Jump to content

Ава Римски о посту

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 4. 3. 2017. at 9:32, Велизар рече

Мој ти је пријатељски савет, мада нисмо пријатељи, да пишеш што мање. Јер скоро свака твоја реч показује нешто што није похвално и није достојно свештеника.

Expand  

@Zoran Đurović

Видиш оче како он тражи попа и Цркву по својој мери, слично марковитима. :))

Aко имате мишљење опречно његовом одмах сте недостојни. Исти уподобљавају себи и светитеље а и Бога место обратно.:naklon:

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

• Одговори 666
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 4. 3. 2017. at 12:39, Леон Професионалац рече

Видиш оче како он тражи попа и Цркву по својој мери,

Expand  

Па зато он пројектује да сам ја Мерило Цркве!:))

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 10:09, Тања1 рече

A najvaznije od svega je da vas  pricesti patrijarh, i to licno bato, nema labavo. Ja ne razumijem  nepotreban info o tome ko Vas pricestio, te ovo moze da se definise kao samo-promocija, to je jasno kao dan.

Expand  

Е, брате сестро, алал ти вера!:dobro:

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 11:30, grigorije22 рече

Zasto Crkva malo ne ubalazi post? Na primer danas je Sveti Teodor Tiron i pise da je razreseno na ulje. Zbog cega sve slave koje padnu u Vaskrsenjem postu ne razrese na ribu i vino?

Expand  

Па и jeсте разрешено, пије се вино али мало. :-) 

Screenshots_2017-03-04-13-45-17.png

Screenshots_2017-03-04-13-46-17.png

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 11:30, grigorije22 рече

Zasto Crkva malo ne ubalazi post? Na primer danas je Sveti Teodor Tiron i pise da je razreseno na ulje. Zbog cega sve slave koje padnu u Vaskrsenjem postu ne razrese na ribu i vino?

Expand  

Иначе, увек се посна слава ублажава и чак помера - вади из поста. Тако је било скоро са Св. Симеоном Мироточивим. Ако храм слави ту славу а падне у пост, празнује се раније, дакле пре поста, разрешено.

Тако cе може десити и да Усековање буде разрешено на рибу.

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 11:35, grigorije22 рече

Znam da se obicno jede riba, ali Crkva je propisala samo dva puta da se jede riba. Na Cveti i jos jednom. Lazareva subota je moja druga slava i uvek kupujemo ribu. :)

Expand  

Дакле, кад је слава - увек се ублажава пост. Данас су била два Апостола на литургији, један за прву суботу а други за светог. На литургији славиш једно а код куће спремаш по светом ако славиш. Нема ту мудрости.

Само код нас се неки згражавају кад неко стави месо на трпезу а слава пала у  среду. Онда увреде и домаћина и светог а да појма немају. Оно као у уме Његово наступају. БудиБогснама!

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 12:56, Леон Професионалац рече

Дакле, кад је слава - увек се ублажава пост. Данас су била два Апостола на литургији, један за прву суботу а други за светог. На литургији славиш једно а код куће спремаш по светом ако славиш. Нема ту мудрости.

Само код нас се неки згражавају кад неко стави месо на трпезу а слава пала у  среду. Онда увреде и домаћина и светог а да појма немају. Оно као у уме Његово наступају. БудиБогснама!

Expand  

E ovo mene intersuje. Moja slava je Sveti Jovan Krstitelj 20 januara i prosle godine je pala u sredu. Moj otac je dao mrsnu trpezu i za proslu i za ovu godinu. Kaze da su njegovi preci uvek Svetog Jovana slavili mrsno. Takodje sam cuo da Crkva tolerise da se u sredu da mrsna trpeza jer je Sveti Jovan blizu Bozicnjeg posta i sve slave do Jovana su mrsne.  Tek od Krstovdana se ponovo posti, sto znaci samo dva dana razlike.

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 11:55, Жика рече

Поставља канон против тебе, а у канону нема осталих постова што ти и тврдиш. Испало је на крају да је поставио канон који њега побија.

Expand  

Па да, по таквим тумачењима за данас не пише да могу да једем кромпир или спанаћ. Или пише да једем и црне маслине а ја имам само зелене? :-D 

Значи ли то да кршим заповести ако једем? :-P 

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 11:57, Велизар рече

Ово је Ђуровић рекао. Он каже да остале постове не треба постити, и ко их стави као обавезне, он је фарисеј. Јел теби јасно да је Ђуровић, а не Црква мерило истине. Он, а не Црква, одређује који су постови обавезни. Он је тај који може да квалификује целу Цркву као фарисејску.

Expand  

Не каже он, каже канон који сте Ви навели. :))

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 12:00, grigorije22 рече

99% ljudi u Srbiji ne posti ceo Vaskrsnji post, sredu i petak.

Expand  

Од тих 99 % опет 99 % пости како их уче квази-духовници. И не знају шта је пост. Већини је пост циљ а не средство.

Не баш добар пример али има смисла: неко може мотком да истера пса из дворишта а може и метак да употреби (и заврши во вјеки са псом), али oн запне да мора пушком и не слуша друге да може и блажом методом да се постигне циљ. Овом са пушком није битно да истера пса о реши проблем колико да убије, њему је решавање проблема уствари убиство пса. Тако је од средста направио циљ.

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 13:15, Леон Професионалац рече

Од тих 99 % опет 99 % пости како их уче квази-духовници. И не знају шта је пост. Већини је пост циљ а не средство.

Expand  

Čak ni Božje zapovesti nisu cilj ali ajde ti to dokaži kanoničarima. :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Моје тумачење, како поједине славе славити. Но слажем се да је то само моје мало тумачење, које не мора нико да примени, а и да примени не коси се са ставовима Цркве...:ani_biggrin:

Светог Јована било када да пада(па и у мрсу ) пожељно би било славити на води. Из разлога што је Св.Јован био човек дубоки испосник, скоро ништа није, нити јео нити пио. Дивљи мед и :scratch_head:А коме се не свиђа од гостију нека се наједе после славе . Славимо молитвеника (заштитника) породице и сходно томе поштујемо сећање на њега . А сећање на њега....огроман подвиг, строго испосништво и велико страдање.... 

Е сад замислимо да се молимо Св.Јовану за материјално благостање....:ani_biggrin:, св.Спиридону Тримитунском чудотворцу можемо, али св.Јовану не иде....

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 13:01, grigorije22 рече

E ovo mene intersuje. Moja slava je Sveti Jovan Krstitelj 20 januara i prosle godine je pala u sredu. Moj otac je dao mrsnu trpezu i za proslu i za ovu godinu. Kaze da su njegovi preci uvek Svetog Jovana slavili mrsno. Takodje sam cuo da Crkva tolerise da se u sredu da mrsna trpeza jer je Sveti Jovan blizu Bozicnjeg posta i sve slave do Jovana su mrsne.  Tek od Krstovdana se ponovo posti, sto znaci samo dva dana razlike.

Expand  

Ја је спремам посно, тако су и моји чинили. Да којим случајем дођем код Вас на славу јео бих мрсно и због Вас и због Светитеља. И да ме виде у мантији - знам како бих се одбранио. Све до Сабора. ;-) 

Ту ми који славимо снисходимо спремајући посно за оне који су нам гости да их не саблажњавамо, иако не видим ни један чврсти разлог за то. Напоменуо бих да је ово моје лично мишљење. Не верујем да би се већина сложила са мном. Настаје мало проблем јер је већи пост сврха а не средство. Ако га разрешиш на месо онда је тотално лабаво а то не пије воду јер ми схватамо пост као мучење па ако се не мучиш онда нема спасења. Тако нађемо да су у праву атеисти који нам спочитавају Бога који ужва да мучи. :-D 

На страну питање да ли ја постим ако спремим димљеног лососа, квалитетну црвену рибу, лигње, дагње, хоборнице или Ви што једете пиле или прасе?!

Увек бих дао прасе, ма и вола бих дао за оне ,,плодове". ;-)  

Као свештеник заиста немам проблем са тим.

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 13:21, Volim_Sina_Bozjeg рече

Čak ni Božje zapovesti nisu cilj ali ajde ti to dokaži kanoničarima. :))

Expand  

Никако!

Кад владика Игнатије каже да је Бог дао Декалог да служи до Његовог доласка, вели: ево вам заповести док Ја не дођем а кад ја дођем, тада сам Ја ту, шта ће вам Декалог? :-) 

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2017. at 13:24, Рапсоди рече

Моје тумачење, како поједине славе славити. Но слажем се да је то само моје мало тумачење, које не мора нико да примени, а и да примени не коси се са ставовима Цркве...:ani_biggrin:

Светог Јована било када да пада(па и у мрсу ) пожељно би било славити на води. Из разлога што је Св.Јован био човек дубоки испосник, скоро ништа није, нити јео нити пио. Дивљи мед и :scratch_head:А коме се не свиђа од гостију нека се наједе после славе . Славимо молитвеника (заштитника) породице и сходно томе поштујемо сећање на њега . А сећање на њега....огроман подвиг, строго испосништво и велико страдање.... 

Е сад замислимо да се молимо Св.Јовану за материјално благостање....:ani_biggrin:, св.Спиридону Тримитунском чудотворцу можемо, али св.Јовану не иде....

Expand  

Када славиш - онда славиш, нема тога како је он као Свети јео. Ручак је продужетак литургије. Живите као он ван литургије, знамо да су сви преподобни на службама а овамо једу једни друге. Море и на службама једу једни друге него ајд... :))

Па Господ није 40 дана јео, хоћу ли ја на Господње празнике да не једем?

Него, пише да је Св. Јован јео скакавце (акриде - знам, знам) и дивљи мед - ди то да нађем за 30 људи? 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...