Jump to content

Potiskivanje – mentalno guranje bolnih sadržaja pod tepih

JESSY

Препоручена порука

• Одговори 231
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Ana Bjelan рече

Главна опасност психоанализе је у томе што човек престаје да схвата од каквог се непријатеља ваља заштити, а од кога искати помоћ. Психоанализа је бекство у месту, од себе ка самоме себи.

Meni licno nisu sasvim jasne pobude nekih svestenosluzitelja da podrivaju svojevrsnu dihotomiju duha I tela I nipodistavanje nauke umesto trazenja nadopunjavanja I saradnje!

Ovo sto autor teksta tvrdi je prilicno pausalno receno. Pre svega kako mozemo tvrditi da je "glavna opasnost psihoan". to sto covek PRESTAJE da shvata da se treba cuvati djavola I traziti pomoc od Boga; mi znamo da cak I mnogi verujuci ljudi nece da prihvate postojanje napomjanika, a kamoli oni nesrecnici koji ne veruju uopste (tj.niusta); s toga, nema govora o prestajanju shvatanja, jer ga nikada nije ni bilo, ali to ne znaci da oboleli nema hemijski poremecaj u mozgu I da mu ne treba psihijatar koji bi mu se barem priblizio I krenuo sa njim u olaksavanje stanja, na nacin koji je pristupan.  Njegova definicija psihoanalize kao bekstvo u mestu od sebe ka samome sebi ima konotaciju individualizma ali pre bih rekla spocitanog, nego realnog. Bilo bi korisnije pronaci srodne dodire nauke I bogoslovlja koje bi coveku kao psihosomatskom bicu najcelovitije pomoglo.

пре 3 минута, Ana Bjelan рече

Сасвим су малобројни они психолози који имају смелости да кажу да једина сила која истински исцељује човекову душу, јесте хришћански морал, а још је мање оних који ће рећи да пут из њиховог кабинета треба да води у храм.

Ovakvo generalizovanje nicemu ne vodi osim netrpeljivosti medju disciplinama, a da ne govorimo da sama etika I moral ne isceljuju coveka vec Duh Sveti, Isceljitelj nas!

пре 4 минута, Ana Bjelan рече

Треба рећи да су психологија и психијатрија, са малим изузетком, демонични већ и по томе што не признају постојање ђавола, прикривају његово страшно деловање на душу човекову и самим тим лишавају оболеле реалне помоћи - Оног јединог, Ко је победио ђавола.

Kako to psihologija I psihijatrija "prikriva postojanje djavola"!?

пре 6 минута, Ana Bjelan рече

Сви ми услед овог греха обољевамо нашим страстима, и што је најглавније, тамним нагоном ка пороку, сличном окултно-магијској љубави душе човекове према ђаволу.

eh, kao da nam je rekao nesto sto verujuci ne znaju, ali mora li tako juridicki I kazneno-popravni nacin? Ezem ti pastirsku pedagogiju

пре 9 минута, Ana Bjelan рече

Међутим, у стварности, душу треба посматрати као одвојену супстанцу, ваља признати постојање духовног света и имати реални опит духовног живота. Ево парадокса: православни психолог треба да постане аскета и престане да буде психолог. Но, тада се руши сваки појам о хришћанској психологији, она постаје хришћанска мистика и хришћанска аскеза. Настаје још већи парадокс: да би стварно лечио душевно оболелог психијатар треба да постане свет, да личним подвижништвом и укључивањем у црквени живот стекне благодат, оно јединствено чега се боји демон.

Dihotomija na nivou!

A ovaj "jos veci paradox" je vrh.... svi smo pozvani da budemo sveti, pa zasto bi psihijatar bio izuzetak? A ko ce potvrditi nekom psihijatru da je postao svet I da sad moze leciti ljude?

Подели на овим сајтовима

Ja sam po tom pitanju radikalna. Lekovi ne pomazu samo uspavljuju potencijale i umrtvljuju telo i duh. Na zalost nekim ljudima nema ko da se bavi na pravi nacin ili oni sami nemaju snage u sebi da odbace lekove. Svaki psihijatar ce ti najpre prepisati lek, a nece znati da te posavetuje na pravi nacin, jer nije tako naucen.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ana Bjelan рече

Svaki psihijatar ce ti najpre prepisati lek, a nece znati da te posavetuje na pravi nacin, jer nije tako naucen.

ne treba generalizovati stvari...a medikamenti su ponekad neophodni...nije dovoljna samo prica..

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Na primer covek se razboli i izgubi kontrolu, naravno salju ga u psihijatriju, tamo ga kljukaju lekovima, preporucuju odlazak privatno gde nista novo neces cuti vec ce i dalje da ti prepisuje lekove... U najblazem antidepresive. Nigde neces cuti da treba da odes duhovniku, postis, ocistis se od greha, molis... Od toga ce ti trebati pet godina da se oporavis ako nisi vernik. Mnogi su se vracali u tu istu psihijatriju, a to je i ono sto ti psihijatar kaze, bolest moze da se vrati kako zasto ne zna ni on...

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Ana Bjelan рече

Треба рећи да су психологија и психијатрија, са малим изузетком, демонични већ и по томе што не признају постојање ђавола, прикривају његово страшно деловање на душу човекову и самим тим лишавају оболеле реалне помоћи - Оног јединог, Ко је победио ђавола.

Трудила сам се да пажљиво прочитам овај текст и онај испод.

Овај назначен део ми је интересантан. Како нису анђеоске по томе што не признају постојање Бога?! 

Овакви текстови и савети су по мом мишљењу подједнако опасни као и јеховини сведоци који бране трансфузију. Ако не уче људе да одбију хемотерапију и да се лече искључиво молитвом, зашто то чине код болести душе?

Знам особу којој су терапија психијатра и лекови помогли да се избори са нападима панике.

Психологија може учити људе да сагледају себе, што је неопходно да би особа почела да се мења. Када је особа свесна својих слабости може се борити са њима. Та борба не искључује нужно Христа.

Фројд заиста има чудна схватања секса, нисам баш упозната, ово је утисак на основу оно мало психологије коју сам учила. Међутим заиста има накарадих ставова међу хришћанима, који иду у другу крајност. Па онда људи мисле и да је и однос међу супружницима штетан, па чак и да је тело грешно, лоше...

И још нешто, често сам наилазила на предавања монаха и свештеника који причају прилично лоше о Ничеу, Хегелу, психологији, филозофији... Слушајући то, људи формирају неки став који није утемељен на чињеницама, већ на туђем мишљењу. Не приличи хришћанима да не мисле својом главом него да буду мудри и безазлени...

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ana Bjelan рече

Znam i ja jednu devojku koja isto pije lekove da ne bi imala napade panike, ali su po meni takve osobe lenje

пре 22 минута, Ana Bjelan рече

Na primer covek se razboli i izgubi kontrolu, naravno salju ga u psihijatriju, tamo ga kljukaju lekovima, preporucuju odlazak privatno gde nista novo neces cuti vec ce i dalje da ti prepisuje lekove... U najblazem antidepresive. Nigde neces cuti da treba da odes duhovniku, postis, ocistis se od greha, molis... Od toga ce ti trebati pet godina da se oporavis ako nisi vernik. Mnogi su se vracali u tu istu psihijatriju, a to je i ono sto ti psihijatar kaze, bolest moze da se vrati kako zasto ne zna ni on.

Мирољубе ти ли си???

:D

• Волим 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Bokisha рече

па можда ако сви стресови ,неке туге и неки болови  крећу од помисли,а по светим оцима те помсли и нису баш увек наше

Могуће, мада мислим да смо сами себи већи непријатељи. Не знам зашто се толико пажње посвећује демонима поред Христа који нас штити од њих. Док нас од нас самих нас ни он не може спасити. :D

пре 47 минута, Ana Bjelan рече

Ja sam po tom pitanju radikalna. Lekovi ne pomazu samo uspavljuju potencijale i umrtvljuju telo i duh. Na zalost nekim ljudima nema ko da se bavi na pravi nacin ili oni sami nemaju snage u sebi da odbace lekove. Svaki psihijatar ce ti najpre prepisati lek, a nece znati da te posavetuje na pravi nacin, jer nije tako naucen.

Једно питење... Да ли си икада попила лек продтив болова или анестезију код зубара, на операцији..? Као што боли када се тело лечи "на живо" тако је и са душом.

Да сад не причамо нпр. о људима који имају депресију због физичких промена на мозгу. Да ли и њима треба преписати само пост и молитву, а не лекове?

пре 19 минута, Ana Bjelan рече

Znam i ja jednu devojku koja isto pije lekove da ne bi imala napade panike, ali su po meni takve osobe lenje

:unbelieveble:

Молим те немој да причаш на овај начин о стврима са којима ниси упозната. Ако знаш какве симптоме имају особе које се боре са овим проблемом и опет их називаш лењим, онда заиста не знам шта бих ти рекла.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Lady Godiva рече

Могуће, мада мислим да смо сами себи већи непријатељи. Не знам зашто се толико пажње посвећује демонима поред Христа који нас штити од њих. Док нас од нас самих нас ни он не може спасити. :D

Једно питење... Да ли си икада попила лек продтив болова или анестезију код зубара, на операцији..? Као што боли када се тело лечи "на живо" тако је и са душом.

Да сад не причамо нпр. о људима који имају депресију због физичких промена на мозгу. Да ли и њима треба преписати само пост и молитву, а не лекове?

:unbelieveble:

Молим те немој да причаш на овај начин о стврима са којима ниси упозната. Ако знаш какве симптоме имају особе које се боре са овим проблемом и опет их називаш лењим, онда заиста не знам шта бих ти рекла.

bila sam na psihijatriji tako da znam o cemu govorim

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...