Jump to content

Зашто су праоци живели тако дуго?

Препоручена порука

Inace, ja cu da bacim jednu jotu, pa odo` dalje...

1) Postojanje katastrofalnih dogadjanja na Zemlji tokom istorije niko ne porice. Zamrznuti mamuti su super nauka, ali ni na koji nacin ne dodaju ni jedno slovo nekoj tvrdnji da je Vasiona stara 10K godina, ako je to bila jedna od poenti ove price. Vasiona jeste veoma stara, to bez ikakve sumnje.

2) Ja licno sam prilicno uveren da su ljudi zaista ziveli onoliko dugo koliko i pise, i to se nicim ne kosi sa ovim sto sad znamo o coveku. Razlozi mogu da budu vrlo raznovrsni, cak i jedan set cisto fizikalnih razloga (uslovi zivota, nacin zivota...) mogu jos kako da produze ljudski vek. Tako da i ovo ne vidim kao poentu ove teme, naprotiv - ljudska dugovecnost mi bas izgleda kao potvrda velike a ne male starosti Vasione.

A u vezi ovog pod br. 2) dodao bih jednu vrlo socnu zanimljivost, i to naucnu. Naime, pre nekih 15-20 godina, secam se da sam jednom gledajuci TV zakacio emisiju u kojoj neki lekar iz Hrvatske, specijalista za crevni sistem kod coveka i sve sto ide uz to (ne znam kako se to zove tacno, manje bitno sad), odgovara na pitanja novinara u vezi bolesti upravo ovog dela naseg organizma. I ovo mi se urezalo kao najupecatljivije (prepricavam, ali smisao je taj, naravno) - "kad bi nauka nasla nacin da u debelom crevu izoluje otpadne materije, tako da se one bez ostatka i sasvim izbacuju van (sad se jedan deo vraca u krv kroz polupropusne zidove creva, to je naglasio), onda bi, samo zahvaljujuci tom jednom postignucu, PROSECAN zivotni vek ljudi iznosio oko 250 (dvesta pedeset) godina".

Ako u tom pravcu razmisljamo, lako mozemo da zakljucimo da su drevni ljudi imali tako neke prednosti u odnosu na nas danas, koje su vremenom da tak okazemo nestale ili su ukinute, dovodeci do znatno kraceg i bolesljivijeg zivljenja, a da mi danas zivimo duze nego ljudi pre npr. 500 godina upravo zahvaljujuci medicini, koja je u mnogom razresila muke oko raznih bolesti i ponistila neke od njihovih posledica.

Stavise, na jednom mestu u Pismu jasno stoji da Bog veli "nece se Duh moj preti vise s ljudima,... (prepricavam) dosta im je i do 80 (ili tako nesto do 100) godina zivota". Kao da je On dopustio da se nase fizikalno ustrojstvo dodatno degradira upravo radi greha i ogrehovljenosti, ostavljajuci nam taman toliko koliko nam i treba da se valjano pripremimo za Vecnost. Takodje, znamo da i danas ima ljudi koji bez problema zive 100, 110 i 120 godina, sto takodje vrlo jasno pokazuje da ljudski zivotni vek moze da bude i vrlo dug, ako bi se za to stekli odgovarajuci uslovi.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Жика рече

Опет није реално да се толико смање године живота. Ни Потоп не треба тумачити буквално.

Nije realno iz nase sadasnje perspektive, mada i to jos kako moze da se ospori (vidi post pre ovoga), medjutim, mi prosto ne znamo maltene pa nista o tadasnjim ljudima, tako da nemamo nikakvu osnovu da budemo ovako decidirani u tvrdnjama.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, о.Горан рече

Хаха, јок ти примећујеш.

Oce, ja se bavim dizajnom, izmedju ostalog, na onim slikama ima i onih koje su vrlo cigledan fotosop, tu treba da smo jasni.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Жика рече

Па не узимају буквално то што пише. Многи сматрају да те личности нису ни постојале.

I ovo da se kaze - ima medju tim biblistima likova koji su da te Bog sacuva.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

kad bi nauka nasla nacin da u debelom crevu izoluje otpadne materije, tako da se one bez ostatka i sasvim izbacuju van (sad se jedan deo vraca u krv kroz polupropusne zidove creva, to je naglasio), onda bi, samo zahvaljujuci tom jednom postignucu, PROSECAN zivotni vek ljudi iznosio oko 250 (dvesta pedeset) godina".

Da, to je tačno i dopada mi se što si primetio da dug vek kod čoveka može samo da bude na tasu dužeg postojanja zemlje a ne kraćeg.

No eto kad bi uzeli prirodu čoveka i kad bi uspeli da izbacimo sve toksine iz organizma a da uspevamo da zadržavamo energiju mi opet sa današnjim znanjem ne bi prelazili tih 250 godina.

Zaista je nesvakidašnje velika ta razlika od starog Adama do novog Adama gledajući na dužinu životnog veka čoveka pa sve do danas.

Ne zaboravimo i to da stari Adam ništa nešto posebno nije bio zdrav jer je greh ušao u njega, te se priroda okrenula protiv njega, tako nas knjige i predanje uče, te se čudim da i pored jednog takvog šoka za kompletan organizam (kad se priroda okrenula protiv starog adama i postala mu neprijatelj), da se ipak govori o jednom tako dugačkom životnom dobu. Zdraviji ne verujem da je bio, upravo radi razloga koje promišljam.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, о.Горан рече

Мене сад овде занимају праоци, нисам ја буквалиста за све као што хоће да ме представе буквалисти који не знају да су буквалисти. Дакле, овде се ради о конкретним личностима, не о алегоријама и сл.

Има догађаја са конкретним личностима у Старом завету који нису историјски или се нису одиграли тако како пише. На пример Потоп, прелазак преко Црвеног мора итд.

Моје мишљење је да нису толико живели, али свако може да сматра како хоће. Ово сам поставио на другој теми у вези са буквалним тумачењем:" Авраму се Исмаил рађа када је имао 86 година, а Исак када је имао 100 година. У сцени са терањем Агаре се говори о Исмаилу као беби иако je он тада имаo 14 година. Шта каже о. Горан на ово? "

Подели на овим сајтовима

И ово:" Анђео је рекао Агари да узме Исмаила у наручје. Имао је 14 година, није било потребе да га носи у наручју као бебу. То је још један од примера да се не чита све у Светом Писму буквално. "

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da, to je tačno i dopada mi se što si primetio da dug vek kod čoveka može samo da bude na tasu dužeg postojanja zemlje a ne kraćeg.

No eto kad bi uzeli prirodu čoveka i kad bi uspeli da izbacimo sve toksine iz organizma a da uspevamo da zadržavamo energiju mi opet sa današnjim znanjem ne bi prelazili tih 250 godina.

Zaista je nesvakidašnje velika ta razlika od starog Adama do novog Adama gledajući na dužinu životnog veka čoveka pa sve do danas.

Ne zaboravimo i to da stari Adam ništa nešto posebno nije bio zdrav jer je greh ušao u njega, te se priroda okrenula protiv njega, tako nas knjige i predanje uče, te se čudim da i pored jednog takvog šoka za kompletan organizam (kad se priroda okrenula protiv starog adama i postala mu neprijatelj), da se ipak govori o jednom tako dugačkom životnom dobu. Zdraviji ne verujem da je bio, upravo radi razloga koje promišljam.

Ovo je sve tacno, ali samo ako ga uzmemo ovako kako jeste, tj. da se tako izrazim - naturalisticki.

Ako sve to posmatramo samo kao deo procesa u samoj prirodi, vrlo lako dolazimo do ovog sto ti kazes. Medjutim, ako u tu jednacinu ubacimo zivoga Boga, koji - to znamo odlicno - nije puki posmatrac nase materijalne stvarnosti (bas naprotiv), onda vec dobijemo jedan vrlo jasan okvir* da bude i sasvim tacno ono sto sam ja napisao.

...

*malocas sam bio na temi o programiranju, i evo vec sam od Juana pokupio izrazavanje, a to mi se bas svidja... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Dakle, ako mene pitate (a ne pitate me :smeh1:)...

1) Vasiona je stara zaista mnogo, upravo koliko je i nauka izmerila. Stavise, Bogu tako neizmerno mocnom i neiskazano premudrom i prilici jedna tako nesagledivo grandiozna i dugovecna tvorevina, prosto - samo delo govori najbolje o svom Umetniku, i to ne samo velelepnoscu, nego i duzinom trajanja.

2) Covek je svakako mogao da u vreme prvih ljudi zivi toliko (bezmalo pa milenijum) - to se nicim ne kosi sa naukom da bismo tu rec tek tako odbacili kao nemogucu. I kao sto sam i naveo onaj primer sa crevcima, cak i danasnja medicina ostavlja sasvim dovoljno mogucnosti da je zivot ljudi mogao da traje tako dugo.

...

I jedna gratis zanimljivost, koja moze da doprinese temi: kad citate Artura Klarka, u nekim njegovim delima nacicete da ljudi u toj veoma dalekoj buducnosti zive upravo po citav milenijum (npr. "Grad i zvezde"), i to samo i iskljucivo zajvaljujuci naucnim dostignucima (Klark u nacelu nije bio ateista da negira potpuno postojanje Bozanstva, ali je bio anti-religiozan, a to vec moze i da se razume donekle).

Zasto sam ovo napisao? Klark je kao pisac vrlo strogo vodio racuna da se njegovo pisanje barem ovlas oslanja na postojecu nauku, a najcesve i vrlo cvrsto. Dakle, pisac koji kao temelj uzima nauku, i tvrdi da bi u buducnosti ljudi mogli da zive i po 1.000 godina, dobar je da malo osvetli ovakvu temu, bar sa jedne strane.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, obi-wan рече

ako u tu jednacinu ubacimo zivoga Boga, koji - to znamo odlicno - nije puki posmatrac nase materijalne stvarnosti (bas naprotiv), onda vec dobijemo jedan vrlo jasan okvir* da bude i sasvim tacno ono sto sam ja napisao.

Da ali sam i ja u svoju jednačinu ubacio živog Boga i rekao da je stari Adam uneo greh u sebe i da se priroda okrenula protiv njega. (dakle uzimam u obzir živoga Boga).

Ali ako je tvoje uzimanje u obzir živoga Boga u tome da je Bogu sve moguće, onda ja tu nemam nijednu zamerku, ja verujem da je Bogu moguće poživeti čoveka i večno a kamoli 930 leta.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da ali sam i ja u svoju jednačinu ubacio živog Boga i rekao da je stari Adam uneo greh u sebe i da se priroda okrenula protiv njega. (dakle uzimam u obzir živoga Boga).

Ali ako je tvoje uzimanje u obzir živoga Boga u tome da je Bogu sve moguće, onda ja tu nemam nijednu zamerku, ja verujem da je Bogu moguće poživeti čoveka i večno a kamoli 930 leta.

Sta sam mislio pod tim? Prvo - Adam jeste uneo greh i grehom smrt, ali time mu nigde nije naznacena tacna duzina zivljenja u tom palom stanju. Drugo - i samo Pismo govori da je tokom vremena, a zbog sve veceg kvarenja ljudi, dolazilo do skracivanja njihovog zivota. Da bi u jednom momentu doslo i do one recenice "nece se Duh moj preti vise s ljudima..."

Znaci, sve sam isto prakticno rekao kao i ti, samo sam ostavio mogucnost da su prvi ljudi ziveli toliko koliko i pise, jer se tome ne protivi niti sama vera (da se ma`nemo tih nekih biblista - jedni su uzeli pa je tumacili sasvim bukvalno, drugi skroz nasuprot tome; i jedni i drugi grese, naravno, u pravu su tek oni treci), niti pak nauka koju poznajemo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, о.Горан рече

Добар текст о залеђеним мамутима из Сибира http://forum.arheo-amateri.rs/fosili/tajna-zaledenih-mamuta/.

Dobar kad bi se gađali tramvajima...

Цитат

Ipak, varijetet pronađen u stomaku se neznatno razlikuje i od evropskog i orijental-sibirskog varijeteta kojeg danas pronalazimo.” Ona je slična ćubastoj pšenici na Velikim Ravnicama (Great Plains) i Visokim Ravnicama (High Plains) u Severnoj Americi. To snažano ukazuje u prilog teze da je klima onda bila slična današnjoj.

Zar nisi juče tvrdio da su pronađene tropske biljke??????

Šta li će sutra da ispadne...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

A u vezi ovog pod br. 2) dodao bih jednu vrlo socnu zanimljivost, i to naucnu. Naime, pre nekih 15-20 godina, secam se da sam jednom gledajuci TV zakacio emisiju u kojoj neki lekar iz Hrvatske, specijalista za crevni sistem kod coveka i sve sto ide uz to (ne znam kako se to zove tacno, manje bitno sad), odgovara na pitanja novinara u vezi bolesti upravo ovog dela naseg organizma. I ovo mi se urezalo kao najupecatljivije (prepricavam, ali smisao je taj, naravno) - "kad bi nauka nasla nacin da u debelom crevu izoluje otpadne materije, tako da se one bez ostatka i sasvim izbacuju van (sad se jedan deo vraca u krv kroz polupropusne zidove creva, to je naglasio), onda bi, samo zahvaljujuci tom jednom postignucu, PROSECAN zivotni vek ljudi iznosio oko 250 (dvesta pedeset) godina".

Ako se ne varam, glavni problem sa starošću i smrtnošću je što se kod svakog kopiranja DNK gomilaju greške + telomeri smanjuju...

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Avocado рече

Ako se ne varam, glavni problem sa starošću i smrtnošću je što se kod svakog kopiranja DNK gomilaju greške + telomeri smanjuju...

O tome nisam nista citao, odma` da kazem posteno, ali mi se iz ovog sad ugla ne cini bas mogucim da bi jedan sasvim obican lekar tek tako rekao nesto u prazno. Odnosno, verovatno i on sasvim solidno poznaje genetiku da bi mogao i ovako nesto da kaze.

Naravno, i ovo sto tvrdim - tvrdim kao svoje misljenje, ali opet tvrdim, jer mi iz ovog bogoslovskog ugla sasvim izgleda izvesno, a sa te druge (naucne) strane (za sad) ne vidim neku jasnu prepreku, kao sto i rekoh. Takodje, ovo uopste nije neka najvaznija tema u samom bogoslovlju, i nema neki narocito presudan uticaj na bilo ciju licnu poboznost.

A da je zanimljiva - jeste. Naravno, posto je ovo krajnje neistrazena (neistraziva?) tema, uvek ostavljam mogucnost i da nisam u pravu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...