Кратос Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 2 минута, Zoran Đurović рече Не, Петар нигде не помиње енергије. Палама каже да само у енергијама учествујемо, никако у природи или суштини или ипостасима. Šta ti podrazumevaš pod učestvovanjem u prirodi? елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 28, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 7 минута, Justin Waters рече Ja stojim na stajalistu da je za kontakt covjeka s Bogom, dovoljno da Boga trazimo u drugim ljudima Али не и у католицима! елТорнеро, kopitar, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 28, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2017 Управо сада, Кратос рече Šta ti podrazumevaš pod učestvovanjem u prirodi? Па то што је Петар написао. елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 28, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2017 @Bokisd Црква је само формално прихватила Паламине саборе, Критски сабор их сада није признао. елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 Управо сада, Zoran Đurović рече Па то што је Петар написао. Ali biti pričasnik ne znači deliti prirodu,postati deo Božije prirode,već ostvarivanje najbliže moguće zajednice,od toga se i Palama ograđuje kada govori o isihazmu i netvarnoj svetlosti i izlivanju blagodati da ga ne optuživali da je spoznao Božiju prirodu.Da je to govorio verovatno bi prošao kao Evnomije.Zato je i napravio tu razliku i epistemiološku granicu bogopoznanja.Ja sam bar to tako shvatio. Ivan Marković, Васијан, Bokisd and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 9 минута, Justin Waters рече Ja stojim na stajalistu da je za kontakt covjeka s Bogom, dovoljno da Boga trazimo u drugim ljudima tj kako se prema drugim ljudima odnosimo. To naravno ukljucuje i samog sebe, ali ne u smislu povlacenja u unutrasnjost, nekakvu kontemplaciju, beskrajno ponavljanje molitve itd...vec prosto preispitivanje samog sebe i kako se kao takvi odnosimo prema drugim ljudia, sta smo u stanju da ucinimo jedni za druge, koliko da oprostimo jedni drugima itd.... Postujem tu neku monasku teznju povlacenja u samog sebe, asketizam je takodjer u ljudskoj prirodi, isto onoliko koliko je covjek zon politikon, i Bog dopusta i takve kanale spoznaje, ali brate smeta mi sto se to predstavlja kao nesto vrhunsko dostignuce i sto se sve monasko stavlja u prvi plan. Lako je biti monah, tesko je biti mirjanin. Lako je ponavljati neku molitvu, i baviti se vrtlarstvom i rukodjeljom, ali mnogo je teze zivjeti zivot, suociti sa ljudima na terenu i pri tome zadrzati hriscansku smjernost. Pa, jeste, i mi mirjani nosimo neki svoj krst i podvig. Ali, sta znam, ja na monasku duhovnost gledam kao na neki ideal savrsenog hriscanstva, i trudim se , naravno koliko je u mojim mocima, da primenim taj put hriscnstva, koji postoji. Kako kaze sv. Nikolaj V. za avu Antonija Velikog , da je od svih ljudi dostigao najvisi nivo duhovnog savrsenstva. Pa, ako i ne mozemo da idemo tim putem, ....bar da mu se divimo i slavimo one koji su stigli na kraj tog puta. елТорнеро and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 6 минута, Zoran Đurović рече @Bokisd Црква је само формално прихватила Паламине саборе, Критски сабор их сада није признао. Zar nije o.Sava rekao, da su pomenuti u nekom delu, nekog teksta sa sabora ? Ivan Marković and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 11 минута, Zoran Đurović рече Ти си видео те енергије? Osetio. Više puta. Kao kada dišeš vazduh (analogija). Ne vidiš, a osećaš. Jedanput ili dvaput kao rezultat Isusove molitve srca, dva-tri puta sasvim nenajavljeno i nezasluženo. Mislim da sam jedanput i video. To već ne mogu da tvrdim, ali za osećaj, da. Жика, Bokisd and Васијан је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 28, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 1 минут, Кратос рече Ali biti pričasnik ne znači deliti prirodu,postati deo Božije prirode Не, ти онда не знаш српски. Ако сам члан Поука ја сам члан Поука, а не да нисам. Поукаш сам. Кад сам се оженио, ја сам муж моје жене, једно тело са њом. Не учествујем у телу свих жена овог света него само у телу моје жене. Ако кажеш да смо причасници божанских енергија, онда испада да нисмо причасници истих. Не знам шта хоћеш да кажеш... Сконцентриши се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 28, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 2 минута, Bokisd рече Zar nije o.Sava rekao, da su pomenuti u nekom delu, nekog teksta sa sabora ? Шта је поменуо Сава? Ти ни њега не читаш пажљиво. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 2 минута, Zoran Đurović рече Не, ти онда не знаш српски. Ако сам члан Поука ја сам члан Поука, а не да нисам. Поукаш сам. Кад сам се оженио, ја сам муж моје жене, једно тело са њом. Не учествујем у телу свих жена овог света него само у телу моје жене. Ако кажеш да смо причасници божанских енергија, онда испада да нисмо причасници истих. Не знам шта хоћеш да кажеш... Сконцентриши се. Znači mi ćemo postati deo Božije prirode po tvom srpskom ? Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 28 минута, Ivan Marković рече Брате, @Bokisd, реци ми да сањам....ово се не догађа....ово је кошмар....мора да сам упао у неки паралелни универзум....Они. Кажу. Паламистичка. Јерес. Не. Могу.Да. Верујем. Ne znam, moram da priznam da sam malo iznenadjen ( nisam uvredjen )... Ako ne priznajes nesto sto je real fakt u Crkvi i predanju i u spisima otaca,..... iz ne znam bas kakvih razloga ( nije bitno ), .....ajd, bar nemoj da pricas protiv toga, sta ce ti takva stvar, samo se gresis o svoju dusu djabe. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 28, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 33 минута, Ivan Marković рече Добро, сад је све јасно. Сад ми је коначно јасно с ким имам посла. Требао си одмах да ме назовеш јеретиком, јер ја јесам исихаста.А и отац Сава. И патријарх. И Амфилохије. И Атанасије. И св. Јустин.... Добро је да сте признали! Сада ћу са католицима да сазовем један сабор па да вас осудимо саборски! kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 9 минута, Zoran Đurović рече @Bokisd Црква је само формално прихватила Паламине саборе, Критски сабор их сада није признао. NE. Nije ih priznao kao Vaseljenske. Pri tome, sama punota Crkve nije priznala Kritski sabor. Ne još. Nema suštinskog ili formalnog priznanja u Crkvi. Crkva ili prizna ili ne prizna Sabor. Koji ne prizna (npr. Vatikan 1 i 2) ti su jeretički. Koji prizna (npr. Palamine) ti su sveti. Sasvim je irelevantno da li su vaseljenski ili pomesni...naravno, Rimokatolička crkva ne priznaje Palamine sabore uopšte...ali oni nisu Crkva. JA. Ne. Mogu. Da. Verujem. Šta. Čujem. Васијан and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 28, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 1 минут, Кратос рече Znači mi ćemo postati deo Božije prirode po tvom srpskom ? Па чега другог? Лепо Петар пише... причасници божанске природе. Што се ти буниш? елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука