Relja Rasovic Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 Hteo sam ovu temu da otvorim , nadam se da cu dobiti što više odgovora i različitih perspektiva , a ovde ću napisati par misli koje su meni prolazile kroz glavu pa neka služe kao provokacija jer iza ovoga definitivno stoji namera sa smislom. Pre svega , rekao bih da je moderan čovek dosta drugačiji po svojim prioritetima i po svojim potrebama baš o čemu je tako dobro govorio Grizzly Adams. Ukratko , reklo bi se kako su životni vek i komfor naglo skočili , a smrtnost se na jedan prividan način odužila , a oni koji stradaju se generalno sklanjaju od naših pogleda , bilo da su u pitanju bolnice , mentalne ustanove , starački domovi , zatvori , pogrebna preduzeća (koliko bi se samo čoveku promenio pogled na život kada bi svoje mrtve morao sam da zakopava , kako god to zvučalo ?) , postavlja mi se pitanje koliko zapravo ljudi razmišlja o centralnoj temi Hrišćanstva koje je Vaskrsenje ? Išao bih korak dalje na ono što ciljam i postavio bih pitanje da li je modernom čoveku koga ne zanima Hrišćanstvo zapravo Vaskrsenje nešto što bi ga privuklo ka Pravoslavnoj veri ? I da li je to uopšte potrebno kao početni korak ? Nekako mi se čini da je važnije ono što Hristos može ponuditi čoveku dok je ovde , a što cilja na problematike i uskraćenosti sa kojima se moderan čovek danas suočava , pa da krenem po stavkama : Ljubav , deficit u modernim odnosima , suficit u odnosu sa Bogom ako je taj odnos lične prirode , što je suština pravoslavlja i pravoslavne mistike. Usamljenost bi bio problem ne tako lako rešiv jer čovek koji je sa Bogom opet ima potrebe za druim ljudskim bićem , ali mu sama Hrišćanska vertikala širi kapacitete za zajednicu i ljubav , a to je nešto što ljudi danas gube i imaju sve manje i manje. Onda ide prirodan sled povećanja psihopatologije i mentalnih bolesti , loši odnosi sa roditeljima , disfunkcionalni emotivni obrazci , otuđenost , egoizam i hedonizam (kao surogat za blagodat i usamljenost) koji sami po sebi produbljuju patologiju i deluju destruktivno na čoveka. Izgubljen osećaj za svetinju , i potreba za mistikom koja nije logička kontemplacija , sholastika i pozitivistički pristup znanju i spoznaji ... Čini mi se da pravoslavna duhovna vertikala barem po onome što sam mogao da vidim nudi rešenja na sve ove probleme. Šta vi ljudi mislite ? Zašto bi iz perspektive modernog sekularnog čoveka Hristos bio potreban ? I na koji način ga treba predstavljati, propovedati i reklamirati ? Снежана, АлександраВ and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 Na onaj na koji je On samoga sebe pretstavio. Kroz Jevandjelje. Pa ko ima usi da cuje neka cuje. Zar su ljudi kojima je licno propovedao vec bili sveti i duboko verujuci ili su bili gresni kao i mi svi danas. Razbojnik je prvi u raj usao a Apostol se obesio. Nema sustinske razlike priroda je ista a hvala Bogu i Hristos je isti sada uvek i u vekove vekova. -Владимир-, Relja Rasovic, Volim_Sina_Bozjeg and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 пре 13 часа, Relja Rasovic рече . Šta vi ljudi mislite ? Zašto bi iz perspektive modernog sekularnog čoveka Hristos bio potreban ? I na koji način ga treba predstavljati, propovedati i reklamirati ? nisam siguran sta ti znaci definicija modernog I sekularnog coveka ali Hristos je upravo I dosao kod takvog coveka jer ga zakonici stari jevreji ne prepoznase kao svoga. Hristos nije dosao da ukida slobode nego da zivi u njoj I da propoveda Nebesku slobodu. Da slobodi u svoj njenoj slobodi da smisao I nebesku perspektivu iste. Niko nije od slobode sekularnosti poginuo niti od slobode modernog coveka nego od smisla ili besmisla svakog pojedinca kako je tu slobodu ziveo I delio sa drugima. Hristos kao takav nikome nije potreban a opet je svakome potreban jet svaka sloboda koja se u nebo vine makar dolaza iz zemaljske perspektive zavrsava u Hristu Isusu. Bogocovek nije ideja,vec je zivo nebo tamo gde se svaka slobodarska ideja ovaplocava I zavrsava u smislu svakog bica kome je zivot put I kome je istina jedino u zivotu a ne u smrti. Reklama ne postoji, postoji samo prepoznavanje svake ideju kada dobije punocu u smislu svom. Tako ne ostavljajmo ideje da lutaju nego im potrazimo punocu smisla a to moze samo ako mi ljudi razgovaramo I ne nosimo dresove svojih ideja kao svrsenih I dovoljnih za svakoga. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 А шта бих била без Њега? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 edit: pisao sam sa moblinog telefona pokretu pa nisam uspeo da ispravim pravospisne greške. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
WiseMan Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 Ja vidim Hrista kao sina Božijeg koji je došao na Zemlju da nauči čoveka kako treba da živi kako bi dugo poživeo na Zemlji i nasledio život večni sa Bogom. Mornië alantië Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука