима страдалници са Косова и Метохије отац Харитон и отац Стефан, отац Харитон већ има изграђен култ светитеља и пострадали су мученички.

На крају крајева ко је чуо за светог владику Мардарија и нешто не знам да је о њему био изграђен култ светитеља осим у том смислу да је био добар владика и да је изградио наш манастир у Америци, па ето видесмо како га је Бог прославио.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

И занима ме с обзиром на тачку 4, да ли епископ може да одбије управљање неком новом епархијом без неких консеквенци или има то неко право?

Expand  

Епископа нико не може без његовог пристанка, ако није начинио преступе, да помјери с катедре или да натјера да прими другу катедру. У томе је жртва и послушност владике Атанасије Раките. Патријарх и Синод су дуго незадовољни радом епископа Сергија у Њемачкој и он би остао без икакве катедре да владика Атанасије није био великодушан.

Нека је традиција била да се епископи у дијаспори послије дужег или краћег боравка врате у земљу. Сматрало се да су радом у дијаспори стекли искуство значајно за матицу, а да су се "истрошили" прегањањем са вазда посвађаном емиграцијом. То је патријарх Иринеј одмах имао на уму када је у питању бивши епископ канадски Георгије и још при доласку на чело СПЦ, понудио му је да пређе на неку епархију у земљи. Епископ Георгије, о томе постоји снимак његовог говора на јутјубу (још док није покренут поступак против њега) хвалио се да је одбио понуду и да не може да остави Канаду. (Иначе је објавио књигу карактеристичног наслова "Печат мога владичанства".)

Остала питања, занимају и мене и мислим да о њима треба да дискутујемо на овој теми. Само, опрости, сада сам мало уморан.

Подели на овим сајтовима

Занима ме нешто више о ново-епископу Никодиму

Expand  

Шта те занима?

Укратко - "добар чоек" :)  

имаш на јутјубу интервју са хрт-а, а вероватно негде и биографија

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

On 25. 5. 2017. at 9:31, МилошБГ рече

На крају крајева ко је чуо за светог владику Мардарија и нешто не знам да је о њему био изграђен култ светитеља осим у том смислу да је био добар владика и да је изградио наш манастир у Америци, па ето видесмо како га је Бог прославио.

Expand  

Како га је прославио?Едит: мошти, некако игуглах говор патријарха. Изгледа да гугл крије битне информације о светитељима :), или опет ми не знамо да поставимо адекватно те информације.

Мени делује да СПЦ има потребу да прогласи што више светитеља. Зашто је то битно за Цркву, када су храмови празни, кад не постоји никаква унутрашња мисија, када постоји раскол, када постоји међуправославно неразумевање око екуменизма, Критског сабора,...?

Прогуглах о Светом владики Мардарију, и налетих на исечак беседе митрополита Амфилохија, где истиче како ми Срби, поготово са простора Црне Горе смо дали највише светитеља, како су нама американци испоручивали бомбе, а ми њима светитеље... Испаде да смо ми бољи народ од њих, пошто се велики број прослављених светитеља родио на нашој територији... Не делује ми таква поставка беседе да иде у циљу смиривања опште народне гордости, од које патимо, а поготово гордости људи у Црној Гори, у циљу промоције хришћанских врлина... Нисам слушао беседу, па је могуће да сам промашио поенту, или је промашио поенту онај ко је писао извештај са догађаја за митрополију и сајт СПЦ.

Ја само видим теденцију да се што више светитеља званично прогласи. Али није ми јасна мотивација? Све претпоставке за мотивацију које могу да дам су негативне, па их не бих износио.

Подели на овим сајтовима

Мислим, да се народ пита први би био проглашен светим Старац Тадеј Витовнички. 

Нисам схватио, да ли ће преподобномученици Стефан и Харитон бити уписани у Диптихе?

Или само преподобномученик Стефан, за кога, искрено, нисам до сада знао?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...