Рапсоди Написано Април 21, 2017 Пријави Подели Написано Април 21, 2017 пре 18 часа, Дидим рече Оставите се тога да ако Бладодатни Огањ није чудо одједном нема Бога и све је метафора. Шта ће бити са вашом вером ако се покаже да је у питању обична хемијска реакција, неће се ваљда све срушити као кула од карата? Тако нешто не смете дозволити. Мислим да ниси злонамерно склопио погрешан мозаик од моје констатације и закључио то што си закључио. И да се докаже(а неће се доказати) да је у питању обична хемијска реакција, ти (не)докази немају апсолутно никакве везе са мојој вером...јер ја у вери понајмање тражим чуда. И да је сва истина на супротној страни од Христа, ја бих ипак остала са Христом . (Парафраза Достојевског) пре 18 часа, Дидим рече Пре неколико генерација неки су веровали да муње и громове Бог директно ствара својом вољом као награду или казну за понашање верника. Да ми речеш Дидиме брате...Свети Илија како спусти огањ с неба и запали жртву Богу своме ? Случајним ел.пражњењм или чудом, кроз ел.пражњење, некима као награду, а некима као казну . елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 9 часа, Рапсоди рече Мислим да ниси злонамерно склопио погрешан мозаик од моје констатације и закључио то што си закључио. И да се докаже(а неће се доказати) да је у питању обична хемијска реакција, ти (не)докази немају апсолутно никакве везе са мојој вером...јер ја у вери понајмање тражим чуда. И да је сва истина на супротној страни од Христа, ја бих ипак остала са Христом . (Парафраза Достојевског) 1. Нисам закључио и склапао мозаик од твоје констатације, него сам се надовезао. Људи, разговарамо. Написала си да ће самопрокламовани здравомислећи људи наћи здравомислеће, логичне и разумне доказе да је Бог фикција и метафора Новог Завета. Ако су у питању самопрокламовани, значи да су њихова логика и разум нелогика и неразум и да се могу побити аргументима. А без аргумената се не смемо ругати разуму и логици, јер ако је Бог изнад разума и логике, верници нису јер су људи и као такви могу бити или разумни или неразумни, а хришћани нису неразумни. Хришћани су били светло света, носиоци разума и трезвености у паганском мраку незнања, откуд то данас да се атеисти проглашавају за носиоце разума и логике, док су верници тобоже изнад тих "тривијалности", па уместо светлости света постају (поједини) брука света? Христос и истина су на истој страни. Ако је истина на супротној страни од Христа, онда или то није истина него заблуда, или то није Христос него наша заблуда о Христу коју морамо под хитно одбацити да нас се прави Христос не би одрекао. Сам је Христос рекао да ће се одрећи многих (Мт 7:22-23) који су у његово име пророковали и чуда творили, и да ће се пророци по плодовима својим познати (Мт 7:16), а плод Христа не може бити неиситна, нити плод неистине може бити Христос. 2. Ја не знам шта је радио Свети Илија, моја бака је веровала да ће громом убити онога ко на његов дан ради у пољу, а ја да ме гром удари не бих кривио Светог Илију, као што не бих кривио ни Николу Теслу да ме у кући удари струја. Верујем у чуда, али не верујем у она око којих не постоји осећање љубави и светости, него осећање набијања кривице и сопствене недостојности и безвредности. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 12 часа, Дидим рече Ако је истина на супротној страни од Христа, онда или то није истина него заблуда, или то није Христос него наша заблуда о Христу Земаљска истина или истине су често супростављене једна другој и те и такве истине иза себе носе сјајне аргументе .И за те и такве истине се често боре опоненти високог интелектуалног нивоа ( са обе стране. ) Једном речју замаљска истина су истине, односно истина је увелико релативизована...о томе причам. А Христос је изнад ралитивизоване људске логике и истине. Једини апсолут. пре 12 часа, Дидим рече А без аргумената се не смемо ругати разуму и логици, јер ако је Бог изнад разума и логике, верници нису јер су људи и као такви могу бити или разумни или неразумни, а хришћани нису неразумни. Хришћани су били светло света, носиоци разума и трезвености у паганском мраку незнања, откуд то данас да се атеисти проглашавају за носиоце разума и логике, док су верници тобоже изнад тих "тривијалности", па уместо светлости света постају (поједини) брука света? Божија истина(глас, јављање, подсећање) (се често манифестује кроз неког светитеља, врло често акадаемски необразованог, ) као и кроз многа чуда(ако не волите појам чуда, назовите их необјашњиви догађаји ) је за многе људе неприхватљива јер је не могу сместити у логику и разум ограничене земаљске логике и разума, пале природе. И онда се измишљају разне теорије завера и правара, и иде се толико далеко у измишљању и параноји...све само да се докаже како чуда не постоје и како нису потребна. Е па јесу, требамо их као мало воде на длану . Јер смо мали и пали и треба нешто да нас подигне да нам покаже на присуство Творца. Ништа није сувишно на путу ка вери , јер оних других сила је и превише. Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 On 4/21/2017 at 1:07, -Владимир- рече Прочитао сам. Архиепископ из 15. века није видео Бога као полуголог стара који се гађа муњама ако си на то мислио. Чак и да верује у то, добро зна да мађионичарски трик, који је сам извео, није чудо. И ја кажем, као верујући хришћанин, да никад не бих посегнуо за обманом да бих неком ојачао веру. И мислим да ни један верујући хришћанин то не би урадио. Свестан сам да има таквих људи, али да су у већини то не смем да тврдим. Није у питању само вера у благодатни огањ, опет понављам. То није ни толико битно. Већ тврдња да врх Цркве, они који треба да управљају тим бродом, намерно лажу и обмањују своје вернике. И то ни мање ни више него на Христовом гробу. На Васкрс. Перверзија над перверзијама. У коју су још уз то укључени сви предводници помесних цркава. Вера у Благодатни огањ није стуб православља али пастири цркве јесу. ПС: Није хришћански персирати. Cuda nisu obmane i lazi. Kao kada bih za dobar roman rekao da je gruba obmana i izmisljotina necega sto se nije dogodilo. Mogao bih to da kazem, ali roman nije pisan da bi bio hronika ili log file, pride bih zanemario i posledice koje je roman, cak i kada bih ga posmatrao kao izmisljotinu, najstvarnije ostavio na mene. Na slican nacin se koketira sa Blagodatnim ognjem. Sve i da je madjionicarski trik, ushicenje koje izaziva je stvarno da stvarnije ne moze biti. Problem je kada cudo navodno direktno krsi zakone fizike, a proverljivo je. Oganj je jednom-godisnje-cudo i mogla bi silna aparatura da se postavi unapred i da se utvrdi o cemu se radi ili makar da se iskljuce mnoge mogucnosti. Ali gomila ljudi ne vidi da uopste postoji problem nekih tamo opskurnih zakona i prirodno je da postoji otpor prema sondiranju cuda jer je to skroz partibrejkerski. U opisu cuda je da je ono neobjasnjivo, nesaznatljivo, da nije inzenjerisano i da nije podlozno reverse-engineeringu, a tamo neki mudrijasi hoce da mi udju u moje dvoriste i svoje ludorije da izvode na mom cudu, epa, nece. U takvom okruzenju, patrijarh je pod pritiskom da iznese i naredne godine vatricu kao i do sada sto je bilo, a ne da dodje i kaze samo, e, znate, ono sto smo do sad radili, to i nije bilo bas sasvim bez upaljaca, samo nam bilo truba da vam kazemo, ali, evo, sad vam kazemo. Zato postoje tekstovi, kao recimo onaj iz drugog posta na temi koji namerno ili slucajno imaju ambivalentan odnos prema Ognju, koji ostavljaju mesta i za simbolicno tumacenje. Prorokujem: vremenom, bukvalisticki pristup ce se smanjivati, ali ne na ustrb efektivnosti. Дидим је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 47 минута, drvce рече U takvom okruzenju, patrijarh je pod pritiskom da iznese i naredne godine vatricu kao i do sada sto je bilo, a ne da dodje i kaze samo, e, znate, ono sto smo do sad radili, to i nije bilo bas sasvim bez upaljaca, samo nam bilo truba da vam kazemo, ali, evo, sad vam kazemo. Не би требало да буде под притиском ако иоле верује у то што проповеда. пре 47 минута, drvce рече Zato postoje tekstovi, kao recimo onaj iz drugog posta na temi koji namerno ili slucajno imaju ambivalentan odnos prema Ognju, koji ostavljaju mesta i za simbolicno tumacenje. Са сајта СПЦ: "Сваке године, у суботу пред православни Васкрс када служи православни првојерарх, у Кувуклији, на Гробу Господњем, дешава се једно од највећих чуда које се понавља од давнина. Са неба силази Благодатни огањ који чудесно пали свеће православном патријарху, а потом и осталим верницима." "Да би се отклониле сумње у овај чудесан догађај, појава светог Огња се збива под строгим и ревносним надзором цивилних власти." Као што видиш, нема места за симболично тумачење. пре 47 минута, drvce рече Prorokujem: vremenom, bukvalisticki pristup ce se smanjivati, ali ne na ustrb efektivnosti. То је на нивоу изјава да Христос није био Бог али је свакако био један од највећих људи у историји. Е па није. Ако Благодатни огањ није стваран, онда је безобразлук невиђених размера а не ето неки забаван ритуалчић који нема везе што није стваран, јер важан је Васкршњи дух и да се људи порадују, испеку неко прасе, јагње и искористе празничне акције по тржним центрима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 16 минута, -Владимир- рече Ако Благодатни огањ није стваран, онда је безобразлук невиђених размера а не ето неки забаван ритуалчић који нема везе што није стваран, јер важан је Васкршњи дух и да се људи порадују, испеку неко прасе, јагње и искористе празничне акције по тржним центрима. Kazem, nema potrebe da se interpretira kao "безобразлук невиђених размера". Regularna, proverljiva burna oksidacija, ali nista bitno ne zavisi od nje. пре 16 минута, -Владимир- рече "Да би се отклониле сумње у овај чудесан догађај, појава светог Огња се збива под строгим и ревносним надзором цивилних власти." Onda treba da se jos vise potrude jer sumnje nisu otklonjene. Ali to bi podrazumevalo partibrejkovanje koje bi teatranlo raskrinkavalo "безобразлук невиђених размера". Koliko je bilo komplikovano izvesti restauraciju tamo nedavno i koliko se cekalo na dozvole daje mi povod da pomislim da se nikada nece uloziti napor koji bi otklonio sumnje na adekvatan nacin. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 24 минута, drvce рече Kazem, nema potrebe da se interpretira kao "безобразлук невиђених размера". Regularna, proverljiva burna oksidacija, ali nista bitno ne zavisi od nje. Наравно. Ако сматраш да је и Христово васкрсење,а вероватно и сам Христос, измишљотина. Ово му дође још и најситнија лаж у низу. goranger је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 Христос васкрсе из мртвих! Свима све најбоље од Васкрслог Месије и Спаситеља Исуса! Браћо и сестре, препоручујем свима онима које на било који начин интересује феномен Светог Огња да, ако су у могућности, набаве озбиљну студију Хариса Скарлакидиса о Св. Огњу у којој је документовано обиље историјских извештаја, од 3. века па на даље, која сведоче о вековном континуитету силаска Огња на дан Велике Суботе. Такође, у књизи се налазе и научне потврде и експерименти везани за Св. Огањ. Као и низ сведочанстава о несиласку Св. Огња, само једном у историји, када је призван од стране Латина. Ту је и интересантно савремено сведочанство једног монаха који се сакрио у самој Кувуклији, где је кришом посматрао паљење свећа и сам силазак Светлости. http://www.svetigora.com/node/10888 Иначе, Св. Огањ, то јест служба призивања и силаска Његовог на дан Вел. Суботе, није "ствар" помесне Јерусалимске Цркве, већ васцеле Православне Васељенске. И то је такође одогматизовано Чудо прихваћено у свеколикој Православној Цркви као аутентично и истинито. Тако да сваки православни хришћанин који одбацује истинитост Благодатног Огња, свесно или несвесно, хули на Духа Светог - чија се Нетварна Енергија спушта и пали кандила и свеће (једне године су поставили челични фитиљ који се ипак упалио). Није на одмет рећи и то да се саме свеће не пале искључиво Патријарху који се налази унутар Св. Гроба, већ и по неким Свештеницима и верницима, којих има и из Србије, који се налазе у маси народа. Као и то да се понека кандила сама упале и у околним зградама и капелицама. Све у свему, кога заиста интересује Св. Огањ, нек набави поменуту књигу. goranger and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 2 часа, -Владимир- рече Наравно. Ако сматраш да је и Христово васкрсење,а вероватно и сам Христос, измишљотина. Ово му дође још и најситнија лаж у низу. Ne mozemo da povucemo jednakost izmedju price o nevernom Tomi koji je opipao rebro i price o Blagodatnom ognju kao neobjasnjivom fizickom fenomenu, zato sto ovaj potonji mozemo da proverimo, istestiramo i pretresemo. Pritom, moze se biti hriscanin i ako je oganj obicna abrakadabra. Ako je oganj i nakon provere onakakv kakvim nam ga predstavljaju , par vekova nauke bi valjalo precrtati za pocetak. Дидим је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 3 часа, Васијан рече Ту је и интересантно савремено сведочанство једног монаха који се сакрио у самој Кувуклији, где је кришом посматрао паљење свећа и сам силазак Светлости. Цитат "Да би се отклониле сумње у овај чудесан догађај, појава светог Огња се збива под строгим и ревносним надзором цивилних власти." Nisam valjda i ovo pogresno ukapirao: nadzor civilnih vlasti nije bio dovoljno strog i revnosan pa im je promakao ceo covek unutra? Ili su to civili, pa su im svi sa bradama isti, ko da razlikuje tolke monahe? Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 24 минута, drvce рече Ne mozemo da povucemo jednakost izmedju price o nevernom Tomi koji je opipao rebro i price o Blagodatnom ognju kao neobjasnjivom fizickom fenomenu, zato sto ovaj potonji mozemo da proverimo, istestiramo i pretresemo. Ако је заиста Благодатан, или дар од Бога у преводу, онда не можемо да га тестирамо јер зависи од Божије воље или хтења . Тј. можемо онолико колико нам Он дозволи. пре 29 минута, drvce рече Pritom, moze se biti hriscanin i ako je oganj obicna abrakadabra. Може. Али патријарх не би смео да остане патријарх, у том случају. Јер није достојан тог чина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 32 минута, -Владимир- рече Ако је заиста Благодатан, или дар од Бога у преводу, онда не можемо да га тестирамо јер зависи од Божије воље или хтења . Тј. можемо онолико колико нам Он дозволи. Vec imamo prilicno pouzdane podatke da se javlja jednom godisnje, eto, bar nam je to omoguceno da testiramo. Svakako nemamo dozvole ljudi koje bi nam omogucile da potvrdimo da ne mozemo bilo sta drugo da proverimo. Kada bismo uspeli da dobijemo dozvole i da izmerimo toplotu plamena-koji-prlji-fitilj-ali-ne-i-bradu (infracrvena kamera, termometar, ...), uvek bismo mogli da kazemo da nam je dozvoljeno da ga percepiramo kao obican plamen, ali da njegovu pravu sustinu nikada necemo moci da izmerimo. Kao pricesni hleb koji izistinski postaje telo Hristovo na liturgiji. Samo sto sa ognjem imamo cistu madjiju na delu, stvara se niotkuda i skace po fitiljima razdragane mase, miluje im jagodice i cela. Ostaje otvoreno pitanje da li je takav, a narocito je zanimljivo sto sad imamo svasta nesto na raspolaganju sto smo u medjuvremenu, dok se on vekovima postojano javljao, razvili. Zamisli sta smo sve "од 3. века па на даље" otkrili o svetu, a ognju, kao delu tog sveta, govorimo isto kao pre 1700 godina. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 1 сат, drvce рече Nisam valjda i ovo pogresno ukapirao: nadzor civilnih vlasti nije bio dovoljno strog i revnosan pa im je promakao ceo covek unutra? Ili su to civili, pa su im svi sa bradama isti, ko da razlikuje tolke monahe? Тренутно књига није код мене, па нисам у могућности да препишем, или пак препричам, сведочанство тог монаха. Заборавио сам детаље и на који начин и како се све то одиграло. У сваком случају то је био сасвим редак и изузетан случај. Потрудићу се када будем имао књигу при руци да препишем то сведочанство. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 5 часа, -Владимир- рече "Сваке године, у суботу пред православни Васкрс када служи православни првојерарх, у Кувуклији, на Гробу Господњем, дешава се једно од највећих чуда које се понавља од давнина. Са неба силази Благодатни огањ који чудесно пали свеће православном патријарху, а потом и осталим верницима." "Да би се отклониле сумње у овај чудесан догађај, појава светог Огња се збива под строгим и ревносним надзором цивилних власти." Као што видиш, нема места за симболично тумачење. Pa daj stvarno... ovamo pricate kako su provere tolko stroge da ni palidrvce ne moze da se prosvercuje a ladno vam citav covek upao unutra i sakrio se?! Kako je to moguce? Ja mislim da nije moguce i da se nikada nije desilo da se neko sakrio unutra. Prica je verovatno izmisljena sa ciljem da potvrdi kako je eto blagodatni oganj realna stvar jer ga je video "slepi putnik" ali su u toj lazi zaboravili na tu rupu u dramskom zapletu koja kaze da onda sigurnost i obezbedjenje ipak nisu na visokom nivou. Takodje, zelja da se uopste formulise takva tvrdnja, dodatno baca senku na verodostojnost samog ognja. Ali, ako je tacno da je covek ladno upao unutra i sakrio se, onda vam sve pice o proverama i sigurnosti padaju u vodu ko bele lale. ovo vam je lose- lose situacija. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 22, 2017 Пријави Подели Написано Април 22, 2017 пре 8 часа, Васијан рече Тако да сваки православни хришћанин који одбацује истинитост Благодатног Огња, свесно или несвесно, хули на Духа Светог - чија се Нетварна Енергија спушта и пали кандила и свеће (једне године су поставили челични фитиљ који се ипак упалио). Зашто овако већ по други трећи пут? "Не слажеш се са мном, значи не верујеш у Христа"? Није то добро, није лепо дирати у веру других, замисли да неко тебе крене да набеђује да тиме што верујеш у нешто у шта други не верују, да си због тога сујеверан, паганолик и да заправо ти хулиш на Духа Светога и одричеш се Христа? Претворила би нам се расправа у пијацу, а на шта то личи? Немој другима дирати у веру. Слободно је у Христа веровати, слободно је и не веровати, али ако неко каже да верује не треба у то дирати. Чуј, ко одбацује истинитост Благодатног Огња хули на Духа Светога. Хришћанство није испирачина мозга и плашење анатемама, него светлост и слобода. Јелена011, Жика and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука