Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, obi-wan рече

Naravno da su slozni. Prosto, i oni sami odrazavaju istinu covecije prirode - licnost je tajna, nema kalupa. Zato i pristupanje ovom i svakom drugom vaznom problemu mora da uzme u obzir i ovu cinjenicu. Svi ti autoriteti prosto osvetljavaju po jedan deo pitanja, prilaze mu sa razlicitih strana, tek kad se sabere sve to zajedno dobija se celina.

Zlatoust to lepo kaze, kad su ga pitali da li cesto ili redje - "ni cesto, ni redje, nego po savesti".

Naravno Obi da su složni ali u okvirima široke lepeze.

Eto Citirao si Zlatoustog, citiraćemo još 20 svetitelja po ovom pitanju, oni se suštinski ne razlikuju ali videćeš da su njihovi stavovi ustvari ni novobogoslovski ni starobogoslovski i kako je neko upšte uspeo da podeli pravoslavnu misao na takav način. A pravoslavna misao je lepeza, duga širokog spektra, u pravoslavlju ništa nije crno belo sve je u bojama Jednoga. 

Stalno Pričešćivanje je za nekoga 4 puta nedeljno za nekoga 1 mesečno za nekoga 4 puta godišnje ali ono mora biti i ostati stalno. Takođe ispovest i post nije nešto što uslovljava pričešće ali sigurno da ti sa velikim grehovima ne možeš tek tako preskočiti poziv koji glasi: Sa strahom Božjim i verom pristupite. Ko ima greh ubistva ili trgovanja ljudskim robljem ili uništavanja tuđeg života, taj više nema ni straha ni vere.

A ko je jeo svinjetinu dok sam ti ili ja žuljao pasulj na vodi, tog ne bi trebalo sada svrstavati u kategoriju onih koji se ne kaju eto barem onoliko koliko se ti i ja kajemo sa tim pasuljem... ako sam jasan..

Dakle niko ni od novih Bogoslova kako ih vi zovete, ne opravdava težak greh bez pokajanja onoga koji je greh i učinio.

Dakle ipak gledajmo šire i u okviru lepeze.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 242
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

...да би вештаствено тело преживело, једемо најмање два , три пута дневно, а несрећној души дајемо да једе њену ту њену животворну храну само три пута или чак једанпут годишње...

(из душекорисне књиге о непрестаном причешћивању)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Дијана. рече

Ti stvarno i ne znas. Tradicionalisti/novotarci, ta podjela potice od vladika i svestenstva, te bogoslova, kako oni nisu slozni, saborni, s postovanjem medjusobnim i za vise od sebe, razna mudrovanja i insistiranja na sopstvenim stavovima, ignorisanjem autoriteta, tako se to prenijelo i na vjernike. 

A forum ti je zapravo sav u tom suprotstavljanju... zato je forum. :D 

Prosto, ako zelis cesce nego sto oco dopusta, ides kod onog koji dopusta.. Bar u Bg imas izbora, plus, mislim da je kod vas vecinsko pravilo 'sto cesce ili na svakoj liturgiji'...

Па ово и јесте на крају нека суштина. Рецимо Џеси претпостављам ту си негде из краја ако се не варам и знаш свештенство у црквама у крају, ја се држим оне поштуј домаћина. Ако мој свештеник не благослови да се причешћујем без припреме, поста, исповести, ја нећу некако то заобићи и зезнути га шатро и приступити чаши, ако са друге стране мој свештеник допушта и благослови да се приступи Светом причешћу и мимо припреме, исповести вероватно ћу ја то и учинити. Опет сходно својој вољи и својој слободи.

У мојој парохијској цркви није то правило што чешће и на свакој литургији, притом за причест је потребна припрема, пост и исповест и без тога нема нико благослов да приђе и ја то поштујем, на крају крајева и то је неко смирење или пак послушност.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, JESSY рече

...да би вештаствено тело преживело, једемо најмање два , три пута дневно, а несрећној души дајемо да једе њену ту њену животворну храну само три пута или чак једанпут годишње...

(из душекорисне књиге о непрестаном причешћивању)

Наш циљ није утовљена душа, већ смирена. Поред тела и душе ми имамо и дух, који ако је смирен Бог неће презрети, а до смиреног духа се не долази само причешћивањем.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, JESSY рече

мсм, не знам више шта да кажем...

осим што је рекао да се он причешћује само једном месечно, држао је предавање нама верницима, да није у реду оно што он види, да се неки парохијани причешћују на свакој литургији , па чак долазе и на пређеосвећену литургију да се причесте...видео је он то, каже, али неће сад да именује који су то парохијани...:0426_feel:

..ima da sveštenika koji baš i ne odobravaju često pričešćivanje, mada ima i onih koji potenciraju da se narod što češće pričešćuje...jedna moja kolegica izbegava često pričešćivanje jer veli jača su onda iskušenja, a mi mirjani ipak nismo tako duhovno jaki...s druge strane Sveti Serafim Sarovski takođe je govorio da se treba često pričešćivati...lično u tajni Svetog pričešća ne vidim niššta što bi bilo loše za čoveka, smatram da čovek u svakom smislu postaje zdraviji kada se pričešćuje, da i ona iskušenja koja su svakako neminovna da se dese bivaju nekako lakša, lakše se tako prolazi kroz njih... prosto verujem da je spas u pričešću i za telo i za dušu....

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, елТорнеро рече

Наш циљ није утовљена душа

ух, ух...где ли само нађе тај израз...у сваком случају пре ћу прихватити мишљење светитеља....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, МилошБГ рече

У мојој парохијској цркви није то правило што чешће и на свакој литургији, притом за причест је потребна припрема, пост и исповест и без тога нема нико благослов да приђе и ја то поштујем, на крају крајева и то је неко смирење или пак послушност.

Ja sam da se uvede praksa koja bi sveštenike obučavala ko je za ispovednika, odnosno ko je za duhovnika a ko nije.

Nisu svi vatrogasci ima neko je za policajca,neko za pekara,neko za rudara.... 

Dakle poslušnost duhovniku je naravno dobra stvar ali to mora da uključuje i poslušnost Crkvi, niko od ovih sveštenika koje si nabrojao ne sme da uslovljava pričešće sa pripremom tipa post ili šta mu već padne na pamet da razreže. Niko!

Dakle poslušan si svešteniku a neposlušan si Crkvi. To nije ni smirenje ni poslušnost.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, JESSY рече

а јадна душа пати за својом духовном храном...:(

Да ли грешим, сазнаћу кад станем пред Њега. И тада, као и сада, уздаћу се у Његову милост. Он зна сваку моју мисао, мој ум, срце, душу.

Једно време сам мислила да ћу да полудим. Уместо радости и мира Литургија ми је уносила немир. Шта год да бих изабрала, не бих налазила мир, већ страх да сам погрешила.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, JESSY рече

ух, ух...где ли само нађе тај израз...у сваком случају пре ћу прихватити мишљење светитеља....

Честом исхраном, без посебне потребе, се долази до претеране гојазности. То се зове товљење.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Лидија Миленковић рече

Једно време сам мислила да ћу да полудим. Уместо радости и мира Литургија ми је уносила немир. Шта год да бих изабрала, не бих налазила мир, већ страх да сам погрешила.

Baš mi je drago da si ovo podelila sa nama. Svi smo prošli kroz to kad smo uključili i srce i um i dušu u Liturgiju.

Na Tavoru kad se Hristos preobrazio apostoli su pali ničice na zemlju, nisu mogli da gledaju u tu novu svetlost...

Tako i mi kad uđemo u Liturgiju na način na koji sam nabrojao u prvoj rečenici, onda smo "bliže" Carstvu a to što smo tako blizu a nemamo ga još u punoći sasvim, onda ponekad gledamo i kroz sopstvenu krivicu.

Da imamo sopstvene krivice to je nesumnjivo, to su naši grehovi id prvog adamovog do poslednjeg pred prilazak Čaši ali ono što još nismo savladali je ta bezgranična Milost Božija, koja nas već sada uzvodi ka nebu a mi svesni svoje nedostojnosti hoćemo da budemo što savršeniji... Ko pretrpi do kraja taj će se Spasiti. Spas je u Milosti Boga a na nama je da primimo to na dar.

Odličan ti je post.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

ono što još nismo savladali je ta bezgranična Milost Božija,  Spas je u Milosti Boga a na nama je da primimo to na dar.

:skidamkapu:

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Svi smo prošli kroz to kad smo uključili i srce i um i dušu u Liturgiju.

Мени је тај осећај потпуно непознат, мада сам га приметио код других људи... Литургија и храм су ми увек били "као кући".

Вероватно нисам још укључио те ствари... ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Литургија и храм су ми увек били "као кући".

lucky you...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Мени је тај осећај потпуно непознат, мада сам га приметио код других људи... Литургија и храм су ми увек били "као кући".

Вероватно нисам још укључио те ствари... ;)

Rekoh sigurno su srce,um i duša dugme koje je pokrenulo taj osećaj koji sam često i kod drugih sretao, pa sam nesrećno pomislio da je to tabela. :))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, JESSY рече

lucky you...

Имао сам срећу да у старту налетим на генијалног проту који је знао знање... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...