Jump to content

Препоручена порука

пре 1 минут, МилошБГ рече

њихов став ми смо Христови дајте да се договоримо и да учинимо уступке

Ово. Наши ревнитељи би да се католици покају у праху, да ставе конопац око врата папи па да га воде пешке до Цариграда... Дед лајн за католике је папски примат. О њему се дискутује само у којој мери и како би важио и на истоку. Остале догматске разлике тумаче на православни начин. Зато је сада примат једино питање. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Зато је сада примат једино питање. 

Захвалан сам за објашњење. Ако преведемо, ово што сам цитирао на језик отаца то би гласило овако: Зато је сада смирење једино питање. Једино питање, тако једноставно, и тако тешко.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Ми смо овде као неке бабе, тема је екуменизам, а ми по православној распуштености одосмо да причамо о Логосу и људској природи... Знате скоро сви за ону епизоду кад је пошао св. Григорије Ниски да купи рибу на пијац (свете владике су некад сами куповали намирнице), а рибарица га пита за омоусиос. Григорије јој каже: Жено, питам те колико кошта ова риба, а не о Тројици!...

Oce, prastajte za skretanje sa teme, molila bih, da reaguejte dovoljno ranije, na pocetku teme, a ponekad se i sami prikljucite raspravi u tom pravcu, te uglavnom kaznite prvo sebe u smislu da to vise ne cinite. Jer su vam teme jake, neke  ko pakleni lonac :ani_biggrin: pa pise svako sta god zeli.  Obecavam da to vise necu ciniti, dozvoliti odvalacenje paznje na palestinu, smokve, med i mleko...Dobar vam vikend!

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Тања1 рече

Oce, prastajte za skretanje sa teme, molila bih, da reaguejte dovoljno ranije, na pocetku teme, a ponekad se i sami prikljucite raspravi u tom pravcu, te uglavnom kaznite prvo sebe u smislu da to vise ne cinite. Jer su vam teme jake, neke  ko pakleni lonac :ani_biggrin: pa pise svako sta god zeli.  Obecavam da to vise necu ciniti, dozvoliti odvalacenje paznje na palestinu, smokve, med i mleko...Dobar vam vikend!

Рекох ја: "Ми смо"! Дакле, никакве кривице на теби нема. 

Подели на овим сајтовима

Не могу да детаљишем, јер бејах мртав па оживех, али се деси још једно чудо св. Грације на мени! Прича је тотално луда, али је екуменска... Неки ће читати у Житију (ваљда ће неко од вас и пре Аве да пандркне...:))).  

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Zoran Đurović рече

Неки ће читати у Житију (ваљда ће неко од вас и пре Аве да пандркне...:))).  

Ниједна се улица неће звати по теби, није да ниси аксиос, јер их ускоро неће бити. Сви се селимо, не селиш се само ти.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Јако лепо. Додао бих још једну ноту око Аврамовог Гостољубља (блаженом Ави је то био први велики посао у Риму!). Целокупна доникејска ерминевтика говори да је Авраму дошао Христос у пратњи двојице анђела. И јео је меса, као што видимо да једе рибе и меда после васкрсења. А да је Он то био, види се из тога што се показао као провокатор, кад је разбио Сару! :D 

Тема за размишљање, а сигурно ће ВСБ срце заиграти! :sunce:

Ne znam sto bi ovo sablaznilo. Ako je Logos ovaplocen u vremenu, nije vremenom omedjen. Ako posle Vaskrsenja prolazi kroz zidove, valjda moze i kroz vreme.

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Не могу да детаљишем, јер бејах мртав па оживех, али се деси још једно чудо св. Грације на мени! Прича је тотално луда, али је екуменска... Неки ће читати у Житију (ваљда ће неко од вас и пре Аве да пандркне...:))).  

Faljen Isus! I meni se cuda najvecma desavala od Sv. Male Terezije... :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Ne znam sto bi ovo sablaznilo. Ako je Logos ovaplocen u vremenu, nije vremenom omedjen. Ako posle Vaskrsenja prolazi kroz zidove, valjda moze i kroz vreme.

Ти очигледно хоћеш да провоцираш Кратоса? :)) Сјајно си протумачила. Глоса ти је одлична, опраштају ти се многи греси! :D - Иначе, оци уопште нису налазили потребу да тумаче, него су говорили да је то био Христос. 

пре 8 минута, Paradoksologija рече

Faljen Isus! I meni se cuda najvecma desavala od Sv. Male Terezije...

Да ли је то ова коју сам давно насликао? 

oe0kSOv.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Ти очигледно хоћеш да провоцираш Кратоса? :)) Сјајно си протумачила. Глоса ти је одлична, опраштају ти се многи греси! :D - Иначе, оци уопште нису налазили потребу да тумаче, него су говорили да је то био Христос. 

Да ли је то ова коју сам давно насликао? 

oe0kSOv.jpg

Ne, vec draga mala Terezija od Lisja, le Petit Fleur. Numem da linkujem s telefona, ali vredi guglati. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Па није ово је Тереза Авилска а он помиње св.Терезу од дјетета Исуса или малу Терезу.Ова коју си сликао је умрла 1582 а ова мала Тереза из Лизјеа 1897.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Ми смо овде као неке бабе, тема је екуменизам, а ми по православној распуштености одосмо да причамо о Логосу и људској природи... Знате скоро сви за ону епизоду кад је пошао св. Григорије Ниски да купи рибу на пијац (свете владике су некад сами куповали намирнице), а рибарица га пита за омоусиос. Григорије јој каже: Жено, питам те колико кошта ова риба, а не о Тројици!...

Има сјајан пост на својој фб богодухнути, али лењи за Поуке, Александар Милојков:

Што више истражујем отачке текстове (Григорије Богослов, Ваислије Велики,...) све ми више пред разумевање излази следећа поента отачког "разликовања" богословља и икономије. Нешто ми не изгледа, како се то обично тумачи, да је то разликовање ишло ка закључку да "икономијска Тројица" није једнака "богословској Тројици", односно да се у икономији не откривају иманентни тројични односи Оца и Сина и Светога Духа. Мислим да су оци имали сасвим нешто друго на уму. Они су икономију одвајали од богословља у контексту христологије. То је био одговор аријанству, које је Христову људску природу (пројаву његових људских особина) користило у својој аргументацији да је Син створење, другачије суштине од Оца. Односно, да није Бог по суштини. Оци су са тим смислом "раздвојили" икономију од богословља - указујући на две природе Христове, божанску и људску. Дакле, да се Христова људска природа не узима као апсолутна у његовом одређењу као бића.
Григорије Богослов је врло јасан:

Μὴ σύ γε τοῖς βροτέοισιν ἀτιμάζοις θεότητα, Κείνῃ δὲ χθονίην μορφὴν ἐρικυδέα τεύχειν,Ἣν, σοί γ' εὐμενέων, μορφώσατο ἄφθιτος Υἱός.

Немој користити те смртне пројаве (Христова људска природа) да не поштујеш његово божанство. Јер, онај који прославља то обличје (људску природу), примајући га на себе, ради љубави према теби, беше вечни Син.

ΕΠΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ
Περὶ τοῦ Υἱοῦ

Бојим се да наше традиционално разликовање "богословске" и "икономијске Тројице" не пије воду, бар што се тиче отачких текстова на које се позивамо. Код отаца је то са смислом да се говори о две Христове природе, а не о томе да се у икономији не откривају иманентни односи Оца и Сина и Светога Духа. Но, чешљамо даље... 1f642.png:)

Dali se ovo može primijeniti na filiokve, jer ako se misli na ovaj ikonomijski pristup Trojstva onda katolici ne griješe.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Августин рече

Па није ово је Тереза Авилска а он помиње св.Терезу од дјетета Исуса или малу Терезу.Ова коју си сликао је умрла 1582 а ова мала Тереза из Лизјеа 1897.

Хвала! За Авилску знам, али ову малу нисам знао... Можда ми Парадоксологија (нађи неко краће име!) и наручи икону те светице:))) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, МилошБГ рече

Добро мало сам ја то искарикирао, мада јеси таксативно набројао разлике и у фазону у тој поруци био, ма лако ћемо...

Што се Артемита тиче, слажем се и то да они вероватно не желе дијалог, мада је питање да ли би и РК разговарали ако би знали да морају да учине неки већи уступак. Тачније мене и интересује са којим ставом они прилазе...да ли је став ми смо све и свја, на колена, поклоните нам се као ономад кад је владика Шабачки Лаврентије водио на поклоњење свештенике папи или је њихов став ми смо Христови дајте да се договоримо, ми смо браћа и није нам толико битно било шта осим измирења и стога ту смо и да учинимо уступке, који је њихов прилаз тој ствари. То је мени недоумица.

Опет иза раскола са КЦ су векови, а са Артемитима године, ваљда се гвожђе кује док је вруће...

Možda za početak da nam priznate sakramente , ne polovično . Ono da te krstim za svaki slučaj..:))

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, kopitar рече

Dali se ovo može primijeniti na filiokve, jer ako se misli na ovaj ikonomijski pristup Trojstva onda katolici ne griješe.

Ја сам поводом филиокве већи католик од папе:)). Наиме, источни су нашли соломонско решење па кажу да су западни побркали планове, али то није, како се мени чини, студирајући овај проблем, сасвим тачно. Јер икономијски план је рефлекс унутар тројичног. Да појасним. Није се случајно Син оваплотио. Није могао Отац, то би била бесмислица, као што није могао ни Дух. Син се рађа, тако да га имамо оваплоћеног и у времену. Не може Отац, који је корен, архе/и божанског бића да се оваплоти. Ка њему се иде. Дух је тај који чини да Марија зачне, као што диже Сина из мртвих. Он одржава твар у постојању. Код источних, на онтолошком плану се вели за Духа да исходи кроз Сина, односно да почива на Сину.

Тема је јако компликована, али свакако за филиокве католике не можемо да оптужимо за јерес.    

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...