Jump to content

Англиканска Црква не признаје једнополне бракове

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 31. 1. 2017. at 14:53, Кратос рече

Znači žena nije ikona Božija?

Expand  

Предпостављам да је питање постављено мени.

Да, па наравно да јесте. Само што је у питању друга иконизација. Стриктно гледано, свако живо људско биће, крштено или не, јесте икона Божија. 

Но, када говоримо о свештенству, као Тајни од Бога датој, икона Христова у самој Тајни може бити искључиво мушкарац. Јер, то свештенство је установио један једини par exellence Архијереј - Исус Христос. Он је заправо једини који свештенослужи у својој Цркви. Свештеници и Архијереји су Његова оруђа кроз које Он сам дејствује. 

Подели на овим сајтовима

Он је узео људску природу. Да ли је толико битно ког је пола био?

Читала сам од о. Зорана текст, где каже да се неки људи боје ако комадић просфоре извађен за покој душе неке баба, заврши код њих када се причешћују, да ће се причестити бабом, а не Христом. И ово је слично. Ако смо сви једно у Христу Исусу, зашто је битно ког смо пола?

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2017. at 16:13, Lady Godiva рече

Он је узео људску природу. Да ли је толико битно ког је пола био?

Читала сам од о. Зорана текст, где каже да се неки људи боје ако комадић просфоре извађен за покој душе неке баба, заврши код њих када се причешћују, да ће се причестити бабом, а не Христом. И ово је слично. Ако смо сви једно у Христу Исусу, зашто је битно ког смо пола?

Expand  

Upravu si , samo zašto i mi muškarci ne možemo rađati . To isto nije fer.:mazenje:

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2017. at 17:45, kopitar рече

Upravu si , samo zašto i mi muškarci ne možemo rađati . To isto nije fer.:mazenje:

Expand  

Заиста није фер што нисте у другом стању девет месеци, не трпите порођајне болове, немате проблем са стријама, да не причам о компликацијама... и на крају будете родитељи, као и жене.

То је небитно, мешаш бабе и жабе.

Поента није у томе ко ће да буде свештеник или не, већ у том издвајању жене. Бог је постао бели мушкарац, али нико не каже да неки азијат или африканац не може да буде свештеник. Он се определио да буде Син Давидов, да има смеђе очи и косу. Да ли ћемо такве свештенике тражити? Ако је Он дошао да спаси све људе, како мушкарце тако и жене, ако је узео човечију природу, без обзира на пол, зашто онда жена не може да га иконизује?

Подели на овим сајтовима

Jasno je da smo svi pred Bogom u duhovnom smislu isti. Muskarac, zena, Jevrejin, Grk, svejedno. Svi mozemo da budemo po toj ikoni Bozijioj.

Ali, kod posmatranja zvanicne sluzbe Bogu kroz svestenstvo, neke razlike moraju da postoje. Jer, ako kaze apostol :

"Жене! слушајте своје мужеве као Господа.

Јер је муж глава жени као што је и Христос глава цркви, и он је спаситељ тијела. " ( Efesc. 5, 22 -23 )

Bilo bi pomalo neprilicno, da zena kao svestenik, bude rukovoditelj  muskarcu, ako je vec postavljeno tako,  da je muz glava zeni u istoj meri kao sto je Hristos glava crkvi.

Mislim, da ovaj odnos mora da se ispostuje. I, zbog toga zene ne mogu da vrse svestenicku sluzbu. Recimo, djakonise su deo svestenstva, ali, bez prava vrsenja tajni, propovedi i rukovodjenja crkvom. Ali, sve ostalo moze da cini i da pripomaze u crkvi. Moje misljenje je, da zensko djakonstvo, svedoci o postovanju zenske licnosti u crkvi , koje se manifestuje bas kroz to' davanja ucestvovanja u kliru.

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2017. at 18:09, Lady Godiva рече

Поента није у томе ко ће да буде свештеник или не, већ у том издвајању жене. Бог је постао бели мушкарац, али нико не каже да неки азијат или африканац не може да буде свештеник. Он се определио да буде Син Давидов, да има смеђе очи и косу. Да ли ћемо такве свештенике тражити? Ако је Он дошао да спаси све људе, како мушкарце тако и жене, ако је узео човечију природу, без обзира на пол, зашто онда жена не може да га иконизује?

Expand  

Нема ту никаквог издвајања жене. Жена је жена, мушкарац је мушкарац. 

Христос јесте узео људску природу, али та људска природа је мушка. Женска природа је служила у спровођењу те најузвишеније тајне. И, кроз тај чудесни надприродни Догађај, је сам Месија показао која је и каква улога жене у Домостроју Спасења.

Он се родио кроз тело Жене, и оваплотио у телу Жене. Жене која је најузвишенија од свих икада рођених и смртних мушкараца. Жене чију узвишеност, достојанство, част, лепоту, благородност, светост, величанственост...нико никада од створених мушкараца неће достићи.

Азијат, африканац, Немац и Еским јесу мушкарци - носиоци људске природе, мушког пола. Поређење које правите нема смисла, јер икона бива пројављена кроз Тајну, а не кроз визуелни приказ.

П.С. Исус није био "бели мушкарац". Није свакако био негроид и азијат, али није ни био европски тип белог човека. Био је семит, а знамо како семити изгледају.

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2017. at 18:29, Васијан рече

Поређење које правите нема смисла, јер икона бива пројављена кроз Тајну, а не кроз визуелни приказ.

Expand  

Шта то тачно значи? Како се то икона пројављује кроз Тајну?

Подели на овим сајтовима

@Vasijan

Posto si relativno nov na forumu, samo da znas da ti otprilike sledi malo duze polemisanje. Ovo sto si napisao do sad kristalno je jasno i besprekorno izlozeno, ali goropadnom i nemirnom umu to prosto nije dosta. Ima zena koje jednako svrbi jedno isto mesto, bez izgleda da taj svrab prestane... :)))

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Sve vreme čitam. "priznaje" i mislim se, al ga zastranise angli do bola

Kad ono ne priznaje

Mada 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2017. at 19:46, obi-wan рече

@Vasijan

Posto si relativno nov na forumu, samo da znas da ti otprilike sledi malo duze polemisanje. Ovo sto si napisao do sad kristalno je jasno i besprekorno izlozeno, ali goropadnom i nemirnom umu to prosto nije dosta. Ima zena koje jednako svrbi jedno isto mesto, bez izgleda da taj svrab prestane... :)))

Expand  

И ја сам нова на форуму, па сам мислила да је нормало да када човеку нешто није јасно он пита. Мени није јасно па сам питала за објашњење.

Међутим није ни битно, и онако моја женска памет не би могла да схвати Тајну. Зато су мушкарци свештеници, а не жене.

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2017. at 18:09, Lady Godiva рече

Поента није у томе ко ће да буде свештеник или не,

Expand  

On 31. 1. 2017. at 18:12, Bokisd рече

Bilo bi pomalo neprilicno, da zena kao svestenik, bude rukovoditelj  muskarcu, ako je vec postavljeno tako,  da je muz glava zeni u istoj meri kao sto je Hristos glava crkvi.

Mislim, da ovaj odnos mora da se ispostuje.

Expand  

uzrok svih problema u MŽ odnosu je kad žena hoće da uzme epitrahilj.

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2017. at 20:07, Lady Godiva рече

И ја сам нова на форуму, па сам мислила да је нормало да када човеку нешто није јасно он пита. Мени није јасно па сам питала за објашњење.

Међутим није ни битно, и онако моја женска памет не би могла да схвати Тајну. Зато су мушкарци свештеници, а не жене.

Expand  

66138275.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2017. at 19:46, obi-wan рече
@Vasijan

Цео свет је чамио 19 векова а онда је дошла Елена Вајт...

Да објасни која чарапа иде на коју ногу, да треба поново суботу да славимо итд...

Сад ове наше Елене хоће после 20 векова хришћанства + 14 векова од Мојсија до Христа који ништа ту није мењао ("нисам дошао да укинем него испуним") да измисле врућу воду.

Није исто "носити или не нисити мараму" као "носити или не носити епитрахиљ".

Сам Бог даје службу свештенства мушкарцу од Мојсија (чак није могао ни сваки мушкарац, већ да је без телесне мане и белега, из племена Левијева), па преко Мојсија до Христа, а од њега до данас преко апостола. Ту није било и никад неће бити промене. Амин.

А ако буде, ја у том возу бити нећу. Не зато што сам женомрзац, већ што ми је дража небеска истина од људског умовања.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...