Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Добри прота антислухиста... :smeh1:

Хаха!! 12:smeha:

А врлина му је била што је знао да је антислухиста!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 242
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, МилошБГ рече

Пази ја не знам одакле теби или вама тај став да свако ко не заговара често причешћивање није за духовника и да послушност таквом си непослушан цркви. Пошто баш јуче видех беседу патријарха Иринеја где између осталог и говори да је за причест потребна припрема.

Ja sam naglasio da ako pričešće uslovljavaju bilo čime onda su neposlušni Crkvi a nisam govorio za propoved, da je svakom čoveku potrebna priprema malo i koncentracija kad ostane nasamo sa Bogom.

Pa da li je to u vidu telesnog i duhovnog posta ili možda jednog dužeg vremenskog perioda pokajanja ya određene grehove... ne znam nisam ja u duši od svakog od vas ponaosob ali uslovljavanje pričešćem nije dozvoljeno nikome..... O tome patrijarh Irinej sigurno nije pričao.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja sam naglasio da ako pričešće uslovljavaju bilo čime onda su neposlušni Crkvi a nisam govorio za propoved, da je svakom čoveku potrebna priprema malo i koncentracija kad ostane nasamo sa Bogom.

Pa da li je to u vidu telesnog i duhovnog posta ili možda jednog dužeg vremenskog perioda pokajanja ya određene grehove... ne znam nisam ja u duši od svakog od vas ponaosob ali uslovljavanje pričešćem nije dozvoljeno nikome..... O tome patrijarh Irinej sigurno nije pričao.

Па добро брате, али стичем утисак да ти, отац Зоран и још многи овде заговарате тезу да за причест није потребна никаква припрема.

Са друге стране сад износиш да је ипак потребна нека врста припреме, да ли пост, да ли покајање...али онда смо на истом. Дакле нису духовни шарлатани они који траже од својих парохијана које духовно воде, да ипак за причест морају да се припреме.

п.с. наравно да то значи за сваку душу посебно, неком треба већа припрема, неком мања и то не спорим опет и ту има расуђивање духовника који ту душу води и саветује. Није ништа универзално... Све зависи од конкретног случаја, човека итд.

• Волим 1

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

ceo zivot nam je priprema...stalno pokajanje...a ne samo u nekim vremenskim periodima...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, МилошБГ рече

Са друге стране сад износиш да је ипак потребна нека врста припреме, да ли пост, да ли покајање...али онда смо на истом.

Da budem jasniji.

Priprema ti za pričešće ne treba u smislu da je uslovljena. Priprema tebi pomaže da duhovno napreduješ i ona se ne propisuje svakome isto.

Dakle ako si već došao na Liturgiju, došao si da se pričestiš, jer ako se Hrišćanin imaš nazivati onda si ti Pripremljen.

Dakle priprema o kojoj govorimo jeste ono što ti se dešava svaki dan, ali pošto mnogi zaboravljamo svakodnevno Boga, govorimo da se pripremimo jer propoved mora biti takva da je sve obuhvatna.

Ne postoji uslov za pričešće osim straha Božjeg i vere a u tom strahu i veri su sadržani svi elementi dostojnosti ili nedostojnosti.

Niko nikada strah Božji i veru nije zadobio PRIPREMOM.

Priprema mora biti svetost naših života a ne pravila koja su propisana i svako ko se Hrišćaninom ima nazvati mora SVAKODNEVNO da bude pripremljen, jer Gospod će doći kao lopov u noć ....

Čuvaj se grehova, ne padaj u očajanje i ako ih imaš. kaj se svakodnevno a ne samo kad se PRIPREMAŠ i ti nemaš razloga da ti neko ne blagoslovi odlazak na pričešće jer ako to učini onda je neposlušan Crkvi a i ti sa njim ako budeš njemu poslušan.

Dakle razlika je u tome što ne sme da postoji zabrana a da nije Hristova a koliko će se ko puta pričešćivati je stvar pojedinca i savesti njegove. Mislim da sam bio jasan.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

"Дајте да слушамо речи које доносе корист души, и да не истражујемо ко их изговара – мудри или немудри, угледан или смирени. Јер какву ће нам корист донети што је такав и такав – важан и велики човек? Или какву ћемо штету имати ако је тај човек незначајан и неприметан? Ми не купујемо ни једног ни другог. Нама требају само речи Писма, а не тиче нас се да ли их изговара мудри или немудри. И то што нам говори ми треба да поредимо са оним што је написано у Светом Писму, и ако је то сагласно са Писмом, да прихватимо, а ако није сагласно – нама то није потребно ни од једног ни од другог. Јер тај који иде на пијацу да купи пшеницу или нешто друго, не размишља о томе ко је продаје – добар или лош човек, већ само гледа да ли је роба добра."

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Па "припрема" је хришћански/литургијски живот. Не треба да буде нека посебна "припрема" ван тога.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Проблем је што код нас народ није живео (а и данас многи не живе) литургијски (значи да поштују пост, молитву, иду на литургију итд.) па су онда свештеници били принуђени да уводе "ванредне мере" да би некога "припремили" за причешће. Што је ваљда ОК за такве случајеве.

Проблем је само што се та пракса пренела и на активне вернике, па сад кад неко ко живи и испуњава све како је Црква прописала опет мора да пролази неке додатне "припреме". Што је парадоксално...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Па "припрема" је хришћански/литургијски живот. Не треба да буде нека посебна "припрема" ван тога.

Ne treba pričešće uslovljavati dodatnom pripremom, ali brani li nam je neko?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Па о овоме ја и причам. Дакле и код духовника који захтевају припрему, нема проблем нико ко живи литургијски, пости све постове, исповеда се редовно, долази редовно на Богослужења, да се причесте кад год имају потребу.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 10 часа, JESSY рече

мсм, не знам више шта да кажем...

осим што је рекао да се он причешћује само једном месечно, држао је предавање нама верницима, да није у реду оно што он види, да се неки парохијани причешћују на свакој литургији , па чак долазе и на пређеосвећену литургију да се причесте...видео је он то, каже, али неће сад да именује који су то парохијани...:0426_feel:

Ако се свештеник не причести на Литургији, по канонима, мора да старешини тј. Епископу поднесе извештај зашто се није причестио. Но, немогуће је да служи а да се не причести, то је немогуће! А ако није служио већ је стајао поред у олатару, појао за певницом итд... (јер су такве потребе Цркве), он треба да каже Епископу зашто се није причестио (на пример разлог може да буде оспоравање служења Литргије другог свештеника, мржња и нетрпшељивост итд... и за то мора да се поднесу канонске последице).

Та његова "теологија" непричешћивања је, хвала Богу на издисају. Таквих свештеника је све мање и не треба их слушати, јер једноставно не знају шта говоре. То показује да је он свештеник по професији, добар занатлија али лош пастир. Не знам шта бих друго рекао...

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da budem jasniji.

Priprema ti za pričešće ne treba u smislu da je uslovljena. Priprema tebi pomaže da duhovno napreduješ i ona se ne propisuje svakome isto.

Dakle ako si već došao na Liturgiju, došao si da se pričestiš, jer ako se Hrišćanin imaš nazivati onda si ti Pripremljen.

Dakle priprema o kojoj govorimo jeste ono što ti se dešava svaki dan, ali pošto mnogi zaboravljamo svakodnevno Boga, govorimo da se pripremimo jer propoved mora biti takva da je sve obuhvatna.

Ne postoji uslov za pričešće osim straha Božjeg i vere a u tom strahu i veri su sadržani svi elementi dostojnosti ili nedostojnosti.

Niko nikada strah Božji i veru nije zadobio PRIPREMOM.

Priprema mora biti svetost naših života a ne pravila koja su propisana i svako ko se Hrišćaninom ima nazvati mora SVAKODNEVNO da bude pripremljen, jer Gospod će doći kao lopov u noć ....

Čuvaj se grehova, ne padaj u očajanje i ako ih imaš. kaj se svakodnevno a ne samo kad se PRIPREMAŠ i ti nemaš razloga da ti neko ne blagoslovi odlazak na pričešće jer ako to učini onda je neposlušan Crkvi a i ti sa njim ako budeš njemu poslušan.

Dakle razlika je u tome što ne sme da postoji zabrana a da nije Hristova a koliko će se ko puta pričešćivati je stvar pojedinca i savesti njegove. Mislim da sam bio jasan.

По мени право мерило је оно што је Гризли изнео, дакле ко живи литургијски, дакле пости све постове, иде на литургије, редовно се исповеда, живи побожно, тај апсолутно сигуран сам и код најзагриженијих поборника не тако честог причешћивања, нема проблем да се причести кад жели.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

@R2D2  pa i meni je to sve bilo cudno...ja sam upravo to i mislila, da se svestenici pricescuju na svakoj liturgiji...to mi je bilo logicno...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Управо сада, JESSY рече

@R2D2  pa i meni je to sve bilo cudno...ja sam upravo to i mislila, da se svestenici pricescuju na svakoj liturgiji...to mi je bilo logicno...

Наравно да се причешћују. А то што се он причешћује "једном месечно" значи да само једном месечно служи, те ми овде и не можемо да говоримо о неком свештенослужитељу, литургу, већ о занатлији, тако да он није меродаван да говори о причешћу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...