Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 26. 3. 2017. at 9:52, JESSY рече

а ако не служи, онда не мора?

код нас у цркви има 4 свештеника и сви су ту...неки исповедају, неки деле нафору, неки су за певницом...

Expand  

Не мора ако није служио. Ако је обучен у пуне одежде, ако је произносио возгласе, учествовао на входу и слично - онда је служио. Ако исповеда или је за певницом онда није служио.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 242
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 26. 3. 2017. at 9:53, Vedran рече

Не мора ако није служио

Expand  

е, то нисам знала...значи иако су у олтару и припремају св.причест, не морају да се причесте...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 9:55, JESSY рече

е, то нисам знала...значи иако су у олтару и припремају св.причест, не морају да се причесте...

Expand  

Не! Они који служе "припремали су", дакле свештеници који служе, један од њих је вршио проскомидију , други су саслуживали и слично. 

Други у олтару могу само да буду присутни, да ништа не раде него да се моле, или да припомогну нешто ако треба (да исеку нафору и слично, ако нема чтечева). Само присуство у олтару не значи да служи. Ако је обучен у пуне одежде, овако:

4922.thumb.jpg.76c10dd6e883102c15f84b1ab12bd9e5.jpg

онда је служио, што значи и причестио се.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 9:50, Жика рече

Они су препоручивали и лаицима да се редовно причешћују.

Expand  

И да се својски труде да не би пали под осуду, за недостојно причешћивање. Причешће је лек, лек над лековима, некима на живот некима на смрт.

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 9:52, JESSY рече

код нас у цркви има 4 свештеника

Expand  

Вероватно је тачно што тај попа прича да се причешћује једном месечно зато што их има четворица и вероватно служе по реду (сваки своју недељу). И управо зато што их има четворица тај може да се "хвали" како се Причешћује само једном месечно. Да је у некој Цркви где је сам, и мора да служи сваке недеље, баш ме интересује какву би причу измислио да убеђује људе у то у шта их сада убеђује. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 9:35, JESSY рече

држао је предавање нама верницима, да није у реду оно што он види, да се неки парохијани причешћују на свакој литургији , па чак долазе и на пређеосвећену литургију да се причесте...видео је он то, каже, али неће сад да именује који су то парохијани...:0426_feel:

Expand  

Be careful, Jessy. He's on to you. 7896634

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 10:04, елТорнеро рече

И да се својски труде да не би пали под осуду, за недостојно причешћивање. Причешће је лек, лек над лековима, некима на живот некима на смрт.

Expand  

Треба се трудити. Мислим да је апостол Павле писао да се недостојно причешћују они који не разликује причешће од обичног хлеба и вина. Сви смо грешни и не треба због тога да не приступамо Чаши. Важно је да се кајемо.

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 10:13, Жика рече

Сви смо грешни и не треба због тога да не приступамо Чаши

Expand  

"са страхом Божијим и вером приступите" - то је једини услов који Црква поставља пред Причешће. Нема другог. 

А ко има страха Божијег и вере он се труди да све заповести држи и да се каје за грехе.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 10:13, Жика рече

Треба се трудити. Мислим да је апостол Павле писао да се недостојно причешћују они који не разликује причешће од обичног хлеба и вина. Сви смо грешни и не треба због тога да не приступамо Чаши. Важно је да се кајемо.

Expand  

Да, има нас који неправедно ударамо пацке онима који лежерније од нас приступају овој Великој Тајни, молим, као најнедостојнији, да разумеју да је то из страха, у жељи да се сви спасу. Опростите.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 9:41, Жика рече

Није у праву тај свештеник. Било би добро да чита Свете оце. Св. Јован Златоусти је препоручивао причешћивање четири пута недељно. Старац Јосиф Исихаста и његови ученици су се причешћивали четири пута недељно и више ако падне неки празник. Они су и допринели да се врати редовно причешћивање на Светој Гори.

Expand  

Е знаш шта мене интересује... ево нпр данас славимо св.Јована Лествичника и масу пута сам чуо да његово најпознатије дело Лествица, јесте упутство за монахе и да мирјани то не треба нити да се труде нити да примењују, јер је погрешно. Да ме неко погрешно не протумачи слажем се са тим.

Онда опет са времена на време чујем други аргумент као нпр овај твој свети старац Јосиф Исихаста је са својом братијом и ученицима увео то и то (дакле опет упутство за монахе и сабраћу), е сад то је доказ са друге стране да ми треба да то прихватимо иако смо мирјани.

Некако чини ми се да селективно узимамо оно што нам више прија и више одговара. 

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 11:31, МилошБГ рече

Е знаш шта мене интересује... ево нпр данас славимо св.Јована Лествичника и масу пута сам чуо да његово најпознатије дело Лествица, јесте упутство за монахе и да мирјани то не треба нити да се труде нити да примењују, јер је погрешно. Да ме неко погрешно не протумачи слажем се са тим.

Онда опет са времена на време чујем други аргумент као нпр овај твој свети старац Јосиф Исихаста је са својом братијом и ученицима увео то и то (дакле опет упутство за монахе и сабраћу)

Expand  

Они су саветовали и лаике да се редовно причешћују. Читао сам писма ученика Јосифа Исихасте која су слали лаицима, а постоје и писма Јосифа Исихасте. Мада мислим да је он више писао монасима. Његови ученици су: Јосиф Ватопедски, Јефрем Катунакијски, Харалампије Дионисијатски, Јефрем Аризонски, о. Атанасије његов рођени брат итд. Наш о. Георгије Витковић је био ученик старца Јосифа Исихасте.

Подели на овим сајтовима

Ако ми не верујете, ево једно писмо старца Јефрема Катунакијског:

Катунакија Свете Горе, 22. фебруара7. марта 1991.
У Христу
Вољене моје душе Г. и В.,
Са много љубави вас грлим и љубим очински.
Сада знам, шта значи женска лукавост!
Арапкиња зна врло добро шта значи Старац а шта правило, зато и руши Старцу ово правило. Али Старац је жали и на крају јој опрашта. Дакле, опраштам ти и остављам те слободном.
А сада твоја питања.
а) Сваки човек, било светитељ, било грешник, моли се према својој мери и према својој мери осећа благодат. Свето Писмо је океан и када га неко чита, према својој мери га осећа.
Јеванђеље виче: „У кући Оца мојега, станови су многи“ (Јн. 14,2).
То значи: На једној Светој Тајни, или се одржава Литургија, или јелеоосвећење, присутни су многи људи и Божија благодат се различито појављује према мери свакога од њих. Неко се облагодати са 20, неко са 50, други са 100. Не место благодати, већ степен благодати. А Бог их све прихвата.
б) Када је човек чист, магије не делују. А под чистим подразумевам када иде на Литургије, када се исповеда, Када се често причешћује.
У животу светог Макарија читамо да је неки маг, пошто није успео да једну жену натера на блуд, претворио у ждребицу. И пошто је свети Макарије исцелио, каза и њој и њеном мужу:
„Чини су деловале на вас зато што има већ пет недеља, а да се нисте причестили“.
Пре много година дође један младић (Н.) и рече ми:
„Старче, неки војник ми је бацио чини па сада не могу да се оженим са Е.“.
Иди, рекох му, код оца Харалампија, он зна о магији. Кад је отишао, отац Харалампије га упита: „У време када су ти бацили чини, да ли си се причешћивао?“ „Не“ каза му.
„Зато је, чедо моје, деловала магија“. Након шест година га упитах: „Н. шта се дешава, јеси ли се оженио са Е.?“ „Нити ја узимам другу нити она другог“.

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 11:31, МилошБГ рече

Expand  

Увек је било непослушних, својеглавих, и самоуких. Данас су нам књиге отаца постале не само изузетно доступне, него претендују да замене недостатак свештеника високих у Духу. Треба бити опрезан, самоукост ако не одведе у заблуду, најчешће води у гордост, јер "како да се не горди онај ко је до каквог успеха дошао сам". Треба се растеретити, тражити савет од свештеника за све што нас доводи у сумњу, послушати, послушне милује Бог.

Подели на овим сајтовима

@Vedran hvala ti puno na objasnjenju...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2017. at 10:04, елТорнеро рече

некима на смрт.

Expand  

ja to ne mogu da shvatim...kako moze da pricesce bilo kome bude na smrt...:0426_feel:

pretpostavljam da se svako na svoj nacin pripremio, da zna sta to znaci, da zna sta i zasto prima...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...