Vasa L. Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Ja koligo vidim ovde na sajtu, ovde svako od vas ima neku svoju teoriju po bilo kom teoloskom pitanju, takodje i o ovom. Neko ko se prvi put ovde pojavi nista ne moze konkretno da nauci, ili da se susretne sa raznim razlicnim teorijama i sam se opredeli kojoj da se prikloni. Dakle krajnje zbunjujuce i haoticno pravoslavlje ovde prezentujete narodu! Meni nista ovde nije jasno, da li postoji dusa ili ne, gde je, da li spava ili seta ngde po livadama Gospodnjim, da li se moliti za zive ili mrtve, ili su svi zivi ili vec mrtvi... Polazim od cinjenice da sam ja mozda gluplji covek ali bez obzira nista ne kapiram? nana and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Не разумем како душа без тела не постоји, док истовремено постоји у сећању Божијем To u secanju valjda znaci kako kada se covek seca nekoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Ja koligo vidim ovde na sajtu, ovde svako od vas ima neku svoju teoriju po bilo kom teoloskom pitanju, takodje i o ovom. Neko ko se prvi put ovde pojavi nista ne moze konkretno da nauci, ili da se susretne sa raznim razlicnim teorijama i sam se opredeli kojoj da se prikloni. Dakle krajnje zbunjujuce i haoticno pravoslavlje ovde prezentujete narodu! Meni nista ovde nije jasno, da li postoji dusa ili ne, gde je, da li spava ili seta ngde po livadama Gospodnjim, da li se moliti za zive ili mrtve, ili su svi zivi ili vec mrtvi... Polazim od cinjenice da sam ja mozda gluplji covek ali bez obzira nista ne kapiram? Drago mi je da je neko pomenuo ovaj problem. Ja sam u postu u kojem sam se predstavila, napisala da imam mnogo pitanja i ovdje se nadam odgovorima. Nisam ih postavila jer neko je već radio na tome, tako da sam tragom pitanja forumaša nalazila odgovore. Mnogi su bli zbunjujući, kontradiktorni, nekada i jako neprijatni. To me natjeralo da idem tragom postova samih forumaša kako bih selektirala iste i definisala čije odgovore mogu uvažiti i primti kao ozbiljne. A onda tek konfuzija. Nailazim na netrpeljivost, vulgarizme...opet kontradiktornost, revanšizam...pitam se da li je to pravoslavlje? Zahvaljujući pojedinim forumašima, a nema ih mnogo, koji su pokazali svoju upućenost i pristojnost u komunikaciji, ja sam još uvjek tu. Na kraju, ja i nisam bitna, bina je slika koju ostavlja ovaj forum...a trebala bi da bude svijetla, jasna i gostoljubiva za sve koji žele da nauče, shvate i utemelje ono što bi trebalo da nas učini dobrim ljudma, a to je vjera. malina :), Дијана. and Vasa L. је реаговао/ла на ово 3 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 @@Ayla , Мени си ти битнија од самог форума. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 @@Ayla , Мени си ти битнија од самог форума. Nadala sam se odgovoru, konstruktivnom, samim tim i korisnom...ali eto, kako god, ja iznijeh svoje mišljenje. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Ako dusa ne postoji nakon smrti onda su molitve svecima,bogorodici zabluda pravoslavlja....... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Ako dusa ne postoji nakon smrti onda su molitve svecima,bogorodici zabluda pravoslavlja....... Kratko i jasno, takodje i mitarstva... ali verovatno kao odgovor postoje razliciti pogledi na ovu materiju, cesto kontradiktorni i potpuno suprotstavljeni. Znaci na ovaj problem nepostoji saborno misljenje i jedinstven odgovor! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Kratko i jasno, takodje i mitarstva... ali verovatno kao odgovor postoje razliciti pogledi na ovu materiju, cesto kontradiktorni i potpuno suprotstavljeni. Znaci na ovaj problem nepostoji saborno misljenje i jedinstven odgovor! Koliko znam pravoslavlje saborno priznaje molitve svecima i bogorodici......mitarstva su novijeg doba.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Ako dusa ne postoji nakon smrti onda su molitve svecima,bogorodici zabluda pravoslavlja....... O kako su velike i istinite biblijske reči - mnogo pomaža molitva pravednika (svetitelja). Taman da duša i ne postoji kao neki zasebni entitet, kao neko eterično telo unutar tela, neki povetarac ili nešto poput dima, kako ko već zamišlja, dakle, taman da to i ne postoji u čoveku, molitve svecima su opravdane jer se time ispoveda pred Bogom istina koju je On ostvario - da i oni jedno s nama budu, kao što sam ja u tebi i tu u meni, Oče, tako da i oni JEDNO s nama budu. Nema lepšeg i adekvatnijeg izraza ispovedanja ostvarenja te istine Hristove od molitve svetiteljima. A što se tiče toga da li oni čuju te molitve ili ne, svakako da čuju, čuju ih zasigurno u tom rajskom tj. eshatološkom vremenu, i Gospod će se opmenuti tih molitava u eshatološkom (ostvarenom, ispunjenom) Carstvu Božijem. A Onaj koji se, po Svetom Pismu, moli u svetima, uzdasima neiskazanim, je Duh Sveti u njima (tj. u nama), jer On je ,,vazduh" koji udišu, i Bog je ,,Sunce" Sunce pravde (Mal. 4-2; II Petr. 1-19) koje umesto Sunca svetliti u vremenu novog neba i zemlje, jer Sunca, mora (vode) i vazduha neće biti (ili neće toga svega biti u smislu da od toga zavisi život) - tako uči Sveto Pismo i Sveto Predanje. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Наилазимо на проблем ако душу схватимо као личност. Христос има човекову душу, а у учењу светих Отаца наглашава се да Христос нема човекову личност. A sta ti mislis da je dusa neki bezlicna energija? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Cekaj a kako cuju molitve ako dusa spava, ovde vrhunski teolozi tvrde da dusa spava do konacnog voskresenija mertvih, ja na primer kad spavam nista ne cujem spavam ko top. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 O kako su velike i istinite biblijske reči - mnogo pomaža molitva pravednika (svetitelja). Taman da duša i ne postoji kao neki zasebni entitet, kao neko eterično telo unutar tela, neki povetarac ili nešto poput dima, kako ko već zamišlja, dakle, taman da to i ne postoji u čoveku, molitve svecima su opravdane jer se time ispoveda pred Bogom istina koju je On ostvario - da i oni jedno s nama budu, kao što sam ja u tebi i tu u meni, Oče, tako da i oni JEDNO s nama budu. Nema lepše i adekvatnijeg izraza ispovedanja ostvarenja te istine Hristove od molitve svetiteljima. A što se tiče toga da li oni čuju te molitve ili ne, svakako da čuju, čuju ih zasigurno u tom rajskom tj. eshatološkom vremenu, i Gospod će se opmenuti tih molitava u eshatološkom (ostavrenom, ispunjenom) Carstvu Božijem. A Onaj koji se, po Svetom Pismu, moli u svetima, uzdasima neiskazanim, je Duh Sveti u njima (tj. u nama). Cekaj bre.....od kad to pravoslavlje uci da ne zna da li je dusa svesna nakon smrti?Zasto Apostol Pavle ima zelju da napusti telo i nastani se kog Gospoda? To neka subotarska doktrina o spavanju duse? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Drugo kako je onda Hristos objavio jevadjelje i stradalima u potopu?Onda citava prica je besmislena....kako se onda u Otkrivenju duse stradalih u Hristu obracaju Bogu?Kako Petar kaze recimo zna da ima uskoro napustiti telo kako mu kaza Gospod i sl?Kako je mogao Mojsije da se pojavi na gori sa Hristom ako dusa nije svesna? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Rekao sam -taman da duša i ne postoji kao neko telo u telu tj. da i ne opstaje budna nakon smrti tela, dakle, nisam rekao, čestiti Torkvemada, da ja lično verujem da duša posle telesne smrti više nije svesna. No, ima onih koji tako veruju, a ipak se mole svetiteljima, jer kako bilo da bilo, te molitve se čuju u eshatonu. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Јул 23, 2013 Пријави Подели Написано Јул 23, 2013 Neko je namerno pre par godina uveo ovaj haos u teolosku nauku tako da je sad sve i moguce i nemoguce. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука