Jump to content

Да ли је српска просвета дотакла дно?

Препоручена порука

пре 17 минута, Natasa. рече

Da li je srpska prosveta dotakla dno? DA!

http://www.alo.rs/profesorka-ulazi-u-parove/95626

Са ћу да напишем нешто, па нек ме каменују.

Цитат

Smilja Janković, profesorka koja je predavala hemiju u osnovnim školama u Novom Sadu i jedna od troje prosvetnih radnika koji su štrajkovali glađu ispred Vlade Srbije, zbog oduzetih licenci za rad, rešila je da svoje nastavničke sposobnosti oproba u “Parovima“.

Jankovićeva je potvrdila za “Alo!“ da ulazi u ovaj rijaliti uz opravdanje da je država na to naterala.

- Odlučila sam da uđem u “Parove“ jer nemam sredstava za život. Sistem me je potpuno ogolio. Ne znam kako drugačije da zaradim novac. Ne vidim drugu opciju da preživim - priznala je nastavnica.

Ако неко заиста не зна ништа друго да ради осим да предаје у школи и не може да нађе посао ван просвете, онда тај неко тешко да је добар наставник... 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Juanito рече

Ако неко заиста не зна ништа друго да ради осим да предаје у школи и не може да нађе посао ван просвете, онда тај неко тешко да је добар наставник... 

:ani_biggrin:

FunnyFacebookStatusMindPictures-1824.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Juanito рече

Niko ne želi da radi u prosveti, tačnije reetko ko. Ljudi je se drže jer je neka garancija sigurnosti u ovoj zemlji gde se teško dolazi do posla, pa nemaju petlju da traže nešto drugo, pogotovo ako imaju porodicu. Ja ne znam nikog ko je tu jer želi. Evo ja prva priznajem da nisam volela da radim sa decom.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Natasa. рече

Niko ne želi da radi u prosveti, tačnije reetko ko. Ljudi je se drže jer je neka garancija sigurnosti u ovoj zemlji gde se teško dolazi do posla, pa nemaju petlju da traže nešto drugo, pogotovo ako imaju porodicu. Ja ne znam nikog ko je tu jer želi. Evo ja prva priznajem da nisam volela da radim sa decom.

Лично волим да радим са заинтересованим људима. Са људима који су одлучили да нешто желе да науче и траже помоћ и водича. Има таквих међу старијом децом, па чак и међу млађом децом, али су свакако мањина у школи. Углавном такви уче самостално или пак уписују некакав курс ван школе. Зато ни ја не бих волео да радим у класичној школи, али бих могао да радим у малој приватној школи (налик школама језика) или да сам будем власник такве школе. А ето, по теби су и заинтересовани наставници мањина. Дакле, школски систем је систем у коме људи који не желе да подучавају подучавају људе (децу) који не желе да уче. А они наставници који заиста воле то што раде и раде одлично се углавном ирационално страховито плаше рушења таквог згубиданског система, иако би и њихови квалитети далеко боље дошли до изражаја у другачијем, далеко мање формалном систему заснованом на индивидуалним даровима и интересовањима оних који желе да уче. 

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Natasa. рече

:ani_biggrin:

FunnyFacebookStatusMindPictures-1824.jpg

Занимљив цитат, зато што је тачан. Али не као што изгледа на први поглед.

Процедурално знање које је неопходно за неки практични рад је аутоматска активност (базална ганглија аутоматски одговара на чулни стимулус тако што иницира неку моторну акцију). Промишљање и организовање декларативног знања које је неопходно за подучавање је рефлексивна и метакогнитивна активност. Е сад, та два знања се такмиче једно с другим. У почетку сви ми користимо оно што смо декларативно научили и споро га интерпретирамо да бисмо обавили дати задатак (”како оно беше... аха!!!”). Али с временом и вежбањем аутоматизујемо процедуру и престајемо да користимо декларативно знање које губи на активности. Престајемо да размишљамо о ономе што радимо јер је тако јефтиније. Много мање енергије троши мозак, а при том много брже и ефикасније обавља све то. Проблем је у томе што су дате аутоматске процедуре специфичне за тај задатак. Ако треба неком да објаснимо шта радимо или да знање применимо на неку сличну вештину, морамо да се вратимо оном декларативном знању кога смо давно престали да користимо и на кога се ухватила паучина у хипоталамусу или у ком већ делу мозга је сачувано. Зато су стручњаци у некој области често лоши предавачи. Можда ће, за неких двеста година, универзитети то да схвате и да престану да захтевају од научника да предају и да уместо тога запосле праве предаваче. Може да се буде и добар стручњак и добар предавач, али на томе мора активно да се ради, не пада с неба.

Подели на овим сајтовима

Требало би увести и homeschooling код нас као једну од могућности. То уопште није лоше као опција, само кад се добро осмисли и организује да би се избегле било какве злоупотребе.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, GeniusAtWork рече

Требало би увести и homeschooling код нас као једну од могућности. То уопште није лоше као опција, само кад се добро осмисли и организује да би се избегле било какве злоупотребе.

:smeh1:

Подели на овим сајтовима

Две су страшне ствари данас везане за просвету. Једна је скоро тотално одузимање ауторитета наставнику/професору у периоду кад код деце треба управо да се гради ауторитативност као темељ за будућност, а друга је страшна немотивисаност већине деце да се заинтересују за оне теме које им се предају.

Док се у разним тв емисијама позивају гости из свих могућих бранши-политички аналитичари, политичари, уметници итд.( против чега немамн ништа) нико о овој теми озбиљно не прича, то је као нека табу тема...

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Рапсоди рече

Ма знам...само се сећам времена када је глава просвете  још мирисала. 

Jao kad god cujem te gluposti kako se "nekada znalo sta je skola" i kako je skola "nekada" bila nesto najbolje sto moze da se zamisli, samo pogledam tu decu koja su obrazovana  tim sistemom i posmatram u sta su danas porasli. A porasli su u dno dna... i to vrlo napredno dna.

Deca koja su prosla taj sistem su danas odrasli ljudi... i? Kako vam se svidjau danasnji odrasli ljudi? Onako iskreno?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, cloudking рече

Jao kad god cujem te gluposti kako se "nekada znalo sta je skola" i kako je skola "nekada" bila nesto najbolje sto moze da se zamisli, samo pogledam tu decu koja su obrazovana  tim sistemom i posmatram u sta su danas porasli. A porasli su u dno dna... i to vrlo napredno dna.

Deca koja su prosla taj sistem su danas odrasli ljudi... i? Kako vam se svidjau danasnji odrasli ljudi? Onako iskreno?

A tek oni stariji koji su devedesetih bili u punoj snazi :ani_biggrin:...kad se znao red :ani_biggrin:.

Подели на овим сајтовима

Зашто људи који никада нису имали додира са просветом мисле да све знају о истој?

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, cloudking рече

Они који су прошли образовни систем ? Углавном добри и успешни стручњаци, много их живи и ради у иностранству где је њихово знање цењено. Они који су тај образовни систем на разне начине заобишли, сад дипломирају и докторирају на мегатренду и управљају овом државом.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...